Nasima Razmyar kertoo uutuuskirjassa, että päätös osallistua tanssikisaan vaati häneltä todella paljon rohkeutta. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Nasima Razmyar kertoo uutuuskirjassa, että päätös osallistua tanssikisaan vaati häneltä todella paljon rohkeutta. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Kun Nasima Razmyar osallistui Tanssii tähtien kanssa -kisaan, hänen vanhemmilleen soiteltiin, miten loukkaavaa ja häpeällistä tyttären käytös on.

Jokainen Tanssii tähtien kanssa -kilpailuun osallistunut tähtioppilas on epäilemättä jännittänyt kisaan osallistumista ja suorissa lähetyksissä tanssimista, mutta ehkä kaikkein eniten TTK on kuitenkin jännittänyt kansanedustaja Nasima Razmyaria. Hän kertoo tänään ilmestyneessä elämäkerrassaan Nasima (Tammi), että päätös tanssikisaan osallistumisesta vaati häneltä enemmän rohkeutta kuin mikään siihen mennessä. 

– Mietin asiaa monta viikkoa ja puhuin isän kanssa. Siis tämän – huom! liberaalin – isäni, joka ei tahtonut päästää edes koulun vanhojentansseihin, Nasima kertoo kirjassa. 

Nasiman isä Daoud Razmyar oli kirjan mukaan huolissaan siitä, että kisan jälkeen Nasima muistettaisiin vain tyttönä, joka osallistui tanssikisaan televisiossa. Vaikka isä ei sitä heti Nasimalle sanonut, todennäköisesti hän huolehti myös afgaaniyhteisön reaktiosta.

– Vanhemmilleni soiteltiin, miten loukkaavaa ja häpeällistä on sallia tällainen, ja sen tekee vielä mies, joka on ollut Afganistania rakentamassa – tässä häpäistään kaikki afgaanit.

”Tiedän, etten ikinä enää tule jännittämään niin paljon, tulee vastaan millainen esiintyminen vain.”

Isä kannusti tekstareilla

Tanssikisaan osallistuminen oli rankkaa niin fyysisesti kuin henkisestikin.

– Tiedän, etten ikinä enää tule jännittämään niin paljon, tulee vastaan millainen esiintyminen vain. Mahasta kouristi, hyvä etten oksentanut – se oli niin hirveää. Kun melodia alkoi, askeleet unohtui, ja kaikki ne kauhut, mitä pää voi tuottaa, demonit iskeytyivät mieleen, Nasima kuvailee elämäkerrassaan. 

Nasima sai paljon kannustusta suomalaisilta, valoisia sähköposteja ja kortteja. 

Myös omat vanhemmat pysyivät koko ajan tukena. Nasima maksoi isänsä puhelinlaskut ja näki niistä, että isä ei ollut säästellyt tekstiviesteissä, joilla Nasimaa saattoi äänestää jatkoon.

– Minulle hän tavallaan näytti, että toivottavasti loppuu tällä viikolla, kun se on niin rankkaa, ja lähetteli sitten niitä tekstareitaan, tueksi. Isästä tuli suurin fanini. Hän saattoi kertoa kaupan lihatiskilläkin, että tytär on mukana tanssikisassa ja äänestysnumero on muuten tämä.

Nasima Razmyarin pari Tanssii tähtien kanssa -kisassa oli Jani Rasimus. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Nasima Razmyarin pari Tanssii tähtien kanssa -kisassa oli Jani Rasimus. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Keskeyttäminen oli lähellä

Lopulta oman yhteisön painostus ja kisan kuormitus tuntuivat niin raskailta, että Nasima harkitsi kisassa lopettamista. Tuotantoyhtiöltä oli kirjan mukaan jo lupa vetäytymiseen.

– Mutta se lopulta ratkaisi, mitä äiti sanoi: ”Älä lopeta, ei anneta periksi.” Äidille kisasta tippumiseni oli isompi asia kuin minulle.

Tanssikisa toi Nasimalle ryhdikkyyttä kehoon ja uusia ystäviä elämään. Politiikkaan pyrkiessä kisasta oli kuitenkin myös haittaa. Nasima toteaa kirjassa, että kun hän tuli mukaan sdp:n riveihin, viihdejulkisuus oli liian tuoreessa muistissa eikä ketään kiinnostanut esimerkiksi hänen opintonsa tai hänen työnsä väkivaltaa kokeneiden naisten parissa.

– Muistan, miten yhdessä puolueen tilaisuudessa kevään 2015 vaalien jälkeen joku tuli sanomaan minulle, että he tuossa viereisessä pöydässä juuri puhuivat, että on se hienoa, kun joku voi tanssijalalla astua eduskuntaan. Ehkä joku pääseekin tanssimalla parlamenttiin!

Martina kertoo, että seksuaalisuus on hänelle tärkeä osa elämää.

Yrittäjä ja tv-persoona Martina Aitolehti, 35, kirjoittaa seksuaalisuudesta ja fantasioista tuoreessa blogitekstissään. Martina kertoo seksuaalisuuden olevan hänelle yksi elämän tärkeimmistä ja perustavanlaatuisimmista osa-alueista.

– Seksi. Tämä mysteerinen sana joka mielellään tulisi sanoa hyvin hiljaa tai vaikka jättää sanomatta kokonaan. Kuinka moni meistä juttelee avoimesti omasta seksielämästä, saatikka niistä villeistä fantasioista? En ainakaan minä, Marina kirjoittaa.

Hänen mielestään seksin ja seksuaalisuuden ei pitäisi olla hyssyteltäviä asioita.

– Seksi ja intohimo on meille elintärkeä asia ja siitä puhuminen ei pitäisi olla niin ”häpeällistä”. Jotta intohimon liekkiä pystyy pitämään yllä, vaatii se paljon. Yksi isoin juttu on se suhde omaan kehoon ja itseltä lupa fantasioida, sinä tiedät mistä sinä tykkäät, nautit ja uskallat sanoa sen ääneen, hän kirjoittaa.

 

Blogissa @idealistafi ajatuksia seksistä 🚿 #blogipäivitetty #luelisää #seksiäjamielihyvää

A post shared by Martina Aitolehti (@martinaaitolehtiofficial) on

Blogipäivityksensä kunniaksi Martina julkaisi Instagramissaan uuden kuvan.

Hän huomauttaa, että vaikka oman seksuaalisuuden hyväksyminen on ollut hänelle aina helppoa, asiasta puhuminen ei ole aina mutkatonta.

– Mun suhde omaan kehoon on ollut aina hyvin selkeä, mutta silti asioiden ääneen sanominen vaatii edelleen välillä rohkeutta. Tähän aion tehdä muutoksen, hän päättää tekstinsä.

Vierailija

Martina Aitolehti haluaa, että seksistä puhuttaisiin rohkeammin: ”Sen ei pitäisi olla niin häpeällistä”

Martina tuli toisena naisena julkisuuteen ja lisäksi on kertonut julkisesti pettäneensä kaikkia miehiään. Lisäksi esitellyt itseään ja moneen kertaan leikattuja silikonirintoja viihde- ja miestenlehdissä. Eli eiköhän tämän turhan julkkiksen suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen ole tullut todistetuksi jo ilman huonolla äidinkielellä kirjoitettua blogitekstiä, jossa ei kirjoitusvirheiden ja copypasten käytön lisäksi ollut mitään sisältöä. Me naiset voisi tehdä näiden nuoleskelujuttujen...
Lue kommentti

Lauran kertoo pahimmassa sairauden vaiheessa ajatelleensa, että vain fyysinen kipu saa henkisen tuskan helpottamaan. 

Vyöhyketerapeuttina ja hierojana työskentelevä Laura Tuomarila, 46, kertoi aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan sairastuneensa syömishäiriöön 20 vuotta sitten. Lauran mukaan ensimmäiset vuodet hän sairasti anoreksiaa, myöhemmin sairaus oli jotain anoreksian ja bulimian väliltä.

– Noina vuosina kadotin sen vähäisenkin yhteyden itseeni, mikä minulla oli ennen sairauttani ollut. Syömishäiriö kaappasi identiteettini, ja minusta tuli yhtä kuin sairauteni. Se kuka minä olin, oli täysin hukassa, Laura kirjoittaa Kaunis minä – kun laihuudesta tulee pakkomielle -kirjassaan.

Nyt hän puhuu samasta aiheesta Ilta-Sanomien haastattelussa. Laura kertoo IS:lle yrittäneensä nuoruudessaan näyttää aina ulospäin vahvalta.

– Painoin omia tunteitani jonnekin taustalle ja olin erilaisissa porukoissa. Ahdistuin ja aloin hoitaa ahdistustani syömättömyydellä, hän kertoo.

”Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon.”

Laura kertoo, että syömishäiriöoireilu oli alkanut jo hänen lapsuudessaan. Syömisten kontrolloiminen oli hänelle keino kontrolloida elämän karikoita.

Sairaus tuotti hänelle suunnatonta henkistä kipua. Yksi keino säännellä mielen kipua Lauralle oli se, että hän alkoi viillellä.

– Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon. Ainoa keino minulla siihen, että sain ahdistuksen poistettua, oli se, että otin jonkun teräaseen ja vetäisin pienen viillon. Se fyysinen kipu vei sen psyykkisen kivun pois, hän kertoo IS:lle.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan Laura kertoi, että hänen perheensä oli tärkeä tuki toipumisprosessissa. Myös hänen miehensä Samuli Edelmann on auttanut häntä prosessissa. 

– Kukaan ei laittanut aikataulua sille, milloin pitäisi olla valmis. Sain tervehtyä juuri siinä tahdissa, mikä oli minulle sopivaa, hän kertoi. 

Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta: Venla, 16, ja Ilmari,12.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Vierailija

IS: Alkoholin vähentäminen ajoi Jari Sillanpään limsa- ja irtokarkkikoukkuun

Lopetin alkoholin juonnin (en ollut suurkuluttaja, lasi viiniä silloin tällöin) puolitoista vuotta sitten kokonaan kun aloin urheilla vakavammin. Puoli vuotta myöhemmin tajusin olevani sokerikoukussa. Saatoin syödä jopa puolikiloa karkkia/suklaata päivässä, joka päivä. Noin vuosi sitten päätin lopettaa sokerin syönnin (karkit ja vastaavat, ei hedelmiä). Alkoholiin en ole sortunut kertaakaan mutta sokeriin monta kertaa. Nyt taas kolme viikkoa ilman mutta vaikeaa se on edelleen. Sokeri on...
Lue kommentti