Tasapainoili työn ja kodin välillä on välillä vaikeaa, ja Ria on harjoitellut sitä jo Panua enemmän. ”Jos vastaisin sähköposteihin ruokapöydässä, ei siitä tulisi mitään. En halua tuoda töitä kotiin”, Ria sanoo.

Eronsa jälkeen näyttelijä Ria Kataja päätti elää ilman puolisoa. Sitten hän tapasi tanssija Panu Varstalan. Nyt pariskunta jakaa vastuunsa uusperheestä ja töistä vuorotellen. – Kolmen lapsen kanssa on tärkeää, että rinnalla on ihminen, joka seisoo omilla tassuillaan, Ria sanoo.

Joskus kaikki menee päinvastoin kuin on suunnitellut.

Niin kävi näyttelijä Ria Katajalle, 40, kun hän kesällä kolme vuotta sitten näytteli viimeisiä esityksiään raumalaisessa kesäteatterissa. Esityksen loppukaronkassa tuntematon mies pyysi häntä kanssaan tanssiin. Ensin Ria kieltäytyi.

–  Olin yhdeksän kuukautta aiemmin päättänyt, että eläisin lasteni kanssa seuraavat viisi vuotta kolmisin, ilman parisuhdetta tai mitään sen tapaista, hän kertoo nyt.

–  Olen aina ollut herkkä ja lähtenyt suhteisiin täysillä. Päätös oli tärkeä itseni kannalta.

Mutta tanssilattialla kohdattu mies, tanssija-koreografi Panu Varstala, 40, oli sitkeä, ja lopulta suostutteli Rian mukaansa. Kumpikin huomasi nopeasti, että tässä oli nyt jotakin erityistä.

"Tässä iässä tietää, mitä ei halua. Sen tiedon varassa pääsee jo pitkälle."

Pian pari alkoi seurustella – toisin kuin kumpikaan oli suunnitellut.

– Tässä iässä tietää, mitä ei halua. Sen tiedon varassa pääsee jo pitkälle. On paljon vaikeampaa määritellä, mitä haluaa, Ria sanoo.

–  Panulla oli vihreä verkkatakki, suora selkä ja kevyt, kaunis energia. Se näköjään riitti saamaan minut hämilleni.

–  Uskon vahvasti intuitioon. Jos jotain hyvää osuu kohdalle, sen vain tietää, Panu kuvailee.

Nyt, kolme vuotta myöhemmin, Ria ja Panu ovat naimisissa. Perheen koti on Vanhan Porvoon laidalla. Rialla on kaksi lasta aiemmasta avioliitostaan. Vuosi sitten tammikuussa perheeseen syntyi Niilo-poika, joka nyt opettelee vauhdilla puhumaan ja kävelemään.

Työelämään Ria palasi jo viime keväänä. Kesällä hän alkoi harjoitella Mikko Nousiaisen kanssa syyskuussa ensi-iltansa saanutta Juha Jokelan ohjaamaa ja dramatisoimaa näytelmää Keuhkot. Kansallisteatterissa pyörivä näytelmä on saanut ylistäviä arvioita. Teatteri Jurkassa Ria on loistanut Minna Koskelan kirjoittamassa ja ohjaamassa monologissa Das Ria – Diivan kuolema.

Kesällä Panu oli tekemässä Suomenlinnan kesäteatterin näytelmän Valheet ja viettelijät koreografioita.

–  Silloin meillä kahdella meno oli sellaista, että läpsystä vaihto, Ria kuvailee.

–  Kävin Rian luona Kansallisteatterissa Niilon kanssa välisyötöllä, ennen kuin jatkoin omiin harjoituksiini Suomenlinnaan, Panu jatkaa.

”Mene kotiin lastesi luo”

Perheen haipakka arki rauhoittui, kun Panu jäi kesällä koti-isäksi. Ria ja Panu päättivät kantaa vastuun pienestä lapsesta ja työstä vuorotellen.

–  Vastavuoroisuus on meille tärkeää. Päätimme, että minä olen kotona alkuvuoden ja Panu loppuvuoden. Kun työtarjouksia tulee, mietimme Panun kanssa yhdessä, tartummeko niihin, Ria kertoo.

Roolijakoa ei ole hakattu kiveen. Lähestyvä kevät saattaa uusine töineen ohjata elämän ihan erilaiseksi kuin nyt. Tällä hetkellä roolit kuitenkin jakautuvat epätyypillisesti, sillä Suomessa kotiin jää vain joka kymmenes isä.

–  Juuri luin tutkimuksesta, jossa kerrottiin, että naisten ja miesten aivot eivät poikkea toisistaan mitenkään. Koetamme jakaa työt mahdollisimman tasapuolisesti, Panu kertoo.

–  Ihmiset ostavat helposti sen ajatuksen, että miehen kuuluu mennä töihin lapsen ollessa pieni, Ria jatkaa.

–  Joskus joku kollega on sanonut, että mene nyt kotiin lastesi luo. Näissä hetkissä tajuan, että työntekoni näyttäytyy joillekin ihmisille uraorientoitumisena, vaikka en ole koskaan ajatellut tekeväni tietynlaista uraa.

Pariskunta onkin päättänyt jättää muiden mielipiteet omaan arvoonsa. Panu jakaa esimerkiksi avoimesti Facebookiin omia kokemuksiaan lapsiarjesta. Hän haluaa kirjoittaa, jotta saisi itse arkeen hieman etäisyyttä.

"Olemme lattepappoja, jotka vaihtavat vaipanvaihtokuulumisia."

–  Ja ehkä joku toinen äiti tai isä löytää niistä samastumispintaa, Panu sanoo.

–  Koti-isänä oleminen on kuitenkin hauskaa. Ystäväni kanssa olemme vitsailleet, että olemme kuin ruotsalaisen trendin mukaisia lattepappoja, jotka käyvät kahvilla tyylikkäästi lasten kanssa vaihtamassa vaipanvaihtokuulumiset. Pieniä ovat murheet!

Rialle lasten määrittämä arjen rytmi on tuttua jo 12 vuoden ajalta. Sinä aikana hän on kasvattanut kolmea lasta ja luonut vakuuttavan näyttelijänuran. Ria on nähty esimerkiksi hittisarjoissa Kotikatu ja Taivaan tulet, ja hän on tuttu kasvo elokuvakankailla ja teatterilavoilla.

Ennen kuin Panu kesällä jäi lasten kanssa kotiin, Ria oli vuoden kotona.

–  En ole koskaan ajatellut, että työelämä vaikeutuu lasten myötä, Ria sanoo.

–  Kuka tahansa voi tehdä töitä ja perustaa samalla perheen. Mutta meillä freelancenäyttelijänaisilla työnteko kuitenkin loppuu usein kuin seinään positiivisen raskaustestin jälkeen.

Rialla onkin ollut onnea. Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho ja Keuhkot-näytelmän ohjaaja olivat valmiita siirtämään esityksen ensi-iltaa puolella vuodella, jotta Ria saatiin siihen mukaan.

Panulle koti-isän rooli on ollut suuri mullistus. Nuorempana hän uppoutui työprojekteihin täysillä ja saattoi paiskia töitä kellon ympäri.

–  Lapsi on vähentänyt oman navan tuijottelua, Panu kertoo.

–  En lähde asioihin mukaan kuten ennen. Perhe-elämä kiinnostaa tällä hetkellä enemmän.

Ja kyllä kotivanhemmalle muutakin tekemistä löytyy. Panu pyörittää yhdessä Antti Lahden kanssa myös Trash Heroes -kaupunkiesitystä. Kaksikko ajaa ympäriinsä kuormapyörillä, kerää roskia siivotakseen tilaa tanssille, tanssii ja siirtyy paikasta toiseen. Panu on myös organisoinut Kokonniemi kuntoon -hyväntekeväisyyshankeen, joka kerää varoja porvoolaisen maauimalan kunnostukseen.

–  Nykyinen elämä väsyttää ihan eri tavalla kuin tanssityö. On mietittävä konkreettisia asioita aamiaisesta lähtien, suunniteltava lasten kanssa päiväohjelmaa ja huolehdittava siitä, että kaikki asiat järjestyvät ajallaan, Panu kertoo.

"Palkkaneuvotteluissa otan aina selvää, mitä muut saavat."

Ei ja kyllä ilmaistöille

Kolmen lapsen ja yhden koiran perheessä on mietittävä myös rahaa. Nyt tuloista vastaa Ria, jolle säännöllinen palkka ei ole itsestäänselvyys.

–  Olen siitä onnekas paskiainen, että minulle on aina riittänyt töitä, Ria sanoo.

Vaikka näyttelijän ammattia pidetään usein intohimotyönä, feministiksi tunnustautuvalle Rialle oikea korvaus on tärkeää. Ria on kieltäytynyt töistä epätasa-arvoisen palkkauksen vuoksi.

–  Naisen ja miehen on saatava samasta työstä yhtä suurta palkkaa. Kun menen palkkaneuvotteluihin, otan aina selvää, mitä muut saavat, hän sanoo.

–  Mutta onneksi alallamme on kasvavassa määrin työnantajia, joille tasa-arvo on itsestäänselvyys.

Vaikka Ria ja Panu sopivat yhdessä työtilanteestaan, Rialla on tienaamisesta voimakkaampi mielipide.

–  Minä olen siinä mielessä fataalimpi, että työstä on saatava rahaa. En voi esimerkiksi nähdä itseäni tekemässä ilmaiseksi töitä seitsemää tuntia päivässä, Ria sanoo ja katsahtaa miestään.

Panu hymähtää ennen kuin jatkaa:

–  Minulle ei aina ole ollut niinkään väliä, saako hommasta liksaa vai ei, jos koen prokkiksen tärkeäksi. Usein olen pystynyt kattamaan kulut apurahojen turvin, mutta olen myös maksanut omistani, jotta saan teoksiani tehtyä. Nyt asia on kuitenkin muuttunut, koska en enää asu yksin.

–  Meidän työnkuvamme on toki erilainen. Panu usein sekä tuottaa omat produktionsa että esiintyy niissä. Harjoitteluun kuluu kuukausia, mutta esityksiä on usein vain yksi tai hyvällä lykyllä kolme. Vapaan tanssikentän korvaukset eivät ole ollenkaan samaa luokkaa kuin pääkaupunkiseudun suurten teattereiden, Ria lisää.

Pieniä eleitä

Parisuhteessa Ria ja Panu haluavat pystyä keskustelemaan kaikesta. Kolmen yhteisen vuoden aikana heistä on tullut taitavia ajatustenlukijoita: toisen ilmeet ja eleet kertovat paljon.

–  Joskus se menee ihan pieleen, tietenkin! Olemme molemmat kovia tulkitsemaan. Mutta onneksi virhetulkinnoista syntyy kiinnostavia keskusteluja, Ria sanoo.

– Kyse ei ole siitä, että meidän pitäisi olla samanlaisia. Meillä saa olla eri mieltä, usein olemmekin, ja se on mahtavaa. Kolmen lapsen kanssa on äärimmäisen tärkeää, että rinnalla on ihminen, joka seisoo omilla tassuillaan. Ilman kunnioitusta toista kohtaan parisuhde ei ole tasapainoinen.

Ihan mutkatonta toisen tuntojen kuunteleminen ja ymmärtäminen ei ole. Maailmanpoliittinen tilanne ja somessa vellova vihapuhe mietityttävät Riaa ja Panua päivittäin. Kommunikaatio-ongelmia pohditaan läpi myös Rian monologissa Das Ria – Diivan kuolema. Siinä eri ikäpolvien ihmiset erilaisista taustoista yrittävät tulla toimeen keskenään porukassa, jossa kukaan ei kuuntele toista.

–  Alan uskoa, että suuri osa maailman ongelmista johtuu huonoista kommunikaatiotaidoista, Ria toteaa.

– Julkisessa keskustelussa kuuleminen on jäänyt pahasti jalkoihin. Ihmiset huutavat omaa totuuttaan toistensa päälle. Mitä muuta se on kuin sitä, että pitää itseään muita parempana ja sulkee silmät ja korvat muulta maailmalta?

Pariskunnalle myös taide on keino kommunikoida. Panu kirjoittaa musiikkia. Joskus hän pystyy purkamaan ajatuksiaan paremmin kappaleeseen kuin keskusteluun.

–  Puhumme paljon asioista, mutta minä en välttämättä kerro kaikesta ihan suoraan. Olen meistä hiljaisempi, hän kertoo.

Onnen lähteillä

Pariskunnan ilo syntyy pienistä asioista. Nyt Ria ja Panu repeävät nauramaan, kun isän olalla kieppuva Niilo paukauttaa pierun.

–  Kyllä se on pieru, joka yhdistää ihmisiä, Ria nauraa.

–  Tilannekomiikka vapauttaa ja osoittaa, että olemme kaikki keskeneräisiä.

"Kun Ria tulee kotiin töistä, laitan hänelle iltapalan valmiiksi. Hän tekee minulle samoin."

Lasten onni ja Niilon kanssa peuhaaminen tuovat Rialle ja Panulle virtaa. Sen vastapainona on kahdenkeskinen aika. Pariskunta yrittää käydä yhdessä rataslenkeillä ja syömässä aina, kun aikaa liikenee. Tavallisina päivinä he huomioivat toisiaan vuorotellen.

–  Kun Ria tulee kotiin töistä, laitan hänelle iltapalan valmiiksi. Hän tekee minulle samoin. Sen ei tarvitse olla sen kummempaa. Onnellisuus syntyy pienistä asioista, Panu jatkaa.

–  Lapsiarjen keskelle unohtuu helposti ja alkaa nähdä toisessa vain iskän tai äiskän. Parisuhde kaipaa kahdenkeskistä aikaa ilman, että joku on siinä välissä, Ria muistuttaa.

Nyt pariskunta suunnittelee yhteistä iltaa samaan tyyliin kuin ennen Niilon syntymää, jolloin he kävivät ahkerasti katsomassa esityksiä. Pelkkää seesteistä käsi kädessä kävelyä Ria ja Panu eivät kuitenkaan tulevaisuudelta odota.

– Ennen kuin tapasimme, meillä oli erilaiset elämät. Vaikka olemme naimisissa ja on lapsia, meillä on edelleen paljon opittavaa toisistamme. Tuntuu, että olemme vasta yhteisen tiemme alussa, Ria sanoo.

– Meillä ei ole tulevaisuudelle suuria suunnitelmia. Riittää, että vierellä on ihminen, jonka voi luottaa pysyvän siinä. Tässä on kaikki ainekset hyvään loppuelämään.

Ria Kataja ja Panu Varstala

Ria Kataja

Näyttelijä syntyi 15.10.1975 Tampereella.

Asuu miehensä Panu Varstalan ja kolmen lapsensa kanssa Porvoossa.

Nähty esimerkiksi pääroolissa elokuvassa Musta Jää ja tv-sarjoissa Taivaan tulet sekä Kotikatu. Käsikirjoittanut sarjaa Ketonen & Myllyrinne.

Näyttelee pääroolia Kansallisteatterin näytelmässä Keuhkot ja vetää monologia Das Ria – Diivan kuolema Teatteri Jurkassa.

Panu Varstala

Tanssija-koreografi ja muusikko syntyi 27.11.1975.

Sai esikoisensa Niilon yhdessä puolisonsa Rian kanssa tammikuussa 2015.

Opiskellut Teatterikorkeakoulussa tanssia. Kasvatustieteiden maisteri.

Kokonniemi kuntoon -hyväntekeväisyyshankkeen aktiivi.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.