Marian toimeliaisuus on perua lapsuudesta, porilaisesta maalaistalosta. ”Vieläkin ajattelen, mikä on minun tämän päivän tinkini.”

Maria Kuusiluoma, 46, jäi vuodeksi kotiin pienten lasten vuoksi mutta hurahtikin triathloniin. – Joutilaisuus ei vain ole minulle mahdollista, Maria sanoo.

Viime syksynä näyttelijä Maria Kuusiluomalla oli yksi toive: viettää mahdollisimman paljon aikaa lastensa Lucan, 7, ja Lunan, 5, kanssa.

Virkavapaalla Kansallisteatterista Maria ehtisi viedä lapsia eskariin ja päiväkotiin, kuljettaa jalkapallotreeneihin ja jumppakerhoon, leipoa pullaa, keittää iltapuurot, peitellä unille. Plus hinkata kaakelien välit hammasharjalla, ja kun koti olisi puhdas, alkaisivat ihanan joutilaat päivät. Aikaahan tuntui olevan loputtomiin, kokonainen vuosi.

”Haluan olla fifty and fit.”

– Onnistui ja ei onnistunut, nauraa Maria Kuusiluoma tutulla, käheällä äänellään, kun vuorotteluvapaan loppu jo häämöttää.

– Rupesin treenaamaan triathlonia. Joutilaisuus ei vain ole minua varten. Ajattelin, että nyt jos koskaan ei ole tekosyitä. On kerrankin aikaa laittaa itseni kuntoon.

Maria sanoo, ettei alkanut treenata pelkästään itsensä vuoksi. Tärkeimmät motivaattorit löytyivät kotoa, Luca ja Luna.

– Haluan olla fifty and fit. Kun täytän 50, lapset ovat vähän alle ja päälle kymmenen. Haluan olla hyvässä kondiksessa vielä pitkään, lähteä lasten kanssa Alpeille laskettelureissuille ja pärjätä niille juoksukisoissa, 46-vuotias Maria perustelee.

Enemmän ymmärrystä

Hiilikuituinen pyörä on kevyt nostella, ja Maria esittelee uutta villitystään kuin rakasta lemmikkiä. Sellainenhan tämä maantiepyörä oikeastaan onkin: harkittu hankinta, jonka ylläpitoon tavalla tai toisella osallistuu koko perhe.

– Rungossa on oikeaa väriä, celesteä, ja samaa vihreän sävyä on vaatteissakin, hän intoilee ja vetelee varusteita kassista.

– Kypärä, hanskat, ajolasit. Tämä on täyttä välineurheilua, ja siihen voi hurahtaa täysin. Niin minulle on käynyt.

Maria hankki maantiepyörän kaksi vuotta sitten, kun vasta haaveili triathlonista. Siinä vaiheessa tosin tuntui, että juoksun, uinnin ja pyöräilyn yhdistävän lajin tiellä oli pelkkiä haasteita. Mistä ihmeestä hän löytäisi aikaa jopa neljän tunnin pyörälenkeille, kun lapset harrastavat, vanhemmilla on työnsä ja Marian ammatissa vielä omat aikataulunsa?

– Ei se helppoa olekaan. Jotta pyöräilyssä kehittyisi, pitäisi tehdä minimissään 60 kilometrin lenkkejä. Mistä sellaisen ajan ottaa lapsiperheessä? Siihen vielä juoksulenkit ja uintitreenit päälle, vaikka ne onnistuvatkin helpommin.

”Mieheni manipuloi minut tähän. On helpompaa sovittaa treenaaminen arkeen, kun molemmilla on sama tarve.”

Ratkaisun keksi Marian mies, joka on harrastanut triathlonia jo vuosia.

– Mieheni manipuloi minut tähän. Hän tajusi, että on helpompi sovittaa treenaaminen arkeen, kun molemmilla on sama tarve. Nyt kumpikin ymmärtää, miksi toisen pitää päästä harjoittelemaan. Katsotaan kalenterista, että ai jaa, et ole ehtinyt uintitreeneihin, pitäähän sun päästä.

Maria myöntää, että aikaisemmin tuli huomauteltua miehen urheilemisesta. Enää ei tarvitse.

– Mies varmasti ajatteli, että tolle pitää järjestää jotain muuta tekemistä kuin suun auontaa.

 


Vapaa vuosi kului eri tavalla kuin Maria suunnitteli. Lasten varttumisesta hän tuntee haikeutta. ”Esikoisesta näen, että hän on jo lähdössä.”
Vapaa vuosi kului eri tavalla kuin Maria suunnitteli. Lasten varttumisesta hän tuntee haikeutta. ”Esikoisesta näen, että hän on jo lähdössä.”

 

Valmentajien tuki liikuttaa

Marian kroppa paljastaa, että takana on pitkä kuntoiluharrastus eikä pelkkä tuore villitys. Hauiksissa ja reisissä on potkua. Ei kai sentään tällaista urheilijan bodya hankita yhden vuorotteluvapaan aikana?

– No ei. Olen treenannut aina, juoksua, spinningiä ja salitreenejä. Silti harmittaa, etten alkanut tosissani harjoitella jo 15 vuotta sitten. Saan tutuissa lajeissa ihan hyviä tuloksia, mutta uusissa on tässä iässä jo vaikeampaa.

Maria ei edes yritä peitellä kilpailuhenkisyyttään. Kun triathloniin liittyvä juoksuryhmä aloitti tammikuussa, porukalle tehtiin ensin Cooperin testi. Tulos harmittaa, koska odotukset olivat korkealla.

– Vuonna 1990 juoksin Cooperissa 2 960 metriä, ja nyt meni vain 2 700. Olin ihan varma, että olisin juossut satasen enemmän. Kyllä otti päähän.

Tosiasiassa Maria pärjäsi hyvin: 2 700 metriä vastaa 30–39-vuotiaiden miesten parasta eli erittäin hyvää suoritusta.

Uimisen Maria aloitti vuosi sitten konkreettisesti alkeista: lastenaltaasta.

– Osasin vain mökkiuintia, vapaata en ollenkaan. Suurempi ongelma oli, että olen ollut lapsena vähällä hukkua ja pelännyt vettä siitä lähtien. Valmentaja pisti minut kontalleen lastenaltaaseen ja opetti, miten pää laitetaan veden alle. Pelkään yhä, mutta nykyään jo vähemmän.

”Valmentajalle tekee mieli näyttää, mitä olen oppinut.”

Valmentajien empatia hämmentää Mariaa. Kun on koko aikuisikänsä tehnyt töitä teatterissa, jossa on oltava itsekäs, hän oletti, että urheilussa on samoin.

– Se välittämisen määrä on uskomatonta. Siitä tulee jopa vähän lapsellinen olo. Tekee mieli näyttää, että katso, mitä olen oppinut.

– Mutta en kuvittele olevani urheilija vaan keski-ikäinen liikunnan harrastaja.

Seitsemän nopeaa vuotta

Maria sytyttää uuden tupakan ja toteaa, että polttaminen on huono juttu. Lasten vuoksi hän haluaisi lopettaa.

– Mies on lopettanut. Sillä on paljon kovempi tahto.

Lapset toistuvat koko ajan Marian puheessa. Vuorotteluvapaa tuntuu hujahtavan ohi, ja se hirvittää. Teatterilaiselle on ollut ylellisyyttä olla iltaisin kotona.

– Äitienpäivän iltana menin pihalle ja tajusin, että luonto oli muuttunut viikossa ruskeasta vihreäksi. En ole koskaan ennen kokenut kevättä niin vahvasti. Tuli tunne, että kunpa tämä jatkuisi ikuisesti.

Sama ajatus liittyy lapsiin. Tekee kipeää huomata, miten nopeasti he kasvavat. Tunne on ollut pinnalla viime kuukausina.

– Seitsemän vuotta on kulunut järkyttävän nopeasti. Nyt esikoinen menee jo kouluun. Näen hänestä, että hän on jo lähdössä, vaikka onkin tietenkin vielä pikkulapsi. Kavereiden lähellä en saa enää pussailla.

Maria tuli äidiksi 39-vuotiaana. Edellisessä liitossaan näyttelijä Jarmo Mäkisen kanssa lapset eivät kuuluneet suunnitelmiin. Uuden puolison kanssa ajatukset muuttuivat.

– En ollut huolissani, tulenko äidiksi. Jossain kohtaa kyllä havahduin, että ahaa, olen 37 ja nyt jo 38. En ymmärrä sellaista ajattelua, että otetaan nappi, kun tulee ongelma. Onhan selvää, että hedelmällisyys laskee iän myötä. Omista valinnoistaan pitää kantaa vastuu.

Maria sanoo, ettei tunne luopuneensa mistään, vaikka ei saanut lapsia nuorempana. Mutta oma idealismi ehti varmasti kasvaa suuremmaksi kuin nuoremmilla äideillä. Nyt alkuaikojen innostus huvittaa.

– Kerroin ystävälleni, että minun lapseni eivät saa syödä sokeria ennen kuin menevät kouluun. Ystäväni, jolla on kolme lasta, naureskeli, että aiotko mennä synttäreille viereen vahtimaan.

”Pidän paljon kuria ja olen itsekin ollut tästä vähän hämmästynyt.”

Idealismi on vuosien aikana vaihtunut järjen ääneen ja realismiin. Maria sanoo, että on oikeastaan aika tiukka äiti.

– Vaatteita ei jätetä lattialle, jokainen siivoaa omat jälkensä eikä tavaroita unohdeta pihalle. Pidän paljon kuria ja olen tästä itsekin ollut vähän hämmästynyt. Mutta en ole mikään varmistelija, lasten kanssa kaikki voi muuttua hetkessä.

 


Maria hankki maantiepyörän, kun vasta haaveili triathlonista. Nyt tähtäimessä on kilpailu, jossa tavoitteena on päästä perille.
Maria hankki maantiepyörän, kun vasta haaveili triathlonista. Nyt tähtäimessä on kilpailu, jossa tavoitteena on päästä perille.

 

Isoisän opit

– Kesäteatterin lipunmyynti, Maria vastaa puhelimeen.

– Montako laitetaan ja mihin osoitteeseen? Selvä, kiitos, ja tervetuloa.

Kesken kaiken äänessä on yhtäkkiä Kirjurinluodon kesäteatterin puuhanainen, tuottaja, pr-tyyppi, kahvinkeittäjä ja ”tuotantoasioista” vastaava, kuten käyntikortissa lukee. Kaikkea tätä on kuulunut Marian kesään jo yhdeksättä vuotta peräkkäin, siitä lähtien, kun hän sai päähänsä, että Porista puuttuu kesäteatteri ja että hänhän voisi sellaisen perustaa.

– Tietämättömyys on luojan lahja, Maria naureskelee.

Tietämättömyyttä tai ei, sama ominaisuus ajoi hänet kolme vuotta sitten myös Taaborinvuoren kesäteatterin puuhanaiseksi Nurmijärvelle.

Kirjuriluodon suunnalle vetivät juuret, sillä Maria on kotoisin maalaistalosta Porista. Satavuotias Vantalan kotitila on vanhempien kuoltua Marian ja hänen veljensä hallussa. Sinne hän suuntaa varsinkin keväisin sitä useammin, mitä lähempänä Kirjurinluodon ensi-ilta on.

Viimeksi Maria ajoi Porista Helsinkiin vain muutama päivä sitten. Oli jo melkein yö, ja Maria huomasi, miten joku vielä ajeli traktoria pellolla.

– Yhtäkkiä tuli aivan käsittämätön ikävä isää, ja muistin, miten hän teki keväisin töitä pellolla. Vaikka isän kuolemasta on jo 19 vuotta, tunne tuli vahvana.

Marian äiti oli musiikinopettaja ja aikanaan ensimmäinen Sibelius-Akatemiasta valmistunut pyörätuoliopiskelija. Äiti oli sairastunut kaksivuotiaana polioon, joka vammautti hänet.

– Äidin olotila oli realiteetti, mutta sain kotona paljon rakkautta enkä koe, että olisin jäänyt mitään ilman.

Maria sanoo, että on sääli, etteivät hänen lapsensa saaneet tuntea hänen vanhempiaan. Onneksi heillä on toiset isovanhemmat. Ja onneksi on vanha kotipaikka, lapsetkin pääsevät juurilleen.

”Vaikka minulla ei olisi mitään tekemistä, minulla olisi silloinkin kiire.”

Siellä voi saada selityksensä sekin, miksi joutilaisuus ei tahdo Marialta luonnistua. Marian äiti tarvitsi paljon apua kotona, ja isoisä opetti, että päivän tinki pitää tehdä loppuun. Töitä ei koskaan jätetty kesken, koska maatalossa oli aina paljon tekemistä.

– Ajattelen vieläkin usein, että mikä on minun tämän päivän tinkini.

Vuorotteluvapaalla se oli pakko taas tunnustaa.

– Taisin haaveilla sellaisesta, joka ei ole edes minun persoonalleni mahdollista. Joutilaisuus on vain mielikuvani jostain. Ehkä se toteutuu seuraavassa elämässä. Vaikka minulla ei olisi mitään tekemistä, minulla olisi silloinkin kiire.

 

Maria Kuusiluoma
  • Syntynyt 2.11.1969 Porissa, asuu Helsingissä.

  • Avoliitossa, kaksi lasta.

  • Kansallisteatterin näyttelijä. Näyttelee syksyllä Canth-näytelmässä, jonka ohjaa Kaisa Korhonen.

  • Suosittu tv-rooli Käenpesä-sarjassa 2004–2007.

  • Porin Kirjurinluodon ja Nurmijärven Taaborinvuoren kesäteattereiden tuottaja.

  • Taaborinvuoren Risto Räppääjä ja nuudelipää -esitykset 22.7.–4.8. ohjaus Taavi Vartia.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.