Rooli Marilylina toi Michelle Williamsille Oscar-ehdokkuuden. Herkkä näyttelijä tuntee yhä tuskaa lapsensa isän Heath Ledgerin kuolemasta.

Sitä iltaa näyttelijä Michelle Williams ei unohda koskaan. Oli tammikuun 23. päivä vuonna 2008, kun Michelle oli Ruotsin Trollhättanissa kuvaamassa Lukas Moodyssonin ohjaamaa elokuvaa Mammutti. Michelle vietti iltaa hotellihuoneessaan, kun hän sai puhelun: hänen 2-vuotiaan tyttärensä Matilda Rosen isä, näyttelijä Heath Ledger oli kuollut.

Vaikka Michellen ja Heathin parisuhde oli loppunut muutamia kuukausia aiemmin, uutinen oli musertava. Surusta huolimatta vastuuntuntoinen näyttelijä ei jättänyt töitään kesken, sillä Mammutti oli kuvattava loppuun. Heti perään kalenterissa oli buukattuna lukuisia töitä, ja nekin oli pakko hoitaa. Lisäksi Michelle oli nyt yksin vastuussa pienestä tyttärestään. Sisulla hän kuitenkin selvisi.

Tuolla samalla periksiantamattomuudella Michelle on ponnistanut keskelle Hollywoodin menestyksekkäintä näyttelijäkaartia. Parhaillaan hänelle sataa suitsutusta ja kunniaa kiitellystä Marilyn Monroen roolista elokuvassa My Week With Marilyn.

Alkuun Michellen valinta legendaariseksi seksipommiksi yllätti monet. Näyttelijää ei pidetty tarpeeksi yhdennäköisenä täyttämään Marilynin saappaita – saati kurveja. Michelle ei kuitenkaan lannistunut. Viettelevän blondin sijaan hän halusi esittää Marilynin haavoittuvana, epävarmana naisena, joka täytti sisällään olevaa tyhjyyttä huumeilla ja miesten ihailulla.

XS-kokoinen Michelle söi kaikkea mitä halusi tehdäkseen itsestään kurvikkaan ja istui kuvauksissa päivittäin kolme tuntia maskeerattavana. Marilynin muodokkaan pepun hän hankki täytettyjen alusvaatteiden avulla. Michelle myös katsoi kaikki Marilynin elokuvat ja hankki käsiinsä tätä käsittelevät elämäkerrat. Kuukausien ajan hän luki jopa iltasatuja tyttärelleen Marilynin äänellä.

Valmistautuminen kannatti, sillä rooli toi Michellelle himoitun naispääosaehdokkuuden tämän vuoden Oscareissa. Hänet on palkittu Marilynin esittämisestä jo Golden Globella, mikä on useana vuonna enteillyt menestystä myös Oscar-gaalassa.
Michellen maanläheisestä suhtautumisesta hehkutukseen kertoo se, ettei hän edes muistanut, milloin Oscar-ehdokkaat julkistetaan. Vaikka näyttelijät yleensä seuraavat tapahtumaa silmä kovana aamutelevisiosta, Michelle keskittyi vain valmistelemaan nyt kuusivuotiasta tytärtään kouluun.

Omillaan jo 15-vuotiaana

Jo 11-vuotiaana Michelle vaati vanhempiaan kuskaamaan itseään koekuvauksiin, ja osa niistä poikikin töitä. Rooli muun muassa Lassie-elokuvassa sai koulukaverit kateellisiksi, ja Michelleä alettiin kiusata. Ikävien koulukokemusten ja lupaavan näyttelijänuran takia vanhemmat päättivät opettaa -tytärtään kotona.

Michelle peri sisukkuutensa vanhemmiltaan. Hänen äitinsä Carla on sukujuuriltaan norjalainen ja työskenteli toimistotyöntekijänä paikallisessa teatterissa. Isä Larry on sijoittaja-tutkija, joka on pyrkinyt USA:n senaattiinkin, tosin tuloksetta. Isällä oli tapana viedä Michelleä kalastamaan, kehottaa tätä lukemaan kirjoja ja ostaa tälle hyviä lenkkareita, jotta Michelle pitäisi itsestään hyvää huolta.

15-vuotiaana Michelle alkoi haaveilla itsenäisestä elämästä ja muutti omilleen. Hän anoi ja sai laillisen vapautuksen vanhempiensa holhouksesta, jotta ei tarvinnut heiltä lupaa töihinsä. Michelle esitti teatterissa jopa alastonroolin ja tiesi, etteivät vanhemmat olisi hyväksyneet sitä. Kun näyttelijäntöitä ei ollut tarpeeksi, hän työskenteli jäätelönmyyjänä.

Jälkikäteen Michelle myöntää olleensa naiivi itsenäistyessään niin nuorena.

– Nuorena sitä ei tiedä yhtään mitään, vaikka luulee tietävänsä kaiken. Minulla oli tapana tilata kerralla kaksi pizzaa – yksi päivälliseksi ja yksi aamiaiseksi. Olin lapsi aikuisten maailmassa, Michelle on muistellut.

Pikaromanssi ja vauva

Seksikkäät roolit ovat seuranneet Michelleä läpi uran, vaikka hän itse on tavoitellut töitä mieluummin syvällisistä pienen budjetin elokuvista. Ensimmäinen tv-esiintyminen oli Baywatchissa, jossa hän näytteli punaisiin uikkareihin pukeutunutta hengenpelastajaa. Kuuluisuuteen hän nousi roolistaan teinidraamassa Dawson’s Creek. Hän esitti siinä seksikästä pahistyttöä Jen Lindleytä viiden vuoden ajan.

Kauan kaipaamansa vakavan ja uskottavan roolin Michelle nappasi vuonna 2004 menestyselokuvasta Brokeback Mountain. Sivuosasta hän voitti myös ensimmäisen Oscarinsa.
Leffa muutti Michellen elämän paitsi työpuolella myös yksityiselämässä. Hänen vastanäyttelijänsä oli Heath Ledger, eivätkä kipinöivät kemiat jääneet kuvauksissa keneltäkään huomaamatta. Pari alkoi seurustella, kihlautui ja pian Michelle alkoi odottaa vauvaa.

– Ensimmäisessä tapaamisessamme oli jotain yliluonnollista. Kaikki tapahtui hyvin nopeasti. Tavallaan meillä olikin paljon tehtävää, sillä jotenkin tiesimme, ettei meillä tule olemaan paljon aikaa, Michelle on kuvaillut suhdettaan Heathiin.

Kolmen vuoden seurustelun jälkeen Michellen ja Heathin välit alkoivat rakoilla. Pari yritti kaikkensa korjatakseen suhteensa, mutta syyskuussa 2008 he päättivät yhteistuumin erota. Eikä mennyt kuin muutama kuukausi, kun Heath löydettiin menehtyneenä uudesta asunnostaan. Kuolinsyyksi paljastui lääkkeiden yliannostus.

Kun uutinen Heathin kuolemasta tavoitti Michellen, hän murtui. Jälkeenpäin hän on myöntänyt, ettei muista tuosta ajasta paljoakaan. Hän ei kyennyt tekemään töitä vuoteen ja pohti, palaisiko näyttelijäksi enää koskaan.

Surutyötä vaikeuttivat myös paparazzit, jotka piirittivät Michelleä ja Matildaa taukoamatta. Nämä eivät voineet pitkään aikaan lähteä kodistaan ulos ilman valokuvaajavyöryä, ja suojeleva perheenäiti tunsi itsensä nurkkaan ajetuksi.

Suru Matildan puolesta

Heathin kuoleman jälkeen Michelle alkoi tuntea pakottavaa tarvetta löytää rinnalleen uusi mies, koska hän halusi hankkia Matildalle sisaruksen pienellä ikä­erolla. Vuoden ajan hän seurustelikin ohjaaja Spike Jonzen kanssa, mutta suhde ei kestänyt. Nyt hänen huhutaan tapailevan ohjaaja Cary Fugunagaa.

– Halusin todella, että Matildalla olisi omanikäisiään sisaruksia. Mutta toiveeni ei toteutunut, ja nyt se ei ole enää edes mahdollista, koska Matilda on jo kuusivuotias. Joten kärsimättömyyteni syy on nyt poistunut. Jostain syystä se ei ollut meidän onnemme tai tiemme, Michelle on hiljattain kertonut.

Michelle suree myös sitä, ettei Matildalla ole muistoja isästään. Vaikka hän on valmis tarjoamaan tyttärelleen tämän isästä kaiken mahdollisen tiedon, se ei korvaa omaa kokemusta. Michelle onkin todennut, että heidän elämässään tulee aina olemaan Heathin jättämä  suuri aukko.

Silti Michelle tietää miehen nivoutuvan aina osaksi heidän elämäänsä. Heathin mieltymykset ovat vaikuttaneet jopa Michellen hiustyyliin ja tehneet naisesta monen esikuvan. Lyhyttä tukkaa jäljitellään nykyään kaikkialla. Michelle on paljastanut kampauksensa olevan kunnianosoitus Heathille, joka on hänen mukaansa "ainut heteromies, joka on koskaan pitänyt lyhyistä hiuksista".

Oscar-humun jälkeen Michelle aikoo vetäytyä joksikin aikaa julkisuudesta ja keskittyä vain tyttärensä hoitoon. Hän suunnittelee lähtevänsä Matildan kanssa kaksistaan ajelemaan matkailuautolla ympäri Amerikkaa. Tytär on mankunut, että äiti veisi hänet ainakin Grand Canyonille.

Ensi vuonna leffateattereihin tulevassa Ihmemaa Ozissa Michelle näyttelee hyvää noitaa Glindaa, ja hän valitsi roolin nimenomaan Matildaa ajatellen. Tytär viettikin innoissaan kaikki päivät kuvauspaikalla ja uskoo nyt, että äiti osaa ihan oikeasti lentää.

Lähteet: Elle, GQ, Herald Sun, Huffington Post, LA Times, People.com, The Observer.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että hänen Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.