Malla löysi Nymfit-roolistaan itselleen uuden harrastuksen. ”Jousiammunta on täydellistä hetkeen keskitty­mistä.”

Näyttelijä Malla Malmivaara sai lapsen vain 20-vuotiaana. Kun nuori äiti pelkäsi uransa tyssäävän vauvan tuloon, kokeneemmat lohduttivat. – Minua kannustettiin, että elämä pitää elää ensin ja muut asiat tulevat perässä.

Babyface. Se on sana, jonka näyttelijä Malla Malmivaara kuulee usein ja jota hän itsekin käyttää kuvaillessaan itseään. Malla ­hihittelee, höpsöttelee ja näyttää vähän kuin teiniltä, joka vasta haaveilee näyttelemisestä.

Hento olemus on kuitenkin vain ­pintaa. Todellisuudessa Malla, 31, on alallaan jo konkari ja yksityiselämässään 10-vuotiaan Oslan äiti.

Malla on törmännyt ikänsä ihmettelyyn, noh, koko ikänsä.

Kun Malla 20-vuotiaana tuoreena äitinä työnteli kaupungilla lastenvaunuja, häntä luultiin oman lapsensa palkatuksi hoitajaksi. Edelleen, kun ihmiset kuulevat Mallan olevan nyt kouluikäisen tyttären äiti, heidän ensireaktionsa on: ei voi pitää paikkaansa, näytät niin nuorelta.

Mallaa muiden kummastelu lähinnä huvittaa.

– Myös oma äitini näyttää ikäistään nuoremmalta ja häneltä on kysytty, olemmeko Oslan kanssa hänen lapsi­aan. Äiti oli tästä hyvin otettu. Minua ei ­hetkauta, vaikka meitä Oslan kanssa luullaan siskoiksi, Malla nauraa.

Mallan ura on tällä hetkellä kovassa nosteessa. Parhaillaan hän esiintyy kahdessa menestyneessä tv-sarjassa: Nelosen Mustissa leskissä Mallalla on yksi ­kolmesta pääroolista. Avausjakso keräsi yli 900 000 katsojaa.

Malla nähdään myös MTV3:n fantasia­sarjassa Nymfit. Sen jakeluoikeudet on myyty jo lähes 50 maahan, mikä tekee sarjasta kaikkien aikojen myydyimmän suomalaisen tv-draaman. ­Sarjaa on jo esitetty muun muassa ­Saksassa ja Italiassa.

– Hassua, että kaikki tapahtuu näin yhtäkkiä. Molemmat sarjat on ehditty kuvata kauan sitten, ja olen tässä välissä ehtinyt olla työttömänäkin. Mutta näin tämä freelancerin ura toimii: välillä on paljon töitä ja välillä ei mitään. Hyvät hermot auttavat jaksamaan epäsäännöllistä arkea.

Mallasta on harmillista, että ­sarjat tulevat televisiosta tismalleen ­samaan aikaan maanantaisin. Tavallaan hän siis kilpailee katsojista ­itsensä kanssa.

– Onneksi toisen sarjan voi katsoa ­televisiosta ja toisen myöhemmin netistä.

Töissä tyttären kanssa

Mustat lesket on Mallalle erityinen työprojekti, sillä hän näyttelee siinä yhdessä tyttärensä kanssa. Sarjassa Mallan rooli­hahmo esittää Oslan kummitätiä, ja Pihla Viitala näyttelee Oslan äitiä.

Malla seurasi tyttärensä itsenäistä työskentelyä kuvauksissa hieman ­hämmentyneenä ja toisaalta suuresti ylpeänä.

– Osla oli ihan pro. Parasta on, ettei oman lapsen kanssa työskentelyssä ollut mitään ihmeellistä, vaan se oli luontevaa ja helppoa. Oli myös liikuttavaa nähdä, kuinka koko työryhmä suojeli häntä. Kun Osla kerran esitti nukkuvaa ja pitkän koulupäivän jälkeen simahtikin oikeasti, kaikki ympärillä hiljenivät.

Kun Osla aikoinaan ilmoitti tulostaan, Malla oli vasta ehtinyt aloittaa opintonsa Teatterikorkeakoulussa. Raskaus oli mieluinen uutinen sekä Mallalle että lapsen isälle.

– Olimme hyvin onnellisia, kun Osla syntyi. Olihan se maailmaa mullistava, mieletön juttu. Lapsen hankkiminen tuntui alusta asti luonnolliselta, olin aina halunnut äidiksi. Oslan synnyttyä tuntui uskomattomalta ajatukselta, että tämä tyyppi on tullut elämääni pysyvästi.

”Osla seuraa työtäni niin läheltä, että hän on kasvanut siihen itsekin”, Malla sanoo tyttärestään.

Samalla opiskelujen keskeytyminen äitiysloman takia huolestutti. Malla ­tunsi velvollisuudekseen palata koulun penkille ja pysytellä muiden opiskelu­kavereiden tahdissa. Hän yritti jatkaa opintojaan ottamalla kolmikuisen vauvan mukaansa kouluun, mutta huomasi ­pian, ettei siitä tullut mitään.

– Alkuun pelkäsin, tipunko koloon, jossa minut luokitellaan pelkästään ­kotiäidiksi. Miten saisin opinnot ja työt pidettyä ­kasassa lapsen kanssa? Kun ­purin huoltani koulun professoreille, he onneksi lohduttivat, että elämä pitää elää ensin ja muut asiat tulevat sen jälkeen.

Alkuhaparoinnin jälkeen Malla ­ymmärsi, ettei vauvasta seuraisi uralle haittaa. Oikeastaan pieni aikalisä teki hyvää opinnoille ja Mallalle itselleenkin.

– Teatterikorkeassa keskitytään täysin vain omaan itseen aina kävelytyylin luomisesta lähtien. Oli hyvä hetkeksi hypätä irti itsekeskeisestä elämästä ja tavallaan maadoittua. Äidiksi tulo toi elämääni suhteellisuudentajua ja uutta itsetuntemusta.

Teatterikorkean aikoina Malla vaihtoi kutsumanimeään, mutta virallisissa
papereissa hän kulkee edelleen ­nimellä Laura. Myös Mallan pikkuserkku ja kaima Laura Malmivaara tunnetaan näyttelijänä, ja Malla halusi varmistaa, ettei heitä sekoiteta.

Laura ja Malla eivät ole paljon tekemisissä keskenään, mutta ovat aikanaan näytelleet yhteisessä tv-sarjassa Espoo, Espoo.

Jo loppui vähättely

Mallan uralla on lopulta ollut enemmän hyötyä kuin haittaa siitä, että hän tuli äidiksi jo nuorena. Keskustelut muiden näyttelijöiden ja työkavereiden kanssa vanhemmuuteen liittyvistä asioista ovat syventäneet yhteenkuuluvuuden tunnetta kollegoiden kesken.

– Tytöttely ja vähättely loppuivat, kun minusta tuli äiti. Ihmiset tajusivat, että kun huolehdin toisesta ihmisestä, ­minun on osattava priorisoida ja organisoida asioita paremmin. Tuntuu hyvältä näyttää muille, että minulla on muutakin elämänkokemusta kuin työ.

Malla kertoo aina pitäneensä lapsista, ja hänellä on pari kummilasta. Sitä ­mukaa kun ystävät ovat saaneet lapsia, Malla on ollut tukemassa kavereitaan uudessa roolissa päästämällä väsyneen äidin hetkeksi ulos ja huolehtimalla vauvasta sen aikaa.

– Ihmisiä pitää vähän potkia tekemään muitakin juttuja kuin vain suorittamaan pikkulapsiarkea. Ei elämä lopu lapseen, vaan vauvan voi ottaa kaikkialle mukaan.

Mallasta tuntuu häkellyttävältä, että oma tytär on jo menevä koululainen.

Oslan suurta hupia on antaa äidilleen pukeutumisvinkkejä, naiset kulkevat yhdessä kaupungilla, ja Osla tekee osuvia huomioita maailmasta. Viimeksi Osla ihmetteli, miksi vähän vanhemmat nuoret hengailevat kauppakeskuksissa tekemättä mitään.

– Juurihan Osla oli ihan pieni. On ­vaikea uskoa ajan kulua, Malla huokaa.

Mitä äidit edellä...

Malla teki näyttelijändebyyttinsä jo neli­vuotiaana enkelinsiivet selässä. Hänen äitinsä Hanna Liinoja esiintyi tuolloin Jyväskylän kaupunginteatterissa, ja Mallakin pääsi lavalle lasten satunäytelmiin.

Pyöriessään äidin kanssa teatterissa Malla näki, ettei näyttelijän ammatti ole pelkkää parrasvaloissa paistattelua. Työrytmi oli kiireinen. Äiti painui aamuisin teatterille harjoituksiin, tuli päivällä ­pariksi tunniksi huoltamaan perhettä ja lähti illaksi esitykseen.

Koska äidillä oli välillä vähän liiankin kiire, Malla oppi jo nuorena omatoimiseksi. Hän vierastaa ajatusta, että ­nykyvanhemmat kuskaavat lapsiaan kouluun ja harrastuksiin. Itsehän niihin kuuluisi mennä.

– Kun aloin haaveilla näyttelemisestä, äitini sanoi, että mieti nyt vielä. Silti ­valitsin tämän tien. Äidiltä opin alasta paljon käytännön asioita – vaikkapa
teatterissa työskentelevien ihmisten välistä ryhmädynamiikkaa ei voi opettaa koulussa.

Näyttelijän uran varjopuolista Malla ei vielä ole halunnut puhua omalle tyttärelleen. Jos Oslasta tulee isona näyttelijä, Malla aikoo tukea häntä.

– Tämä ala on täynnä ihanan hulluja tyyppejä. Näyttelijän työssä oppii tulemaan toimeen monenlaisten ihmisten kanssa.

Kimppakämppä ja kotibileitä

Näyttelijäntyön lisäksi Malla tunnetaan musiikistaan. Hän on keikkaillut ja ­julkaissut albumin artistinimellä Belle Who, tosin nyt musiikkiprojekti on ­tauolla.

Musiikki on Mallalle ennen kaikkea intohimo, jota tehdään silloin kun hyvältä tuntuu. Näyttelijänhommista tulee varsinainen palkka.

Musikaalisuus tulee Mallan isältä, soolosellisti Juha Malmivaaralta.

Mallan nuoruudessa isä soitti kvintetissä, johon kuului saksalainen viulisti. Kun isä kävi usein esiintymässä Saksassa, Malla kiersi mukana. Vanhemmat erosivat, kun Malla oli nelivuotias.

Isänsä kanssa Malla näki ikimuistoisia paikkoja Itävallan linnoista Berliinin kauniisiin konserttisaleihin. Kesiä vietettiin usein viulistiystävän luona Berliinissä. Siellä Malla leikki, sävelsi lauluja ja ­kuvasi elokuvia videokamerallaan.

Isän kanssa matkustelu sekä äidin omatoimisuuteen kannustanut kasvatus koulivat Mallaa niin, että hän muutti omilleen jo 15-vuotiaana. Hän asui ­Jyväskylässä, kunnes pääsi musiikkilukioon Kuopioon.

Muuttaessaan Malla suostutteli ­vanhempansa ajatukseen, että kimppakämpässä asuisi myös kaksi kitaristi­poikaa. Poikien isät olivat pappeja, kuten myös Mallan ukki.

– Kyselin isältäni, että ei kai olisi huono asia asua yhdessä kilttien papinpoikien kanssa. Isä tokaisi, että nehän ovat niitä pahimpia, hän kun oli itsekin papin lapsi. Nämä pojat olivat kuitenkin perhetuttujamme, joten sain luvan muuttoon, Malla virnistää.

Lukiovuodet olivat villiä aikaa. Kun valvovia silmiä ei ollut, kaverit pyörivät Mallan kämpillä ja kotibileet olivat ­ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Valtaosa Mallan ystävistä oli häntä vanhempia, mikä teki meiningistä entistä vauhdikkaampaa.

– Ne ajat olivat riemukkaita. Oli mahtavaa, kun sosiaalinen elämäni vapautui ja pääsin omieni pariin. Oli hienoa olla ihmisten kanssa, joilla oli samanlaisia tavoitteita. Ihana rehtorimmekaan ei kauhistellut juhlimistamme vaan ­ymmärsi, että bileet virkistävät.

Monen ilmeen Malla

Nykyään Malla on kiitollinen, että hän on saanut näytellä monipuolisia rooleja. Nytkin Mustat lesket ja Nymfit ovat ­keskenään erilaisia töitä.

Mustissa leskissä Mallan roolihahmo, alkuun pinnalliselta vaikuttava Kirsi, on onneton miehensä pitkään jatkuneen masennuksen takia.

Osla näyttelee Mustissa Leskissä Pihla Viitalan (kesk.) tytärtä ja Mallan kummilasta. Vasemmalla Wanda Dubiel.

Masennus on aiheena tuttu myös Mallalle: läheinen ystävä on kärsinyt siitä. Mallaa suututtaa, jos masennusta ei ajatella sairautena vaan ihmisen omana heikkoutena.

– Masennukseen suhtaudutaan vähätellen ja masentunutta pidetään hulluna, vaikka kyse on lääketieteellisestä sairaudesta. Ihmiset eivät myöskään osaa sosiaalisesti kohdata masentunutta ihmistä vaan välttelevät tätä. Eihän niin pitäisi olla.

Nymfit puolestaan perustuu kreikkalaiseen mytologiaan, ja siinä kauniit ja kuolemattomat nymfit elävät nyky­päivän Helsingissä.

Malla esittää norjalaista vuorinymfiä Frida Fredriksdottiria, joka on koulutettu soturi.

– Fantasia voi ajatuksena kuulostaa omituiselta, mutta roolin omaksuminen oli helppoa, kun vain päätin uskoa tarinan.

Myös tosielämässä Mallaa odottavat erilaiset ja kartoittamattomatkin roolit. Hänen seuraava urakkansa on auttaa ystävän yritystä, jonka sisäisiä ristiriitatilanteita Malla yrittää purkaa. Jotenkin tuntuu, että tällä babyfacella on siihen sopivat edellytykset

Malla Malmivaara

■ Syntyi 10.12.1982 Jyväs­kylässä, asuu Helsingissä. Tytär Osla on 10-vuotias.
■ Näytellyt muun muassa elokuvissa Kielletty hedelmä ja Vuonna -85.
■ Näyttelijä Tapio Liinoja on Mallan eno, Laura Malmivaara pikkuserkku.
■ Tehnyt musiikkia artisti­nimellä Belle Who.
■ Harrastaa jousiammuntaa, balettia ja pilatesta.
■ Mustat lesket Nelosella ja Nymfit MTV3:lla maanantaisin klo 21.

Kuvittele, että Donald Trump olisi nainen. Voisiko hän käyttäytyä niin kuin käyttäytyy? Voisiko hän töräytellä suustaan samoja asioita?

Aika hankalalta tuntuu kuvitella.

Arvostettu brittilehti The Guardian kuitenkin leikittelee ajatuksella, mitä jos Trump olisi nainen. Kuinka hänen suhtauduttaisiin?

Kun Clinton ja Trump kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä viime maanantaina, Trump keskeytti Clintonin toistuvasti, huusi ja tehosti sanomaansa heiluttamalla sormeaan ilmassa. Samanlaista käytöstä olisi ollut vaikea odottaa naiselta – joko miestä tai sitten edes toista naista kohtaan.

Clinton on itse yrittänyt välttää naiskortin heiluttelua – koska mikäänhän ei ole monien mielestä ärsyttävämpää kuin sukupuolestaan vinkuva nainen – mutta hiljattain hän myönsi Humans of New York -blogille antamassaan haastattelussa, ettei voi naisena käyttäytyä niin kuin miehet. Sen vuoksi hän esimerkiksi oppi jo nuorena opiskelijana kontrolloimaan tunteitaan ja esiintymään hillitysti.

– Naiset nähdään yhä eri valossa kuin miehet. Se ei ole välttämättä paha asia, mutta se on fakta, Clinton on muotoili.

Me viemme ajatusleikin pitemmälle ja valitsimme Trumpin kuuluisista lohkaisuista muutaman. Mitä jos seuraavat lausahdukset olisivatkin tulleet naisen suusta?

1. ”Kaikki alaiseni flirttailevat minulle. Joko tiedostaen tai tiedostamatta.”

Ohhoh! Voisiko seitsemänkymppinen nainen sanoa näin? Ehkä, mutta silloin yleisö ulvoisi naurusta.

Trump on kuitenkin tosiaan väittänyt, että kaikki Diili-kilpailun naiset olisivat flirttailleet hänelle. Trump on muistanut myös pitää melua niin rakastajantaidoistaan kuin peniksensä koosta.

2. ”Jos hän ei olisi poikani, todennäköisesti deittailisin häntä.”

Tuota, ei, ei näin. Jos äiti sanoisi näin pojastaan, häntä pidettäisiin vähintäänkin perverssinä.

Trump on kuitenkin lohkaissut juuri noin tyttärestään Ivankasta.

Trump on muutoinkin hyvin tunnettu seksistisistä lausahduksistaan, eikä hän epäröi arvioida naisten ulkonäköä suorasanaisesti. Hänen vihapuheensa kohteeksi ovat joutuneet muun muassa näyttelijät Rosie O'Donnell, Bette Midler ja Huffington Post -lehden perustaja Arianna Huffington. Trump on kuvaillut näitä naisia ”rumiksi sekä sisältä että ulkoa”.

3. ”Jos Trump ei ole onnistunut tekemään onnelliseksi ex-vaimojaan Ivanaa eikä Marlaa, kuinka hän voisi tehdä amerikkalaiset onnelliseksi?”

Ahhaahaa! Tätä lausahdusta ei ole kuultu Hillary Clintonin suusta, vaikka kysymys voisikin olla ihan aiheellinen. Sen sijaan Trump on kyllä pyrkinyt kuittailemaan Clintonille useaan otteeseen tämän Bill-puolison ikivanhasta sivusuhteesta. Yksi hänen kuuluisimmista trumpismeistaan kuuluukin:

”Jos Hillary Clinton ei pysty tyydyttämään miestään, kuinka hän pystyisi tyydyttämään Amerikan?”

4. ”Älykkyysosamääräni on yksi korkeimmista – ja te kaikki tiedätte sen! Mutta älkää tunteko itseänne typeriksi tai epävarmoiksi, koska se ei ole teidän vikanne.”

Trump on tietysti aika erikoislaatuinen tyyppi, eikä hänen voida mitenkään ajatella edustavan yleisesti miehiä, mutta uskaltaisikohan silti yleistää, että kaikenlainen rehentely irtoaa miehiltä naisia helpommin? Onko miesten itsetunto parempi?

Sillä tämäkin lausahdus on tosiaan Trumpin suusta, vaikka Hillary Clinton on heistä se eliittiyliopisto Yalen kasvatti.

Poliittisten kommentaattorien mukaan Clinton pyyhki Trumpilla lattiaa ensimmäisessä vaalidebatissa. Trump puolusteli epäonnistumistaan sillä, ”ettei halunnut nolata Clintonia”. Jaloa!

5. ”Hän pelaa mieskortilla. Jos hänellä ei olisi sitä mieskorttia, hänellä ei olisi mitään tsänssejä voittaa.”

Trump on syyttänyt Clintonia naiskortin heiluttamisesta. Vaikka oikeasti juttu taitaa mennä niin, että jos Yhdysvaltojen presidentinvaalin ratkaisee sukupuoli, sukupuolestaan hyötyjä on Trump.

Jeppeliini

Ei ja miksi pitäisi? Eikö siinä ole jo tarpeeksi että, on muutamia miespopulistipellejä riesana Naisilla on kyllä tapana tasa-arvon suomina mahdollisuuksina jostain syystä omia ensimmäisenä ne miesten huonot tavat, valitettavasti..

Laulaja kertoi vetäytyvänsä keikkatauolle lonkkaoperaation vuoksi.

Kaija Koo saapui Arman Alizadin uuteen Arman Live -ohjelmaan kävelykeppinsä kanssa.

– Onneksi on mahdollisuus mennä leikkaukseen ja ensi kesänä keppiä ei tarvita, Kaija Koo sanoi Nelosen ohjelmassa tiistai-iltana.

Kaija Koo paljasti, että hän on menossa lonkkaleikkaukseen lokakuussa.

– Mun on pakko sanoa tää, koska olen kauan poissa.

Lue myös! Kaija Koo: ”Olisipa joku nuorempana sanonut, että kyllä sinä selviydyt”

Hänen mukaansa lonkkaleikkauksen jälkeinen sairausloma voi kestää pitkään, jopa neljä kuukautta. Sen jälkeen hän aikoo tehdä ”jotain isoa”.

”Olen sairauslomalla aika pitkään, varmaan neljä kuukautta.”

Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tämän kesän keikat laulaja veti kepin kanssa.

– Ainoastaan viimeisen keikan jouduin peruuttamaan kipujen takia.

Lokakuun 6. päivä Kaija Koo julkaisee uuden kappaleen, jossa on mukana myös Cheek. Hänen uusi albuminsa ilmestyy marraskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Susanna Ingerttilä asuu nyt kahden nuoremman poikansa kanssa.

Media-alan yrittäjä Susanna Ingerttilä erosi hiljattain miehestään. He menivät naimisiin vuonna 2011. Iltapäivälehdet uutisoivat viime viikolla Susannan jättäneen yksin erohakemuksen.

– Eroon ei liity dramatiikkaa. Muutin pois yhteisestä kodistamme jo pari kuukautta sitten, hän sanoi Suomen Urheiluliiton Keiju Junior Juoksukoulun esittelytilaisuudessa tiistaina.

Susanna vaikutti energiseltä ja hyvinvoivalta avioeroprosessista huolimatta.

– Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä. En näe, että minun pitäisi asiaa sen enempää kenellekään selitellä, hän summasi.

”Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä.”

Avioero on Susannalle toinen. Hän erosi ex-puolisostaan Jani Sievisestä keväällä 2007. Susannalla ja Janilla on kaksi yhteistä lasta, vuonna 1997 syntynyt Aleksanteri ja 2001 syntynyt Aaron.

Iloa koiraharrastuksesta

Koiraharrastuksestaan tunnettu Susanna asuu nyt kahdestaan kuopuksensa Aaronin ja Daisy-koiransa kanssa. Iloa arkeen tuovat myös neljä viiden viikon ikäistä jackrussellinterrierinpentua.

– Kolme tyttöä ja yksi poika. Tytöille on jo löydetty kodit ja poikaakin tullaan tällä viikolla katsomaan, hän kertoi.

Susanna vetää säännöllisesti ratsastustunteja ja päätoimittaa Egorazzi-nettilehteä. 

– Olen tällainen jokapaikanhöylä, hän hymähti.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen mukaan huipulla saa olla itsekäs ja vähän outo.

Ylimielinen. Julkisuudenkipeä. Keskittyisi muiden mollaamisen sijaan treenaamiseen, niin voisi jopa pärjätä.

Muun muassa näin sosiaalisessa mediassa on arvosteltu hiihtäjä Aino-Kaisa Saarista, 37.

”Oikku-Aikku” kertoo elämäkerrallisessa Tahto-kirjassaan hankalista väleistään niin kaksossiskonsa kuin hiihtomaajoukkueen jäsentenkin kanssa. Harvassa ovat ne, jotka eivät saa kuulla kunniaansa, kun moninkertainen maailmanmestari kertaa menneisyyden tapahtumia Pekka Holopaisen kirjoittamassa teoksessa.

Lue myös: Aino-Kaisa Saarinen uutuuskirjassa pahasta välirikosta siskonsa kanssa: ”Kaksossisko osaa olla kylmä kuin mannerjää”

– Olen joka tapauksessa aina halunnut paljon enemmän urheilumenestystä kuin kaikkien kaveruutta, ja päässyt tavoitteeseeni. Hiihto on paras ystäväni, Aino-Kaisa myöntää kirjassa.

Perinteisesti urheilumaailmassa kaikki, mikä tapahtuu pukukopissa, myös jää pukukoppiin. Aino-Kaisa on kuitenkin päättänyt tuoda julkisuuteen asiat, joista niin monesti vaietaan ja kertoa oman näkökulmansa tapahtumista. Oliko viisasta pahoittaa tuttujen mieli vanhoja kaivelemalla – siitä voi olla monta mieltä.

”Hiihto on paras ystäväni.”

Urheilijaminä ja siviiliminä

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että huippu-urheilijat todella ovat itsekeskeisiä, hankaliakin ihmisiä. Myös Aino-Kaisa tuo sen esiin.

– Huipulla saa olla vähän outo. Sillä ikävä fakta on, että minun kokemukseni mukaan näissä ympyröissä ainakin yksilöurheilulajissa voi pärjätä vain ihminen, joka pahimmillaan on sietämättömän itsekäs omien etujensa tavoittelija. Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin, Aikku perustelee kirjassa.

Hiihtäjä kuitenkin huomauttaa, että nyt käytävässä keskustelussa hänen huippu-urheilijaminänsä hankaluus korostuu. Aino-Kaisan siiviiliminää pääsee todistamaan harvempi.

”Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin.”

– Toivottavasti kukaan ei tämän luettuaan kuvittele, että olen jatkuvasti sellainen itsekäs tiuskija kuin arvokisastarttien alla tai ennen kauden tärkeimpiä harjoituksia. Silloin en tulisi kenenkään kanssa toimeen, kaikkein vähiten itseni.

– 99 prosenttia elämästäni olen erittäin monien suuresti arvostamieni ihmisten antaman todistuksen mukaan kohtelias, avulias, hyväkäytöksinen ja lämmin ihminen.

Jäljelle jäävä yksi prosentti kuitenkin näkyy eniten julkisuudessa.

– Sillä prosentilla tulokset on tehty, Aino-Kaisa toteaa kirjassa.