"Minulla on sellainen olo, että olen matkalla jonnekin. Minä kävelen tämän sillan loppuun ja sen takana avautuu jotain uutta", Petra Karjalainen kuvailee tulevaisuuttaan. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Näyttelijä Petra Karjalaisen elämä on nyt sarja suuria mullistuksia: muutto uuteen kaupunkiin ja opinnot ulkomailla. Hiljattain tapahtui myös ero puoliso Mikko Nousiaisesta.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana näyttelijä Petra Karjalaisen, 44, elämään on mahtunut paljon muutoksia. Suuret elämänmuutokset alkoivat vähän yli vuosi sitten, kun Petra erosi avomiehestään ja poikansa Niilan isästä Mikko Nousiaisesta.

Eron jälkeen Petra on aloittanut laulunopettajan opinnot Kööpenhaminassa ja jäänyt virkavapaalle kotiteatteristaan Tampereella.

Syksyllä myös asuinpaikka muuttuu. Pian Petra muuttaa töiden perässä yksin Helsinkiin moneksi kuukaudeksi. Hänet on kiinnitetty Teatteri Jurkan näytelmään Markiisin unet, joka saa ensi-iltansa lokakuun alussa. Toista kouluvuottaan aloittava Niila-poika jää Tampereelle isänsä luo.

Petra ja Mikko ehtivät olla yhdessä 12 vuotta. Pari aloitti suhteensa ihmisten katseilta piilossa, ja samalla tavalla Petra ja Mikko sen myös lopettivat.

– Elämä vain meni niin, että se johti eroon. Ainahan parisuhteissa tulee solmuja, joihin joskus tarvitaan omat tilat päästäkseen niistä eteenpäin, Petra kertoo.

– Meidän eroomme ei liity vihaa, ja meillä on Mikon kanssa edelleen hyvät välit. Uskon, että tulemme olemaan toisillemme aina tärkeitä.

Haaveet todeksi

Suomalaiset tuntevat Petran lukuisista teatteri- ja tv-rooleistaan muun muassa Tähtilampun alla -tv-sarjassa. Hän on esittänyt suuria musikaalirooleja ympäri Suomea ja tehnyt lisäksi äänirooleja animaatioelokuviin. Jossain vaiheessa neljänkympin virstanpylvään ohitettuaan Petra alkoi tuntea, että ammatillisesti jotain oli kuitenkin vielä tekemättä.

Hän pyrki viime vuonna kööpenhaminalaiseen kouluun opiskelemaan laulunopettajan ammattia ja pääsi sisään. Opiskelut vievät paljon aikaa, joten Petra päätti jäädä virkavapaalle Tampereen työväen teatterista. Oman ajan ottaminen ei ollut hänelle ihan tyypillinen ratkaisu.

– Ajan itseni helposti piippuun. Olen aikaisemmin mennyt päin seiniä mieluummin kuin jättänyt mitään vajaaksi. Nyt olen kuitenkin alkanut tarkastella omia tapojani ja oppinut antamaan itselleni armoa.

Tänä vuonna Petran elämä on ollut jatkuvaa paikasta toiseen suhaamista. Vaikka laulunopettajanopintoihin kuuluu paljon opetustyötä  kotimaassa, Tanskassa pitää käydä hoitamassa jotkin seminaarit. Reissaaminen ei kuitenkaan opiskelijaa haittaa.

– Olen aina haaveillut ulkomailla opiskelusta. Ehdin jo ajatella, etten pääse koskaan tekemään niin. Ensimmäisen kerran kun menin Kööpenhaminaan havahduin, että kyllähän tämä sittenkin tapahtui!

Työtä elämän kustannuksella

Näyttelijäntyö ei ole hommaa kevyimmästä päästä. Joskus loppuun palaminen on ollut lähellä. Nyt kun Petra on ottanut pientä etäisyyttä vakinaiseen teatterinäyttelijäntyöhön, hän on huomannut, kuinka raastavaa hänen työnsä välillä on. Se on näkynyt myös Petran hyvinvoinnissa.

– Tässä ammatissa leikitään keholla ja mielellä. Olen tajunnut olevani hyvin herkkä. Nyt opettelen hyväksymään sen, enkä koko ajan painaa sitä vain piiloon.

Myös pienen pojan äitinä Petra on saanut kokea ammattinsa haittapuolia.

– Siihen aikaan kun poikani osasi juuri ja juuri puhua, kärräsin häntä yhtenä päivänä ympäri Tamperetta. Ohitimme Työviksen ja poika osoitti rakennusta. Hän totesi, että äiti asuu tuolla. Silloin tunsin aikamoisen piston sydämessäni, Petra sanoo.

Huolimatta päivittäisistä työrooleistaan, Petralle tärkein on äidinrooli. Vaikka poika on Petralle suuri lahja, välillä hänen on ollut hankalaa miettiä, miten yhdistää oma spontaani persoonallisuus lapsen kanssa vietettyyn arkeen.

– Teen nopeasti ratkaisuja ja kadun niitä harvoin. Olen tällä hetkellä monella tavalla uuden edessä, vaikka olenkin jo tämän ikäinen. Kaiken uuden oivaltamisen keskellä pitää olla varovainen. En voi yhtäkkiä päättää lähteväni huomenna vuodeksi Irlantiin, vaikka siltä tuntuisi.

Millä tavalla Petra näkee tulevaisuutensa ja kuinka hyvin hän viihtyy yksin? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 32-33/2014.

Katso myös Petran lempipaikat Tampereella.

Petra Karjalainen

  • Näyttelijä syntyi Oulussa 28.10.1969.
  • Tähän mennessä ollut mukana yli 30 näytelmässä, kahdeksassa TV-sarjassa, neljässä elokuvassa ja kahdeksassa animaatioelokuvassa.
  • Kiinnitetty Tampereen työväen teatteriin, mutta on tällä hetkellä sieltä virkavapaalla.
  • Opiskelee Kööpenhaminassa Complete vocal technique -laulunopettajaksi.
  • Asuu tällä hetkellä Tampereella poikansa Niilan kanssa, mutta muuttaa syksyllä Helsinkiin.

Mikko Kuustonen muistelee Yhden illan juttu -ohjelmassa äitinsä kuolemaa.

Muusikko ja tv-kasvo Mikko Kuustonen, 56, kertoo keskiviikkoiltana esitettävässä Yhden illan juttu -ohjelmassa yhdestä elämänsä rankimmista elämänvaiheista. Mikon äiti kuoli syöpään, kun tämä oli 16-vuotias. Mikko jäi kahdestaan eläkeikäisen isänsä kanssa, koska vanhemmat sisarukset olivat jo muuttaneet pois kotoa.

– Ihmettelen, kuinka paljon se on jättänyt psyykeeseen jälkiä. Äidin kuoleman jälkeen isäkin sai siihen päälle railakkaan sydärin. Tämä vaihe on ollut aika alakuloista, Mikko kertoo Maaret Kalliolle jaksossa.

Mikko Kuustonen puhuu Maaret Kallion kanssa lapsuudestaan, alkoholiongelmastaan, menestysvuosistaan sekä lapsistaan Iinasta ja Minkasta. Kuva: Liv
Mikko Kuustonen puhuu Maaret Kallion kanssa lapsuudestaan, alkoholiongelmastaan, menestysvuosistaan sekä lapsistaan Iinasta ja Minkasta. Kuva: Liv

”En muista saaneeni hellyydenosoituksia.”

Aikuisena Mikko on käynyt paljon läpi lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Hän on miettinyt varsinkin sitä, millaisen rakastamisen mallin on saanut. Hänen isänsä syntyi vuonna 1915 ja vietti viisi vuotta sodassa. Mikon äiti taas jäi orvoksi 7-vuotiaana.

– En juurikaan muista saaneeni hellyydenosoituksia – tai  nähneeni koskaan, että isä ja äiti olisivat esimerkiksi suudelleet. Jos ajatellaan heidän parisuhdettaan, se oli lähinnä selviytymistä, Mikko miettii jaksossa.

Maaret Kallio kysyy Mikolta, onko hän itse pystynyt puhumaan vaikeista asioista.

– Joo, jostain syystä olen. Olen myös hakenut ammattiapua. Olen rampannut terapiassa parikymmentä vuotta. Aika paljon helpommalla pääsee monissa jutuissa, kun pääsee siihen ytimeen.

Yhden illan juttu Livillä keskiviikkoisin kello 21.00.

Me Naiset ja Liv-kanava kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuvittele, että Donald Trump olisi nainen. Voisiko hän käyttäytyä niin kuin käyttäytyy? Voisiko hän töräytellä suustaan samoja asioita?

Aika hankalalta tuntuu kuvitella.

Arvostettu brittilehti The Guardian kuitenkin leikittelee ajatuksella, mitä jos Trump olisi nainen. Kuinka hänen suhtauduttaisiin?

Kun Clinton ja Trump kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä viime maanantaina, Trump keskeytti Clintonin toistuvasti, huusi ja tehosti sanomaansa heiluttamalla sormeaan ilmassa. Samanlaista käytöstä olisi ollut vaikea odottaa naiselta – joko miestä tai sitten edes toista naista kohtaan.

Clinton on itse yrittänyt välttää naiskortin heiluttelua – koska mikäänhän ei ole monien mielestä ärsyttävämpää kuin sukupuolestaan vinkuva nainen – mutta hiljattain hän myönsi Humans of New York -blogille antamassaan haastattelussa, ettei voi naisena käyttäytyä niin kuin miehet. Sen vuoksi hän esimerkiksi oppi jo nuorena opiskelijana kontrolloimaan tunteitaan ja esiintymään hillitysti.

– Naiset nähdään yhä eri valossa kuin miehet. Se ei ole välttämättä paha asia, mutta se on fakta, Clinton on muotoili.

Me viemme ajatusleikin pitemmälle ja valitsimme Trumpin kuuluisista lohkaisuista muutaman. Mitä jos seuraavat lausahdukset olisivatkin tulleet naisen suusta?

1. ”Kaikki alaiseni flirttailevat minulle. Joko tiedostaen tai tiedostamatta.”

Ohhoh! Voisiko seitsemänkymppinen nainen sanoa näin? Ehkä, mutta silloin yleisö ulvoisi naurusta.

Trump on kuitenkin tosiaan väittänyt, että kaikki Diili-kilpailun naiset olisivat flirttailleet hänelle. Trump on muistanut myös pitää melua niin rakastajantaidoistaan kuin peniksensä koosta.

2. ”Jos hän ei olisi poikani, todennäköisesti deittailisin häntä.”

Tuota, ei, ei näin. Jos äiti sanoisi näin pojastaan, häntä pidettäisiin vähintäänkin perverssinä.

Trump on kuitenkin lohkaissut juuri noin tyttärestään Ivankasta.

Trump on muutoinkin hyvin tunnettu seksistisistä lausahduksistaan, eikä hän epäröi arvioida naisten ulkonäköä suorasanaisesti. Hänen vihapuheensa kohteeksi ovat joutuneet muun muassa näyttelijät Rosie O'Donnell, Bette Midler ja Huffington Post -lehden perustaja Arianna Huffington. Trump on kuvaillut näitä naisia ”rumiksi sekä sisältä että ulkoa”.

3. ”Jos Trump ei ole onnistunut tekemään onnelliseksi ex-vaimojaan Ivanaa eikä Marlaa, kuinka hän voisi tehdä amerikkalaiset onnelliseksi?”

Ahhaahaa! Tätä lausahdusta ei ole kuultu Hillary Clintonin suusta, vaikka kysymys voisikin olla ihan aiheellinen. Sen sijaan Trump on kyllä pyrkinyt kuittailemaan Clintonille useaan otteeseen tämän Bill-puolison ikivanhasta sivusuhteesta. Yksi hänen kuuluisimmista trumpismeistaan kuuluukin:

”Jos Hillary Clinton ei pysty tyydyttämään miestään, kuinka hän pystyisi tyydyttämään Amerikan?”

4. ”Älykkyysosamääräni on yksi korkeimmista – ja te kaikki tiedätte sen! Mutta älkää tunteko itseänne typeriksi tai epävarmoiksi, koska se ei ole teidän vikanne.”

Trump on tietysti aika erikoislaatuinen tyyppi, eikä hänen voida mitenkään ajatella edustavan yleisesti miehiä, mutta uskaltaisikohan silti yleistää, että kaikenlainen rehentely irtoaa miehiltä naisia helpommin? Onko miesten itsetunto parempi?

Sillä tämäkin lausahdus on tosiaan Trumpin suusta, vaikka Hillary Clinton on heistä se eliittiyliopisto Yalen kasvatti.

Poliittisten kommentaattorien mukaan Clinton pyyhki Trumpilla lattiaa ensimmäisessä vaalidebatissa. Trump puolusteli epäonnistumistaan sillä, ”ettei halunnut nolata Clintonia”. Jaloa!

5. ”Hän pelaa mieskortilla. Jos hänellä ei olisi sitä mieskorttia, hänellä ei olisi mitään tsänssejä voittaa.”

Trump on syyttänyt Clintonia naiskortin heiluttamisesta. Vaikka oikeasti juttu taitaa mennä niin, että jos Yhdysvaltojen presidentinvaalin ratkaisee sukupuoli, sukupuolestaan hyötyjä on Trump.

Jeppeliini

Ei ja miksi pitäisi? Eikö siinä ole jo tarpeeksi että, on muutamia miespopulistipellejä riesana Naisilla on kyllä tapana tasa-arvon suomina mahdollisuuksina jostain syystä omia ensimmäisenä ne miesten huonot tavat, valitettavasti..

Laulaja kertoi vetäytyvänsä keikkatauolle lonkkaoperaation vuoksi.

Kaija Koo saapui Arman Alizadin uuteen Arman Live -ohjelmaan kävelykeppinsä kanssa.

– Onneksi on mahdollisuus mennä leikkaukseen ja ensi kesänä keppiä ei tarvita, Kaija Koo sanoi Nelosen ohjelmassa tiistai-iltana.

Kaija Koo paljasti, että hän on menossa lonkkaleikkaukseen lokakuussa.

– Mun on pakko sanoa tää, koska olen kauan poissa.

Lue myös! Kaija Koo: ”Olisipa joku nuorempana sanonut, että kyllä sinä selviydyt”

Hänen mukaansa lonkkaleikkauksen jälkeinen sairausloma voi kestää pitkään, jopa neljä kuukautta. Sen jälkeen hän aikoo tehdä ”jotain isoa”.

”Olen sairauslomalla aika pitkään, varmaan neljä kuukautta.”

Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tämän kesän keikat laulaja veti kepin kanssa.

– Ainoastaan viimeisen keikan jouduin peruuttamaan kipujen takia.

Lokakuun 6. päivä Kaija Koo julkaisee uuden kappaleen, jossa on mukana myös Cheek. Hänen uusi albuminsa ilmestyy marraskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Susanna Ingerttilä asuu nyt kahden nuoremman poikansa kanssa.

Media-alan yrittäjä Susanna Ingerttilä erosi hiljattain miehestään. He menivät naimisiin vuonna 2011. Iltapäivälehdet uutisoivat viime viikolla Susannan jättäneen yksin erohakemuksen.

– Eroon ei liity dramatiikkaa. Muutin pois yhteisestä kodistamme jo pari kuukautta sitten, hän sanoi Suomen Urheiluliiton Keiju Junior Juoksukoulun esittelytilaisuudessa tiistaina.

Susanna vaikutti energiseltä ja hyvinvoivalta avioeroprosessista huolimatta.

– Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä. En näe, että minun pitäisi asiaa sen enempää kenellekään selitellä, hän summasi.

”Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä.”

Avioero on Susannalle toinen. Hän erosi ex-puolisostaan Jani Sievisestä keväällä 2007. Susannalla ja Janilla on kaksi yhteistä lasta, vuonna 1997 syntynyt Aleksanteri ja 2001 syntynyt Aaron.

Iloa koiraharrastuksesta

Koiraharrastuksestaan tunnettu Susanna asuu nyt kahdestaan kuopuksensa Aaronin ja Daisy-koiransa kanssa. Iloa arkeen tuovat myös neljä viiden viikon ikäistä jackrussellinterrierinpentua.

– Kolme tyttöä ja yksi poika. Tytöille on jo löydetty kodit ja poikaakin tullaan tällä viikolla katsomaan, hän kertoi.

Susanna vetää säännöllisesti ratsastustunteja ja päätoimittaa Egorazzi-nettilehteä. 

– Olen tällainen jokapaikanhöylä, hän hymähti.