”Pelleilytyön tekemisessä on siedettävä paljon häpeää”, Niina sanoo. Kuvat: Liisa Valonen

Räväkkänä koomikkona tunnetun Niina Lahtisen sisällä asuu miellyttäjä ja diplomaatti. – Ahdistun, jos jollain ei ole lähelläni hyvin.

Ensin huonot uutiset: Niina Lahtisen, 36, kesä kuluu töissä.

Ja sitten ne hyvät: Työ on vuosien unelma, oma tv-show, jota Niina tekee näyttelijä Riku Niemisen kanssa. Työryhmässä on hyviä kavereita ja kapellimestarina paras ystävä, Katja Lappi.

Heinäkuinen työpäivä käynnistyy Niinan kotona Riihimäellä, kun kapellimestari naapurista ilmaantuu paikalle. Naiset kirjoittavat biisejä, kun Niinan ja Aku Hirviniemen perheen nuorin, australianpaimenkoira Metku ravaa pihalla Katjan monirotuisen kanssa.

Saman ruokapöydän ääressä on pidetty useita ideapalavereja, tässä syntyi esimerkiksi Venla-palkittu Siskonpeti. Ja on Riihimäellä syntynyt muutakin hyvää.

– Kuten esimerkiksi mun lapseni, Niina sanoo ylpeänä.

Siis Annikki, 9, ja Tuulikki, 6.

– Kymmenen vuotta sitten en olisi uskonut, että minulla olisi nyt omakotitalo, kaksi lasta, Volvo ja asuisin Riihimäellä. Nyt kuitenkin tykkään seurata tyttöjen kasvamista. Tuntuu, että elämän tarkoitus on elämän jatkuminen. Vanhemmuus muuttaa ihmistä.

Duunariperheen taiteilija

”Minusta tuli koomikko ja käsikirjoittaja, mutta lapsuudenperheessäni ei ole muita taiteilijoita. Taustani on tavallinen perustyöläisperhe: isä on veturinkuljettaja ja äiti elintarvikelaborantti. Vanhempani ovat ujoja ihmisiä ja sitä sukupolvea, jonka esiintymisvietin koulu onnistui traumatisoimaan. Kun isällä oli koulussa laulukoe, hän ehti tuskin aloittaa Oolannin sotansa, kun opettaja jo sanoi, että kiitos Teijo, riittää. Onneksi opettajien sukupolvet ovat vaihtuneet moneen kertaan.

Lapsuudenkodissani kuitenkin luettiin paljon, vietiin teatteriin ja laulettiin äidin kanssa. Omille lapsilleni luen joka ilta. Annikki ahmii ainakin pari kirjaa päivässä. Muistan saman vaiheen: kolmasluokkalaisena fillaroin Riihimäen kirjastoon ja palasin nippu kirjoja tarakalla.

”Isä sanoi aina, että voit tehdä mitä vain, kunhan et ryhdy ammattinyrkkeilijäksi.”

Taisin olla enemmän isän tyttö, koska isä oli rennompi ja lapsethan aina rakastavat sitä rennompaa vanhempaa. Isä kannusti, olipa kyseessä polkupyörän kumin paikkaus tai laiturin rakentaminen. Hän vei pelaamaan korista ja lentopalloa eikä välittänyt, vaikkei niistä tullut pysyviä harrastuksia. Hän sanoi aina, että voit tehdä mitä vain, kunhan et ryhdy ammattinyrkkeilijäksi. Vielä silloin ei ollut esimerkkinä Eva Wahlströmiä.

Äitini Hilkka kantoi perheessämme enemmän vastuuta, oli aina luotettava ja huolehti asioista. Kai voin sanoa, että arvostan äitiä enemmän.

 

Kaksi vuotta vanhemman Tiina-siskon (oik.) kanssa. ”Sisko on yhä yksi läheisimmistä.”

 

Barrikadeilla

Löysin teatterin pariin, kun isosiskoni Tiina meni mukaan Riihimäen nuorisoteatterin toimintaan. Hän tiesi, että käsikirjoitin esityksiä koulussa ja totesi, että nuorisoteatteri on ihan sun paikka. Tiina puhui Kallesta ja Jukasta, ja ajattelin, että ne varmaan ovat aikuisia ohjaajia. He olivatkin ikäisiämme kavereita, jotka vetivät teatteria. Olin 13, ja se kaikki oli minusta järkyttävän lumoavaa.

Jukka Kurosesta tuli drag-artisti ja Kalle Ropposesta valosuunnittelija. Teemme yhä töitä yhdessä.

Nuorisoteatterissa me Akunkin kanssa tapasimme. Hän on neljä vuotta nuorempi ja kuului vähän juniorimpaan porukkaan, mutta ystäviä meistä tuli heti.

Teatteri toimi vuonna 1917 rakennetussa vanhassa elokuvateatterissa. Rakennus oli purku-uhan alla, mutta meille luvattiin, että saisimme tehdä siellä yhden proggiksen. Valtasimme tilan ja osoitimme mieltä Riihimäen kaupunginvaltuuston kokouksessa. Episodin päätteeksi rakennus päätettiin säästää. Tälläkin hetkellä siellä toimii nuorisoteatteri sekä Kino Sampo ry, joka esittää eurooppalaisia taide-elokuvia.

Metodina unelmointi

Opiskeluaikana Turussa unelmoimme paljon. Siitä tuli meidän teatteri-ilmaisun ohjaajiksi opiskelevien metodi, ja se vaikuttaa minuun edelleen. Ajattelen, että teen sitä, mikä kiinnostaa, ja että työ voi oikeasti olla unelmien toteuttamista. Yritän olla auki ympäristölle ja muille ihmisille, improvisaation metodein sanoa asioille kyllä ja syttyä niistä. Inspiroituminen on yksi hienoimmista tunnetiloista.

”Ajattelen, että teen sitä, mikä kiinnostaa, ja että työ voi oikeasti olla unelmien toteuttamista.”

On minulla ollut toinenkin teoria, niin sanottu autotallimetodi, jonka olen lainannut amerikkalaiselta rokkarilta Dave Grohlilta. Hänen mukaansa muusikoksi tullaan niin, että soitetaan ensin yksin autotallissa ja ollaan ihan paska, otetaan sitten kavereita mukaan ja ollaan edelleen paskoja. Sitten vain soitetaan niin kauan, että ollaan parempia ja tullaan ulos autotallista.

Olen tehnyt samaa. Olen aina uskonut, että kannattaa mieluummin kehittyä farmijoukkueessa, jossa saa peliaikaa kuin päästä suoraan edustusjoukkueeseen istumaan vaihtopenkillä. Kun palasin Turusta Riihimäelle, huomasin kaikkien haluavan tehdä revyytä. Perustimme kesärevyyn, rakensimme lavan ja esiinnyimme kaksi kesää pihalla. Ei siitä rahaa saatu.

 

”Poliittinen ajatteluni revähti, kun menin Hirviniemien päivällispöytään”, Niina kuvailee.

 

Rakas Riihimäki

Muutto 22-vuotiaana takaisin kotipaikkakunnalle ei ollut päivänselvää. Helsingissä tuntui tapahtuvan kaikkea hienoa. Entisestä kotikaupungista sain kuitenkin kaksion 300 eurolla, joten Riihimäki voitti.

Paluu kotinurkille ei ollut paha juttu, mutta se oli, etten yhtään tiennyt, mitä minusta tulee. Olin tyhjän päällä, mutta innokas tekemään. Myös ystävien tuki auttoi. Olen ylpeä, etten ole koskaan hävennyt sitä, mistä olen kotoisin. Joillekin kotipaikkakunta tuntuu olevan niin tärkeä issue, että he sanovat olevansa Helsingistä, vaikka ovatkin Järvenpäästä.

”Olen ylpeä, etten ole koskaan hävennyt sitä, mistä olen kotoisin.”

Aluksi olin työtön ja opetin osa-aikaisena teatteri-ilmaisua Riihimäellä, Turengissa ja Tervakoskella. Jukka ja toinen nuorisoteatterin aikainen kaverini Janne Kataja olivat perustaneet firmat. Tein vuosia keikkaa Jannen ohjelmatoimistossa ja Jukan taustatanssijana sekä show-viihteen käsikirjoittajana.

Tähden rouvana

Akun kanssa olemme olleet yhdessä 17 vuotta. Aloimme seurustella opiskeluaikanani, mutta juuri kun valmistuin ja palasin Riihimäelle, Aku pääsi Teatterikorkeakouluun ja muutti Helsinkiin. Aku on vaikuttanut elämääni enemmän kuin kukaan muu. On iso juttu rakastua toiseen niin paljon, että haluaa nähdä hänet isänä. En ollut koskaan ajatellut hankkia lapsia.

Aku on myös hyvä ystävä ja tuki. Epätoivon hetkinä sparraamme toisiamme. Usein apu on konkreettista: keksitään yhdessä laulu Putous-hahmolle tai käänne johonkin sketsiin.

”On iso juttu rakastua toiseen niin paljon, että haluaa nähdä hänet isänä.”

Teemme paljon töitä enkä tiedä, jaksaisiko tätä katsoa vierestä, jos ei olisi samalla alalla. Nytkin Aku on kesän Vekarajärvellä Louhimiehen Tuntematonta sotilasta kuvaamassa. On sairaan hienoa, että mun mies saa näytellä alikersantti Hietasta.

Kun katselen Akun kuvia kenttäolosuhteista ja kuuntelen sotajuttuja, olen miettinyt, meneeköhän se sekaisin tänä kesänä. Niemisen Riku on lohduttanut, että ei mene, Akulla on jalat maassa.

Minut määriteltiin pitkään Aku Hirviniemen rouvana, mikä tällaisesta vanhasta feminististä tuntui kummalliselta. Tietenkin haluaisin tulla määritellyksi itsenäni, oman työni kautta. Olenhan minäkin taiteilija.

Sain omaa nimeä, kun pääsin käsikirjoittamaan Yle Leaksia ja panelistiksi Hyviin ja huonoihin uutisiin. Aku on ollut onnellinen menestyksestäni. Tällä alalla menestys tarkoittaa, että voi tehdä mitä haluaa.

Aatteen palo

Sain demarivanhemmiltani punaiset juuret, mutta poliittinen ajatteluni revähti, kun menin Hirviniemien päivällispöytään. Siinä missä isäni oli ollut järjestäytynyt ay-aktiivi, Akun kotona oli tehty intohimoisesti politiikkaa ja laulettu Agit-Propin lauluja 60-luvulta lähtien. Anoppini Erja kuului nuorena poliittiseen laululiikkeeseen.

Kun istuin Riihimäen valtuustossa vasemmistoliiton sitoutumattomana edustajana 2008–2012, appiukkoni Rauli oli vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja. Rauli aina kysyi muiden kannat ennen kokousta ja saattoi todeta, että hyvä mielipide, sano se ääneen tuolla salissa. Samalla lailla Rauli kannusti tytärtään Aino-Kaisaa (Pekonen), joka istuu jo toista kauttaan eduskunnassa.

”Olen aina yrittänyt puolustaa naisten työssäkäyntiä.”

Omaksi saavutuksekseni valtuustossa lasken vuorohoitopäiväkodin rakentamisen. Suunnitelma oli jo olemassa, kun oikea siipi päätti kaataa sen. Pidin tunteikkaan puheenvuoron vaikeista työmatkoista ja -ajoista, jonka jälkeen kokoomus pyysi neuvottelutaukoa, perui aikeensa ja päiväkoti päätettiin tehdä. Meidänkin lapset ovat käyneet sitä päiväkotia.

Olen aina yrittänyt puolustaa naisten työssäkäyntiä. Meidän apuna on ollut tukiverkosto. Kun minulta kysytään, miksi asutte Riihimäellä, luettelen syyt: Teijo, Hilkka, Rauli, Erja, Aino-Kaisa ja Tiina.

Työssäni minulla ei ole poliittista agendaa, vaikka julkisuus antaisi siihen valtaa. On eri asia, onko yleisönä 42 valtuutettua vai 500 000 katsojaa. Mieluiten nostan esille asioita, jotka naurattavat. Omiin arvoihini kuuluvat ennen kaikkea ekologisuus ja tasa-arvo. Paasausta ei kukaan jaksaisi kuunnella.

Epävarmuuksia

Minussa asuu miellyttäjä ja diplomaatti. Ahdistun, jos jollain ei ole lähelläni hyvin. Menen lukkoon ja olen vakuuttunut, että kaikki johtuu minusta. Ärtyisät ihmiset pelottavat, ja auki olevat, ystävälliset rauhoittavat.

Kun olen epävarma, tarvitsen ystävän sanomaan, että kuvittelen vain. Äskettäin kuvauksissa olin varma, että Riku oli pahantuulinen, koska olin niin huono. Ystäväni vakuutti, ettei pidä paikkaansa. Aina ei ystäväkään näe lävitseni, ja miten voisikaan.

”Tykkään liikkua moottoriveneellä, koska se on ainoa vauhtilaji, jota voi harrastaa ilman kypärää.”

Tämän pelleilytyön tekeminen vaatii ympärille ryhmän, koska on siedettävä paljon häpeää eikä itseään saa ottaa liian vakavasti. Silloin on hyvä, kun joku sanoo, että kyllä tämä onnistuu.

En muutenkaan kaipaa paljon yksinäisyyttä. Kun töiden vuoksi täytyy jäädä Helsinkiin yöksi, huomaan, että nyt on kyllä liian yksinäistä. Tykkään perheestäni. Minusta on mahtava seurata tyttöjen kasvua.

Kolme vuotta sitten ostimme mökin Saimaan saaresta, vaikka mökkeily ei ole kuulunut kummankaan lapsuuteen. Elokuussa vietämme siellä kaksi viikkoa. Saimaa on uskomattoman kaunista seutua. Tykkään liikkua moottoriveneellä, koska se on ainoa vauhtilaji, jota voi harrastaa ilman kypärää.

Saaressakin olemme porukoissa, sillä Akun siskon, Aino-Kaisan perhe rakastui paikkaan ja osti mökin parin minuutin venematkan päästä. Tänä kesänä yritämme saada Katajat innostumaan. Hanke on jo työn alla.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.