Mystisiä sairauksia, menetettyjä nuoruudenhaaveita ja uhrauksia. Tennistähti Serena Williams ja muut maailman huiput eivät ole päässeet helpolla, mutta ehkä siinä piilee menestyksen salaisuus.

Kun kiinalainen Guo Wenjun, 30, vuonna 2008 lähti kilpailemaan Pekingin olympialaisiin, hänellä oli mielessään muutakin kuin voitto. Urheilijan tärkein tavoite oli löytää kadonnut isänsä.

Wenjunin vanhemmat erosivat pian hänen syntymänsä jälkeen, ja tytär jäi isälleen. Kun Wenjun oli 14-vuotias, isä esitteli hänelle ampumaharrastuksen. Pian tämän jälkeen isä kuitenkin katosi, ja tyttö jäi valmentajansa kasvatettavaksi.

Vuosien kuluessa Wenjun oli vähällä lopettaa urheilemisen monta kertaa. Hän kipuili harrastuksena kanssa, mutta lopullinen niitti uralle tuli vuonna 2005 huonosti menneiden kisojen jälkeen. Wenjun lopetti kilpailemisen ja ryhtyi urheiluvaatteiden myyjäksi.

Urheiluvietti kuitenkin palasi, ja vain vuosi lopettamisen jälkeen Wenjun oli taas ampumaradalla.

Vähän ennen Pekingin olympialaisia Wenjun oli jälleen valmis luopumaan urheilu-urastaan, koska ikävöi isäänsä niin valtavasti. Valmentaja sai kuitenkin Wenjunin innon urheiluun palaamaan. Hän vakuutti suojatilleen, ettei mikään olisi parempi tapa etsintäkuuluttaa isää kuin kultamitali olympialaisissa. ”Minun on menestyttävä kilpailuissa. Silloin isäni näkee minut ja on ylpeä”, Wenjun sanoi China Dailyn mukaan valmentajalleen ennen kisoja.

 

Guo Wenjun on voittanut kaksi perättäistä pistooliammunnan olympiakultaa ainoana naisena maailmassa. Jo nyt hänellä on vankka asema yhtenä Rion olympialaisten ennakkosuosikeista.

 

Wenjun voitti Pekingissä olympiakultaa naisten 10 metrin ilmapistooliammunnassa. Kultaa tuli myös Lontoosta neljä vuotta myöhemmin. Pistooliammunnan maailmancupissa Wenjun on päihittänyt kaikki vastustajansa seitsemän kertaa. Saavutuksista ja kymmenientuhansien maanmiehien avusta huolimatta isää ei ole vieläkään löytynyt.

Välirikko isän kanssa

Yhdysvaltojen parhaaksi alppihiihtäjäksi tituleerattu Lindsey Vonn, 30, puolestaan joutui katkaisemaan välit isäänsä urheilu-uransa – ja rakkautensa – tähden. Pelottomasta laskutyylistään tunnettu nainen kilpailee monessa alppilajissa, mutta MM- ja olympiamitalinsa hän on saanut supersuurpujottelussa ja syöksylaskussa.

Isä Alan Kildow oli juuri se, joka patisti tyttärensä suksille jo taaperoiässä. Yhdeksänvuotiaana Vonn kilpaili jo kansainvälisellä tasolla isänsä tiukassa valmennuksessa. Jo kymmenvuotiaana Vonn päihitti monta vuotta vanhemmat kilpakumppaninsa mennen tullen.

Kilpailuhenkinen isä halusi nähdä tyttärensä voittavan, ja niinpä koko perhe muutti Vonnin uran perässä Minnesotasta Coloradoon, jossa tämä saattoi treenata entistä kovemmin. Jälkeenpäin Vonn on kuvaillut tunteneensa syyllisyyttä siitä, että hänen kolme sisarustaan joutui jättämään kaverinsa entiseen kotikaupunkiin. ”Minulla oli ikävä perinteisiä lapsuuden juttuja – yökyläilyä, koulun diskoja, kavereiden saamista tavalliseen tapaan”, Vonn on kertonut The New York Timesille.

Kun Vonn vuonna 2002 osallistui ensimmäisiin olympialaisiinsa, sijoitus oli kuudes. Keskittymistä sotki kuitenkin se, että isä puuttui jatkuvasti Yhdysvaltain hiihtojoukkueessa hiihtävän tyttärensä uraan. Isä ei hyväksynyt myöskään tyttärensä suhdetta yhdeksän vuotta vanhempaan mieheen, entiseen olympiahiihtäjään Thomas Vonniin. Erimielisyydet johtivat välien katkeamiseen vuonna 2005.

Isä ja tytär eivät puhuneet toisilleen vuosiin, eikä isä ollut tervetullut edes pariskunnan häihin. ”Se saattaa kuulostaa kovalta”, Lindsey kommentoi jälkeenpäin The New York Timesille. ”Se oli jotain, mitä minun oli pakko tehdä pitääkseni elämäni vakaampana.”

Isän ja tyttären välit lämpenivät vasta pari vuotta sitten, kun pariskunnan avioliitto päättyi eroon.

Rinteiden ulkopuolella Vonn tekee mallin ja urheilutoimittajan töitä.

 

67 alppihiihdon maailmancup-voittoa plakkarissa. Ainoastaan ruotsalainen hiihtolegenda Ingemar Stenmark on voittanut uransa aikana enemmän pystejä kuin Lindsey Vonn.

 

Alppihiihdon kaksinkertainen olympiavoittaja seurusteli pari vuotta golffari Tiger Woodsin kanssa, mutta suhde päättyi eroon toukokuun alussa. Viimeisimpien arvauksien mukaan suhde päättyi, koska jo aiemmin seksiskandaalistaan tunnettu Woods petti Vonnia. Alppihiihtäjä itse on kommentoinut eroa tähän mennessä vähäsanaisesti.

Munasoluja pakkaseen

Neljä vuotta sitten tennislegenda Serena Williamsin, 33, ei enää uskottu palaavan kilpakentille. Hänen keuhkoistaan oli löytynyt lukuisia veritulppia, ja tähti joutui leikkaukseen. Tilanne äityi niin vaaralliseksi, että osa pelaajan keuhkokudoksesta tuhoutui lopullisesti.

Nyt tähti on palannut kilpakentille, eikä lopettamisaikeista ole tietoakaan. Sairastuminen avasi Williamsin silmät. ”Minulla oli kamala ikävä kentälle”, Williams kuvaili toipilasaikaansa alkuvuodesta Voguelle. ”En ikävöinyt yleisöä tai ilmapiiriä. Ikävöin vain pallon lyömistä. Tajusin, etten halua lopettaa koskaan.”

Isänsä koulima Serena on aina tähdännyt tennismaailman huipulle. Jo 14-vuotiaana hän voitti merkittäviä kisoja yhdessä vuotta vanhemman isosiskonsa Venuksen kanssa.

Kentillä Serena on nähty niin itkevän kuin rikkovan mailojaan. Hän ei ole ottanut häviämistä koskaan kevyesti, mutta harvoin hän on hävinnytkään. ”Näen itseni kahtena eri ihmisenä. On olemassa Serena Williams, jonka kaikki tuntevat. Hän on hullu. Hän ei voi tehdä virheitä. Hän on vihainen eikä oikeastaan ollenkaan kiva. Olen se ihminen kolme tuntia päivästä, kun olen kentällä. Loput ajasta olen pelkkä Serena. Olen luokan pelle”, hän on kuvaillut itseään Fitness Magazinelle.

Tähän mennessä Williamsilla on plakkarissa 19 Grand Slam -turnauksen voittoa. Vaikka kilpaileminen ja pokaalien piteleminen on tähden mukaan hänen lempipuuhaansa, yhtä asiaa hän katuu huippu-urheilijan urassaan. ”Ajattelin, että olisi siistiä hankkia nuorena lapsi”, Serena kertoi Rolling Stone -lehdelle vuonna 2013. ”Mutta aina jostain pitää luopua menestyksen takia. Kaikella on hintansa. Kysymys on siitä, kuinka paljon on valmis maksamaan.”

Samassa haastattelussa Serena tosin totesi, ettei ole vielä valmis heittämään lapsihaaveellensa hyvästejä. ”Olen vakavissani harkinnut munasolujeni jäädyttämistä – ihan tosissaan. Olen ajatellut asiaa, mutta dopingtestien lomassa jos tekee niin, testi saattaa näyttää positiivista. Ehkä palaan asiaan myöhemmin uudelleen.”

Taistelusta toiseen

Pitkään Venus Williams, 34, kisasi pikkusiskonsa Serenan kanssa parhaan tennispelaajan tittelistä, mutta nyt hän on joutunut luopumaan paikastaan huipulla. Venus sairastaa kroonista autoimmuunisairautta, Sjögrenin oireyhtymää. Se aiheuttaa muun muassa nivelkipuja, ja tennistähti on kertonut olleensa välillä niin väsynyt, että on jopa nukahtanut autoonsa heti parkkeerattuaan sen kotipihaansa.

Sairaudestaan huolimatta Venus ei ole lopettanut tenniksen pelaamista. Hän on kertonut jopa nauttivansa sen tuomista haasteista. ”Ennen treenasin niin kovaa, että jälkeenpäin olin ihan kuollut. Nyt minun on oltava sairauden takia varovaisempi. Jos treenaan liian kovaa, en voi tehdä mitään seuraavana päivänä. Tämä on tasapainoilua itsensä järkevällä tavalla loppuun asti haastamisen ja oman kehoni sietokyvyn välillä”, Venus kertoi yhdysvaltalaiselle urheilukanava ESPN:lle viime kesänä

Alppihiihtäjä Lindsey Vonn joutui jättämään kilparinteet viime vuonna polvivamman takia. Loppuvuodesta hän kuitenkin palasi rinteisiin, ja keväällä hän niitti jo voittoja.

Vonn on myös tunnustanut julkisesti kärsineensä vuosia masennuksesta. ”Kaikki elämässäni näyttää täydelliseltä, mutta minulla on omat taisteluni niin kuin kaikilla muillakin”, Vonn on sanonut People-lehdelle.

Vuonna 2008 masennus oli Vonnin mukaan niin paha, ettei hän päässyt ylös sängystä. Alppihiihtäjä on kertonut syövänsä yhä masennuslääkkeitä, mutta nauttivansa silti elämästä täysillä. ”Mitä järkeä pelkäämisessä on? Olen kaatunut miljoona kertaa. Jos kulkee ympäriinsä peloissaan, ei koskaan voi nauttia elämästä”, Vonn kuvaili elämänasennettaan Self-lehdelle. ”Elämään on vain yksi mahdollisuus, joten silloin on pidettävä hauskaa.”

Rajoja rikkovat roolimallit

 

Autojen maailmasta ei ole löytynyt ainoastaan ammattia – vaan myös poikaystävä! Danica Patric seurustelee tällä hetkellä amerikkalaisen autourheilijan Ricky Stenhouse Juniorin kanssa.

 

Yhdeksi historian parhaaksi naiskuljettajaksi luokiteltu, yhdysvaltalainen Danica Patrick, 33, jätti 16-vuotiaana koulun kesken, koska halusi tavoitella unelmaansa autourheilijana. Karting-autoilun hän oli aloittanut olleessaan vasta 10-vuotias.

Nyt Patrick on ensimmäinen nainen, joka on voittanut Indy Car -kilpailun. Hän on roolimalli monelle autourheilijan urasta haaveilevalle nuorelle. ”Roolimallina oleminen antaa minulle itsevarmuutta, mutta loppujen lopuksi asialla ei ole mitään väliä. Minulla on päättäväisyyttä päihittää vastustajani olivat he tyttöjä tai kundeja. On hauskaa olla erilainen”, Patrick kertoi AOL.com-sivustolle.

Patrickin asema autourheilijana on kyseenalaistettu moneen kertaan. Hänen painoaan on pidetty kohtuuttomana valttina suhteessa suurempikokoisiin miehiin. Lisäksi naista on kritisoitu siitä, että hän toimii urheilu-uransa ohella mallina ja mainoskasvona eri yrityksille.

Kritiikkiä on joutunut kestämään myös kamppailu-urheilija Ronda Rousey, 28, ensimmäinen nainen, joka on otettu mukaan vapaaotteluorganisaatio UFC:n vapaaottelijaksi.

Haastatteluissa Rousey usein kiroilee ja puhuu häpeilemättä miesasioistaan. Erityisesti Rousey on aiheuttanut pahennusta lyttäämällä muita urheilijoita.

Pekingin olympialaisissa vuonna 2008 Rousey voitti pronssia judossa alle 70-kiloisten sarjassa – ja suomi julkisesti uimari Michael Phelpsiä. Häntä risoi Phelpsin tapa vetäytyä omiin oloihinsa olympialaisten aikaan pidetyissä illanistujaisissa – uimari käyttäytyi hänen mukaansa ylimielisesti. ”En halunnut edes moikata sitä tyyppiä. Hänen pitäisi chillata”, Rousey arvosteli ESNews-urheilukanavan haastattelussa.

Nykyään Rousey keskittyy vapaaotteluun, ja urheilun ohella hän tekee mallin ja näyttelijän töitä. Hänellä on myös lähes kaksi miljoonaa seuraajaa kuvapalvelu Instagramissa. Upeasta ulkomuodostaan huolimatta Rousey on kertonut kamppailleensa pitkään itsetuntonsa kanssa. ”Vihasin ulkonäköäni 22-vuotiaaksi asti”, Rousey kertoi maaliskuussa ESPN:lle. Hän halusi näyttää langanlaihalta kansikuvatytöltä.

Vuoden 2008 olympialaisten jälkeen Rousey lopetti vaa’alla käymisen ja alkoi syödä mielensä mukaan. Pikkuhiljaa minäkuva korjaantui. ”Ajattelin pitkään, että minun pitäisi muuttaa vartaloni tietynlaiseksi, jotta olisin onnellinen. Mutta kun yritin ensin olla onnellinen, myös suhtautumiseni vartalooni muuttui.”

 

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.