Omavarainen maalaistalo keskellä metsää on Minna Suurosen ja Antti Virmavirran idylli. Näyttelijäpari hoitaa kotia ja työtä vuorotellen. – Tykkään siitä, että olemme oman itsemme herroja, Minna sanoo.

Aamu Vihtijärvellä on sujunut tavalliseen tapaan.

Näyttelijäpari Antti Virmavirran, 56, ja Minna Suurosen, 47, kotona, vanhassa maalaistalossa ensimmäisenä on herännyt Antti. Mies on laskenut ulos koiran ja kaksi kissaa ja kauhonut päälleen pari saavillista vettä saunan nurkan sadevesiämpäristä. Sitten hän on lampsinut takaisin sisälle ja sytyttänyt keittiön puuhellaan tulen.

– Asumme kuin 1960-luvun maalaiset. Vesi tulee meille kyllä sisään, mutta aamuinen vedellä pläträäminen on Antille järvessä uimisen korvike, Minna sanoo.

Metsän keskellä vanhassa talossa Minna ja Antti ovat asuneet pian 15 vuoden ajan. Perheeseen kuuluu kolme tyttöä, Iitu,11, Varpu, 13, ja Myrsky, 15, silloin tällöin Antin poika Jaakko, 25.

Jo Antin ja Minnan suhteen alkuvaiheessa oli selvää, että koti perustettaisiin kauas kaupungin keskustasta. Maalaiselämä – ja mahdollisimman omavarainen sellainen – viehätti varsinkin Anttia.

– Halusin suoraan sitä kohti, että viljaa peltoon ja oma vilja lautaselle puurona. Sitä puuroa lapsille yritettiin syöttää, kun he olivat pieniä, Antti nauraa.

– Aluksi piti tietenkin opetella, miten maata viljellään, mutta ei se täysin vierasta ollut. Nykyään olemme aika omavaraisia.

Nyt vilja kasvaa maalaistalon ympärillä. Potut, kasvikset ja yrtit tulevat myös omasta maasta, jota on kaikkiaan 12 hehtaaria. Antti kääntää maat, hakee puut metsästä ja tuo klapit pihaan kahdella traktorillaan.

– Elämä on aika työteliästä, mutta vaikka joskus haaveilen, että voi kun ei tarttisi kotona tehdä mitään, niin en varmaan enää osaisi olla muuten. Ympärillä oleva tila, ilma ja vapaus ovat meille tärkeitä. En enää pystyisi kuvittelemaan itseäni enkä varsinkaan Anttia asumaan kerrostaloon, Minna sanoo.

– Tykkään siitä, että olemme oman itsemme herroja ja mahdollisimman riippumattomia maailman menosta.

Harvoin yhteisiä töitä

Antin ja Minnan yhteinen työ ei voisi olla kauempana heidän omasta arkielämästään. Suomenlinnan kesäteatterin lavalle rakentuu parhaillaan Valheet ja viettelijät -näytelmä, laiskanpulskean ylhäisöelämän kuvaus. Siinä Minnan esittämä markiisitar de Merteuil on leskinainen, joka elää suuressa kartanossaan, huvittelee käymällä oopperassa ja pelaamalla likaisia ihmissuhdepelejä. Antti taas on naistenmies kreivi de Valmont, markiisittaren vanha tuttu ja hengenheimolainen.

– Näytelmä on kihelmöivä, ja vaikka se on kirjoitettu satoja vuosia sitten, samat teemat koskettavat tänäkin päivänä. Vallanhimo, rakkauden ja hyväksynnän kaipuu ja mustasukkaisuus eivät ole kadonneet mihinkään, eikä kukaan ole niistä tunteista vapaa, Minna sanoo.

Minnan ja Antin kiinnittäminen pääparin rooliin Ryhmäteatterin Suomenlinnan kesäteatteriin oli ohjaaja Juha Kukkosen idea.

– Ei tämä työ tullut Antille reittä pitkin, lohkaisee Minna, joka kuuluu Ryhmäteatterin vakiokaartiin.

– Kuvittelisin, että työskentely yhdessä on samanlaista kuin silloin, kun vastanäyttelijänä on vanha tuttu työkaveri. On helppoa, kun ollaan hyvällä tavalla heti asian äärellä.

Yhteisiä töitä pariskunnalla on harvoin. Antti ja Minna ovat molemmat tehneet paljon töitä Suomen teattereissa, ja heidät on nähty monissa tv-sarjoissa, mutta samoihin projekteihin heitä on harvoin kiinnitetty. Viimeksi he ovat näytelleet yhdessä Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvissa vuosia sitten.

– Se on ollut myös tilanteen sanelemaa. Kun lapset olivat pieniä, päätimme, ettemme tee isoja töitä yhtä aikaa, Minna kertoo.

Kokemuksista he oppivat, ettei yhteistyö ollut kivaa lapsille eikä vanhemmille.

– Kun vieraat ihmiset laittavat lapset nukkumaan kaksi viikkoa putkeen, niin se riittää, Antti sanoo.

Suhde alkoi hitaasti

Töissä Minna ja Antti tapasivat ensimmäisen kerran. Vuonna 1996 he olivat mukana Harri Virtasen Juoksuaika-näytelmän kantaesityksessä Tampereen Teatterissa. Minna oli valmistunut edellisenä vuonna Teatterikorkeakoulusta, ja Antti oli kiinnittänyt nuoreen näyttelijään huomiota jo tämän edellisessä työssä. Suhde ei kuitenkaan alkanut heti, sillä Antti oli vielä tahollaan naimisissa.

– Minna oli vähän outo, ja siksi kai kiinnostuin hänestä, Antti muistelee.

– Otan tuon kohteliaisuutena, Minna huikkaa väliin.

Molemmat tietävät, miksi näyttelijät niin usein menevät kimppaan keskenään.

– Työajat ovat tällaisia, niin eihän tässä tapaa muita ihmisiä kuin toisia näyttelijöitä, Minna parahtaa.

Yhdeksän vuoden ikäero ei ole haitannut paria koskaan.

– Edelleenkään en ole ihan varma, kumpi meistä tässä on vanhempi. Minna tuntui oudolta ja kumminkin vetosi minuun. Hän ei ainakaan ole nuori, nätti ja tyhmä, Antti veistelee, mutta vakavoituu sitten:

– Kun on aikaisempi parisuhde, niin kyll maar enemmän tietää mitä haluaa ja siihen voi löytää enemmän vastaavuutta.

Vaikka perheen perustamista ei suuresti suunniteltu, pariskunnan kolme tytärtä syntyivät melko nopeasti.

– Uskon, että halu lisääntyä on meihin sisään kirjoitettu, oli se sitten järkevää tai ei, Minna sanoo.

Naimisiin Minna ja Antti menivät kuvausten ruokatauolla maistraatissa vähän ennen Antin 50-vuotispäivää. Syy oli käytännöllinen:

– Jos tuo kuolee, niin saan leskeneläkkeen, Minna sanoo.

Koti- ja työvuorolainen

Molemmat näyttelijät tietävät, miten rankkaa ensi-iltaan valmistautuminen on. Parina viimeisenä harjoitusviikkona kotona ehtii käydä vain nukkumassa. Siksi kotivuoroa vetävä puoliso tekee kaikkensa, jotta toinen saa keskittyä uuden roolin rakentamiseen.

– Kotona olevan velvollisuus on järkätä niin, että toinen todella saa huilata eikä joudu tiskivuoren keskelle. Että hän saa ruokaa ja pääsee nukkumaan ja jaksaa taas seuraavana päivänä lähteä harjoituksiin. Saas nähdä, miten nyt käy, kun olemme mukana samassa jutussa, Antti sanoo.

– Se on toiminut meillä hienosti, sillä kumpikin tietää, ettei kotona vain kahvia juoda ja keksiä nakerrella. Joskus tuntuu, että töissä pääsee helpommalla kuin kotona, varsinkin silloin, kun lapset olivat pienempiä, Minna jatkaa.

Ennen ensi-iltaa Antti puhuu paljon töistä kotona.

– Analysoin koko ajan sitä mitä teen ja haluan kertoa tuolle, vaikkei se varmaan aina haluaisikaan kuunnella, Antti viittaa vierellään istuvaan Minnaan.

Ja usein Minna onnistuu kommentoimaan Antin ajatuskulkua yllättävällä tavalla:

– Minna kääntää ajatusrakennelmani toisin päin. Ja joskus se on hyvä asia.

– Antti on perusteellinen ja hänen tekemisissään ei ole aukkoja, hänen karttansa on selkeämpi. Minä menen enemmän vaiston varassa, Minna kuvailee.

Ei mitään arjen sankareita

Minnan ja Antin mielestä toimivassa parisuhteessa on tärkeintä arvostaa toista sellaisena kuin hän on.

– Kauheaa olisi, jos parisuhteessa kilpailisi koko ajan toisen kanssa tai joutuisi koko ajan hakemaan hyväksyntää, Antti sanoo.

Kesällä teatterilavalla heidän välillään leimahtaa monenlaisia tunteita, mutta tosielämässä he eivät myönnä tuntevansa mustasukkaisuutta.

– Näyttelijän ammatissa olisi ihan hiton tyhmää olla mustasukkainen, koska kumppani on koko ajan läheisissä tekemisissä muiden kanssa, Minna selittää.

Mutta kyllä hekin riitelevät. Eniten sanomista syntyy järjestyksen pidosta. Antti saattaa aloittaa hitaasti etenevän projektin, vaikka Minnan mielestä tiluksilla olisi kiireellisempääkin tekemistä.

– Meidän ikkunat pitäisi tehdä kokonaan uudestaan. Olisi järkevintä, että alkaisin tehdä niitä silloin, kun minun tekee mieli puuhastella jotain ihan muuta, vaikka korjata perunanistutuskonetta. Mutta ihminenhän on sellainen, että se pyrkii tekemään vain kivoja juttuja, Antti kertoo.

Kotitöiden jakaminen on käynyt maalaistalossa itsestään sen mukaan, mitä kukin parhaiten taitaa. Huushollissa ei ole astianpesukonetta, mutta tiskaaminen on Minnan lempihommaa.

– Tykkään tiskaamisesta, koska siinä näkee niin hyvin työnsä jäljen. Ja on meillä myös tiskivuorot, jotka toimivat aivan helvetin huonosti, mutta kaikki keinot mäkätyksestä uhkaamiseen ovat käytössä, jotta saan lapsetkin hommiin, Minna nauraa.

Koska Virmavirta-Suurosten talo sijaitsee syrjässä kyläkeskuksesta, lisätyötä tulee ”taksihommista” eli tyttöjen kuljettamisesta kahdeksan kilometrin päässä sijaitsevaan kouluun. Kouluun pääsisi myös koulukyydillä, mutta Antti ja Minna eivät halua, että tytöt joutuvat istumaan talvivaatteet päällä taksin kyydissä, kun se tekee loputonta kierrostaan pitkin laajaa kylää.

– Ei meidän arki ole sen kummempaa kuin kenenkään muunkaan. Eikä me olla mitään arjen sankareita, jotka pitävät maaseutua pystyssä. Suurin ero kaupunkielämään on varmaankin se, että kun lapsilla on harrastuksensa, kuskaamista on paljon ja se vie vanhempien aikaa päivästä. Meidän ammatissa se on mahdollista, koska usein toinen voi olla päivällä kotona.

Kahdenkeskeisiä kahvihetkiä

Tänäkin aamuna kolme tytärtä on pakattu autoon ja kuskattu kyläkoululle. Sen jälkeen Antti ja Minna ovat ajaneet noin tunnin matkan Helsinkiin teatteriharjoituksiin.

Luksusta arkeensa kumpikaan ei kaipaa. Parasta hemmottelua ja huomioon ottamista on se, että väsynyt saa nukkua aamulla pitkään. Tai se, että odottaa puolisoa esityksestä kotiin myöhään illalla ja istuu tämän kanssa hetken keittiönpöydän ääressä.

– Antti kyllä antaa minulle enskarilahjoja, ihan älyttömän hienoja sormuksia, Minna kertoo.

– Minna pitää musta ihan saakelin hyvää huolta arjen tasolla, Antti sanoo.

Tulevaisuudessa perheen pihapiirissä saattaa käyskennellä lisää kotieläimiä, sillä maa sopisi vaikkapa lampaiden pitoon. Navetan remontointi on myös suunnitelmissa, ja sinne voisi ottaa vuokrahevosen. Kaksi tytärtä harrastaa jo ratsastusta.

Kun arkea pyörittää entisajan maalaistyyliin, aikaa omille harrastuksille ei jää.

– Tai voisinhan minä sanoa, että harrastan puutarhanhoitoa ja entisöimistä, mutta se on meidän elämänmuoto, Minna naurahtaa.

– Joutilasta vapaa-aikaa kahdestaan on aika vähän. Ne ovat enemmän sellaisia rakoja lähtemisten välissä, jolloin tajuaa, ettei tässä enää ehdi mitään. Että eikös
nyt istuta vaan alas ja juoda kahvit. Siunaantuvia kahdenkeskisiä hetkiä, Antti sanoo.

Minna Suuronen

Näyttelijä on syntynyt 19.3.1968 Pieksämäellä.

Muistetaan Klikkaa mua -sarjasta sekä satiirisarja Iltalypsyn Jaana Alaknaapi-Pesosen roolistaan. Näytellyt myös Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvissa.

Tehnyt lukuisia rooleja Ryhmäteatterin lavalla.

Asuu Vihtijärvellä miehensä Antti Virmavirran sekä kolmen tyttären kanssa.

Antti Virma-virta

Näyttelijä on syntynyt 7.3.1959 Harjavallassa.

Tunnetaan tv-sarja Pulkkisesta sekä rooleista muun muassa sarjoissa Firma ja Virta sekä elokuvasta Heinähattu ja Vilttitossu.

Lukuisia rooleja kuunnelmissa sekä teatterinäyttämöillä. Viimeksi kehuttu rooli Espoon Kaupunginteatterin Kuka pelkää Virginia Woolfia -näytelmässä tänä talvena.

Valheet ja Viettelijät -näytelmän ensi-ilta on Suomenlinnassa 15.6.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.