Jenni Kokander hakeutui vaikeisiin ihmissuhteisiin, kunnes hän tapasi nykyisen puolisonsa. Rempseän naisen maine on välillä raskas. – Todellisuudessa olen herkkä, pelokas ja vähän paniikkihäiriöinen.

Kymmenen vuotta sitten Jenni Kokander, 36, olisi purskahtanut nauruun, jos joku olisi ennustanut hänen muuttavan eläväisestä Kallion kaupunginosasta pohjoishelsinkiläiseen rivitalonpätkään.

Tänään tapanilalaisessa rivitalokodissa on kaikki, mitä Jenni tarvitsee: aviomies Jukka, kaksi lasta ja oma pieni piha, jonka paperilyhdyillä koristeltu terassi muuttuu iltaisin kahden hengen yökerhoksi.

– Takapihalla istuessa voi mennä myöhäänkin, kun on niin paljon asioita, joista minun pitää Jukalle avautua. Pihallamme on suunniteltu molemmat Putouksen sketsihahmot, ja naapurit ovat saaneet myös kuunnella, kun myllytän Jukkaa, Jenni kertoo nauraen.

Television Putous-sarjasta valtakunnan julkkikseksi noussut Jenni viihtyy parhaiten kotona eikä kaipaa kantakaupungin hulinaa. Tänä kesänä hän ei tosin ehdi kuin kääntyä täällä, sillä päivisin Jenni on mukana kolmannen Onneli ja Anneli -elokuvan kuvauksissa ja iltaisin hän hyppää Risto Räppääjän Rauha-tädin mekkoon Taaborin kesäteatterissa.

– Minulla on meneillään lastenkulttuurikesä, mikä tarkoittaa Jukalle yksinhuoltajuutta. En ole moneen vuoteen tehnyt kesäteatteria, koska olen halunnut olla lastemme Saiman ja Vilhon kanssa, mutta ajattelin, että lastenteatterin harjoituksissa hekin voivat olla mukana.

Jenni tekee putkeen töitä 38 päivää, mutta ei valita. Valinta on oma.

– Freelancerina voin päättää omasta elämästäni. Olemme voineet esimerkiksi hoitaa molemmat lapsemme kolmivuotiaiksi asti kotona. Freelancerius tietenkin tarkoittaa, että välillä töitä ei ole ollenkaan ja välillä ne kasautuvat, kuten nyt.

Svetlana, Irma ja Jenni

”Teen edelleen ohjelmatoimiston kautta keikkaa Putouksen Svetlana ja Irma Rönkkönä. Se on niin hauskaa, että tuntuu liveroolipelaamiselta. Kun puen Irman kukkajakun päälle, näen maailman hänen silmiensä läpi.

Muistan, miten teatterikoulun harjoituksessa piti olla säkkipilli ja miettiä, millainen maailma on säkkipillille. Se kuvaa työtapaani edelleen: ajattelen, että näyttelijä on olosuhteissa. Hänen ei pidä esittää mitään vaan olla se, mikä on.

Kun minua kiitetään hyvin menneestä keikasta, ajattelen, etten minä ole hyvä, vaan Svetlana tai Irma on tilanteissa suvereeni. Itsekin ihmettelen usein, miten he ovatkin niin nasevia.

Sketsihahmoni ovat havaintoja maailmasta ja tarpeeksi yksinkertaisia, jotta jokainen tunnistaa ne välittömästi. Sillehän ihmiset nauravat, että ’apua mä olen just tuollainen’.

Putouksessa teen myös aina hahmoja, jotka ovat minulle helppoja. Venäläinen aksentti tulee minulta helposti. Se ei kuulemma edes mene oikein, mutta tavallaan esitän sitä, miltä venäläinen aksentti kuulostaa.

Putouksessa mukana oleminen ei aluksi muuttanut mitään. Ensimmäisen kauden jälkeen ajattelin, että on vain kivaa, kun ihmiset tulevat kadulla juttelemaan. Toisen kauden jälkeen alkoi lumipalloefekti. Tuntuu, että koko ajan joku haluaa minulta jotakin, ja sitä on vaikea kestää.

En tiedä, mihin kaikkeen minun pitää suostua ollakseni ystävällinen, kun olen valinnut tämän julkisena eläimenä elämisen.

Sekin tuntuu väärältä, että elän sellaisessa itsekeskeisyyden maailmassa, jossa istun kotona valittamassa Jukalle, kun olen niin haluttu.


”Välillä ihmettelen itsekin, miten Irma Rönkkö osaa olla niin naseva”, Jenni sanoo Putouksen suositusta sketsihahmostaan.
”Välillä ihmettelen itsekin, miten Irma Rönkkö osaa olla niin naseva”, Jenni sanoo Putouksen suositusta sketsihahmostaan.

 

Mieskarju ja drama queen

Olen dramaattisuuteen taipuvainen ihminen ja haluan lölliä tunnemyrskyissä. Jukka maadoittaa minut, sillä hän on – välillä rasittavuuteen asti – tasainen ja hidas.

Ennen Jukkaa hakeuduin aika traagisiin ihmissuhteisiin, ja minut on tosi monesti jätetty rumasti.

Kun tapasimme, minulla oli takanani tosi onneton suhde. Olin ajatellut, että tarvitsen miehen, joka on tosimies ja näyttää minulle kaapin paikan. Exäni oli hirmu mustasukkainen, mikä oli minusta vain ihanaa ja sai minut tuntemaan itseni naiseksi.

Hirveää, että kuvittelin, että vain alistettuna ja objektina voi kokea olevansa nainen. Olen aina ollut tasa-arvon puolesta enkä missään tapauksessa hyväksy mitään naisiin kohdistuvaa syrjintää. Mutta ehkä se liittyi siihen, että lapsuuteni perheessä ei ollut perinteisiä sukupuolirooleja. Halusin luultavasti irtautua kodista hakemalla juuri niitä vastakkaisia sukupuolimalleja.

Tapasin Jukan ensimmäistä kertaa Tavastian takahuoneessa reilut kymmenen vuotta sitten. Hän työskentelee SPR:n nuorten turvatalossa ja järjesti tuolloin tukikonsertin, johon oli pyytänyt yhdeksi esiintyjäksi ystäväni Kaisa Helan ja minun lauluyhtyeen Äänihuulet.

Heti, kun Jukka tuli esittäytymään, viehätyin hänen miesenergiastaan. Ajattelin, että onpas siinä täydellinen paketti: mieskarju, jolla on maailman lämpimin sydän ja empatiaa vaikka muille jakaa. Päätin, että tuon minä otan, mutta eihän se mennyt ihan niin. Olen kymmenen vuotta nuorempi kuin Jukka, eikä hän aluksi ollut maailman innostunein lähestymisyrityksistäni.

Kerran kahdelta yöllä Lostarissa ystäväni pakotti minut laittamaan tekstarin Jukalle, josta olin sönköttänyt koko illan. Sovimme treffit seuraavaksi päiväksi, ja siitä se lähti. Olin 25-vuotias teatteri-ihminen ja Jukka oli ollut jo kymmenen vuotta työelämässä, joten meillä oli hyvin erilainen rahatilanne ja käsitys siitä, mitä treffit tarkoittavat. Saavuin silloin mielestäni fancyyn espanjalaiseen ravintolaan Hanoi Rocks -hupparissa, katselin kauhistuneena hintoja, ja kun Jukka kysyi, minkä drinkin otan, olin ihan, että kolmostuopin tietenkin.

Kun lasku tuli, Jukka sanoi, ettei minulla ole mitään mahdollisuuksia osallistua siihen. Se teki minuun suuren vaikutuksen.

Meillä tapellaan lasten nähden, mutta näytämme myös sovinnon. Minun ja Jukan suhteen vahvuus onkin ehkä se, että meillä on tosi lyhyt matka sovintoon. Emme ikinä mene riidoissa nukkumaan. Jos olen pistänyt Jukan sohvalle yöksi, niin laitan jo sängystä viestin: ’anteeksi, olin pöljä’. Jukka laittaa takaisin jonkin sydämen.

Usein ihmiset ihmettelevät, miten Jukka kestää minua, mutta on hänen hiljaisuudessaankin haasteensa. Ehkä palikat ovat meillä hyvin juuri siksi, että olemme molemmat aika ääripäitä: Jukka rasittavuuteen asti hidas, minä aivan rasittavuuteen asti impulsiivinen ja nopea. Jukka on koulutukseltaan perheterapeutti, ja vakioslogan riidoissamme on ’mikä terapeutti sä oikein oot, kun sä et sano mitään’.

Onneksi osaamme molemmat antaa periksi ja meillä on aika hyvä itseironia. Hyvinä hetkinä olemme käyneet sen keskustelun, että tulemme olemaan tällaisia ihmisiä hamaan tappiin asti, ja koska emme muutu miksikään, meillä tulee aina olemaan riitoja ja yhteentörmäyksiä.

Ajattelen, että rakkaus on myös tahdon asia. Kun mennään naimisiin, luvataan tahtoa rakastaa. Luulen, että meillä kummallakin on tässä asiassa kova tahtotila.


”Ulkonäkö on jatkuvasti läsnä tässä työssä. Teatterissa rakastetaan sitä, että olen niin erikoinen, mutta viihdemaailmassa tunnen välillä olevani norsu posliinikaupassa”, näyttelijä Jenni Kokander sanoo.
”Ulkonäkö on jatkuvasti läsnä tässä työssä. Teatterissa rakastetaan sitä, että olen niin erikoinen, mutta viihdemaailmassa tunnen välillä olevani norsu posliinikaupassa”, näyttelijä Jenni Kokander sanoo.

 

Vaihdemiehen tytär

Olin iltatähti ja pikku prinsessa, sillä isoveljeni olivat minua seitsemän ja yhdeksän vuotta vanhempia. Osasin todella ottaa asemastani kaiken irti. Provosoin veljeäni Juria aina siihen asti, että hän antoi minulle intiaanihierontaa tai potkaisi selkään, ja aloin itkeä tietenkin vasta, kun äiti tuli paikalle ja lupasi minulle lohdutukseksi Jurin viikkorahat ja Jacky-makupalat.

Asuimme Helsingin Länsi-Pasilassa, ja osasin käyttää isovelikorttia myös pihallamme. Jos Ahosen pojat kiusasivat tai levittivät hiekkaleluni varastoon, sanoin, että Juri ja Ilja tulevat ja pistävät ne vankilaan.

Länkkäri-Pasila oli makea paikka, sillä talon toiselta puolelta meni ratikka ja toiselta puolelta alkoi metsä. Asuimme vuokrataloissa, ja mieleeni on jäänyt, miten läheisten omistusasuntojen asukkaat huusivat, että VVO:n lapset eivät saa tulla meidän pihaan pyörimään.

Isäni teki vuorotyötä VR:n vaihdemiehenä, ja muistan, miten kävimme äidin kanssa katsomassa häntä hänen työpaikallaan. Ajoimme ensin bussilla Ilmalaan ja kävelimme sitten radan vartta pitkin isän pienelle kopille. Rakastin junaradan tuoksua, keräsin kiviä ja yritin pysyä äidin perässä samalla, kun tasapainottelin kiskoilla, mikä oli ehdottomasti kielletty.

Menimme kaikki kolme ahtaaseen koppiin, jossa isä myös nukkui yövuoroinaan. Katselin isän piirustuksia samalla, kun isä ja äiti puhuivat aikuisten juttuja ja nukahdin isän syliin. Olisin halunnut olla karhunpentu ja nukkua siinä yli talven.

Äiti ja varsinkin isä olivat voimakkaasti vasemmistolaisia, mikä näkyy meidän lasten nimissä: 1970-luvulla syntyneet veljeni saivat nimekseen Juri ja Ilja. Aate on laimentunut, sillä minä, 1980-luvun puolella syntynyt, olen Jenni Johanna. Olen aina ollut katkera veljilleni siitä, että heillä on niin makeat nimet.

Meille lapsille ei koskaan tuputettu mitään ideologiaa eikä maailman epäoikeudenmukaisuuksia tehty numeroa, mutta esimerkiksi pasifismin ajatus on ollut minulle aina itsestään selvä: en ole ymmärtänyt yhtään sitä, että lyödään takaisin. Ja nykyisin omat lapsenikaan eivät pelaa mitään pyssy- tai räjähdyspelejä. Olen joskus kuunnellut, miten Saima selittää muille lapsille, että aseita käytetään oikeissa sodissa ja niissä kuolee oikeita ihmisiä ja miettinyt olenko ollut liiankin suora omissa puheissani.

Äitini oli Punaisen Ristin nuorisosihteeri, ja meillä oli Chilen pakolaisia ja tummaihoisia afrikkalaisia ystävinä. Äitini kutsui heitä kylään, jotta me lapset tutustuisimme erilaisiin kulttuureihin, mutta minä luulin mustia ihmisiä kuolleiksi. Ajattelin, että nyt kummitukset tulivat ja piilouduin kauhuissani vaatekaappiin. Muistan, miten tummaihoinen mies avasi kaapin oven ja yritti naurattaa minua, mutta pelkäsin häntä kuollakseni.

Yleistaiteilija ja nero

Isäni aloitti Vapaassa taidekoulussa kolmikymppisenä, ja lapsena istuin hänen mukanaan koulun ihanassa, öljyväriltä tuoksuvassa maailmassa. Halusin itsekin kuvataiteilijaksi ja kuvittelin, että kävelen vain taidekouluun sisään, mutta 16-vuotiaana pääsykokeissa en päässyt ensimmäisestä karsinnasta läpi.

Teini-ikäni oli voimakas ja alkoi aikaisin. Tappelin paljon äitini kanssa, ja isä oli vain surullinen ja huolissaan. Pukeuduin kaikkiin tyyleihin, olen ollut hoppari ja hippi ja punkkari, jolloin maalasin ripsivärillä huuleni mustiksi ja roikotin kaulassa mustaa leluautoa.

Päästötodistuksen keskiarvoni oli 6,7, sillä lintsasin koulusta ja istuin kaikki päivät Kluuvikadun Fazerin kahvilassa ystäväni Ninnin kanssa piirtämässä ja kirjoittamassa novelleja. Kuvittelin olevani yleistaiteilija, renessanssinero ja kaikessa hyvä. Odotin vain, milloin kaikki lahjakkuus puhkeaa minusta ulos.

Teatterin maailmaan tutustuin, kun Steiner-koulun loppupuolella teimme ison näytelmäprojektin, jota tuli ohjaamaan Mitja Siren Svenska Teaternista. Ystävystyimme, ja Mitja oli varma, että pääsen Teatterikorkeakouluun. Samoihin aikoihin äidinkielenopettajani neuvoi minua jättämään lukion kesken, joten pyrin teatterikouluun ja pääsin sisään ekalla yrityksellä 18-vuotiaana.

Ja hyvä, että pääsin: minulle olisi voinut käydä todella huonosti, jos en olisi päässyt. Minusta olisi varmaan tullut alkoholistikirjailija, jonka romaaneja kukaan ei olisi lukenut.

En silloin ajatellut olevani yhtään hauska, vaan uin todella syvissä vesissä. Olen aina ollut isän tyttö ja uskon, että meitä yhdistää herkkyys, jonka voisi luokitella melankoliaksi, jos ei vihaisi määrittelyjä niin kuin minä vihaan. Saisin varmasti koska tahansa kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosin, koska käyn niin kovilla kierroksilla.

Mutta ajattelen, että se herkkyys on vahvuutta. Ilman kykyä havainnoida maailmaa en olisi taiteilija. Minulle silloin on hyvä olla, kun on pikkuisen paha olla. Ja kuten isäni on sanonut: kaikki tragediat ovat seuraavana päivänä hyviä tarinoita.

Norsu posliinikaupassa

Kerran erään elokuvan kuvauksissa ohjaaja huusi kovaan ääneen monitorin takaa, että ’tulkaa kaikki katsomaan, kun Jennistä on tehty kaunis! Kiitos puku! Kiitos maski!’

Nyt pystyn jo kertomaan sitä hauskana tarinana, mutta sillä hetkellä ei naurattanut.

Ulkonäkö on jatkuvasti läsnä tässä työssä. Koska teatterissa rakastetaan sitä, että olen erikoinen, en ollut aiemmin tajunnut, että viihdemaailmassa kuvani on vierekkäin Sara Siepin kuvan kanssa ja olemme ikään kuin samaa porukkaa.

Silloin tuntuu, että olen norsu posliinikaupassa ja että minun kuuluisi olla 30-luvun freakshow’ssa eikä tässä ympäristössä.

Mutta varmasti olen myös suojellut itseäni siltä, ettei minun tarvitsisi ajatella, että olen ruma, leuaton tai lihava.

Kun en ole koskaan ollut luokan kaunein tyttö, olen ollut eniten sanavalmis. Monet tilanteet olen voittanut nokkeluudella.

Fakta on myös, että olen epäfyysinen. Olen niin epäurheilullinen, että sain koulussa ehdot liikunnasta. Mikään ei ole niin nöyryyttävää kuin pyytää Stadikan uimavalvojalta kuittausta ehtolappuun. Pari vuotta sitten löysin ensimmäisen edes vähän urheilullisen asian elämääni, kun aloin harrastaa paljasjalkajuoksua.

Yllätyin, kun Irma Rönkkönä tekemästäni napatanssinumerosta nousi mieletön ilmiö. Minua pidettiin kaikkien naisten emansipaattorina, kun olin uskaltanut näyttää ”ison mahani”. Enhän minä ollut ajatellut, että minussa olisi mitään, minkä näyttäminen vaatisi rohkeutta.

Julkisuuskuvaani ja myös sosiaaliseen roolini kuuluu, että kestän mitä vain, olen aina reipas, ihana ja hyvällä tuulella. Todellisuus on kuitenkin toinen. Olen hirveän herkkä ja pelokas ja vähän paniikkihäiriöinen ja joudun ottamaan rauhoittavia, kun menen lentokoneeseen.

Joskus minua loukkaa, että ihmiset ajattelevat minun olevan niin sinut itseni kanssa, vaikka olen ihan samalla tavalla rikkinäinen, epävarma ja kauhuissani kuin muutkin.

Siivoushullu emäntä

Vähintään kerran vuodessa yritämme Jukan kanssa järjestää toisillemme muutaman päivän aikaa olla yksin kotona. Rentoudun kaikista parhaiten, kun kuuntelen äänikirjaa ja saan siivota. Kun on kova möykkä pään sisällä, ulkoisten asioiden pitää olla järjestyksessä.

Lähimmilleni olen varmasti hankala, kun olen niin herkkä. Kun on kuuma, niin on liian kuuma ja kun on kylmä, on liian kylmä, enkä kestä mitään yllätyksiä.

En viihdy mökillä enkä pidä kauheasti matkustelusta. Keväällä matkustimme Kreetalle paikkaan, jossa olimme olleet aikaisemminkin, ja oli ihan mahtavaa, kun meitä odotti hotellissa hedelmäkori, jossa luki welcome back Mr. and Mrs. Kokander. Pidän tutusta ja turvallisesta enemmän kuin uudesta ja jännittävästä.

Ajattelen, että olen sellainen kermaperse, että minulle käy aina hyvin. Mutta vaikka putoan aina jaloilleni, niin kyllä maailman ruoska minuakin piiskaa.

Usein joudun muistuttamaan itseäni kaikesta hyvästä, mitä minulla on lasten, Jukan ja kauniin kodin ansiosta. Niin on ollut aina. Onnen ja kauhun tunteet vaihtelevat. Se on ollut leimallista minulle ja elämälleni kuin klovnin samaan aikaan hymyilevä ja itkevä naama.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

 

Jenni Kokander

Näyttelijä syntyi Vantaalla 11.6.1980.

Tuttu tv-ohjelmista Putous ja Kuka kutsui Kokanderin.

Näytellyt mm. Turun Linnateatterissa sekä elokuvissa Ainoat oikeat, Jos rakastat ja Luokkakokous.

Asuu Helsingissä miehensä Jukka Kokanderin ja kahden lapsena kanssa.

Risto Räppääjä ja Nuudelipää -näytelmän ensi-ilta Taaborin kesäteatterissa Nurmijärvellä 23.7.

Lissu

Näyttelijä Jenni Kokander: “Ennen ajattelin, että tarvitsen miehen, joka näyttää minulle kaapin paikan”

Voi Jenni on paras näyttelijä aivan vailla vertaa!Ei meillä monia tuollaisia taitureita ole enemmin saisi olla esillä telkussa itse tykkään valtavasti !Katsoin Jennin ohjelman jossa vieraili maahanmuuttaja kodeissa niin ystävällinen ja aito loistava ohjelma lisää samanlaisia pyytää hän!Kiitos!
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.