”Kulosaaren silta on lempikohtani. Se on ihana kumpaankin suuntaan”, Leena Aaltonen kuvailee.

Lossin, metron ja nostokurjen kuljettajat näkevät kaiken mutta ovat itse piilossa. Leena, Jari ja Tommi kertovat, miltä tuntuu tehdä työtä yksin kaikkien keskellä.

”Aamun ensimmäiset tunnit ovat parhaita”

Leena Aaltonen, 53, näkee metron ohjaamosta kaiken, mutta kukaan ei näe häntä.

”Rakastan Helsinkiä. Näen kaupungin sellaisena kuin monet eivät näe koskaan. Aamun ensimmäiset tunnit ennen ruuhkaa ovat parhaita. On komean näköistä, kun aurinko nousee ja valaisee koko Helsingin siluetin punaiseksi.

Ensimmäinen työpäiväni jännitti hirveästi. Ihmiset eivät pelottaneet, mutta jännitin, muistanko kaiken ja mitä jos metroon tulee vika.

Näin työhakuilmoituksen aikoinaan Metro-lehdessä ja ajattelin, että nyt yritän. Olin ollut metron kyydissä vain kerran ennen sitä. Nyt olen ajanut seitsemän vuotta.

Työpäivänä ehtii miettiä kaikenlaista. Se on hyvä ja huono. Ajaminen tulee selkäytimestä, joten pystyn miettimään omia asioitani. Mietin usein eläimiäni, kolmea koiraa, kahta hamsteria ja kolmea akvaariota.

Jos omassa elämässä on ongelmia, niitä käy helposti läpi koko päivän. Joskus ongelmista tulee kauhean isoja, kun niitä kääntää ja vääntää. Jos ei pärjää itsensä kanssa, tämä työ käy raskaaksi. Eikä tätä voi tehdä, jos tuntee itsensä yksinäiseksi. Näillä työajoilla ystävät ovat niitä, jotka tekevät samaa työtä.

Me näemme ohjaamosta kaiken, mutta ohjaamoon eivät muut näe. Vaikka olemme näkymättömiä, matkustajat tietävät, että siellä on joku.

Jos omassa elämässä on ongelmia, niitä käy helposti läpi koko päivän.

Automaattimetro ajatteluttaa mutta ei pelota. Elämäänsä on turha pilata etukäteen stressaamalla. Kun automaatista puhuttiin paljon, moni tuli sanomaan, että lopettaa metron käytön, jos siellä ei ole enää kuljettajaa. Se tuntui hyvältä.

Tunnemme joitakin matkustajia ulkonäöltä ja tiedämme tarkkaan, miten he liikkuvat. Jos joku puuttuu aamulla, mietimme, mikähän hänellä on. En muista kasvoja mutta muistan, mitä matkustajilla on päällä. Trendit näkyvät hyvin. Revityt farkut ovat tulleet tänä kesänä takaisin.

Näen myös sellaista, mitä en välttämättä haluaisi. Esimerkiksi sen, koska uusi huumelasti on tullut Suomeen. Nistit nousevat koloistaan ja tulevat ostoksille keskustaan.

Välillä ihmiset räkivät tuulilasiin, välillä näytetään keskaria ja potkitaan ovia. Alkuun turhautti, että häiriöt vaikeuttivat työntekoani, mutta en voinut tehdä niille mitään.

Tässä työssä on paljon hyvää. Tämä on itsenäistä. Kukaan ei roiku niskassa: aikataulu on ainoa, jota joutuu noudattamaan. Jos jotain sattuu, se on harvoin oma vika. Työ jää työpaikalle, kun lähden kotiin. Ei ole sähköposteja, joita miettisin iltaisin tai lomalla.

Sanon aina, että olen antisosiaalinen ja kaipaan yksinoloa. Tykkään olla porukassakin, mutta oma aika on hirveän tärkeätä. Yksin kulkiessa voi tehdä juuri niin kuin haluaa.”

”Meri on parhaimmillaan, kun se on tyyni”, Jari Tamminen sanoo.

”Täällä koen vapauden tunteen”

Lossia 27 vuotta ajanut Jari Tamminen, 47, ei ole koskaan stressannut töistä.

"Olen ajanut tätä väliä 13 vuotta, eikä kyllästytä yhtään. Ulkoisesti tämä voi näyttää yksitoikkoiselta. Autoja menee, ja minä kuljen rannasta rantaan. Meri kuitenkin muuttuu niin paljon, että jokainen ylityskerta on erilainen.

Olen viettänyt saaristossa koko ikäni. Kaipaan meren tuoksua niin paljon, etten voisi muuttaa saaristosta minnekään.

Aloitin lossilla kesätuuraajana armeijan jälkeen. Elettiin aikaa, jolloin töitä vielä oli. Päätti vain, mihin meni ja alkoi tehdä. Nyt olen ajanut lossia 27 vuotta. Kertaakaan ei ole ollut maanantaita, jona en olisi halunnut lähteä töihin. En ole koskaan tuntenut stressiä, enkä ollut kertaakaan flunssan takia pois.

Onhan täällä hetkiä, kun tuntuu, ettei kello käy. Kun on hiljaista, on niin hiljaista, että mitään ei kuulu. Joku voisi sanoa sitä yksinäiseksi, kun talvella ei näy kolmeen neljään tuntiin autoakaan ja ainoa valo on vastarannalla. Kun sitä osaa arvostaa, ei siitä kovin helposti luopuisi.

Olen sosiaalinen ja tulen toimeen ihmisten kanssa, mutta viihdyn hyvin yksinkin. Pitkän vuoron aikana ehtii ajatella paljon: työasioita, henkilökohtaisia asioita, mitä teen seuraavana vapaa­päivänä. Maail­man tapahtumat eivät kauheasti kiinnosta.

Tunnen kaikki saarten paikalliset. Yksi tulee kertomaan maataloudesta, yksi kaavoituksesta. Kaikesta pitää olla mielipide.

En ole uskovainen, mutta laitan usein kädet ristiin, kun saan tulla tänne.

Jään tänne yöksi aina iltavuoron jälkeen, koska jatkan töitä aamulla. Rannassa on parakki, jossa on sänky, keittiö, vessa ja pieni yksinistuttava sauna, jonka työkaverini on rakentanut. Kymmenen jälkeen laitan lossin kiinni ja saunan päälle.

Kotona minua odottaa vaimo, kuusivuotias poika ja koira. Kun nukun täällä yöt, en mieti, miten kotona menee. Olen hyväksynyt sen, että näin tämä vain on.

Totta kai on tilanteita, jolloin haluaisin olla mieluummin perheen kanssa. Näen vuorolistan vaikka kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Välillä olen täällä juhlapyhät ja syntymäpäivät.

Mieleenpainuvia työpäiviä ovat ne, jotka luonto antaa. Kovat myrskyt ovat niin kovia, että lossiliikenteen joutuu keskeyttämään. Vesi tulee kannen yli, eikä lossia yksinkertaisesti saa rantaan. En ole silti ikinä pelännyt merellä.

En pelkää työpaikkani puolesta. Silloitus on vähäistä nykyään, ja varustamo on ollut hereillä, kun kilpailuttaminen on ollut käynnissä. Toivon, että jään tästä hommasta eläkkeelle. En usko, että sopeutuisin enää toimistoon. Kouluttamattomuuskin vaikuttaa.

En ole uskovainen, mutta laitan usein kädet ristiin, kun saan tulla tänne. Täällä koen vapauden tunteen. Ajan aikataulun mukaan, mutta ei minulla ole kiirettä mihinkään. Vuorokauteen en voi vaikuttaa ulkoiseen maailmaan. Nautin joka hetkestä.”

Katso alta video Jarin työstä:

2190221

 

”Lehmän hermot pitää olla”

SRV:n nostokurjenkuljettaja Tommi Asikainen, 36, istuu päivät yksin 35 metrin korkeudessa.

 

”Parasta on se, että näen koko ajan, mitä tapahtuu. Työmaa menee hetki hetkeltä eteenpäin. Maisema muuttuu koko ajan, vaikka istun paikallani.

Jonkinlainen yksin viihtyvä luonne täytyy olla, että täällä viitsii olla. Ajaminen tulee niin selkärangasta, että pystyn olemaan melkein koko päivän omissa ajatuksissani. Minkä silmät näkevät, sen kädet tekevät. Ajamista ei tarvitse miettiä yhtään.

Lehmän hermot tässä pitää olla. Välillä tulee odottelua. Silloin voi ottaa vaikka pikku torkut. Minulla on niin hyvät unenlahjat, että pystyn nukkumaan missä tahansa. Jos kahvitauolla väsyttää, enkä viitsi lähteä alas, ehdin hyvin ottaa unet.

Olen tehnyt näitä hommia 16 vuotta. Aloitin heti intin jälkeen. Nuorena isot koneet ja työmaat kiinnostivat. En tiedä, tulisiko näin vanhempana lähdettyä.

Kun kerron, mitä teen työkseni, ihmiset kysyvät aina ensimmäiseksi, pelottaako. Sitten kysytään, miten näen täältä. Tätä ei voi tehdä, jos ei ole stereonäkö eikä tiedä, onko matkaa metri vai kymmenen.

Aluksi vähän jännitti, mutta sen jälkeen ei ole ikinä pelottanut. Ylhäällä olemiseen tottuu. Meni kyllä yllättävän pitkä aika, ennen kuin ylhäällä ja alhaalla olemisessa ei huomannut mitään eroa. Nosturi heiluu koko ajan, ja alussa huippasi vielä alhaallakin. Nyt kiipeäminen menee niin rutiinilla, että katselen vain, mitä sivuilla tapahtuu ja ketkä ovat menossa kahville.

Jos kone on matala, niin kuin tämä, käyn välillä kahvilla alhaalla. 50-metrinen nosturi alkaa olla niin korkea, etten viitsi lähteä alas kahvin takia.

Kun sataa räntää ja katson, kun jätkät vetävät tuolla kurahaalareissa, muistan aina, että tämä nosturi on ihan hyvä juttu.

Kun sataa räntää ja katson, kun jätkät vetävät tuolla kurahaalareissa, muistan aina, että tämä nosturi on ihan hyvä juttu.

Minulla on täällä radio, tabletti ja toisessa koneessa televisiokin. Omaa konetta on erilaista ajaa kuin muita. Tiedän kaikki sen metkut.

Näen täältä ylhäältä kokonaisuuden parhaiten. Joskus alhaalla työskentelevät pyytävät apua, kun eivät muista, mihin ovat jonkin tavaran jättäneet.

Nyt teemme parkkihallia lentokentällä. Mitä isompi kohde, sitä enemmän minulla on seurattavaa. Isoissa tehtaissa on paras olla. Siellä on niin paljon katsottavaa, sellaista, mitä ei ole koskaan ennen nähnyt.

Seuraan työmaata, toista nosturia ja sitä, mitä lentokentällä tapahtuu. Näen, kun lentokoneet nousevat ja laskeutuvat. Yhden kahden aikaan iltapäivällä lähtee tosi paljon koneita. Kerosiini haisee kopissa asti.

Ilman nosturia työmaalla ei pystyisi tekemään mitään. Robottiajoa on suunniteltu pitkään, mutta se olisi hankala toteuttaa käytännössä. Tätä ei kirjoista lukemalla opi. Jotkut eivät opi koskaan.

Olen melko varma, että teen tätä eläkkeelle asti. Ehkä olen niin urautunut, etten osaisi muuta.”

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.