Näyttelijä Pamela Tolalle perhe on elämän tärkein asia, sillä oma lapsuus oli risainen. Mutta päivän päätteeksi hän tarvitsee hetken ihan vain kahden kesken puolisonsa Lauri Tilkasen kanssa.

Helsingin Käpylän urheilupuiston pukuhuoneeseen ei mahtuisi enää yhtään ekaluokkalaista eikä varsinkaan ekaluokkalaisten luistinten nauhoja solmivaa aikuista lisää. Vieri vieressä penkeillä istuu pieniä koululaisia, ja lattia lainehtii kasseja ja kypäriä, joiden seassa joukko isiä ja äitejä kyykkii opettajan apuna. Myös näyttelijä Pamela Tola, 34, on uhmannut kirpeää pakkasta ja rientänyt solmimisjoukkoihin.

Kun jokaiseen jalkaan on kiristetty luistimet, lapset kirjavissa toppavaatteissaan köpöttelevät kumimattoa pitkin jäälle, ja vanhemmat rientävät kiireesti kukin tahoilleen.

Pamelalla ei ole juuri nyt hätä mihinkään, sillä freelancerin kalenterissa on väljää vielä tämä ja ensi viikko. Mutta sen jälkeen pitääkin kiirettä: Pamela on mukana pian käynnistyvässä tv-ohjelmassa Saturday Night Live, jossa hän hyppää itselleen uuteen lajiin.

"En ole ikinä ajatellut, että minun pitäisi valita joko ura tai perhe."

– Ohjelmassa käydään läpi viikon uutiset ja ilmiöt, joita kommentoidaan sketsien keinoin. Tällaista suoraa ohjelmaa en ole aikaisemmin tehnyt, mutta olen yrittänyt olla hermoilematta etukäteen. Livelähetyksen viehätys syntyy juuri siitä, että jokin voi mennä vikaan ja sitten siihen reagoidaan. Jos jännittää liikaa, kepeys ja huumori jäävät pois, Pamela kertoo.

Pamelan rinnalla ohjelmassa nähdään näyttelijät Kalle Lamberg, Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen. Uutiskatsauksen kirjoittaa André Wickström. Lisäksi mukana on viikoittain vaihtuva julkkisisäntä tai -emäntä.

Maaliskuussa starttaavassa Kynsin hampain -draamakomediassa Pamela puolestaan nähdään poliitikon roolissa. Hänen esittämänsä Anita on kansan rakastama ”sydänten ministeri”, joka valitaan yllättäen pääministeriksi, vaikka on kokematon politiikassa.

Kun Anita alkaa luoda uraa, hänen miehensä jää kotiin. Kuvio ei ole helppo, sillä Anitalla on ollut päävastuu perheen pyörittämisestä, mutta nyt roolit vaihtuvat.

Pamelalle työn ja perheen yhdistäminen ei ole koskaan ollut ongelma.

– En ole ikinä ajatellut, että minun pitäisi valita joko ura tai perhe. Vaikka sain lapset nuorena, kaikki on mennyt hyvin, kolmen alle kymmenenvuotiaan pojan äiti sanoo.

Pamelan ja hänen näyttelijämiehensä Lauri Tilkasen perheessä hommat jaetaan tasan.

– En koe, että äitiys olisi estänyt minua toteuttamasta itseäni. Jos meille Laurin kanssa tulee päällekkäisiä töitä, otamme lastenhoitajan tai isovanhemmat auttavat meitä, Pamela kertoo.

Perhe ja työ toimivat myös hyvänä vastapainona toisilleen.

– Näytteleminen ja äitiys ovat molemmat intensiivistä hommaa. Kotona töitä ei ehdi miettiä. Toisaalta kotiasiatkin voivat joskus olla raskaita, mutta niiden ajattelemisesta pääsee hetkeksi, kun keskittyy töihin, Pamela sanoo.

– Freelancerina oleminen sopii minulle, sillä kuvaukset ovat usein intensiivisiä, mutta niiden jälkeen voin ottaa hetken iisimmin ja varata siihen vaikka lomaviikon. Minulle on tärkeää, että voin välillä panostaa itseeni ja perheeseeni, hän jatkaa.

– Perhe on minulle kaikista tärkein asia. Perhe on turvapaikka, jossa jokainen saa olla täysin sellainen kuin on.

Turvallinen arki

”Ihaninta elämässäni on tavallinen arki. Koen suuria onnentunteita niistä yhteisistä hetkistä, kun lähdemme koko perhe yhdessä tekemään ihan tavallisia asioita.

Lasten myötä olen löytänyt talvilajit. Ulkoilu on minusta ihanaa, vaikken ikinä ole ollut mitenkään urheilullinen. Tulimme juuri laskettelemasta Leviltä, missä alle kaksivuotias kuopuksemmekin laski muiden perässä. Käymme lasten kanssa myös hiihtämässä ja luistelemassa. Lapsuudessani maalla hiihdimme tosi paljon, ja ajattelen edelleen, että kyllä sukset pitää ihmisellä olla! Mieheni osti minulle myös hokkarit, koska oli sitä mieltä, ettei kolmen jääkiekkoa pelaavan pojan äiti tee kaunoluistimilla yhtään mitään.

Vanhemmuuteen liittyy paljon turhautumista, ja siksi näistä yhteisistä hetkistä syntyvät onnistumisen tunteet ovat tärkeitä. Se fiilis, kun käydään lämmittelemässä kaakaoilla ja voidaan huokaista, että tämähän sujuu ihan hyvin. En tiedä johtuuko se iästä vai mistä, mutta nykyään lasten ja koiran ilo on myös omaa iloani. En kaipaa sen kummempaa itselleni.

"Haluan tarjota omille lapsilleni turvallisen lapsuuden, jollaista minulla ei ollut."

Omaan varhaislapsuuteni liittyy paljon turvattomuutta: olin aika yksin tunteideni ja ajatusteni kanssa. Elämässämme tapahtui monenlaisia vaikeita asioita, minkä takia jouduin liian varhain ottamaan vastuuta ja selviytymään yksin. Haluan tarjota omille lapsilleni turvallisen lapsuuden ja tavallisia arkisia kokemuksia, joita minulla ei aina ollut. Lapsuutta ilman, että heidän tarvitsee huolehtia onko kotona ruokaa tai missä vanhemmat ovat.

Minut varmaankin pelasti, että minulla oli aina selvä suunta ja energia kohti näyttelemistä. Palo alalle oli niin kova, että sain siitä sisältöä elämääni. Näytteleminen oli keino työstää vaikeita asioita, ja välillä sen avulla varmaan pääsi myös ikäviä asioita pakoon mielikuvituksen maailmaan. Uskon vahvasti, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa alusta, vaikka lähtökohdat olisivat mitkä tahansa.”

Koiraterapiaa

”Minulla on elämäni aikana ollut kolme koiraa. Ensimmäisen ostin omilla rahoillani noin kymmenen vanhana. Toisen hankin kahdeksan vuotta sitten, mutta siitä tuli eroperheen koira; vaikka sillä aluksi oli kaksi kotia, asuu se nykyään vakituisesti entisen mieheni luona.

Nykyinen koiramme Rocky tuli meille vajaat viisi vuotta sitten lentokoneella Malagasta. Löysin espanjalaisen katukoiran yksityisen koiratarhan nettisivuilta. Ajattelin, että jos haluan hankkia eläimen, miksen samalla voisi tehdä hyvää. Orpo Rocky sai kodin, ja samalla hyvästä tarhasta vapautui paikka koiralle, joka muuten olisi lopetettu niin kutsutuissa tappotarhoissa.

Löytökoiran ottaminen on aina riski, koska sen taustasta ei tiedä mitään. Kun soitin etukäteen Espanjaan ja kysyin, tuleeko koira varmasti toimeen lasten kanssa, työntekijät testasivat asiaa metelöimällä sen lähellä ja vakuuttivat, ettei se ole säikky. Saapuessaan Rocky oli kyllä aluksi ihan sekopäinen, pissasi ja kakkasi joka paikkaan, mutta kotiutui nopeasti.

"Eläin opettaa lapsille luopumista ja isojen tunteiden käsittelyä."

Olen aina ajatellut, että perheessä kuuluu olla koira. Tässä elämänvaiheessa eläimestä ei ole liikaa vaivaa, kun kerran joka tapauksessa olemme lasten takia paljon kotona.

Rocky on koko perheen terapiakoira, joka nukkuu lastemme vieressä. Se tuo rauhaa ja toimii myös mielialapuntarina: jos joku korottaa liikaa ääntään, Rocky lähtee huoneesta ja tajuamme, että nyt pitää hiukan hillitä. Uskon, että eläin opettaa lapsille empatiaa, mutta myös luopumista ja isojen tunteiden käsittelyä, koska sen elinikä on niin lyhyt.

Kaikki hoitavat meillä Rockya, mutta minulla on siitä päävastuu. Tai lapset antavat sille herkkuja, ja minulle jäävät ikävät asiat kuten kynsien leikkaaminen. Rocky on niin espanjalainen, että näillä pakkasilla se pitää pakottaa ulos. Olen ostanut sille takin, mutta se selvästi häpeää sitä.”


Skutsin rauha

”Aina kun lähden koiran kanssa metsään, rauhoitun. Lenkit ovat minulle meditaatiota. Haluan nauttia luonnosta ja hiljaisuudesta, en ikinä kuuntele musiikkia metsässä.

Samalla kun kävelen, pidän itseni kanssa palaveria. Käyn mielessäni läpi tehtävälistalla olevia asioita. Se ei tunnu yhtään niin raskaalta kuin jos istuisin alas listaamaan niitä. Jos olen stressaantunut tai en tiedä ratkaisua johonkin, niin ulkoilun jälkeen minulla on ainakin parempi mieli, joskus jopa uusi suunnitelma. Välillä suuttuneena olen ajatellut, että kävelen niin pitkään, että rauhoitun.

Kasvoin keskellä skutsia Joensuun lähellä. Varmasti siksi luonto on minulle edelleen niin tärkeä. Kavereita ei asunut lähimaillakaan, eikä siellä ollut muuta tekemistä kuin leikkiä metsässä. Keksin tarinoita ja leikin ulkona sisarusteni kanssa tai yksin.

"Kun kävelen, pidän itseni kanssa palaveria."

Minulla on neljä biologista sisarusta ja lisäksi kasvusisaruksia, jotka ovat ihan yhtä läheisiä ja tärkeitä. Lapsena kuvasimme videokameralla itse keksimiämme juttuja, se oli kivaa, eikä silloin tarvinnut miettiä mitään murheita. Olin vanhimmasta päästä ja keksin usein ideat. Sisareni olivat paljon hauskempia ja roiskivat menemään, itse otin homman enemmän tosissani.

Minun on nykyäänkin pakko päästä Helsingistä skutsiin niin usein kuin mahdollista. Meillä ei ole mökkiä, mutta välillä vuokraamme sellaista Kustavista. On ihanaa istua saunan jälkeen laiturilla tai rantakallioilla ja katsella vettä samalla, kun aurinko laskee kallioiden taakse.

Vesi on minulle tärkeä ja rauhoittava elementti, mutta minulle riittää pelkkä veden katselu, en tykkää uimisesta. Eikä ole hienompaa tapaa päättää päivä mökillä kuin iltanuotio. Voisin istua loputtomiin katselemassa tulta ja kuunnella sen ritinää.

Vaikka asun nykyään kaupungissa, huomaan, että kaupungin syke imee minut helposti ja tekee levottomaksi. Luonnon tyyneys vaikuttaa päinvastoin. Maalla annan itselleni luvan vain olla ja kuunnella hiljaisuutta.”

Kirjoittaminen

”Nuorena ja vielä Teatterikorkeakoulussa opiskellessani minulla oli paljon ongelmia itseluottamukseni ja itseni kanssa. Koulussa tehtiin usein demoja, joiden merkitystä vähäteltiin, vaikka vanhemmat opiskelijat bongasivat niistä näyttelijöitä off-tuotantoihinsa. Minua ei ikinä pyydetty mukaan mihinkään. Päättelin, että olen tosi surkea.

Vertasin koko ajan itseäni muihin, ja siitä tuli liikaa paineita. Niinpä päätin ottaa välimatkaa näyttelemiseen. Mietin miksi ylipäänsä haluan tehdä tätä ammattia, jos se on niin rankka. Olin umpimielisesti elänyt elämää, johon kuului vain näytteleminen, mutta kun aloin kirjoittaa ja kuvata, perspektiivini laajeni. Päästin näyttelemisestä vähän irti.

Teininä kirjoitin salaa Sinä&Minä -tyylisiä, kaihoisia ja romanttisia rakkausnovelleja, jotka liippasivat läheltä omaa elämääni. Olin kokenut ensimmäiset ihastumiseni – ne kohdistuivat jostain syystä ujoihin ja ehkä kiusattuihinkin poikiin – mutta olin liian arka ja ujo, jotta mitään oikeasti olisi tapahtunut. Tarinoissanikin koettiin kaipuuta ja riipaisevia eroja.

"Kirjoittaminen on minulle luontevin tapa ilmaista itseäni."

Jossain vaiheessa käytin kaiken liikenevän ajan läppärin äärellä. Nykyään keskityn yhteen asiaan kerrallaan. Niinpä minua ei haittaa, jos näyttelijän työstä on taukoa, sillä silloin ehdin kirjoittaa. Julkaisimme vähän aikaa sitten ystäväni Manuela Boscon kanssa lastenkirjan, mutta minulla on myös paljon leffa- ja sarjaideoita.

Kun kirjoitan, lähden pois kotoa, jossa alkaisin vain siivota. Etsin vapaan pöydän ihmisten keskeltä kahvilasta. Näyttelijä toteuttaa aina ohjaajan visiota, mutta kirjoittaessani saan olla itse luomassa jotakin. Kirjoittaminen on minulle luontevin tapa ilmaista itseäni.”

Yksinolo

”Näytteleminen on aika sosiaalista, ja tässä ammatissa tapaa koko ajan uusia ihmisiä. Niinpä olen sen vastapainoksi alkanut arvostaa yhä enemmän yksinoloa. Minulla on iso sosiaalinen piiri, mutten enää ajattele, että olen sulkeutunut ja outo, jos en halua nähdä ystäviäni heti, kun minulla joskus on kaksi tuntia ylimääräistä aikaa.

"Kun minulla on omaa aikaa, menen mieluummin yksin kahvilaan tuijottamaan ulos ikkunasta."

Arki on sellaista härdelliä, ja äitinä joutuu koko ajan huolehtimaan toisten asioista, että kun minulla on omaa aikaa, menen mieluummin yksin kahvilaan tuijottamaan ulos ikkunasta. En tarvitse vuorokauden mittaisia yksinäisyyteen vetäytymisiä, parikymmentä minuuttiakin tekee ihmeitä.

Kierrän kouluissa puhumassa itsetunnosta ja haaveilemisen tärkeydestä eikä minua yhtään haittaa ajella yksin pitkin Suomea. Vähän aikaa sitten ajoin tuntikausia kohti Napapiirin koulua ja vain nautin avarasta maisemasta, jota ei rikkonut yksikään rakennus. Jos yövyn hotellissa, otan omasta rauhastani kaiken irti. Syön hyvää kasvisruokaa, levitän paperini ja koneeni hotellin sängylle – ja olen onnellinen.

"Tarvitsen pienen hetken, jolloin ehdin vaihtaa kuulumiset rauhassa mieheni kanssa."

Hiljentyminen on minulle tärkeää myös jokaisen päivän päätteeksi. Kun olemme saaneet lapset nukkumaan, keitän teetä, laitan kynttilän palamaan ja nollaan Laurin kanssa päivän, joka on saatu pulkkaan. Emme katso telkkaria, sillä tarvitsen pienen hetken, jolloin ehdin vaihtaa kuulumiset mieheni kanssa rauhassa.”

Pamela Tola
  • Näyttelijä on syntynyt 15.10.1981 Ruotsinpyhtäällä ja kasvanut Pohjois-Karjalassa.
  • Tunnetaan rooleista muun muassa elokuvissa Tyttö sinä olet tähti, Härmä, Napapiirin sankarit ja Isänmaallinen mies.
  • Naimisissa näyttelijä Lauri Tilkasen kanssa. Perheeseen kuuluu yksi yhteinen poika sekä Pamelan kaksi poikaa aikaisemmasta liitosta.
  • Saturday Night Live alkaa 6.2. MTV3:lla.
  • Kynsin ja hampain 10.3. alkaen TV2:lla.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.