Charlie Sheen toukokuussa 2013. Kuva: Reuters
Charlie Sheen toukokuussa 2013. Kuva: Reuters

Charlie Sheen kertoi totuuden pannakseen pisteen hyökkäyksille ja puolitotuuksille.

Näyttelijä Charlie Sheen, 50, kertoi tiistaina amerikkalaisessa NBC:n Today-ohjelmassa olevansa hiv-positiivinen.

– Olen täällä myöntääkseni, että olen hiv-positiivinen, hän sanoi lähetyksessä. Sheen sai diagnoosin neljä vuotta sitten, ja sairauden oireet alkoivat päänsärkyinä.

– Minun on pantava piste näille hyökkäyksille ja haitallisille puolitotuuksille, jotka uhkaavat minun ja muiden terveyttä, hän jatkoi ja totesi totuuden olevan aivan toinen kuin nyt väitetään.

Hollywoodissa on kohistu "erään näyttelijän" hiv-positiivisuudesta jo viikkoja. Radar Online kertoi ensimmäisenä, että yhdellä Hollywoodin menestyneimmistä miehistä on hiv, mutta tämä on päättänyt salata sairautensa. Lehden mukaan näyttelijä olisi mahdollisesti levittänyt tautia tahallaan eteenpäin. Jo tuolloin netissä veikattiin, että näyttelijä olisi juuri Sheen, joka on tunnettu naistenmies.

Sheen totesi tänään, että on mahdotonta, että hän olisi tietoisesti tartuttanut jonkun, mutta myönsi harrastaneensa kahdesti suojaamatonta seksiä diagnoosin jälkeen. Kumpikin seksikumppaneista tiesi hiv-positiivisuudesta.

"Maksoin heille"

Hän sanoi ohjelmassa kertoneensa sairaudesta luottamilleen ihmisille. Osa heistä on myöhemmin yrittänyt kiristää häneltä miljoonia tiedolla, ja joillekin hän päätyi jopa maksamaan hiljaisuudesta.

– Maksoin heille, mutta en enää tämän päivän jälkeen.

Näyttelijä uskoo, että totuuden kertominen lopettaa kiristysyritykset ja vapauttaa hänet, sillä elämä sairautta salaillessa on ollut kuin vankilassa, hän kuvailee.

Sheen toivoo tiedon auttavan kaikkia, jotka on leimattu hiv-positiivisuuden takia. Tautiin liittyy edelleen paljon negatiivisia leimoja, vaikka ajoissa todettuna nykyhoito on niin hyvää, ettei virus pääse välttämättä edes kehittymään aidsiksi.

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.