Saana rakastui hurmaavaan mieheen, mutta miehestä paljastui väkivaltainen narsisti.

Kauniissa länsisuomalaisessa pihapiirissä on 25-vuotiaan Saana Aitto-oja-Yrjölän ja hänen miehensä ja lapsensa koti. Pihaa on silmänkantamattomiin, omakotitalo on kaunis, lapsen lelut ovat ihanasti hujan hajan ja harmaasävyinen Soma-kissa hyppelehtii huoneesta toiseen.

Olohuoneessa on peltikirstu, joka on Saanan ainoita tavaroita hänen entisestä elämästään.

– Tuo kirstu oli viedä minulta hengen. Ex-mieheni paiskasi minut kerran sitä päin. Sain viime hetkellä suojattua pääni. 

Se ei ollut ainoa kerta, kun Saana pahoinpideltiin. Mies oli myös taitava henkisen väkivallan käyttäjä.

Narsisti on ihminen, jolta puuttuu kyky myötätuntoon. Hän pitää itseään muita parempana ja syyttää toisia ongelmistaan. 

Saana oli neljän vuoden ajan parisuhteessa narsistin kanssa. 

Eroon ja yhteen

Vajaat viisi vuotta sitten Saana muutti kotipaikkakunnaltaan Etelä-Suomeen. Hänen käsiinsä sattui lehti-ilmoitus, jossa kiinnostavan tuntuinen mies haki naisystävää. Juuri eronnut Saana otti mieheen yhteyttä ja sopi treffit baariin. 

Ravintolassa Saanaa odotti reilusti vanhempi mies. Illan keskusteluissa mies kertoi joskus lyöneensä ex-naistaan.

– Jo silloin hälytyskellojen olisi pitänyt soida. Mutta jotenkin miehen charmi sai  minut pyörryksiin. Hän oli kohtelias ja kivannäköinenkin, vei jalat alta.

Muutaman kuukauden seurustelun jälkeen Saana päätti kuitenkin jättää miehen ikäeron takia. Saanan serkkukin oli varoitellut, että ”tuossa miehessä ei ole kaikki okei”.

– Mies sai ihan tolkuttoman raivokohtauksen, kun ilmoitin erosta. Parin kuukauden ajan hän lähetteli viestejä, jossa serkkuani syytettiin manipuloijaksi ja minua hulluksi akaksi, joka on pilannut hänen elämänsä.

Kesällä mies alkoi houkutella Saanaa tapaamiseen. Saana suostui, eikä tänäkään päivänä tiedä, miksi. Jokin miehessä tempaisi mukaansa. Saanan mielestä kyse oli kirjaimellisesti sokeasta rakkaudesta.

– Sille tielle jäin ja mies hallitsi siitä eteenpäin. Elämästäni tuli helvettiä. 

Väkivaltaa

Suhteen alusta saakka miesystävä käytti aseinaan henkistä väkivaltaa, kiristämistä ja alistamista. Kun Saana sai hiivatulehduksen, se oli miehelle syy tulistua: tulehdus oli tämän mielestä sukupuolitauti ja todiste siitä, että Saanalla oli ollut suhteen aikana muita miehiä.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun hän nosti minut rinnuksista seinille. Sen jälkeen elämästäni tuli kuin elokuvien psykologista trilleriä. En koskaan tiennyt, mitä on edessä.

Mies tuli mustasukkaiseksi mitä uskomattomammista syistä. Saana ei uskaltanut jättää miestä, eikä kukaan huomannut hänen hätäänsä. Kodin ulkopuolella mies osasi esittää charmanttia ja kaverit hehkuttivat ”mahtavaa tyyppiä”. Saana ajatteli, että tietäisittepä mitä kotona tapahtuu.

Alistuminen

Saana yritti useaan otteeseen keskustella miehensä kanssa. Mies oli kuitenkin sitä mieltä, että ongelmat johtuivat Saanasta: Saana ei arvostanut miestään tarpeeksi. Miehen mielestä Saana oli henkisesti sairas, ei suinkaan hän.

– Hiljalleen aloin uskoa siihen. Mies aivopesi minut taitavasti ja alistuin siihen. Jossain vaiheessa aloin tuntea myös sääliä vanhempaa ja sairasta miestä kohtaan, ja se piti minut suhteessa kiinni.

Vaikka mies oli mustasukkainen, hän itse sai kulkea miten halusi. Jos miehen työpäivä loppui kello 14 ja hän tuli kotiin kello 23, Saana ei saanut edes kysyä, missä tämä oli ollut. Jos hän joskus erehtyi asiaa tiedustelemaan, tuloksena oli jälleen riita.

Hiljalleen miehen elämään tuli myös alkoholi. Mies tissutteli useita oluita päivässä. 

– Jos olimme käymässä vanhempieni luona, mies meni ”käymään kaupassa” ja viipyi siellä viisi tuntia. Hän aina väitti olleensa ruokakaupassa ne viisi tuntia, vaikka eiköhän hän todellisuudessa mennyt istumaan lähipubiin.

Saana oli suhteen alkuvaiheessa luottanut mieheen ja avautunut tälle kipeistä asioista, kuten nuoruuden itsemurhayrityksestään ja siitä, että lapsena kaipasi reissutöissä ollutta isäänsä.

– Hän haukkui jatkuvasti perhettäni. Oli kuulemma isäni vika, että minusta oli tullut kamala, koska isä ei ollut läsnä lapsuudessani. Jos joku erehtyi kehumaan veljeäni, mies raivostui, miksei häntä kehuta. Ja kun puhuin erosta, mies uhkasi kertoa itsemurhayrityksestäni sosiaaliviranomaisille, etten varmasti voisi pitää yhteistä lastamme.

Niin, Saana odotti pariskunnalle yhteistä lasta.

Lapsi

Kun Saana sai kuulla odottavansa lasta, hän oli kymmenennellä raskausviikolla. Raskaus oli huomaamatta ehtinyt edetä pitkälle, koska raskaustesti oli ensin näyttänyt negatiivista tulosta. Saana ei halunnut tehdä aborttia ja kertoi raskaudesta miehelleen.

– Miehen ensimmäinen kommentti äidilleen oli ollut: ”Nyt se Saana ei ainakaan jätä minua ikinä.”

Saanan raskaudesta huolimatta mies ei muuttanut väkivaltaisia tapojaan. Hän vietti öitä pois kotoa, ja Saana eli raskauttaan yksin ja itkien. Kun mies lopulta tuli humalassa kotiin, alkoi lyöminen.

– Pystyin tekemään ainoastaan sen, että suojasin käsillä vatsaani. 

Mies oli sitä mieltä, ettei Saanasta voi tulla hyvää äitiä. 

– Aloin uskoa häntä. Itsetuntoni oli romuttunut. Pidin itseäni täytenä fiaskona. 

Ennen niin komea mies oli lopettanut ulkonäöstään huolehtimisen. Kun Saana kieltäytyi seksistä, mies alkoi epäillä, että lapsi olisikin jonkun toisen miehen.

Saana ei voinut sietää ajatusta, että mies tulisi mukaan synnytykseen. Hän olisi halunnut serkkunsa doulakseen.

– Mies sanoi, että jos hän ei tule, niin sitten ei tule kukaan muukaan. Kun synnytys oli ohi, hänen ensimmäiset kommenttinsa koskivat sitä, etten ollut kuunnellut hänen ohjeitaan, miten ponnistaa!

Saana oli onnellinen lapsestaan, mutta arjen stressi oli valtava. Mies haki jatkuvasti sairauslomaa milloin mistäkin syystä, tissutteli yöt ja nukkui päivät. Saana valvoi itkevän lapsen kanssa. Kun hän yritti elää normaalia elämää päivisin, mies käski hänet ja lapsen ulos, että saisi itse nukkua.

– Henkisen pahanolon myötä myös fyysinen kuntoni romahti täysin. Sairastuin krooniseen paksusuolentulehdukseen ja painoni putosi dramaattisesti, Saana kertaa.

Ero

Kerran Saanan kertoi tilanteestaan läheiselle ihmiselle, mutta tämä ei uskonut häntä, koska ”mieshän on niin mukava”.

– Rehellisesti sanottuna kaikkein pahimpina hetkinä, katkerissa mielikuvissani suunnittelin, miten voisin päästä lopullisesti miehestäni eroon. Ajattelin jopa, että siskoni voisi adoptoida lapseni ja minä menisin istumaan vankilaan, missä taatusti olisi helpompaa kuin kotona.

Lopullinen piste yhteiselle elämälle tuli eräänä joulukuisena yönä. Kesken riidan mies paiskasi Saanan päin kirstua. Olkapäästä meni jänne. Saanan olkapää vammautui loppuelämäksi.

– Eniten olin huolissani lapsestani. Hän alkoi olla sen ikäinen, että hänelle jäisi ikuiset traumat. Mietin myös, että pahimmassa tapauksessa hänellä ei kohta olisi äitiä ollenkaan.

Saana soitti isälleen, joka haki hänet ja lapsen pois. Vieläkään Saana ei pysty puhumaan viimeisestä illasta purskahtamatta itkuun.

– Isä sanoi, että minulla on aina koti, johon voin tulla. Ja että minulle on olemassa joku paljon parempi.

Sen jälkeen Saana ei enää ottanut miestään takaisin, ei edes harkinnut asiaa. Mies ei silti luovuttanut, vaan pommitti Saanaa viesteillä ja uhkaili itsemurhalla. 

Uusi alku

Saana muutti takaisin kotikyläänsä. Hän tapasi uudestaan ensirakkautensa, ja on tämän kanssa nyt naimisissa.

– Aviomieheni on ollut uskomaton tuki heikkoinakin hetkinä, samoin perheeni ja ystäväni. Vanha suhteeni heijastuu valitettavasti välillä nykyiseen liittooni. On ollut vaikea oppia luottamaan miehiin ja siihen, että joku voisi oikeasti rakastaa minua. Nykyinen puolisoni on saanut paikkailtua murskattua itsetuntoani, vaikka ei se vieläkään ole ehjä. Mutta vähitellen tunnen itseni taas naiseksi ja ihmiseksi. Elämässäni on jälleen naurua.

Konkreettistakin korkoa Saana joutuu entisestä suhteestaan maksamaan.

– Otin itselleni lainaa autoon. Suostuin kuitenkin antamaan rahat miehelle, kun hän väitti niitä tarvitsevansa. Autoa en saanut enkä penniäkään takaisin, vaan maksan lainaa yhä pois.

– Narsisti pystyy kääntämään kaikki asiat päälaelleen ja saa ihmiset uskomaan, että vika onkin muissa. Maksan tuosta parisuhteesta loppuelämäni, haavat eivät parane koskaan. Toivottavasti muut narsistien uhrit tajuavat tilanteen vakavuuden nopeammin, etteivät jää loukkuun kuten minä jäin.

Vuodet vierivät, mutta Peter Nyman näyttää aina samalta.

Peter Nymania on siunattu hyvillä geeneillä. Toimittaja-uutisankkuri täyttää tänä vuonna 50 vuotta, mutta hän näyttää ihan samalta kuin kymmenen vuotta sitten.

Television katsojille Nyman on tullut tutuksi 2010-luvulla etenkin MTV3-kanavan ankkurina ja sitä ennen TV1:n Uutisvuoto-ohjelman juontajana.

Nyman juhlii pyöreitä vuosiaan tiistaina 27. syyskuuta. Kokosimme sen kunniaksi kuvia hänestä vuosikymmenten ajalta.

Katso ja vertaa itse: onko uutisankkuri muuttunut lainkaan kymmenessä vuodessa?

Vuonna 2015 Peter Nyman aloitti oman Peter Uutisvirrassa -nettiohjelman juontamisen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Vuonna 2015 Peter Nyman aloitti oman Peter Uutisvirrassa -nettiohjelman juontamisen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Vuonna 2014 uutisankkuri Peter Nymanilla oli oma matkailuohjelma, Peter Hispaniassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ari K. Ojala
Vuonna 2014 uutisankkuri Peter Nymanilla oli oma matkailuohjelma, Peter Hispaniassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ari K. Ojala

Four-in-hand-solmu vai Windsor-solmu? Vuonna 2013 Ilta-Sanomat uutisoi Peter Nymanin kravattisolmusta, josta hän on saanut paljon palautetta: ”Kumman solmun valitsee, jakaa kiivaasti kansakuntaa näköjään.”  Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Four-in-hand-solmu vai Windsor-solmu? Vuonna 2013 Ilta-Sanomat uutisoi Peter Nymanin kravattisolmusta, josta hän on saanut paljon palautetta: ”Kumman solmun valitsee, jakaa kiivaasti kansakuntaa näköjään.” Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

MTV3 Uutiset juhli 30-vuotista historiaansa vuonna 2011. Peter Nyman oli ollut silloin vuoden ajan kanavan uutisankkurina. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
MTV3 Uutiset juhli 30-vuotista historiaansa vuonna 2011. Peter Nyman oli ollut silloin vuoden ajan kanavan uutisankkurina. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Vuonna 2010 Peter Nyman lomaili tällaisessa lookissa. Samana vuonna hän ilmoitti siirtymisestään MTV3:n uutisankkuriksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Vuonna 2010 Peter Nyman lomaili tällaisessa lookissa. Samana vuonna hän ilmoitti siirtymisestään MTV3:n uutisankkuriksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Peter Nyman juonsi Uutisvuodon lisäksi makasiiniohjelmaa Puoli seitsemän vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Peter Nyman juonsi Uutisvuodon lisäksi makasiiniohjelmaa Puoli seitsemän vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Vuonna 2007 julkaistiin Peter Nymanin suomenruotsalaisista kertova kirja Ankkalammikko. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Vuonna 2007 julkaistiin Peter Nymanin suomenruotsalaisista kertova kirja Ankkalammikko. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Bonuskuva!

Tältä Peter Nyman näytti 30-vuotiaana:

Vuonna 1997 Peter Nyman oli vielä tuore televisiokasvo ja juonsi Mediapeli-ajankohtaisohjelmaa MTV3-kanavalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Vuonna 1997 Peter Nyman oli vielä tuore televisiokasvo ja juonsi Mediapeli-ajankohtaisohjelmaa MTV3-kanavalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Petran jakamassa kuvassa yhdeksän vuotta sitten lopettanut yhtye viettää illanistujaisia.

1990-luvun lopussa pinnalle singonneen Tiktakin jäsenet eivät ole poseeranneet aikoihin yhteiskuvissa.

Nykyään soolouraa tekevä Petra Gargano, 31, julkaisi Facebookissa kuvan porukan illanvietosta. Mukana on koko Tiktak eli Mimmi, NeaEmppu ja Tuuli, joka on ottanut kuvan.

”Näin ihanassa seurassa sain viettää perjantaina iltaa, ihanat tytöt! Tuuli on kans messis kameran takana”, Petra kirjoittaa kuvan yhteydessä.

Comebackia ei kuitenkaan fanien harmiksi ole luvassa.

”Oi ja voi, sen verran haastavaa on löytää yhteistä aikaa, et koko porukka on saman pöydän ääressä... Comeback on yks iso logistinen mahdottomuus”, Petra vastaa kysymykseen bändin paluusta.

Yhtye perustettiin vuonna 1998 ja lopetti vuonna 2007. Tiktakin läpimurtohitti oli Lopeta. Yhtyeen ensimmäinen albumi Frendit ilmestyi vuonna 1999, jolloin Tiktakista tuli Suomen nuorin platinaa myynyt yhtye. Tuolloin bändin jäsenet olivat yläasteella.

Tiktak vuonna 2005. Kuva: Jere Hietala / Universal Music
Tiktak vuonna 2005. Kuva: Jere Hietala / Universal Music

Kansanedustaja Jani Toivola tuli kaapista nuorena asuessaan Yhdysvalloissa. Seksikokemukset newyorkilaisessa metsikössä eivät olleet kauniita.  

Kansanedustaja Jani Toivola kertoo tällä viikolla ilmestyvässä Musta tulee isona valkoinen -kirjassaan (Siltala) pitkästä tiestään, jonka hän on kulkenut hyväksyäkseen itsensä. 

Jo kirjan alkusanoissa käy ilmi, että Jani salasi pitkään seksuaalisen suuntautumisensa itseltäänkin:

– On vaikea määritellä, kuka loppujen lopuksi teki päätöksen salaamisesta, minä vai yhteisö, joka unohti kertoa, että minun tarinani on yhtä totta kuin muidenkin.

Janin tarina tuli näkyväksi, kun hän oli parikymppinen ja juuri muuttanut New Yorkiin. Uudessa kotikaupungissaan hän meni elokuviin katsomaan romanttista komediaa, jossa molemmat pääosanesittäjät olivat miehiä.

”Miten helpottavalta tuntui nähdä oma todellinen rakkautensa päivänvalossa.”

– Miten helpottavalta tuntui nähdä omat haavekuvansa, oma todellinen rakkautensa päivänvalossa, Jani kuvailee kirjassa.

Ihastumisia jo nuorena

Kirjassa Jani Toivola kertoo ihastuneensa poikiin jo ala-asteella, mutta pitäneensä sitä vääränä ja salattavana asiana. Hän seurusteli useammankin tytön kanssa jonkin aikaa.

Viimeinen suhde naisen kanssa päättyi, kun Jani oli 23-vuotias, ja hänen tanskalainen tyttöystävänsä päätti lähteä New Yorkista takaisin Tanskaan.

Jani kuvaa kirjassa, että muutos tapahtui yhdessä yössä tyttöystävän lähdön jälkeen.

– En enää pelännyt enkä halunnut peitellä mitään. Olin homo! hän kirjoittaa.

Vapautuminen vei Janin brooklynilaiseen metsään, jossa harhaili erityisesti latinoja ja mustia miehiä rakkauden – tai ehkä paremminkin seksin – toivossa. 

– Nyt kun katson noita hetkiä nykyhetkestä käsin tajuan, että lähinnä kidutin itseäni, talloin kaikkien oikeiden kaipuideni päälle menemällä väkisin siihen metsään. 

Tuntematon huppupää

Jokin metsässä kuitenkin veti puoleensa, vaikka Jani uskaltautui vasta kuudennella yrittämällä jatkaa metsän reunalta syvemmälle.

Tuo kerta päättyi kivuliaaseen yhdyntään tuntemattoman huppupäisen miehen kanssa.

– Mies oli pikimusta ja haisi tupakalle. Emme sanoneet mitään, Jani muistelee kirjassa.

”Jokainen käynti metsässä oli askel syvemmälle paikkaan, jossa en voinut hyvin.”

Jälkikäteen hän tunsi epäonnistumista ja häpeää – hänhän tavoitteli turvallisuuden ja rakkauden tunteita eikä tosiaankaan saanut niitä metsästä.

– Jokainen käynti metsässä oli askel syvemmälle paikkaan, jossa en voinut hyvin ja josta minun oli kivuliaasti askel askeleelta myöhemmin tuotava itseni takaisin ja aloitettava rakkaudelliset teot itseäni kohtaan.

Äiti suhtautui hyvin

Vaikka Jani eli jo New Yorkissa avoimesti homona, kävi treffeillä ja homobaareissa, hänen lähipiirinsä Suomessa ei tiennyt asiasta mitään.

Äidilleen kertoakseen hän matkusti kotimaahan ja täräytti asian julki jo rappukäytävässä. Kirjassa Jani kertoo äitinsä suhteutuneen asiaan vastaanottavaisesti. Janille itselleen kaapista tulo oli helpotus.

– En ole koskaan elämässäni tuntenut oloani niin kevyeksi ja voittamattomaksi kuin tuona iltana äidin luota lähtiessäni, hän kirjoittaa.

Saara Aalto koki jättiyllätyksen X Factor -kilpailussa.

Suomalaislaulaja Saara Aalto iloitsee uudesta mahdollisuudestaan Britannian X Factor -kisassa.

Hän kertoo Facebook-sivuillaan, että hän on edelleen mukana maailman isoimmassa laulukilpailussa ja se tuntuu hänestä uskomattomalta kunnialta.

– Vaikka Sharon tiputti mut itse haasteessa, päätettiin ohjelmassa yllättäen käyttää wildcardeja, jotta saatiin pelastettua kilpailijat, joiden tippumista kaduttiin. Ihan uskomatonta, että mussa nähtiin niin paljon potentiaalia, että villikortti käytettiin muhun! Se on todella suuri kunnia, Saara kirjoittaa maanantaisessa Facebook-päivityksessään.

Lue myös! Britannian X Factorissa loistanut Saara Aalto vastaa kritiikkiin: ”Sovin paremmin ulkomaille kuin Suomeen”

Laulaja luuli jo tiensä päättyneen sunnuntai-iltaisen esityksensä jälkeen Britannian X Factor -kilpailussa, jossa hän ei tullut valituksi jatkoon. Niin sanottu villi kortti päätyi kuitenkin Saaralle ja hän jatkaa kilpailua.

”Unelmat voi todella toteutua, kun jaksat yrittää, etkä välitä ympäröivästä negasta.”

– Unelmat voi todella toteutua, kun jaksat yrittää, etkä välitä ympäröivästä negasta. Ja vaikka tosiaan jotkut keskittyvät negailuun, haluan itse fiilistellä kaikkea kisasta seurannutta positiivista; huiput palautteet Simonilta ja Nicolelta, yleisön tuki, fanien uskomaton tsemppi, tuleva judges houses ja kaikki superit mahdollisuudet, joita tästä seuraa, Saara hehkuttaa tunnelmiaan.

Katso myös! Uskomaton esitys: Saara Aalto laulaa videolla 15 kielellä