... ja kuinka asiat oikeasti olivat vuonna 1996.

JUORUTAAN, ETTÄ ANU HÄLVÄ ON BURN OUT. . .

Supersuosittu näyttelijä ja laulaja Anu Hälvä on yhtä kaunis ja hyvinvoivan näköinen kuin aina ennenkin. Ei silmäpusseja, ei turvonneita kasvoja, ei väsymyksestä harittavia silmiä, harhailevaa puhetta, ruokahaluttomuutta (Anu ei voinut vastustaa ruokatoimittajamme kuvausruokia, mutta onneksi ne oli jo kuvattu...) ei mitään hälyttäviä merkkejä loppuun palamisesta, burn outista.

Kun Anu näyttää kalenteriaan vuoden alusta, ulkopuolinen lannistuu jo pelkästä katselemisesta eikä hämmästyisi lainkaan vaikka jonkinlaisia stressin oireita esiintyisikin: ohjelma alkaa usein kello kuusi aamulla ja jatkuu monesti iltakymmeneen. Väli on minuutilleen ohjelmoitu eikä edes inhimillisiin erehdyksiin tai unohduksiin ole varaa.

– Yhden ainoan kerran olen mokannut pahasti. Kun Metsoloita filmattiin pari vuotta sitten, luulin viettäväni harvinaista vapaailtaa. Olin ostanut lipun Piukkoihin paikkoihin ja ajattelin juhlistaa tilaisuutta vielä ostamalla uuden mekon. Kunnes sitten kännykkä soi ja kuvaussihteeri soitti pahaa aavistamatta: Varo sitten, Anu, kun ajat pihaan, ettet aja kuviin joita parhaillaan tehdään.

– Tuota, missähän minun pitäisi olla, Anu parkaisi ja kuvaussihteeri parkaisi yhtä kovaa, kun kuuli että Anu on Hakaniemen torilla eikä lähelläkään Hämeenkyröä...

Loppu hyvin kaikki hyvin, mutta kovin usein vastaavia läheltä piti tilanteita ei voi syntyä. Sehän on selvä, että sairastuminen tuollaisen kalenterin kanssa on katastrofi. Siitä tosin kaikenmaailman virukset viis veisaavat, Anukin sai muutama viikko sitten elämänsä flunssan ja lääkärintodistuksen jonka turvin olisi hyvinkin voinut viikon verran parannella itseään.

– Mutta ei, samaan aikaan kun juorutaan, etten terveydellisistä syistä johtuen ole kyennyt esiintymään, lauloin flunssaisena neljässä esityksessä Porin Crazy for you -musikaalissa ja lisäksi kolmessa konsertissa. Laulu oli mitä oli, mutta yhtään esitystä en ole perunut. Mielipiteitä voi minusta olla monenlaisia, mutta valheita en siedä, Anu tuohtuu.

Puheille burn outista Anu nauraa.

– Jollen rakastaisi tätä työtä, en suinkaan täyttäisi kalenteriani työnteolla. Jos kerrankin tulisi vastenmielinen tunne seuraavasta koitoksesta, miettisin alan vaihdosta. Työstä pitää nauttia, jos aikoo sietää sen, että vapaapäivät ovat sormin laskettavissa ja yksityiselämää voi viettää lähinnä auton ratissa.

Vuoden alusta Anulla on ollut kokonaista neljä vapaapäivää. Anu hämmästyy itse kalenteria katsoessaan, että niitähän on sentään ollut.

– Ja mihinkö ne päivät käytin? Löhöilyyn, kotioloissa oleiluun, ystävien tapaamiseen tai ainakin puhelimessa puhumiseen, Anu sanoo.

Anun kevät ja kesä kuluvat Porin musikaalin merkeissä, konserteissa, uuden, kolme kertaa viikossa tulevan Ihmeidentekijät-sarjan kuvauksissa, Sibelius-Akatemian Figaron häissä ja Samppalinnan kesäteatterissa, jossa Anulla on päärooli Annie mestariampuja -musikaalissa.

JUORUTAAN, ETTÄ ANU HÄLVÄ ON DIIVA...

Kun Anu Hälvä ajaa median edustajat pois takahuoneesta keskittyäkseen kahden minuutin kuluttua alkavaan suoraan lähetykseen, joku voi tulkita sen diivailuksi.

Kun Anu Hälvä ravintolassa kieltäytyy kuuntelemasta jo viidennen kännisen ukon örinöitä tai pyytää seuraavia viittä lopettamaan olkapäähänsä nojaamisen ja kylkiluidensa väliin tökkimisen – senkin voi tulkita diivailuksi. Puhumattakaan, että pyytää portsarilta apua sen jälkeen kun yksi on osoittanut ihailuaan kaatamalla tuopin sisällön Anun niskaan.

– Olen monesti miettinyt, millä tavalla minun pitäisi julkisilla paikoilla suhtautua juttusille tuleviin ihmisiiin, yleensä miehiin. Jos puhun hetken nätisti jonkun kanssa, on varmaa, ettei hänestä seuraavaan tuntiin pääse eroon ja sellainen edellyttää muiden suhteen tasa-arvoista kohtelua. Jos sanon napakasti, että haluan olla rauhassa, ihmiset loukkaantuvat.
– Ihmiset eivät tajua sitä, että julkkiskin edellyttää muilta korrektia käytöstä. Minua ei ole lupa tökkiä, ei sinutella, eikä muutenkaan kohdella liian tuttavallisesti, niin kuin ei muitakaan ventovieraita ihmisiä, Anu sanoo napakasti.

– Julkkis ei tule julkiselle paikalle näyttäytymään, vaan nauttimaan elämästään niin kuin muutkin ihmiset, sanoo Anu ja toteaa, ettei hän ikinä tunne itseään imarrelluksi saamastaan huomiosta.

Suosioonsa hän suhtautuu realistisesti.

– Millä sitä suosiota nyt mitataan. Jos Telvis-äänestyksessä 25 000 ihmistä on sitä mieltä, että olen television suosituin nainen, varmasti löytyy saman verran ihmisiä, joiden mielestä olen television ärsyttävin esiintyjä, Anu yrittää.

– Vaikka kalenterini on täysi, se täyttyi vain kahdesta joosta. Sanoin kyllä Ihmeidentekijöille ja Porin musikaalille ja jo oli almanakassa merkintöjä, Anu jatkaa.

Tosin hän myöntää olevansa nyt siinä pisteessä, että voi valita työnsä – työtarjouksia tulee paljon enemmän kuin vuodessa riittää päiviä, ja voidakseen pitää kiinni edes siitä yhdestä vapaapäivästä kuukaudessa Anun on sanottava nykyään yhä useammin ei.

– Työtilaisuuksiani on lisännyt se, että minulla on nämä kaksi puoltani, näytteleminen ja laulaminen, kertoo Anu.

Anu sanoo, ettei diivailuun ole varaa siksikään, että hän tietää tarkasti, ettei suosio ole ikuista.

– Nyt on taottava, kun rauta on kuuma. Mutta olen myös varautunut aikaan, jolloin suosio on ohitse, eikä se pelota minua ollenkaan. Pahempaa ei voi tapahtua kuin minkä olen jo kokenut. Kolme vuotta sitten tein elämäni suursiivouksen, erosin miehestäni ja sanouduin irti Tampereen teatterista, yritin elättää itseni laulunopettajana, söin tonnikalaa ja hikoilin öisin miettiessäni seuraavan päivän laskuja. Tuskin elämä voi sen pahempaa tulevaisuudessakaan olla, Anu miettii.

– Taloudellisesti asiani ovat nyt hyvin, tienaan hyvin, maksan asuntovelkaa ja se hyvä puoli tiukasta aikataulusta on, ettei ole aikaa juosta ostoksilla. Mutta johonkin kummaan ne rahat kyllä silti katoavat...

Kaiken työnsä keskellä Anu myös opiskelee säännöllisesti Sibelius-Akatemiassa, josta valmistuisi vanhan tutkinnon mukaan jo keväällä oopperalaulajaksi, tutkinnonuudistus tosin merkitsee vielä vuoden lisäopiskelua, jonka jälkeen Anusta tulee musiikin kandidaatti.

– Opiskelu pitää minut myös hyvin maan pinnalla. Toisten opiskelijoiden joukossa olen kuin kuka tahansa muu, en mikään tähti enkä edes yksi parhaimmista. Siellä minä nostan jalkaa tanssiharjoituksissa niin kuin muutkin ja se on terveellistä, Anu sanoo.

Vaikka oopperalaulajan koulutuksen saakin, Anu sanoo, ettei hänellä ole tavotteita oopperalaulajan uralle.

– Musikaali kiehtoo paljon enemmän.

JUORUTAAN, ETTÄ ANU HÄLVÄ ON BARBI...

Anu Hälvä on useammin kuin kerran kuullut olevansa barbinukke. Hänelle se tuo mieleen, paitsi blondin ulkonäkönsä, jotakin pinnallista, muovista, aivotonta, kevytmielistä – eikä tunnu yhtään kivalta.

– Milloin jonkin lihavan, lyllertävän naisnäyttelijän tai kaljun pöhöttyneen miehen teatteriarvostelun yhteydessä on ruodittu tämän ulkoisia ominaisuuksa? Tyypillistä suomalaista meininkiä. Ei kai miellyttävä ulkonäkö pahenna esitystä, Anu sanoo.

Barbimaisuuksiin ja blondivitseihin kyllästyneenä Anulla olikin uuden tv-sarjan ja roolihenkilönsä suhteen yksi ehto: hän halusi ulkonaisesti olla mahdollisimman kaukana siitä Anu Hälvästä, jollaisena hänet oli totuttu näkemään. Niinpä hän nyt roolissaan pukeutuu tummaan polkkaperuukkiin, paksuihin silmälaseihin, puhuu karjalaisittain, käyttää vähän meikkiä ja yrittää olla mahdollisimman epäeroottinen vanhapiika. Kun Spede, sarjan tuottaja, näki Anun maskeissaan ensimmäistä kertaa, hän oli lentää selälleen ja vaati välittömästi muutosta käsikirjoitukseen.

– Olemme nyt lepytelleet Spedeä lupaamalla jännittäviä käänteitä esimerkiksi muuttumisleikin merkeissä, Anu kertoo.

Sinänsä Anusta on mielenkiintoista kuulla yleisön reaktiot ja hän on valmis ihan hyvin ottamaan sen riskin, ettei enää ensi vuonna olekaan Telvis-kilpailun suosittujen joukossa. Anua harmittaa, että kun hänestä puhutaan barbina, siihen liittyy lisäksi muitakin kuin ulkonäköviittauksia.

– Ihan kuin minä eläisin jotakin pinnallista tähtielämää. Tosiasiassa työssäni on paljon asioita jotka eivät ole ollenkaan hohdokkaita – aikaisia heräämisiä, vähän juhlintaa, paljon liikkumista paikasta toiseen joko autolla tai koneella, hyvin vähän aikaa itselle tai yksityiselämälle, ei edes arjen rutiineille. Laskutkin myöhästyvät, kun ei ole yksinkertaisesti aikaa maksaa niitä. Sen ylellisyyden olen itselleni suonut, että kerran viikossa kotona käy siivooja. Siivoamiseen en viitsi vähiä vapaa-aikojani käyttää, Anu sanoo.

Anu painottaa, ettei häntä aja työntekoon raha, vaan rakkaus. Siksi hän esimerkiksi uskoo, että hänen elokuvasävelmiä sisältävä esikoislevynsä jää pitkäksi aikaa viimeiseksi.

– Minun täytyy sanoa, etten ollut kotona maailmassa, jossa kaiken ajattelun lähtökohta on koko ajan bisnes ja se, mikä käy kaupaksi, Anu sanoo.

Levyynsä, josta Anu on saanut sekä myönteistä että kielteistä palautetta, hän itse on kohtuullisen tyytyväinen.

– Mutta on siellä paljon korjaamisen varaakin. Ei mitään suurta, mutta pieniä yksityiskohtia.

Jollei Anu olisi näyttelijä, hän olisi luultavasti englannin opettaja.

– Pyrin Tampereen yliopistoon lukemaan englantia ja pääsin – minkä etukäteen arvasinkin, koska englanti on minulle niin vahva kieli jo leikkikoulusta lähtien, Anu sanoo.

Ylioppilastodistuksensa perusteella Anulla olisi ollut mahdollisuuksia lähes alalle kuin alalle.

– Tosin minulla on vain viisi ällää – kuudes, matematiikka, on magna, koska kympin matikkapäälläni kuvittelin selviytyväni kokeesta kokonaan lukematta.

JUORUTAAN, ETTÄ ANU HÄLVÄ LEIKITTELEE MIESTEN TUNTEILLA...

Vuosi sitten Anu Hälvä esitteli rakkaansa, tanskalaisen Steen Mullerin Me naisten lukijoille. Sen jälkeen juorut ovatkin moneen kertaan kertoneet, että suhde on ohitse.

– Steen on edelleen rakas ystäväni, vain välimatka on pitkä, kertoo Anu ja kaivaa lompakostaan esiin Steenin kuvan.

Kun Steen viimeksi asui Lontoossa ja Kööpenhaminassa, nyt kotipaikka on Dubaissa, jossa Steen vetää suurta huonekalumyymäläprojektia.

– Välimatka väkisinkin harventaa kanssakäymistä, mutta kyllä me edelleenkin olemme säännöllisesti puhelinyhteydessä, Anu kertoo ja nauraa sitten, että onkohan hänellä taipumus karkottaa miehet tuhansien kilometrien taakse.

Steenin lisäksi Anun nimi on yhdistetty niin Kerkko Keinoseen kuin Sonyn Ari Lohenojaan, henkilöön, joka toimii linkkinä Anun ja julkisen sanan välillä.

– Kerkko on ystävä ja Ari työtoveri. Koska levyni on nyt valmis enkä varsinaisesti ole enää Sonyn kanssa missään tekemisissä, ryhdyn luultavasti itse jälleen hoitamaan pr-asioitani, Anu sanoo.

Jos jotkut kadehtivat Anun elämää, kadehtii Anukin jotain muitten elämästä.

– Minulla ei ole perhettä, eikä se ole tietoinen valinta. Se mahdollistaa uraan suuntautuvan elämäntapani, mutta mitalin kääntöpuoli on tyhjä koti. Kyllä minäkin toivoisin lapsia ja miestä, ja jos niin olisi, kalenterini näyttäisi paljon tyhjemmältä, Anu toteaa.

Rakkaustohtori Jason Lepojärven mukaan kumppanin etsinnässä on kaksi kriteeriä yli muiden.

Jason Lepojärvi, 36, tullaan ikuisesti muistamaan rakkaustutkijana, joka kosi vaimoaan luentosalissa opiskelijoiden edessä Helsingissä. Tänä syksynä television katsojat ovat päässeet tutustumaan häneen yhtenä Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijoista, jotka kulkevat sokkona avioituvien parien rinnalla.

Teologian tohtori on hyvin suorasanainen, kun pääsee puhumaan lempiteemastaan, rakkaudesta. Mutta yksi aihe siinä häntä ärsyttääkin: ”siitä oikeasta” puhuminen.

Miksi ajattelet näin, Jason Lepojärvi?

– Se, että jokaiselle olisi joku oikea, on haitallinen myytti. Totuudenmukaisempaa olisi sanoa, että me olemme kaikki vääriä. Jotkut vain ovat vähemmän vääriä, hän kertoo.

”Suomi täyttyy yksinäisistä sinkuista, koska kukaan ei löydä kumppania.”

Hän on huomannut, että myytillä on kaksi kielteistä seurausta. Ihmiset pitävät rimaa liian korkealla, ja Suomi täyttyy yksinäisistä sinkuista, koska kukaan ei löydä kumppania.

– Toinen kielteinen asia on se, että moni ulkoistaa helposti vastuun rakkaussuhteesta, kun puhutaan siitä oikeasta. Kun suhteessa tulee haasteellinen kausi, saa muka ajatella, tämä ei ollut se oikea ja lähteä noin vain kävelemään.

Lepojärven mukaan rakkaus on elämänmittainen koulu, ja sitä pitää opetella koko ajan. Alkuhuuman epäitsekkyys muuttuu helposti itsekkyydeksi, ellei rakkauden eteen työskentele tarpeeksi.

– Harva ottaa huomioon, että ihmiset muuttuvat: vuosien päästä kumppani ei ole enää se sama, jonka kanssa avioiduttiin aiemmin. Haasteemme on oppia rakastamaan yhä uudestaan sitä, jonka kanssa satumme olemaan naimisissa.

– Rakastuminen on alkuunpaneva voima, mutta se ei vie yksinään ketään maaliin. Rakkaudessa pitää sitoutua ja olla valmis tekemään jatkuvasti kaikkensa yhteisen kukoistuksen eteen.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa lähtötilanne on erilainen. Ohjelmassa uskotaan siihen, ettei parisuhteen tarvitse mennä aina perinteisellä kaavalla eli ensin tutustutaan vähitellen ja sitten vasta sitoudutaan.

”Yleensähän ensin seurustellaan, paneskellaan, hankitaan koira ja mennään naimisiin myöhemmin.”

– Yleensähän ensin seurustellaan, paneskellaan, hankitaan koira ja mennään naimisiin myöhemmin. Ensitreffit alttarilla -ohjelman parit sanovat kuitenkin ensimmäisenä ”tahdon” – ei pelkästään ystäviensä ja sukulaistensa edessä, vaan koko Suomen edessä. Rakkaus on heille palkinto, ei lähtökohta. Silloin täytyy löytyä entistä enemmän rohkeutta, uskoa ja tahtoa.

Ohjelmaan on hänen mukaansa valittu pelkästään sellaisia henkilöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan. Lepojärvi vihjaa, että mukana on ”yllättäviäkin pareja” ja että ohjelman loppua muutettiin hieman aikaisemmista kausista. Enempää hän ei suostu paljastamaan.

– Halusimme pelkästään huippumatcheja. Emme voineet ottaa mukaan sellaisia, joilla on naiivi rakkauskäsitys ja jotka toivovat, että ohjelma tarjoaa heille rakastumisen kokemuksen. Sitä emme voi heille taata, sillä vastuu on myös pareilla itsellään.

Katso myös: He ovat Ensitreffit alttarilla -sinkut

Voisiko hänen kanssaan vanheta?

Reaalimaailmassa tilanne on täysin toinen kuin televisio-ohjelmassa, ja siellä Lepojärven mukaan kumppaniksi riittää ihan tavallinen ihminen.

Mutta miten voi parhaiten löytää sen henkilön, joka on sopivin? Tai Lepojärven määritelmällä sen ”vähiten väärän”, kun harvalla on käytössä hänen kaltaistaan rakkausvalmentajaa?

Lepojärvi ei suostu antamaan yleispäteviä deittivinkkejä. Hänen mielestään asiaan ei ole matemaattista kaavaa, eikä siihen saa ikinä täyttä varmuutta. Tohtori neuvoo kuitenkin ottamaan puolison valinnassa riskejä.

– Kaksi kriteeriä kannattaa pitää mielessä. Onko hän hyvä tyyppi ja onko hänellä hyvä sydän? Kysy myös itseltäsi, voisinko kuvitella vanhenevani tämän henkilön kanssa.

Ammatillinen etäisyys unohtui

Itseään Lepojärvi kuvailee aloittelevaksi rakastajaksi, joka on ottanut myös riskejä. Nykyisen vaimonsa kanssa hän on ollut naimisissa kohta kolme vuotta. Suhde alkoi vauhdikkaasti ja päätyi varhaisessa vaiheessa iltapäivälehtien lööppeihin: ”Opettaja kosi kesken luennon Helsingin yliopistolla.” Näin kertoi muun muassa Ilta-Sanomat vuonna 2013.

Muutamassa kuukaudessa pari meni naimisiin, muutti ulkomaille ja laittoi ensimmäisen lapsensa alulle.

Lue lisää! Jason Lepojärven salamarakkaus: parissa kuukaudessa kosinta, avioliitto ja lapsi

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, rakkaus kuljettaa Lepojärveä melkein ympäri maailmaa. Hän vastailee kysymyksiin Abilenen kaupungista Teksasista, jossa hän on puhumassa – mistäpä muustakaan kuin rakkaudesta.

– Tämä on ainutlaatuinen luentokiertue. Entiset opiskelijani Oxfordista kutsuivat minut ja koko perheeni tänne.

Kun mieheltä kysyy, lähtisikö hän uudestaan Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan, hän vaikenee ensimmäistä kertaa haastattelun aikana hetkeksi ja vastaa sitten myöntävästi.

– Mutta en osannut etukäteen arvata, kuinka kuluttavaa se on. En pitänyt ammatillista etäisyyttä osallistujiin ja ystävystyin heidän kanssaan. Pidin kyllä siitä, mutta jos lähtisin uudestaan mukaan ohjelmaan, osaisin nyt henkisesti valmistautua tulevaan.

”Vääristynyt rakkauskäsitys johtaa pettymyksiin”

Moni Ensitreffit alttarilla -ohjelman pareista on kertonut valtavasta alkuhuumasta, jonka he ovat kokeneet nähdessään tulevan kumppaninsa ensimmäistä kertaa. Tällä kaudella nähtiin myös pari, jolla oli ristiriitaisia ajatuksia ensitapaamisestaan. Milla, 27, myönsi pettyneensä kumppaniinsa saamansa ensivaikutelman perusteella.

Miksi jotkut huumaantuvat rakkaudesta muita helpommin?

Se on Lepojärven mielestä salaperäinen juttu, eikä sille ole tyhjentävää tieteellistä selitystä. Mutta koskaan ei pitäisi rakastua pelkästään rakastumisen ideaan.

– Rakastumisen tunteeseen rakastunutta ihmistä voi verrata itsemurhapommittajaan, joka tuhoaa itsensä ja lähipiirinsä sekä jättää jälkeensä suuren suruvanan. Sellaisella ihmisellä on vääristynyt rakkauskäsitys, joka johtaa pelkästään pettymyksiin.

Rakkaus on maailman tärkein asia, ja paljon muutakin kuin tunnetta.

”Rakastuminen on kyllä makea, huima tunne. Mutta se on samalla oikukas tunne, kuin kaksiteräinen miekka.”

–  Rakastuminen on kyllä makea, huima tunne. Mutta se on samalla oikukas tunne, kuin kaksiteräinen miekka. Ongelmia tulee silloin, kun olet sitoutunut suhteeseen, mutta menet rakastumaan johonkin toiseen, Lepojärvi sanoo ja jatkaa:

–  Jos rakastut suhteesi ulkopuolella, rakastumisen tunteen lupaus ikuisesta rakkaudesta saa helposti tekemään kauheita asioita. Vahingot, kuten puolison hylkääminen tai lapsien laiminlyönti, jäävät usein pysyviksi, mutta rakastumisen lupaus ikuisesta autuudesta jää suutariksi.

Kokonaisvaltaisesti rakkaus on hyve, ominaisuus, jota voi harjoitella ja joka tukee elämäämme, Lepojärvi kuvailee.

–  Rakkaus on hyveiden kuningatar. Muut hyveet, kuten rohkeus ja viisaus, palvelevat rakkautta. Niillä ei ole arvoa, jos ei ole rakkautta.

–  Luin äskettäin lehtijutun, jossa kirjoitettiin, että suomalaiset valitsevat puolisonsa tunteen, ei järjen perusteella. Minun näkökulmastani tunne on tärkeä, mutta se ei voi olla ainoa lähtökohta rakkaussuhteessa. Jos näin on, pieleen menee. Tunteet tulevat ja menevät, mutta hyveet pysyvät.

”Jos ihminen haluaa kokea vain rakastumisen ja sen alkuhuuman, hän jää todellisesta onnesta paitsi.”

Heille, jotka vielä etsivät jalat alta -tunnetta, Lepojärvellä on uutisia. Hänen mielestään alkuhuuman ja onnistuneen parisuhteen välillä ei ole syy-seuraussuhdetta. Järkisyynä alkanut rakkaus voi kasvaa kukoistukseen yhtä todennäköisesti kuin nopeasti liekkiin leimahtanut suhde voi lopahtaa.

–  Uskallan väittää, että jos ihminen haluaa kokea vain rakastumisen ja sen alkuhuuman, hän jää todellisesta onnesta paitsi.

Vuodet vierivät, mutta Peter Nyman näyttää aina samalta.

Peter Nymania on siunattu hyvillä geeneillä. Toimittaja-uutisankkuri täyttää tänä vuonna 50 vuotta, mutta hän näyttää ihan samalta kuin kymmenen vuotta sitten.

Television katsojille Nyman on tullut tutuksi 2010-luvulla etenkin MTV3-kanavan ankkurina ja sitä ennen TV1:n Uutisvuoto-ohjelman juontajana.

Nyman juhlii pyöreitä vuosiaan tiistaina 27. syyskuuta. Kokosimme sen kunniaksi kuvia hänestä vuosikymmenten ajalta.

Katso ja vertaa itse: onko uutisankkuri muuttunut lainkaan kymmenessä vuodessa?

Vuonna 2015 Peter Nyman aloitti oman Peter Uutisvirrassa -nettiohjelman juontamisen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Vuonna 2015 Peter Nyman aloitti oman Peter Uutisvirrassa -nettiohjelman juontamisen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Vuonna 2014 uutisankkuri Peter Nymanilla oli oma matkailuohjelma, Peter Hispaniassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ari K. Ojala
Vuonna 2014 uutisankkuri Peter Nymanilla oli oma matkailuohjelma, Peter Hispaniassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ari K. Ojala

Four-in-hand-solmu vai Windsor-solmu? Vuonna 2013 Ilta-Sanomat uutisoi Peter Nymanin kravattisolmusta, josta hän on saanut paljon palautetta: ”Kumman solmun valitsee, jakaa kiivaasti kansakuntaa näköjään.”  Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Four-in-hand-solmu vai Windsor-solmu? Vuonna 2013 Ilta-Sanomat uutisoi Peter Nymanin kravattisolmusta, josta hän on saanut paljon palautetta: ”Kumman solmun valitsee, jakaa kiivaasti kansakuntaa näköjään.” Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

MTV3 Uutiset juhli 30-vuotista historiaansa vuonna 2011. Peter Nyman oli ollut silloin vuoden ajan kanavan uutisankkurina. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
MTV3 Uutiset juhli 30-vuotista historiaansa vuonna 2011. Peter Nyman oli ollut silloin vuoden ajan kanavan uutisankkurina. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Vuonna 2010 Peter Nyman lomaili tällaisessa lookissa. Samana vuonna hän ilmoitti siirtymisestään MTV3:n uutisankkuriksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Vuonna 2010 Peter Nyman lomaili tällaisessa lookissa. Samana vuonna hän ilmoitti siirtymisestään MTV3:n uutisankkuriksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Peter Nyman juonsi Uutisvuodon lisäksi makasiiniohjelmaa Puoli seitsemän vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Peter Nyman juonsi Uutisvuodon lisäksi makasiiniohjelmaa Puoli seitsemän vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Vuonna 2007 julkaistiin Peter Nymanin suomenruotsalaisista kertova kirja Ankkalammikko. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Vuonna 2007 julkaistiin Peter Nymanin suomenruotsalaisista kertova kirja Ankkalammikko. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Bonuskuva!

Tältä Peter Nyman näytti 30-vuotiaana:

Vuonna 1997 Peter Nyman oli vielä tuore televisiokasvo ja juonsi Mediapeli-ajankohtaisohjelmaa MTV3-kanavalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Vuonna 1997 Peter Nyman oli vielä tuore televisiokasvo ja juonsi Mediapeli-ajankohtaisohjelmaa MTV3-kanavalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Petran jakamassa kuvassa yhdeksän vuotta sitten lopettanut yhtye viettää illanistujaisia.

1990-luvun lopussa pinnalle singonneen Tiktakin jäsenet eivät ole poseeranneet aikoihin yhteiskuvissa.

Nykyään soolouraa tekevä Petra Gargano, 31, julkaisi Facebookissa kuvan porukan illanvietosta. Mukana on koko Tiktak eli Mimmi, NeaEmppu ja Tuuli, joka on ottanut kuvan.

”Näin ihanassa seurassa sain viettää perjantaina iltaa, ihanat tytöt! Tuuli on kans messis kameran takana”, Petra kirjoittaa kuvan yhteydessä.

Comebackia ei kuitenkaan fanien harmiksi ole luvassa.

”Oi ja voi, sen verran haastavaa on löytää yhteistä aikaa, et koko porukka on saman pöydän ääressä... Comeback on yks iso logistinen mahdottomuus”, Petra vastaa kysymykseen bändin paluusta.

Yhtye perustettiin vuonna 1998 ja lopetti vuonna 2007. Tiktakin läpimurtohitti oli Lopeta. Yhtyeen ensimmäinen albumi Frendit ilmestyi vuonna 1999, jolloin Tiktakista tuli Suomen nuorin platinaa myynyt yhtye. Tuolloin bändin jäsenet olivat yläasteella.

Tiktak vuonna 2005. Kuva: Jere Hietala / Universal Music
Tiktak vuonna 2005. Kuva: Jere Hietala / Universal Music

Kansanedustaja Jani Toivola tuli kaapista nuorena asuessaan Yhdysvalloissa. Seksikokemukset newyorkilaisessa metsikössä eivät olleet kauniita.  

Kansanedustaja Jani Toivola kertoo tällä viikolla ilmestyvässä Musta tulee isona valkoinen -kirjassaan (Siltala) pitkästä tiestään, jonka hän on kulkenut hyväksyäkseen itsensä. 

Jo kirjan alkusanoissa käy ilmi, että Jani salasi pitkään seksuaalisen suuntautumisensa itseltäänkin:

– On vaikea määritellä, kuka loppujen lopuksi teki päätöksen salaamisesta, minä vai yhteisö, joka unohti kertoa, että minun tarinani on yhtä totta kuin muidenkin.

Janin tarina tuli näkyväksi, kun hän oli parikymppinen ja juuri muuttanut New Yorkiin. Uudessa kotikaupungissaan hän meni elokuviin katsomaan romanttista komediaa, jossa molemmat pääosanesittäjät olivat miehiä.

”Miten helpottavalta tuntui nähdä oma todellinen rakkautensa päivänvalossa.”

– Miten helpottavalta tuntui nähdä omat haavekuvansa, oma todellinen rakkautensa päivänvalossa, Jani kuvailee kirjassa.

Ihastumisia jo nuorena

Kirjassa Jani Toivola kertoo ihastuneensa poikiin jo ala-asteella, mutta pitäneensä sitä vääränä ja salattavana asiana. Hän seurusteli useammankin tytön kanssa jonkin aikaa.

Viimeinen suhde naisen kanssa päättyi, kun Jani oli 23-vuotias, ja hänen tanskalainen tyttöystävänsä päätti lähteä New Yorkista takaisin Tanskaan.

Jani kuvaa kirjassa, että muutos tapahtui yhdessä yössä tyttöystävän lähdön jälkeen.

– En enää pelännyt enkä halunnut peitellä mitään. Olin homo! hän kirjoittaa.

Vapautuminen vei Janin brooklynilaiseen metsään, jossa harhaili erityisesti latinoja ja mustia miehiä rakkauden – tai ehkä paremminkin seksin – toivossa. 

– Nyt kun katson noita hetkiä nykyhetkestä käsin tajuan, että lähinnä kidutin itseäni, talloin kaikkien oikeiden kaipuideni päälle menemällä väkisin siihen metsään. 

Tuntematon huppupää

Jokin metsässä kuitenkin veti puoleensa, vaikka Jani uskaltautui vasta kuudennella yrittämällä jatkaa metsän reunalta syvemmälle.

Tuo kerta päättyi kivuliaaseen yhdyntään tuntemattoman huppupäisen miehen kanssa.

– Mies oli pikimusta ja haisi tupakalle. Emme sanoneet mitään, Jani muistelee kirjassa.

”Jokainen käynti metsässä oli askel syvemmälle paikkaan, jossa en voinut hyvin.”

Jälkikäteen hän tunsi epäonnistumista ja häpeää – hänhän tavoitteli turvallisuuden ja rakkauden tunteita eikä tosiaankaan saanut niitä metsästä.

– Jokainen käynti metsässä oli askel syvemmälle paikkaan, jossa en voinut hyvin ja josta minun oli kivuliaasti askel askeleelta myöhemmin tuotava itseni takaisin ja aloitettava rakkaudelliset teot itseäni kohtaan.

Äiti suhtautui hyvin

Vaikka Jani eli jo New Yorkissa avoimesti homona, kävi treffeillä ja homobaareissa, hänen lähipiirinsä Suomessa ei tiennyt asiasta mitään.

Äidilleen kertoakseen hän matkusti kotimaahan ja täräytti asian julki jo rappukäytävässä. Kirjassa Jani kertoo äitinsä suhteutuneen asiaan vastaanottavaisesti. Janille itselleen kaapista tulo oli helpotus.

– En ole koskaan elämässäni tuntenut oloani niin kevyeksi ja voittamattomaksi kuin tuona iltana äidin luota lähtiessäni, hän kirjoittaa.

kiitos ei tätä..

Jani voisi pitää  naimisensa oma tietonaan ja keskittyä  kansanedustajan työhön ja kertoa mitä saanut sillä saralla aikaiseksi!