Pauliina Hukkanen tuntee nyt olevansa kokonainen. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Näyttelijä Pauliina Hukkanen, 39, kasvoi kaksin äitinsä kanssa. Isästä puhuminen oli tabu. Vasta aikuisena Pauliina aloitti salapoliisityön, joka vei hänet Juvan kirjaston kautta Naantaliin. – Olin varautunut siihen, että isäni kieltää minut.

Näyttelijä Pauliina Hukkanen, 39, istuu jazzklubi Storyvillen terassilla ja osoittaa pikkuruista esiintymislavaa.

– Täällä tapasin isäni neljä vuotta sitten ensimmäisen kerran. Hän ei silloin vielä tiennyt, että olen hänen tyttärensä, ja minä en ollut ihan varma, onko hän minun isäni, Pauliina kertoo.

Tuota tapaamista edelsi 35 vuotta epätietoisuutta.

Pauliina kasvoi kaksin äitinsä kanssa, eikä isästä koskaan puhuttu. Pauliina oppi, että aihe oli tabu, eikä liiemmin kysellyt.

Ensimmäisen kerran hän koetti etsiä isäänsä 15-vuotiaana, mutta etsinnät eivät tuottaneet tulosta. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin tärppäsi.

Isän henkilöllisyyden selvittämiseen ajoi omien lasten syntymä. Heillä on oikeus isoisään, Pauliina ajatteli.

– Koko elämäni ajan sisälläni oli ollut möykky, jota en osannut selittää. Kun sain tietää, kuka isäni on, möykky katosi. Tuli tunne, että nyt olen kokonainen. Tiedän, mistä palasista minut on tehty, Pauliina sanoo.

– En voi sanoin kuvailla, miten käsittämättömältä isän löytäminen tuntui. Sitä ennen minulla oli koko ajan sellainen tunne, etten tiedä, kuka olen. Minun oli vaikeaa joskus itsekään ymmärtää itseäni, saati että muut olisivat ymmärtäneet.

Isätön lapsuus maalaisidyllissä

Pauliina kasvoi Juvan turvallisessa maalaisidyllissä. Kyläkoulussa oli vain 18 oppilasta, Pauliinan luokalla neljä.

Kerran tv:stä tuli dokumentti koeputkilapsista, ja Pauliina kysyi: äiti, olenko minä koeputkilapsi. Äiti nauroi ja sanoi, että et todellakaan ole. Se oli ainoa kerta, kun Pauliina kysyi isästään.

Isän puute muistui mieleen aina, kun muut tivasivat.

– Kaverit ihmettelivät minunkin edestäni. Se oli rasittavaa. Aina kun tutustuin uuteen ihmiseen, kysyttiin, että miten niin et muka tiedä isääsi, täytyyhän sinun tietää.

Isänpäivät olivat vastenmielisiä, koska kaikilla muilla oli isä. Pauliina teki koulussa isänpäivälahjat vuorovuosin enoilleen.

– Siihen aikaan ei ollut kovin tyypillistä, ettei ole isää. Uusperhekuviot eivät olleet ollenkaan niin yleisiä kuin nykyään. Pienessä kylässä oli vakio, että kaikilla on isä ja äiti.

Välillä Pauliina oli kateellinen ystäviensä perheille. He katsoivat yhdessä televisiota saunan jälkeen ja olivat Pauliinan silmissä yhtä isoa onnellista perhettä.

– Ajattelin, että voi kun minullakin olisi. Se oli haikeutta enemmän kuin kateutta, Pauliina sanoo.

– Minulla oli erilainen, mutta kuitenkin onnellinen ja rakkaudentäyteinen lapsuus, vaikka isää ei arjessa ollutkaan. Äitini koetti paikata isän puutetta antamalla rakkautta hänenkin puolestaan.

Vakavaa sidekudossairautta sairastanut äiti kuoli, kun Pauliina oli 15-vuotias. Pauliina kävi peruskoulun viimeisen luokan samalla, kun kasvoi aikuiseksi ja opetteli laskujen maksamista.

– Silloin se tuntui ihan normaalilta. Äiti kysyi ennen kuolemaansa, että jos hänestä aika jättää, mihin haluan mennä asumaan. Minä vastasin, että haluan jäädä tähän. Sain erityisluvan jäädä yksin vuokrakotiimme. Jälkikäteen olen ajatellut, että olin minä aika sissi. 15-vuotiashan on ihan lapsi.

Omat lapset ajoivat etsimään

Pauliina yritti selvittää isänsä henkilöllisyyttä ensimmäisen kerran äidin kuoleman jälkeen, mutta kirkonkirjoista ei löytynyt merkintää.

Olen pärjännyt tähän asti ilman tätä tietoa, joten pärjään tästä eteenpäinkin, Pauliina ajatteli. Tarve saada tietää kuitenkin voimistui, kun aikaa kului.

– Kun toinen lapseni syntyi, ajattelin, että on se nyt hitto, jos en saa suutani auki. Heillä on oikeus tietää, mistä palasista he ovat rakentuneet. Identiteetin eheytyminen on äärimmäisen tärkeä asia.

Pauliinasta tuntui, että joku sukulaisista tai äidin ystävistä saattaisi tietää isästä. Äidin oli täytynyt kertoa jollekin. Pauliina lähestyi äitinsä läheisiä ja löysi lopulta ihmisen, joka tiesi.

– Oli valtavan suuri kynnys sanoa, että haluaisin tietää, kuka minun isäni on. Jos sanaa ’isä’ ei ole mainittu lähes koko elämän aikana, siitä tulee tabu. Pelkästään sen ääneen lausuminen oli yksi etappi.

Pauliina sai kuulla, että hänen isänsä oli aikoinaan Suomea kiertänyt bulgarialainen muusikko. Etunimeä enempää kukaan ei tiennyt.

Pauliina ryhtyi salapoliisiksi ja toivoi löytävänsä paikallislehden arkistosta ilmoituksen isän bändin keikasta. Hän ajoi keskellä viikkoa Helsingistä Juvalle, mutta perillä selvisi, että kirjasto oli poikkeuksellisesti suljettu.

– Ajoin 300 kilomeriä turhaan. Satoi kaatamalla vettä, rynkytin ovea ja ajattelin, että ei voi olla totta. Sitten viereen ajoi auto, jonka kuski kysyi, oisko siulla ollunna pallautuksia. Uitettuna koirana sanoin, että ei, paljon tärkeämpää.

Kuski oli sattumalta ohi ajanut talonmies, joka päästi Pauliina sisään. Arkistoista löytyi kuin löytyikin pieni keikkailmoitus.

Bändin nimen kautta selvisi isän sukunimi, ja sen jälkeen tietoa löytyi netistä.

– Oli mieletön yllätys, että isä asuikin Suomessa. Hän oli ollut koko ajan niin lähellä, Pauliina sanoo.

– Minun piti kerätä 35 vuotta rohkeutta kysyä. Kun asiat alkoivat tapahtua, ne tapahtuivat nopeasti.

Koskettava kohtaaminen

Pauliina lähestyi oletettua isäänsä ensin tekosyyllä. Hän kertoi järjestävänsä lauluiltaa, johon tarvitsi pianistia. Sovittiin, että Pauliina tulisi kokeeksi kuuntelemaan isän keikkaa Storyvillen terassille.

Paikalla oli paljon isän ystäviä, joten Pauliina päätyi kertomisen sijaan tarkkailemaan.

– Kun isä nauratti yleisöä, silloinen mieheni sanoi, että jos tuo ei ole sinun isäsi, niin ei sitten kukaan.

Muutaman viikon päästä Pauliina ajoi uudestaan isän keikalle, tällä kertaa Naantaliin. Pauliina oli ottanut töistä vapaata ja miettinyt päivätolkulla, miten kertoisi. Mitkä olisivat ensimmäiset lauseet? Mitä jos isä kieltäisi hänet?

– En muista, että olisin eläissäni jännittänyt mitään niin paljon. Menin välillä vessaan oksentamaan ja pesin kasvoja kylmällä vedellä. Jännitys oli niin fyysistä, koska pelkäsin, miten hän suhtautuu.

Keikan jälkeen Pauliina etsi isän käsiinsä ja sanoi, että hänellä olisi kerrottavaa.

– Kysyin häneltä ensin, sanooko äitini nimi mitään, ja kerroin sitten, että hän oli äitini ja sinä olet isäni. Muistan, kuinka isän silmät laajenivat teevadin kokoisiksi ja hän jähmettyi, Pauliina kertoo.

– Sanoin, etten vaadi tai pyydä häneltä mitään, että olen saanut vasta tietää, kuka hän on, ja että minulle oli tärkeää löytää hänet. Hän oli aivan liikuttunut. Halasimme ja itkimme molemmat.

Isän ensimmäinen kysymys oli, miksei Pauliinan äiti ollut kertonut.

– Hän oli jopa vähän vihainen. Mutta on parempi olla spekuloimatta liikaa. En olisi varmaan ollut 15-vuotiaana valmis vastaanottamaan tätä tietoa.

Pauliina ja isä puhuivat tuntikausia: Pauliinan elämästä, äidin kuolemasta, isän elämästä. Pauliina sai kuulla, että hänellä on isän puolelta myös sisaruksia.

– Olin varautunut siihenkin, että hän kieltää minut. Minulla ei ollut halua painostaa häntä. Se, että hän otti minut positiivisesti vastaan, oli paras lahja ikinä.

Pauliina ja isä vaihtoivat puhelinnumeroita, ja muutaman viikon päästä isä soitti.

– Hän sanoi, että iskä täällä terve. Halvaannuin mielihyvän tunteesta ja kysyin, voitko sanoa uudelleen. En ollut ikinä kuullut, että kukaan sanoisi minulle iskä.

Pelko esti kysymästä

 

 

Vaikka Pauliina on kova puhumaan, isästä kysymistä oli aina hillinnyt pelko. Mitä jos paljastuisi jotain, mitä ei haluaisi tietää? Jos isä olikin kuollut, tai juoppo katuojassa? Oliko tapahtunut jotain väkivaltaista?

Kun pelot osoittautuivat turhiksi, Pauliina mietti, miksi äiti ei ollut kertonut.

– En missään nimessä alkanut syyttää äitiäni, mutta mietin, miksi hän ei kertonut minulle tätä, koska asiaan ei liity mitään suurta tragediaa.

Nyt Pauliina uskoo, että äiti halusi suojella häntä. Tai ehkä lykkäämisestä oli tullut noidankehä: kerron sitten, kun hän on 10-vuotias, kerron sitten, kun hän on vähän vanhempi.

– Äiti ehkä pelkäsi ympäristön reaktiota ja koki varmasti tuomitsemista myös isättömyydestäni. Se ei ollut 1970-luvulla normiarkea.

Suurimmaksi syyksi Pauliina epäilee menettämisen pelkoa. Äiti oli niin vakavasti sairas, ettei yksikään päivä ollut hänelle itsestäänselvyys.

– Minulla oli tosi voimakas teini-ikä, ja varmaan äiti myös pelkäsi, että painunkin yhtäkkiä Bulgariaan etsimään isääni. Äiti oli hyvin sairas, ja minä olin hänelle kaikki kaikessa, Pauliina sanoo.

– Jos minä olisin vakavasti sairas ja elämässäni kaikkein rakkain asia olisi lapsi, toimisin luultavasti itse ihan samoin.

Isä ja ystävä

Nykyään Pauliina ja isä soittelevat viikoittain ja näkevät kerran kuussa. He juttelevat kuulumisista ja molempia yhdistävästä esiintyjän ammatista. Isä opettaa kokkaamaan bulgarialaisia ruokia ja toivoo aina näkevänsä myös Pauliinan lapset.

– Kun isä tuli elämäämme, tyttäreni kysyi, onko ukki ollut piilossa. Olen ikionnellinen, että lapsillani on nyt ukki, Pauliina sanoo.

– Meillä on isän kanssa hirveän läheinen suhde. Kerron hänelle paljon asioita, joita kerron luotetuille ystävilleni. Hän on isän ja ystävän sekoitus.

Isän ei tarvitse enää ottaa kasvattajan roolia, mutta hän muistaa aina kehottaa kiireistä Pauliinaa rauhoittumaan.

– Meillä ei ollut valmista isä–tytär-asetelmaa, joka loisi tietynlaisia paineita. Kaiken voi aloittaa nollasta, Pauliina sanoo.

Hetki sitten isä kävi tervehtimässä Pauliinaa Juvalla, jossa tämä pyörittää omaa kesäteatteriaan.

– Kävimme laittamassa kynttilän äitini haudalle. Silloin koin, että nyt minulla on perhe koossa, Pauliina sanoo ja pyyhkii kyyneleitä.

Isään tutustuminen on saanut Pauliinan olemaan armollisempi itselleen.

– Olen perinyt isältä temperamentin, avoimuuden ja sosiaalisuuden. Tapani on ollut, että nostetaan kissa pöydälle. Koin aiemmin arvostelua, ettei niin saa toimia. Nyt on ihanaa ajatella, että olen tällainen ja jos joku ei tykkää, niin voivoi.

Pauliina ymmärtää nyt paremmin myös räiskyvyyttään ja itsepäisyyttään teini-iässä.

– Äitini ei todellakaan ollut räiskyvä tapaus vaan hyvin rauhallinen ja sydämellinen. Olen perinyt räiskyvyyteni isältäni. En ole ihan tyypillinen suomalainen.

Pauliinan ja isän tutustuminen jatkuu edelleen. Kolmeakymmentäviittä vuotta ei kiritä hetkessä.

– En vieläkään tunne häntä kokonaan. Tärkeintä oli tietää, kuka hän on. On mieletön bonus, että meillä on hyvät välit.

Ennen isän tapaamista Pauliina luuli olevansa ainoa lapsi. Nyt hän tapaa säännöllisesti myös isän kautta elämään tulleita sisaruksia.

– Olin aina haaveillut sisaruksista. Oli ihan mieletöntä, että yhtäkkiä sain heitä. Löysin kokonaan uuden perheen. Nyt koen olevani osa jotakin, Pauliina sanoo.

– Kaikki on mennyt paremmin kuin toivoin. Olen ikionnellinen, että kukaan ei kääntänyt minulle selkäänsä.

Pauliina uskoo, että isän löytyminen on tehnyt hänestä levollisemman ihmisen. Olo on kevyempi, ja möykky rinnasta on kadonnut.

– Se on järkyttävän helpottavaa. Ystäväni sanoi, että olen paljon tasapainoisempi, kokonaisempi, levollisempi ihminen kuin viisi vuotta sitten. Sanat eivät riitä kuvaamaan, kuinka onnellinen olen.

Lue lisää:

Laulaja Mariska kasvoi isättömänä

 

Pauliina Hukkanen

Näyttelijä syntyi vuonna 1976 Juvalla. Asuu Mikkelissä.

Perustanut Kuninkaankartanon kesäteatterin Juvalle.

Syksyllä Pauliina jää virkavapaalle Mikkelin teatterista ja alkaa tehdä omaa musiikkikomediaa Avomielinen Anneli.

Perustanut bändin, joka alkaa tehdä musiikkia syksyllä. Tekee myös tuottajan ja markkinoijan töitä sekä kuunnelmaa Radioteatteriin.

Pauliinalla on kaksi lasta, Ilona, 8, ja Veikka, 4.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.