”Kuulin juuri, että 60 on uusi 30. Ikä on vain numero. Kyllä minä tunnen parikymppisiä henkisiä vanhuksia”, Kati Outinen sanoo.

Näyttelijä Kati Outinen, 54, oppi Matti Pellonpäältä hyväksyntää, Aki Kaurismäeltä tinkimättömyyttä ja kariutuneista mies­­suhteistaan, ettei osaa ihmissuhdepelejä.

OPPI 1: PASKAA EI PUHUTA

”Lapsuudenkodissani opetettiin, että jos lupaa jotakin, lupaus on pidettävä. On oltava luottamuksen arvoinen. Ja että muista ihmisistä ei puhuta paskaa selän takana.

Ehkä siinä kaikessa oli kyse tietynlaisesta kunnollisuudesta, mutta ei sellaisena porvarillisena käsitteenä, että pitäisi pitää kulissit kunnossa. Kunnollisuudesta siinä mielessä, että pystyy katsomaan itseään peilistä, minkä tahansa päätöksen tekeekin.

Lisäksi opin välttelemään sellaista seuraa, joka tekee itselleni hallaa. Vanhemmillani oli esimerkiksi tuttuja, jotka vanhempien mielestä käyttivät alkoholia väärin, humaltumistarkoituksessa. Kun he sitten huomasivat, että nyt alkaa taas mennä pieleen, he lähtivät pois. Eivät moralisoineet, vaan lähtivät.

”Pyrin olemaan suorempi, mutta kyllä se on minullekin pirun vaikeaa.”

Minä olin kovempi moralisoimaan muita. Vanhempani välttivät tuomitsemasta ihmisiä, yrittivät vain ymmärtää muiden motiiveja.

Itse olen aikuisena yrittänyt oppia vähän suorapuheisuutta. Lapsuuden­kodissani jätettiin usein asioita sanomatta, ja aina välillä patoutumat sitten räjähtivät. Pyrin olemaan suorempi, mutta kyllä se on minullekin pirun vaikeaa. Varsinkin, jos on kyse negatiivisista asioista.”

OPPI 2: KAIKKI ON MAHDOLLISTA

”Menin koulun näytelmäkerhoon 12-vuotiaana ujomman kaverini tueksi. Muistan näytelmäkerhosta tunteen, että kaikkea voi tehdä ja kaikki on mahdollista. Jos joku sai idean, sitä kokeiltiin. Jos ei ollut teknisiä edellytyksiä, ne luotiin.

Siihen aikaan koulu ei mennyt kiinni, kun oppitunnit loppuivat, vaan alkoi toinen kattaus. Silloinkin puhuttiin koulujen resurssipulasta, mutta jotenkin opettajilla oli voimia vetää myös kerhoja.”

OPPI 3: YKSI TOTUUS RUOKKII PELKOA

”Sain ensimmäisen elokuvaroolini elokuvassa Täältä tullaan elämä vuonna 1979. En ole koskaan saanut roolia koekuvauksen kautta enkä saanut sitäkään. Koekuvauksessa sanottiin suoraan, että olet ihan väärää tyyppiä. En tiedä, mitä sitten tapahtui, mutta puoli vuotta myöhemmin sainkin roolin.

Elokuvassa oli mieletön työryhmä. Ammattilaiset jaksoivat vastata amatöörien tyhmiin kysymyksiin, selittää mikä on valotusmittari, miksi tämä pitää tehdä miljoona kertaa uudestaan.

Teatterikorkeakouluaikani jakautui kahteen osaan. Ensimmäiset kaksi vuotta olivat hyvin teoreettisia. Sitten tuli Jouko Turkka ja muutti koko kuvion. Minulle Turkankin aika oli inspiroivaa. Turkan voimakas fyysisyys ei ollut minulle vaikeaa. Ymmärrän kyllä, että monelle Turkan aika oli myös traumaattista. Koulun käytäville levisi yhtäkkiä pelon ilmapiiri. Alkoi tuntua, että talossa oli vain yksi totuus.”

OPPI 4: VALTAAN REAGOIDAAN OMITUISESTI

”Kun itse aloitin näyttelijäntyön professorina Teakissa 2002, muistin tämän yhden totuuden ilmapiirin ja varoin sitä.

En ottanut professuuria vastaan siksi, että saisin valtaa, aseman tai että pääsisin tekemään akateemista uraa. Otin sen vastaan koska tajusin, että minulla olisi opiskelijoille jotain annettavaa.

Minua oli alkanut kammoksuttaa tapa, jolla näyttelijöistä silloin 2000-luvun taitteessa puhuttiin pellekoululaisina. Että näyttelijät ovat tyhmiä. Oli rahapula, elokuvia ei oikein tehty ja tv-sarjat olivat luokattomia. Halusin nuorten opiskelijoiden kanssa katsoa, jos keksisimme vähemmän synkän tavan tehdä.

Huomasin kyllä, että professorilla oli valtaa. Ihmiset saattoivat käyttäytyä omituisesti tai teititellä. Sanomiseni otettiin haudanvakavasti. Professorilta myös haluttiin lausuntoja kaikkialle. Kun pesti loppui 2013, loppuivat lausuntopyynnötkin kuin leikaten.”

OPPI 5: JAHA, MINUSTA TULI ÄITI

”Kun valmistuin, sain samana vuonna kiinnityksen KOM-teatteriin ja tulin raskaaksi. Tyttäreni syntyi, kun olin 22-vuotias. Raskaus oli iloinen yllätys. Tämä on tyypillistä elämälleni. En suunnittele asioita, mutta kun jotain tapahtuu, olen että ’jaha, kiitos, tällä mennään’. Mitä elämä tuo, se otetaan vastaan.

Nuorten naisnäyttelijöiden kesken olimme puhuneet paljonkin siitä, pystyykö perheellisenä tekemään töitä. Kun vauva sitten tuli, ajatus muuttui ihan tois­sijaiseksi.

Olin hiljattain Ruotsissa tv-sarjan kuvauksissa. Kuulin, että siellä nuori naisnäyttelijä joutuu allekirjoittamaan sopimuksen, ettei tule raskaaksi kuvausaikana. Raivostuin, ei noin tehdä! Luulin, että tuollaista oli joskus 1950-luvulla. Tuottaja sanoi, että Ruotsissa tämä on yleistä. Tivasin, haluavatko he sopimuksen myös miehiltä. Tuottaja katsoi minua, että onko tämä niitä feministejä. Suomessa en ole kuullut vastaavasta.”

OPPI 6: TURVAVERKKO OTTAA KOPIN

”Äitiys itsessään ei opettanut minulle mitään. Eihän siihen virkaan tarvittu minulta kuin munasolu. Olin vastuuntuntoinen jo ennen kuin tulin äidiksi. Otin voimavaran vain suurempaan käyttöön, se laajeni vastuuksi toisen elämästä.

Äitiys vähensi itsekeskeisyyttäni, mutta ei se ole koskaan ollut määräävä luonteenpiirteeni. Päinvastoin minusta sanotaan, että olen liian kiltti. Ja olenkin.

”Äitiys vähensi itsekeskeisyyttäni.”

Mutta se, millainen lapseni on, on opettanut minulle älyttömän paljon. Olen mielettömän onnekas, kun satuin saamaan niin älykkään, huumorintajuisen tyttären. Aikuinen voi oppia paljon lapsen tarkkanäköisyydestä. Tai suorapuheisuudesta, anteeksi pyytämisestä ja antamisesta. Oikeudenmukaisuudesta. Näiden arvon olen tajunnut lapsen kautta.

Nykyisin vanhemmuus otetaan jotenkin vakavammin, enemmän projektina. Varmaan siksi, että ihmiset tekevät ensimmäiset lapsensa vähän vanhempina. On enemmän järkeä päässä.

Kun lapseni oli kaksivuotias, minusta tuli yksinhuoltaja. Vitsailimme samassa korttelissa asuneen Sanna-Kaisa Palon kanssa, että meillä oli lapsiemme yhteishuoltajuus. Jos Sanna-Kaisa oli päivän tv-kuvauksissa, minä hain lapset tarhasta ja Sanna-Kaisa hoiti heitä illan, kun minä olin teatterissa.

Sain tosi paljon jeesiä, kun jäin yksinhuoltajaksi. Isäni jäi niihin aikoihin eläkkeelle ja hoiti tytärtäni usein. Minua tuettiin vanhempana ja pidettiin huolta. Tein silloin paljon töitä ja olin koko ajan vaarassa uuvuttaa itseni. Ystäväni huomasivat sen ja tulivat heti apuun. Turvaverkkoni otti kopin ennen kuin mitään tapahtui.”

OPPI 7: OLE TINKIMÄTÖN

Varjoja paratiisissa oli ensimmäinen Aki Kaurismäen elokuva, jossa näyttelin. Aki oli nähnyt aiemmat elokuvani ja vain ilmoitti, että olen mukana tässä.

Akilta olen oppinut tinkimättömyyttä. Jos on jokin näkemys, siitä pidetään kiinni, vaikka metsä huutelisi mitä. Onhan Akikin saanut hirveästi kritiikkiä, mutta hän on aina pitänyt oman taiteellisen näkemyksensä.

Useissa Aki Kaurismäen elokuvissa näyttelin yhdessä Matti Pellonpään kanssa. Häneltä opin hyväksymistä. Pellonpää hyväksyi ihan kaikki just semmoisina kuin ovat. En ikinä kuullut hänen puhuvan pahaa kenestäkään.”

OPPI 8: EN OSAA SUHDEPELEJÄ

”Tasa-arvo on asia, jossa olen ollut eniten ristiriidassa maailman kanssa.

Meidän perheessämme äiti oli se, joka kouluttautui, isä siivosi ja teki safkat. Minulle oli hämmentävää törmätä maailmaan, jossa naiset eivät muka pystyisi käymään töissä, koska niillä on lapsia. On aika iso törmäys kasvaa tasa-arvossa ja astua sitten epätasa-arvoiseen maailmaan. Ehkä siksi minulla on epäonnistuneita miessuhteita.

”Parisuhteissani on edellytetty hoivahenkilökunnan käytöstä.”

Parisuhteissani on edellytetty hoivahenkilökunnan käytöstä, mihin minä en kykene, en osaa hoivata aikuista ihmistä. Ne ovat sitten päättyneet sovittamattomiin ristiriitoihin. En ole ikinä osannut ihmissuhdepelejä enkä ole koskaan ollut mustasukkainen. En osaa olla.

Ihmissuhdedraamat ovat minusta kaikkein tylsintä. Kohtaus toisensa jälkeen pohdiskellaan, miksi toi on semmonen ja tämmönen. Tuskastun sellaisesta ja ajattelen, että puhukaa keskenänne!”

OPPI 9: IKÄ ON VAIN NUMERO

”Olen iloinen, että tyttäreni saa dramaturgina tehdä teatteria mutta suojassa näyttelijäntyöhön liittyvistä ulkonäköpaineista ja julkisuuden tuomista paineista. Itse olen koko ikäni joutunut todistamaan, että en ole tyhmä. Näyttelijälle on aina puhuttu vähätellen: ’Pärjäätkö sä nyt, jaksatko sä nyt kävellä noi portaat ylös?’ Ajatellaan, että ei sen tarvitse ajatella, kunhan näyttelee vain.

Roolit, joita ikäisilleni naisille nyt on, ovat sellaisia, että oikein hävettää tuottajien puolesta. Jos haluan hyvän roolin, minun on kirjoitettava se itse.

”Kuulin juuri, että 60 on uusi 30.”

Kuulin juuri, että 60 on uusi 30. Ikä on vain numero. Kyllä minä tunnen parikymppisiä, jotka koen henkisiksi vanhuksiksi.  Olen iloinen, että elokuva elää taas kultakauttaan ja että Tuntematon sotilas tehdään jälleen kerran. Sen ansiosta ex-oppilaillani on sikana töitä. Jos itse istuisin rahapussin päällä, olisin ehkä valinnut jonkin toisen tarinan. Katsonut Suomen itsenäisyyttä monimuotoisemmin.”

OPPI 10: OLENKIN KOOMIKKO

”Kaksivuotiaalta lapsenlapselta opin elämänriemua. Ihmettelyä. Tismalleen tässä hetkessä olemista.

Olen lapsenlapseni silmissä järjettömän mahtava koomikko. Vitsini ovat ihan mahtavia, hän nauraa kaikelle mitä teen. Siitä olen kiitollinen. Sehän pitää minut notkeana.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

 

 

Kati
Outinen

Syntynyt 1961 Helsingissä. Tytär dramaturgi Iida Hämeen-Anttila.Näyttelijä. Tunnetaan lukuisista tv-, teatteri- ja elokuvarooleistaan, erityisesti Aki Kaurismäen ohjauksessa.Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori 2002–2013.Palkittu naispääosan Jussilla kolmesti. Cannesin elokuvajuhlien parhaan naisnäyttelijän palkinto vuonna 2002 elokuvasta Mies vailla menneisyyttä.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.