Jessica on aikuisiällään totutellut elämään sairautensa kanssa. Kuvat: Liisa Valonen

Jessica Grabowsky ajatteli aina, että kunnianhimoon kuuluu vähän itsensä kurittamista. Sitten näyttelijä sairastui, ja omalle jaksamiselle piti sallia uudet rajat.

Tämä tilanne nähdään Jessica Grabowskyn kesäpaikassa säännöllisenä uusintana. Aamupala alkaa olla viittä vaille valmis, vain kahvia odotellaan. Jessica päättää piipahtaa kukkapenkillä, sillä lailla vikkelästi, ihan pikainen vilkaisu vain.

– Vakiosti käy niin, että kolme varttia myöhemmin poikaystäväni tulee repimään minut kukkapenkistä. Olen jälleen kerran unohtunut istutusteni maailmaan.

Joskus pensaissa voi hurahtaa päiväkin. Rikkaruohojen kitkeminen, kukkien nypertely ja kuokkiminen ovat Jessicalle tärkeää käsillä tekemistä vastapainoksi epäkonkreettiselle näyttelijäntyölle.

Tänä kesänä penkistä alkoi pilkistää sellainen määrä untuvikkoja, ettei kotihortonomi tunnistanut niistä puoliakaan.

– Tässä lajissa lähtee helposti lapasesta ja tulee istutettua niin paljon, ettei seuraavana kesänä muista, mitä penkissä on. Nyt hankin jopa istutustikut, mutta idioottina kirjoitin niihin vesiliukoisella tussilla, ja kasvien nimet huuhtoutuivat ensimmäisellä sateella. Nyt sitten ihmettelen, mikä on kukka ja mikä rikkaruoho.

Ikuinen pikkusisko

Tänä kesänä Jessica pääsi kunnolla lomalle ja keskittymään käsillä tekemiseen sen jälkeen, kun Tom of Finland -elokuvan kuvaukset saatiin päätökseen alkukesästä. Elokuva syntyi ruotsalais-saksalais-tanskalaisen työryhmän kanssa.

– On vain hauskaa, kun kielet sekoittuvat, ja lopulta kaikki puhuvat siansaksaa keskenään. Kahdessa päivässä Domenkin englantiin tarttui tanskalainen aksentti, Jessica matkii ohjaaja Dome Karukosken lausahduksia.

Enimmät Jessican osuudet filmattiin jo maaliskuussa. On tavallista, että kuvauksista ensi-iltaan vierähtää ainakin vuosi.

– Joskus leffan ilmestyessä työ voi tuntua jo vieraalta. Koko paketti muokkautuu lopulta leikkaajan käsissä.

”Surullista on, että puhumme naisten lasikatoista ja sukupuolen roolista urakehityksessä vieläkin.”

Tom of Finlandissa Jessica näyttelee päähenkilön, Touko Laaksosen, siskoa Kaijaa. Työmaailmassa sisarukset olivat toistensa kilpailijoita, taiteellisesti osaavia, töissä samassa mainostoimistossa.

– Kaija on kilpailuhenkinen nainen, mutta tuohon aikaan naisilla ei ollut mahdollisuutta edetä urallaan. Siinä kun Toukosta tuli piirtämön pomo, Kaijasta ei. Minusta oli kiinnostavaa tutkia, voiko läheisensä menestyksestä iloita sataprosenttisesti vai sekoittuuko tunteisiin kateutta, Jessica raottaa elokuvan teemoja.

– Surullista on se, että puhumme naisten lasikatoista vieläkin.

Kaija on pikkusisko, mutta samalla isoveljensä esiliina ja suojelija homovastaisessa yhteiskunnassa. Toukon elämänkumppania, Veli Mäkistä, näyttelee Lauri Tilkanen. Veli esiteltiin aina kämppäkaverina, ja Toukon seksuaalinen suuntaus sekä henkilöllisyys taiteilijanimi Tom of Finlandin takana paljastui muille sukulaisille vasta taiteilijan kuoltua.

– Oli häkellyttävää tutustua sen ajan yhteiskuntaan, missä homoutta pidettiin sairautena. Miten jokin yleinen asenne voikin olla niin kaukana omasta maailmankuvastani, Jessica puhisee.

Grabowskeilla kasvettiin niin, että kaikenlainen erilaisuus nähtiin voimavarana.

– Äitini on lentoemäntä, ja suuri osa hänen stuerttikollegoistaan on homoseksuaaleja. Meillä se ei ollut mikään juttu, enkä tajunnut pitää ”sitä” erikoisuutena, Jessica piirtää ilmaan lainausmerkit.

”Käyttäydyn pikkusiskomaisesti, vaikka olen jo 36.”

Kaijan tapaan Jessica on pikkusisko, veljeään kahdeksan vuotta nuorempi.

– Veljeni tietää, mistä napeista painaa, jotta ärsyynnyn. Menen yhä samoihin ansoihin, eikä kuvio selvästikään muutu. Käyttäydyn pikkusiskomaisesti, vaikka olen jo 36, Jessica mutristaa huuliaan.

– Mutta ehkä sisarussuhteet ovat niitä harvoja ihmissuhteita, joissa saa luvan kanssa käyttäytyä niin.

Ylpeästi erilainen

Elokuvassa käsitellään myös häpeää ja ulkopuolisuuden kokemuksia. Jos Jessica on joskus tuntenut ulkopuolisuutta sukutaustansa vuoksi, ei hän ole sitä hävennyt.

Sukunimi Grabowsky on alkujaan peräisin Puolasta. Näyttelijän isän äiti oli syntynyt Venäjällä ja paennut vallankumousta Suomeen. Jessican äiti taas on Pohjanmaan suomenruotsalaisia.

”Nimenhuudoissa olin Jessica Tiedät-kyllä-kuka-olet.”

Jessica syntyi Siilinjärvellä ja kulki perheensä mukana Kuopioon, Nummelaan ja Tuusulaan.

– Klemetskogin ala-aste sijaitsi pienessä punaisessa mökissä. Kukaan ei ikinä osannut lausua sukunimeäni, joten nimenhuudoissa olin Jessica Tiedät-kyllä-kuka-olet, hän muistelee nauraen.

Jessica oli porukan ainoa ortodoksi, sai uskonnossa yksityistunteja ja maalasi pääsiäismunia, kun muut lukivat kirjaa.

– Se oli minusta aina coolia eikä koskaan noloa. Näin erilaisuuteni ylpeyden aiheena ja tunsin olevani erityinen.

Jessica muistaa Tuusulan ”ihan parhaana kasvupaikkana”. Luonto oli lähellä, lehmiä koulun pihapiirissä ja koulumatka oli turvallista kävellä yksinkin.

– Luonto oli tärkeä elementti lapsuudessani. Ehkä siksi viihdyn niin hyvin landella edelleen.

Loppuelämä lääkittynä

Jessica muutti omilleen Helsinkiin jo 17-vuotiaana. Noihin aikoihin hän hakeutui ensimmäisen kerran lääkäriin jatkuvan väsymyksen takia. Jessica oli aina ollut vähän muita melankolisempi ja kuvitellut piirteen olevan osa hänen persoonallisuuttaan. Nyt voipuneisuus oli alkanut mietityttää: hyvistä elämäntavoista huolimatta olo oli aina vetämätön.

– Yleislääkäri taputti polvelle ja totesi, että ketäpä ei talven harmaudessa väsyttäisi. Odotetaas, kun kevätaurinko tulee ja piristää, Jessica kertaa.

– Miksi lääkärissä käy usein niin, että huonossa hapessa olevan pitäisi lyödä nyrkkiä pöytään ja määrätietoisesti osata vaatia järeämpiä tutkimuksia ja syvällisempää perehtymistä.

”Tuolloin ajattelin, etten haluaisi syödä synteettistä lääkettä ja että ehkä vaiva korjaantuisi muutoin.”

Jessican vointiin ei auttanut sen kevään aurinko eikä seuraavienkaan. 28-vuotiaana hän hakeutui lääkäriin uudelleen.

Diagnoosi oli yhden nopean verikokeen päässä: Jessica sairasti kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kilpirauhasarvot olivat hilkun päässä normaalista, ja valinta lääkityksen aloittamisesta jätettiin Jessicalle.

– Tuolloin ajattelin, etten haluaisi syödä synteettistä lääkettä ja että ehkä vaiva korjaantuisi muutoin.

Jessica oli 34-vuotias, kun kilpirauhasarvojen huomattiin romahtaneen dramaattisesti. Ihokin oli alkanut punoittaa ja kutista. Voinnissa ei ollut tapahtunut kummempia muutoksia, mutta lääkäri oli ehdoton lääkityksen aloittamisesta.

– Kun hain ensimmäiset lääkkeeni, farmaseutti totesi, että lääkkeet olisivat loppuelämän juttu. Se tuntui hirvittävältä iskulta: nyt olin sairas, Jessica kuvailee.

– Istuin siinä purkkeineni itkussa päin.

 


”Aloin todella tuntea sairauteni vasta, kun sitä alettiin hoitaa”, Jessica kuvailee.
”Aloin todella tuntea sairauteni vasta, kun sitä alettiin hoitaa”, Jessica kuvailee.

 

 

Nainen, tuo hormonihirviö

Kilpirauhasen vajaatoiminnaksi sanotaan tilaa, jossa kilpirauhanen ei pysty tuottamaan tarpeeksi kilpirauhashormoneja. Tyroksiini-hormoni ylläpitää kehon aineenvaihduntaa ja vaikuttaa kehon kaikkiin soluihin. Siksi oireetkin ovat monenlaisia. Esimerkiksi Jessicalle ei tullut sairaudelle tyypillistä lihomista.

Lääkityksen alkaessa Jessica mietti, jos se muuttaisikin hänet kokonaan. Tulisiko hänestä ikipirteä duracellpupu.

Sitä ei tapahtunut.

”Mietin, mitä voisin tehdä, jos loppuelämäni olisi tällaista.”

– Kun lääkityksessä alettiin hakea sopivaa annostusta, siitä helvettini vasta alkoi. Olin koko ajan itkuinen, ja tuntui kuin jokin muu minussa olisi ohjannut tunteitani ja käytöstäni. Olin kiitollinen, ettei minulla siihen aikaan ollut näin paljon töitä, Jessica sanoo.

– Aloin todella tuntea sairauden vasta, kun sitä alettiin hoitaa. Mietin, mitä voisin tehdä, jos loppuelämäni tulisi tällaista.

Jessica on käyttänyt lääkkeitä jo kaksi vuotta, mutta edelleen annostusta vaihdellaan. Hän ei ole vakuuttunut, että sairauden hoidossa ollaan oikealla tiellä.

– Nyt olen oppinut, että kun annostusta nostetaan, perun arjestani kaiken. Olen vain sohvalla, itken ja päässäni risteilee synkkiä, masentavia ajatuksia. Väsyttää, mutta en saa unta, kun sydän hakkaa ylikierroksilla. Ajatuskin, että kävisin ostamassa maitoa lähikaupasta, tuntuu ylivoimaiselta, Jessica kuvailee.

Yleislääkärien lisäksi Jessica on etsinyt apua ruokavalioista, ayurvedasta, akupunktiosta ja kuvitellut selättävänsä vaivan elämäntavoillaan. Hän on vältellyt soijaa, suosinut Atlantin kaloja ja huolehtinut magnesiumin saannista. Gluteenittomuuttakin on suositeltu, mutta siihen Jessican itsekuri ei riitä.

– Mä rakastan leipää!

Akupunktiossa Jessica kokee tulleensa kohdatuksi kokonaisvaltaisesti, ei vain verikoelukemina.

– Akupunktiossa minulle on selitetty hormonitoiminnan ja lisämunuaisten roolista kilpirauhasongelmissa, ja vahvistettu niiden toimintaa. Siellä ymmärsin myös, mikä yhteys stressaamisella on näihin vaivoihin.

Jessica pelkää, että koska kyseessä on naisilla yleisempi sairaus, sen tutkimiseen ei ole ladattu tarpeeksi paukkuja.

– Todetaan vain, että naiset nyt ovat tuollaisia hormonaalisia hirviöitä.

Sitten Jessicaa alkaa hymyilyttää oma kotilääkäriluentonsa.

– Näen jo mielessäni, miten joku lääkäri lukee tätä ja ajattelee, että siinä taas yksi tietämätön laukoo totuuksiaan!

Kun keho asettaa rajat

Sairautensa takia Jessica on tehnyt myönnytyksiä. Hän on esimerkiksi luopunut kahvista. Ennen kupillinen hyvää kahvia merkitsi päivän herkutteluhetkeä. Nyt hän tyytyy kahviloissa vain nuuskimaan, kun espressot kulkevat viereisiin pöytiin.

– Kävin hiljattain Roomassa enkä pystynyt vastustamaan ajatusta hyvästä kupillisesta. Ajattelin, että hullutellaan nyt kerrankin. Illalla kadutti: espresso piti minut kipinöissä yön läpi.

Eniten Jessicaa sapettaa huomata, että oma keho rajoittaa tekemisiä. Näyttelijänä hän on tottunut kuuntelemaan kroppaansa ja poimimaan nopeasti sen viestit.

– Olen käynyt ison kamppailun tottuakseni siihen, että jokin voima rajoittaa minua. Olen ollut kova itseäni kohtaan ja vaatinut itseltäni paljon. Minun on vaikea suvaita itselleni sitä, että en jaksa.

”Nyt olen treenannut sisäistä ääntäni kehumaan itseäni, jos olen reippaasti pyytänyt apua.”

– Jos kehoni on viestitellyt, että nyt pitäisi levätä, piiskaan herkästi itseäni että ei käy. Tuntuu heikkoudelta mennä keskipäivällä kölliskelemään. Armollisuus itseä kohtaan on ollut hankala opittava.

Mutta on Jessica siinä jo kehittynyt sekä opetellut pyytämään apua. Hän ajattelee, että avun pyytäminen on taito, jota pitää treenata ihan kuin lihasta.

– Kriiseissä sulkeudun itseeni enkä halua olla taakka. Se on hassua, koska olen vain otettu, jos ystäväni tukeutuvat minuun vaikeuksissaan, Jessica sanoo.

– Nyt olen treenannut sisäistä ääntäni kehumaan itseäni, jos olen reippaasti pyytänyt apua.

Lähimmät tietävät Jessican sairaudesta ja osaavat tunnistaa, mikä vaihe on meneillään. Heille Jessican ei tarvitse pahoitella itkuisuuttaan tai haluaan vetäytyä omiin oloihinsa.

– En ole koskaan ollut se, joka juhlii kolme päivää putkeen, joten siinä mielessä en ole kokenut ulkopuolisuutta sairauteni vuoksi. Minulle on luonnollista tuntea välillä voimakasta tarvetta olla yksin.

Raipan rinnalle hemmottelua

Jessica miettii, onko jääräpäinen sinnittely oma luonteenpiirre vai kansalaisominaisuus. Ainakin hän on tunnistanut samaa myös kotimaisissa kollegoissaan.

Viimeksi piirre herätti huvitusta ruotsalaisessa kuvausryhmässä, jonka kanssa Jessica kuvasi tv-sarjaa Midnatt sol pohjoisessa Kiirunassa. Pakkaskelissä Jessican päälle kaadettiin vettä, ja näyttelijä alkoi sinertää kylmissään.

– Turvaudun stunt-näyttelijöihin vain äärimmäisissä vaaratilanteissa, joten vaikka olin kohmeessa, vakuuttelin ohjaajalle, ettei tunnu missään. Hän nauroi, että te suomalaiset! Ruotsalaisilla on matalampi kynnys sanoa, etten pysty.

Jessica puolestaan virnuili ruotsalaisnäyttelijöille, jotka taistelukohtauksen jälkeen halusivat hierojalle. Hän kuunteli valittelua ja ajatteli mielessään, ettei moista kuulisi suomalaisnäyttelijän suusta.

– Meillä ajateltaisiin, että mikä diiva tuokin kuvittelee olevansa, Jessica aloittaa.

– Mutta kumpi sitten on viisaampaa: kuolla hampaat irvessä vai tehdä hymyssä suin ja jaksaa pidemmälle?

”Minussa on syvällä ajatus, että kaikki määrätietoiset ihmiset käyttävät itseensä raippaa.”

Ainakin muutosta on tapahtunut siinä, että Jessica on alkanut palkita itseään.

– Minussa on syvällä ajatus, että kaikki määrätietoiset ihmiset käyttävät itseensä raippaa. Jos haluaa olla hyvä, pitää myös olla vaativa itselleen, Jessica sanoo.

– Sen rinnalla olen alkanut silloin tällöin taputtaa itseäni olkapäälle. Yhden ystäväni kanssa teemme viikonloppumatkoja palkintoina itsellemme.

Viimeksi ystävykset reissasivat Budapestiin ja varasivat etukäteen pöydän Michelin-palkitusta ravintolasta.

– Ne ovat hemmottelulomiamme.

Venäläistä rulettia

Jessican työt jakautuvat tasaisesti Suomeen ja Ruotsiin, eikä näyttelijää haittaa, vaikka keikkaa tulisi muuallekin. Lentoemännän tytär suhtautuu matkustamiseen arkisesti. Hän käy Tukholmassa niin usein, että lento Arlandan kentälle tuntuu samalta kuin bussimatka työmatkalaiselle. Viimeksi hän piipahti Tukholmassa nauhoittamassa äänet ystävänsä ääniteokseen.

– Pelaan venäläistä rulettia siitä, miten myöhään voin saapua lentokentälle ja silti ehtiä koneeseen, Jessica tunnustaa.

Yksi Ruotsissa tuotetuista töistä, tv-sarja Vettä sakeampaa, on löytänyt yleisönsä myös Ranskassa, missä se oli katsotuin ulkomainen sarja. Jessica nähdään myös toisen kauden jaksoissa. Hänen ääniroolinsa tekee ranskalaisdubbaaja.

– Viimeksi Roomassa ranskalainen nainen tuli juttelemaan tuttavallisesti. Pahoittelin, etten puhu ranskaa ja että emme valitettavasti tunne toisiamme.

Nainen oli hetken hämillään, kunnes oivalsi nähneensä Jessican televisiossa.

– Se olikin sitten lähin kokemukseni maailmantähteydestä, Jessica nauraa.

 

Jessica Grabowsky

Näyttelijä syntyi Siilinjärvellä 8.4.1980. Asuu Helsingissä poikaystävänsä kanssa.

Valmistui Teatterikorkeasta 2007. Sen jälkeen nähty mm. teattereissa Sirius, Viirus, Kansallisteatteri ja Svenska Teatern sekä elokuvissa 8-pallo, Missä kuljimme kerran. Tom of Finland tulee ensi-iltaan vuonna 2017.

Vietti juhannuksen ystävänsä, suunnittelija Samu-Jussi Kosken mökillä. Suunnittelee lomamatkaa Kreikkaan, missä on käynyt viimeksi lapsena.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.