”Tunnemme toisemme todella hyvin. Kaikki on puhuttu läpi”, keväällä 2012 kihlautuneet Kaisa ja Heikki sanovat.

Näyttelijäpari Kaisa Mattila, 36, ja Heikki Hela, 49, tapasi reilu kaksi vuotta sitten ja jakaa nyt niin työn kuin arjen. – Pitäähän minun olla Kaisasta musta­sukkainen, kun olen vähän vanhempi mies, Heikki myöntää.

Ylimmän kerroksen huoneistossa Tampereen kattojen yllä raikaa nauru. Avaraan baarikeittiöön on kannettu lisäpöytä, jotta Kummeli-sketsisarjasta tutut ystävät seuralaisineen mahtuvat nauttimaan tuntikausia valmisteltua päivällistä ja hyvää juomaa.

Kaiken keskellä häärää näyttelijäpari Heikki Hela, 49, ja Kaisa Mattila, 36.

Pariskunta ei yritäkään vältellä töiden tai työkavereiden tuomista kotiin, päinvastoin: mitä enemmän heillä on yhteisiä projekteja, sitä hauskempaa. Kummelitkaan eivät ole pelkkiä työkavereita, vaan läheisiä ystäviä.

– Yhdenkin Kummeli-elokuvan kuvauspäivän jälkeen vierähti melkein kolme tuntia, kun istuimme Heikin kanssa parvekkeella ja juttelimme päivän töistä.

Arvostamme vilpittömästi toisiamme taiteilijoina. Välillä toki heitämme käsikirjoitukset nurkkaan ja päätämme visusti, että jätämme työt tältä päivältä ja keskitymme muuhun, Kaisa kuvailee. 

Toive yhteisistä töistä on toteutunut: keväällä molemmat esiintyvät yhdessä Hakaniemen musiikkiteatterin Ilosofian oppitunti -revyyssä, Heikki ensimmäistä kertaa elämässään. Tärkeä yhteinen projekti on myös helmikuussa ensi-iltansa saava viides Kummeli-elokuva, jossa Kaisalla on ensimmäinen iso elokuvarooli.

– Kun kumppani on mukana, työryhmässä ei tarvitse koskaan olla yksin.
Parasta on jakaminen. Kun molemmat vielä ovat freelancereita, eli töitä välillä on ja välillä ei ole, ymmärrämme toisiamme hyvin. Olisi haastavaa olla yhdessä ihmisen kanssa, joka on aivan erilaisesta rytmistä, Heikki kertoo.

Kaisan puhelin soi. Hän kaikkoaa toiseen huoneeseen ja palaa hetken päästä hymy kasvoillaan. Puhelu oli mieluisa; luvassa on nyt lisää töitä keväälle.

– Oi, onneksi olkoon! Sinä sitten tarjoat meille tänään chateaubriandit, Heikki virnistää.

Näyttelijäntyö on Heikille ja Kaisalle elämäntapa. Vähintään yhtä paljon kihlapari nauttii tasaisen tavallisesta kotielämästä, jota he vaalivat visusti.

– Ennen kuin tapasin Heikin, olin pitkään itsekseni. Elin jatkettua nuoruutta, mutta kukaan ei jaksa elää ikuisesti 21-vuotiaana. Heikin myötä elämäni on rauhoittunut. Asettuminen on ollut ihanaa.

Arkusta arkkuun

Miten tapasitte?

KAISA: Suhteemme alkoi ruumisarkussa vuonna 2011, kun teimme Maailmanlopun hautaustoimisto -näytelmää Tampereen Työväen Teatterissa. Eräässä kohtauksessa menimme Heikin kanssa yhdessä ruumisarkkuun. Siellä oltiin niin läheisissä tunnelmissa, että siitä kaikki oikeastaan lähti. Se on hauska metafora: suhde alkaa ruumisarkusta ja toivottavasti myös päättyy sinne.

HEIKKI: Tapasimme ruumisarkussa Maailmanlopun hautaustoimisto -näytelmän harjoituksissa. Erikoinen kohtalo!

Mihin ihastuitte ensimmäisenä?

KAISA: En rakastunut ensisilmäyksellä. Kiinnitin ensin huomioni siihen, kuinka mukava ja hauska Heikki on. Ihastuin siihen, kuinka voimakas yhteys meillä oli ja kuinka samoin ajattelemme asioista.

HEIKKI: Ihastuin Kaisan avoimuuteen. Hänen kanssaan oli kiva tehdä töitä. Kun tehdään huumoria, pitää olla lapsellinen. Kaisa oli lapsellinen, suloinen ja hyvä työssään.

Mikä teitä yhdistää?

HEIKKI: Työ, koti, ystävät, harrastukset. Olemme hyvin samanlaisia ihmisiä.

KAISA: Vähemmän on niitä asioita, jotka eivät yhdistä. Olemme kiinnostuneita samoista asioista ja vietämme hirveästi aikaa kaksin. Olemme sielunkumppanit sanan varsinaisessa merkityksessä.

Missä olette erilaisia?

KAISA: Olen äärimmäisen impulsiivinen ja Heikki taas todella rauhallinen, joten hän tasapainottaa minua. Heikki on niitä harvoja ihmisiä, jotka ovat saaneet minut tajuamaan, etten välttämättä ole aina oikeassa. Ihailen Heikissä myös sitä, että hän on taiteilijana täysin vapaa
kateudesta ja vertailusta. Itse en aina pysty samaan. Olen viisastunut paljon suhteemme aikana.

HEIKKI: Olen välillä pessimisti ja reagoin asioihin joskus turhan pienellä liekillä. Kaisan optimistisuus potkii minua eteenpäin: nyt menet ja teet etkä harkitse! Kun Kaisa innostuu, hän innostuu sydänjuuriaan myöten. Se on tehnyt minulle hyvää.

Lihapullia ja tv-sarjoja

Mihin tuhlaatte?

KAISA: Ruokaan. Kokkaamme paljon itse ja käymme usein ulkona syömässä.

HEIKKI: Sipseihin ja Tampereen lihajalosteen nakkeihin.

Miten herkuttelette?

KAISA: Äitini nauraa meille, koska suunnittelemme usein monen päivän ruokailut etukäteen. Nautimme yhtä lailla Näsinneulan pitkän kaavan illallisesta kuin Bella Roman pizzastakin.

HEIKKI: Kaisan lihapullat ovat oikea arkinen herkku.

Miten vietätte vapaa-aikaa?

KAISA: Olemme kaksin kotona niin paljon kuin voimme. Käymme illallisilla ystävien luona ja kutsumme heitä kotiimme, urheilemme ja kokkaamme. Seuraamme fanaattisesti monia tv-sarjoja, kuten Breaking Badia, Boardwalk Empirea ja pohjoismaisia dekkareita.

HEIKKI: Freelance-työn rytmittömyys leimaa arkeamme. Minä vietän aikaa musiikin parissa työhuoneella, Kaisa taas on kova urheilemaan. Käymme elokuvissa, katsomme televisiota, tapaamme ystäviä ja käymme ulkona syömässä.

Luottoihminen

Miten työ- ja parisuhteen yhdistäminen onnistuu?

HEIKKI: Hyvin, syntyihän töiden myötä parisuhde. Saamme toisiltamme työnohjausta ja ideoita yhteisistä keskusteluistamme. Joskus välillemme syntyy jännite, jos molemmilla on samaan aikaan ensi-ilta eikä toiselle riitä silloin energiaa. Hyvät puolet voittavat kuitenkin huonot.

KAISA: Kun on yhdessä näyttelijän kanssa, ei tarvitse kainostella töistä puhumista, vaan voi jakaa kaiken. Opimme toisiltamme: minulla on teatterirutiinia, itse ihailen Heikin kykyä rakentaa hahmoja. Haaste on, että jos kotona on ollut kireää, sitä ei voi tuoda mukanaan työpaikalle.

Miten kannustatte toisianne?

HEIKKI: Annamme suoraan positiivista palautetta. Kritisoidakin voi. Kaisa on esimerkiksi kritisoinut minua välispiikeistäni keikalla, jos harrastan itsensämollaamishuumoria, josta Kaisa ei pidä.

KAISA: On tärkeää, ettei hukuta toista työasioihinsa. Pitää kysyä, mitä toiselle kuuluu. Molemmat meistä löytävät aina oikeat sanat. Jos toinen on epävarma, toinen näkee sen heti ja kehuu. On palkitsevaa kuulla se luottoihmisen suusta.

Olette koomikkoja. Kumpi teistä on pahempi vitsiniekka?

KAISA: Läpänheitto on meillä arkipäivää. Aina välillä joku sanoo, että kahdella koomikolla on pakko olla todella hauskaa kotona. Se pitää osittain paikkansa. Saatamme kuunnella Kansanradiota, napata sieltä hahmoja ja imitoida niitä. Olemme molemmat yhtä vitsikkäitä.

HEIKKI: Vitsailu on laatukysymys. Kun minä heitän vitsin, se on terveisiä 60-luvulta. Ei meillä ole kilvoittelua siitä, kumpi on koomisempi. Joskus jutuissamme ei ole mitään järkeä, välillä taas vakavoidumme. Kai se on niin, että työn puolesta saa pelleillä tarpeeksi.

Kumpi on mustasukkaisempi?

HEIKKI: Se vaihtelee hieman, mutta kai minä olen. Pitäähän minun olla Kaisasta mustasukkainen, kun kerran olen vähän vanhempi mies.

KAISA: Heikki oli aluksi mustasukkaisempi. Se kai liittyi siihen, että olen eläväinen ja Heikkiä nuorempi. Jouduin minäkin seurustelun alussa tajuamaan, etten voi olla mustasukkainen, kun Heikki lähtee keikalle ja naiset haluavat hänen kanssaan yhteiskuvan. Nuo tunteet piti käydä läpi, nyt ne ovat tasaantuneet.

Miten hyvin tiedätte toisenne menneisyyden?

KAISA: Tunnemme toisemme todella hyvin. Kaikki on puhuttu läpi.

HEIKKI: Suhteellisen hyvin. Kaikkea ei tarvitsekaan tietää: Kaisa on ollut kurahousuissa, kun minä pääsin ylioppilaaksi.

Mikä on ollut suhteenne isoin kriisi?

KAISA: Kun Vallan linnake loppui. Jäimme ikävöimään pääministeriä kauheasti.

HEIKKI: Ensimmäinen suursiivous oli aika kriisi.

Kadehditteko jotain toisen ominaisuutta?

KAISA:Kadehdin Heikin kärsivällisyyttä. Erityisesti se, miten kärsivällinen hän on minun kanssani, on käsittämätöntä.

HEIKKI: Kaisan epäröimätöntä tarmokkuutta.

Haisevat astiat

Kumpi teillä määrää kaapin paikan?

KAISA: Minä olen se Justiina. Heikki on paljon mukautuvaisempi.

HEIKKI: Luolamies-tekstissä määritellään naisen ja miehen erot: naiset ovat keräilijöitä ja miehet metsästäjiä. Keräilijälle kaappi ja sen sisältö ovat tärkeämpiä. Metsästäjä vain metsästää. Kuvaus on vähän stereotypisoiva mutta hauska. Ja se pätee hyvin meihinkin.

Miten jaatte kotityöt?

KAISA: Naisen ja miehen välinen ero on se, että mies ei ajattele, että keittiön kaapit tai uuni pitäisi joskus pyyhkiä. Minä olen työnjohtaja, Heikki kyllä auttaa aina. Hän on nykyisin tosi siisti, vaikka tarvitseekin vähän ohjausta.

HEIKKI: Kaisa jakaa kotityöt.

Mistä suutuitte viimeksi?

HEIKKI: Haisevat astiat altaassa aiheuttivat riidan viimeksi eilen. Kaisa on keittiönhoidossa minua edistyneempi. Puhumme siitä eri sävellajeissa.

KAISA: Jos asunnostamme sahattaisiin keittiö irti, meillä tuskin olisi riitoja. En ymmärrä, miksi tyhjä maitotölkki menee takaisin jääkaappiin tai miksi likaiset astiat jäävät lavuaariin, kun kerran on tiskikone. Samasta aiheesta on keskusteltu miljoonia kertoja, eikä se muutu.

Mikä toisessa ärsyttää?

KAISA: Keittiö ärsyttää.

HEIKKI: Kaisan nopeus on vahvuus, mutta joskus se myös ärsyttää. Jos asialla ei ole kiire, mielestäni sitä ei tarvitse alkaa tehdä heti tänään. Kaisa ajattelee toisin.

Mikä on seksikkäintä puolisossasi?

HEIKKI: Mikäpä ei olisi seksikästä? Ei ole yhtä kohtaa, joka olisi muita seksikkäämpi. Se on kliseistä ajattelua.

KAISA: Kummelien vakipuvustaja Jaana Aro sanoi kerran, että Heikin takapuolen kohdalla on kuoppa. Mielestäni se kuoppa on Heikissä seksikkäintä.

Koti rauhoittaa

Mitä et antaisi toiselle anteeksi?

KAISA: Luottamuksen menetystä, kuten uskottomuutta, se olisi pahinta.

HEIKKI: Miksi ajatella sellaisia, kun ei ole aihetta? On mielen jäykkyyttä päättää jo valmiiksi, mitä ei voisi antaa anteeksi. Edes pessimistinä en pysty ajattelemaan niin.

Mitkä ovat arjen kohokohtia?

KAISA:  Syöminen ja yhdessäolo. Se, kun katsomme yhdessä jotain lempisarjaa.

HEIKKI: Parhaita ovat iltahetket, kun juttelemme. Seurustelun alkuvaiheessa luimme Helsingin Sanomia rinnakkain. Se oli hauskaa mutta epäkäytännöllistä, koska Kaisa on nopeampi lukemaan.

Miten suhteenne on muuttunut?

KAISA: Suhteemme on tasaantunut. Se on ihanaa – enää ei tarvitse täristä koko ajan. Silti on halu olla yhdessä. Emme ole lähteneet liukumaan erilleen vaan olemme vieläkin tukevammin yhdessä.

HEIKKI: Olemme aikuistuneet. Yhteinen koti on rauhoittanut meitä.

Mikä on yhteinen unelmanne?

KAISA: Vanhoilla päivillä haluaisimme asua etelässä, jossain lämpimässä.

HEIKKI: Niitä on moniakin, mutta yhteiset lusikat ovat jo unelma kerrakseen.

Heikki Hela

■ Muusikko ja näyttelijä on syntynyt vuonna 1964 Aitolahdella.
■ Koulutukseltaan opettaja.
■ Tunnetaan Kummeli-ryhmästä ja lastensarjasta Herra Heinämäen Lato-orkesteri. Sai parhaan miessivuosan Jussin elokuvasta Kahlekuningas 2002.
■ Kihloissa näyttelijä Kaisa Mattilan kanssa. Pari asuu yhdessä Tampereella. Heikillä on kaksi poikaa edellisestä liitosta näyttelijä Mari Postin kanssa.

Kaisa Mattila

■ Näyttelijä on syntynyt vuonna 1977 Jyväskylässä.
■ Valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teat­terikorkeakoulusta.
■ Tunnetaan rooleistaan näytelmässä Amadeus, musikaalissa Vuonna 85 ja sketsi­sarjassa Kätevä emäntä.
■ Näyttelee Heikin kanssa Kummeli V -elokuvassa, jonka ensi-ilta on 19.2. ja Ilosofian oppitunti -revyyssä, ensi-ilta 24.4.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.