Sanna-Kaisa Palo (vas.) ja Emmi Parviainen (oik.) vaihtavat keskenään sisustusvinkkejä ja reseptejä. Ritva Valkama (kesk.) sen sijaan osaa panna vain pakasteet mikroon. "Miksiköhän nuo eivät kysy multa reseptejä?" Ritva nauraa. Kuva Panu Pälviä

Kun kolmen sukupolven näyttelijät Ritva Valkama, Sanna-Kaisa Palo ja Emmi Parviainen ovat toistensa seurassa, kenenkään ei tarvitse teeskennellä.

Ritva Valkama, 80, muistaa yhä sen päivän, kun hän seisoi nyt jo edesmenneen aviomiehensä, näyttelijä Pertti "Pepe" Palon ja kolmivuotiaan tyttärentyttärensä Emmi Parviaisen kanssa Helsingin Kaisaniemessä. Tyttö juoksi edestakaisin ratikkapysäkillä ja puhui kuin papupata.

– Lopulta Pepe sanoi: "Emmi-kulta, ukki antaa sulle 50 penniä, jos olet edes viisi minuuttia hiljaa." Silloin mietin, että tyttö on kyllä päivänselvästi tullut mummiinsa ja äitiinsä, Ritva kertoo.

Nyt Emmi, 27, pulputtaa Ritva-mumminsa ja äitinsä Sanna-Kaisa Palon, 52, kanssa helsinkiläisessä taiteilijaravintola Elitessä. Se on näyttelijäkolmikolle tärkeä paikka, jossa on suvun kanssa vietetty monet syntymäpäivät.

Yksi pöydistä on nimetty Ritvan appiukon ja Sanna-Kaisan isoisän Tauno Palon mukaan. Suomi-Filmin suuri tähti oli paikan vakioasiakkaita, ja ruokalistalla on uskollisesti säilytetty hänen suosikkiruokansa, sipulipihvi.

Kun Ritva, Sanna-Kaisa ja Emmi kokoontuvat yhteen, kaikki tietävät, ettei ole mitään syytä teeskennellä.

– Olemme läheisiä, eikä meidän tarvitse pönöttää toistemme seurassa, Emmi sanoo.

Mitä ihmettä, nainen koomikkona?

Ritvasta tuli koko kansan rakastama näyttelijä vuonna 1979, kun hän ja Pentti Siimes alkoivat tehdä Parempi myöhään -tv-ohjelmaa.

Silloin Suomessa oli kaksi tv-kanavaa ja julkkiksia vain kourallinen. Lauantai-iltaisin käytiin saunassa, rullattiin papiljotit päähän ja istuttiin katsomaan, kun Ritva ja Pentti antoivat nauruterapiaa. Naispuolinen koomikko oli Suomessa jotain ihan uutta.

– No, Ulla Tapaninenhan vei sitten minun paikkani, Ritva nauraa.

Kun Ritvan suosio oli huipussaan, Sanna-Kaisa oli parikymppinen opiskelija.

– Keskityin silloin kyllä enemmän omaan napaani kuin äidin suosioon, Sanna-Kaisa muistelee.

Emmi asui lapsuutensa kahdessa kodissa. Sanna-Kaisa Palon ja Emmin isän Jussi Parviaisen tiet erosivat, kun Emmi oli pieni.

– Äidillä ja isällä oli yhteishuoltajuus. Asuimme pikkuveljeni Onnin kanssa puoliksi äidin ja puoliksi isän luona siihen asti kun muutimme omillemme, Emmi kertoo.

Onnin – joka hänkin on pyrkimässä Teatterikorkeakouluun – lisäksi Emmillä on kolme sisarpuolta: kaksi isänsä puolelta ja yksi äidin ja tämän nykyisen puolison Vesa Mäkisen liitosta.

– En ole kyllä ikinä ymmärtänyt termejä isäpuoli ja siskopuoli. Minulla on neljä sisarusta ja he ovat kaikki rakkaita. Äiti ja Vesa ovat olleet yhdessä jo 23 vuotta, joten Vesa on nähnyt kaikki elämäni myötä- ja vastamäet yhtä läheltä kuin äiti ja isä. Minulla on hyvät välit kaikkiin kolmeen vanhempaani, äitiin, isään ja Vesaan, Emmi kertoo.

Joko elävä tai kuollut

Vahvan näyttelijätaustan ansiosta kolmikko ymmärtää toistensa ahdistukset ja riemut ilman, että kaikkea täytyy pukea sanoiksi. Roolien takia valvotut yöt ja ramppikuume ovat kaikille tuttuja. Ne eivät Ritvan mukaan helpota edes iän ja kokemuksen myötä.

– Onneksi näin vanhana jo tiedän, mikä pilleri kannattaa ottaa. Otan vieläkin ennen esitystä yhden beetasalpaajan, Ritva sanoo.

Sanna-Kaisalla roolit pyörivät päässä alitajuisesti joskus vuorokauden ympäri.

– Kyllä se on välillä yhtä helvettiä, vaikka vanhemmiten on tullut lisää uskoa ja malttia, hän toteaa.

Kun Sanna-Kaisa jännittää, hänellä kuivaa suu. Emmillä jännitys taas vaikuttaa ruokahaluun: hän joko syö koko ajan tai ei ollenkaan. Ritvalla paineet siirtyvät uniin. Niissä seikkailee ohjaaja Jouko Turkka.

– Alan pikku hiljaa tottua unissani poukkoilevaan Joukoon, Ritva sanoo.

Sanna-Kaisa sanoo arvostavansa äitinsä vahvaa työmoraalia: ura on kestänyt lähes 60 vuotta, eikä Sanna-Kaisa ole kuullut äidiltään valituksen sanaa. Sama työmoraali on periytynyt myös hänelle itselleen niin vahvana, että kerran kollegat ovat joutuneet lähettämään hänet teatterilta kotiin.

Sanna-Kaisa esiintyi Nainen ja rikos -näytelmässä, kun hänen silloin 8-vuotias poikansa Onni joutui pahaan ratikkaonnettomuuteen ja vietiin teho-osastolle.

– Sanoin sairaalassa lääkärille, että tulen sitten illalla esityksen jälkeen katsomaan poikaa. Lääkäri katsoi minua pitkään, Sanna-Kaisa muistelee.

Vasta Teatteri Jurkan ovella hän tajusi, että tilanne on niin paha, ettei hän kykene ihmisten eteen. Tai oikeastaan vastanäyttelijät Pirkko Hämäläinen ja Leena Uotila tajusivat. Silloin esitys peruttiin.

– Onneksi Onni lopulta selvisi onnettomuudesta. Mutta niin se vain on, että ei sitä tässä ammatissa yleensä niin vain sairauslomaa pidetä henkilökohtaisten ongelmien takia, Sanna-Kaisa miettii.

– Näyttelijä on joko elävä tai kuollut, Ritva sanoo.

Kolme sukupolvea vielä yhdessä lavalla?

Yksi Emmin haaveista olisi näytellä yhdessä mumminsa ja äitinsä kanssa. Ritva tosin on ilmoittanut lopettavansa uransa Ihmisen osa -näytelmään, jota esitetään vielä kevään ajan Helsingin Kaupunginteatterissa.

– Kyllä se on nyt viimeinen roolini, Ritva sanoo.

Samaa Ritva on tosin sanonut 18 vuotta, koko sen ajan, minkä hän on ollut eläkkeellä. Kenties kolme sukupolvea nähdäänkin vielä jossain yhdessä.

– No, se on täysin polvilääkärini asia, Ritva sanoo.

Sanna-Kaisan suurin haave on se, että he saavat läheisellä porukallaan viettää vielä monta vuotta syöden, iloiten, lahjoja aukaisten ja lasten varttumista katsellen.

– Niin ja ehkä myös lastenlastenlasten varttumista seuraten, Ritva katsoo Emmiä.

Muuten Ritvalla ei ole kuin yksi toive.

– Kunhan olisin järjissäni niin kauan kuin elän.

Kun ruuat on syöty, rouva viereisestä pöydästä rientää Ritvan luokse ja pyytää nimikirjoitusta. Ritva kirjoittaa sen ja toivottaa hyvät jatkot. Sitten Emmi auttaa mumminsa ylös pöydästä ja saattaa taksille.

– Nykyään kun poistun ravintolasta, ihmiset varmaan supisevat, miten tuo Valkama on noin juovuksissa, kun jalatkaan eivät kanna. Ai kauheeta!

Emmi näyttelee Kansallisteatterin Eurydike-näytelmässä, Ritva ja Sanna-Kaisa Helsingin Kaupunginteatterin Ihmisen osa -näytelmässä. Lisäksi Sanna-Kaisa nähdään syksyllä Q-teatterin Hämeenlinna-näytelmässä ja Emmi Jan Forströmin toistaiseksi nimeämättömän elokuvan pääroolissa.

 

Miten kolmikko muistelee rakasta puolisoa, isää ja ukkia? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 11/2013.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.