Millaisia rahankäyttäjiä valtiovarainministeri Antti Rinne ja hänen puolisonsa Heta Ravolainen-Rinne ovat? Pariskunta piti viikon ajan kirjaa menoistaan.

Valtiovarainministeri Antti Rinne, 52, hoitaa työkseen Suomen valtion raha-asioita. Mutta kuinka hän hoitaa omaa talouttaan?

Rinne ja hänen vaimonsa Heta Ravolainen-Rinne , 40, asuvat Mäntsälässä omakotitalossa. Arki on kiireistä: kesällä valtiovarainministerinä aloittanut Rinne on ehtinyt yhden viikon aikana jo Helsinkiin, Brysseliin, Jyväskylään ja Kuopioon.

Puoliso Heta työskentelee Vantaalla ja on Mäntsälässä yhtä tunnettu kuin miehensä. Hän on kunnanvaltuutettu ja edellisten kuntavaalien ääniharava, jonka luottamustehtävien lista ei jätä arvailtavaa, mihin vapaa-aika kuluu. Lähes joka ilta on jonkin yhdistyksen kokous.

Raha-asioissa Rinteet vaikuttavat tyypillisiltä suomalaisilta, vaikka tulot ylittävätkin keskivertosuomalaisen tienestit ministerin- ja insinöörinpalkkoineen. Rahat menevät asumiseen, perusarkeen kaksine autoineen ja talon laittoineen sekä ”kesämökkiin”, Rinteiden tapauksessa veneeseen. Kumpikaan ei ole shoppailevaa sorttia, päinvastoin.

Maanantai

Heta 0 €

Antti 0 €

– Meillä oli vähän poikkeuksellinen tämä taloudenseurantaviikko, koska Antti oli alkuviikon lomalla, Heta sanoo.

– Joo, minulla on ollut tänä syksynä kolme vapaapäivää, ja ne osuivat tälle viikolle, Antti selventää.

Viikot Antti Rinne tekee ministerin hommia, viikonloput kuluvat maata kiertäessä puolueen puheenjohtajan roolissa.

Vaimo kunnioitti aviomiehensä poikkeuksellista vapaata putkea tekemällä alkuviikon osittain etätöitä kotoa. Hän on piikiekkoja valmistavassa Okmeticissa suunnittelijana.

Maanantai-illan pariskunta vietti Mäntsälän kunnanvaltuustossa. Siellä he saivat kunnan piikkiin sämpylät ja kahvit.

– Tein aamupäivällä koneella hommia, ja Antti lueskeli sohvalla. Ruokaan ei mennyt rahaa ollenkaan, kun Antti teki ruokaa pakkasesta, Heta sanoo.

– Se oli sitä keittoa vai mitä se oli? muistelee Antti.

– Ei vaan teit niistä lopuista hirvenlihoista pataa, vaimo muistuttaa.

Antti Rinne innostuu kertomaan, kuinka hän ostaa tutuilta metsästäjiltä muutaman kerran syksyssä kymmenen kilon satsin hirvenlihaa, valmiiksi pakattua paistia, jauhelihaa ja keittolihaa. Nyt pitäisi taas laittaa uusi tilaus vetämään.

–  Meillä on vielä pakkaset täynnä ruokaa, Heta muistuttaa.

–  Mutta ei ole hirveä!

Tiistai

Huoltoasemalla sämpylä, kahvi, tee, limsa ja croissant 13,50 €

Auton tankkaus 87 €

Tiistaina pariskunta ajaa Rymättylään 240 kilometriä suuntaansa laittamaan venettään talvikuntoon.

– Jos meillä jotain normaalin yli menevää kulutusta on, se on tämä vene, Antti sanoo.

Vilm II -merkkinen 12-metrinen moottoripurjevene on ollut Rinteillä kuusi vuotta. Silloisessa DDR:ssä vuonna 1981 valmistettu paatti oli ostettaessa huonossa kunnossa, joten sen laittamiseen on mennyt niin aikaa kuin eurojakin.

– Veneeseen on laitettu aika monta kymmentätuhatta, Heta sanoo.

Viime kesänä, kun Antti Rinteellä oli viisi päivää yhtämittaista lomaa, vene oli ensi kertaa siinä kunnossa, että siitä pystyi vain nautiskelemaan ilman remonttivaivoja.

– Ei tarvinnut kesken matkaa laturin hihnoja vaihdella, nauraa Heta, jolla on autoteknikon ja automaatioinsinöörin tutkinnot.

Veneen talvisiivousta varten Rinteet lainaavat tutuilta ilmaiseksi peräkärryn ja tekevät kotona eväät matkaan.

Keskiviikko

Öljypolttimen vaihto 1 000 €

Kevytpolttoöljyä 1 050 litraa 1 018,50 €

Ruokakauppa 150 €

Antille 2 pukua, 4 paitaa, kaksi paria kenkiä ja sukkia 1 307,65 €

Auton katsastus 65 €

Nakkeja ja salaatteja iltapalaksi 20 €

Keskiviikkona on Antin vapaan viimeinen päivä, ja se alkaa herätyksellä klo 7.15. Öljypoltinta vaihtamaan tullut asentaja soittaa ovikelloa.

– Meidän yhteinen joululahja, Heta vitsailee öljypolttimesta.

– Tämä on messutalo vuodelta 1992. Talossa on sellainen erikoisuus, että tätä voi lämmittää sekä puulla, öljyllä että sähköllä.

Öljypolttimen vaihtamisen yhteydessä selviää, että öljykin on loppumassa.

– Tilattiin sitten vielä öljyä tuhat litraa. Se riittää puoleksi vuodeksi.

Reilut parikymmentä vuotta vanha talo on vaatinut muutakin laittoa. Lattia on uusittu muutama vuosi sitten, ja takapihalle on noussut kaikenlaista rakennelmaa.

– Pihalla on 80-neliöinen terassi, palju ja grillikota. Itse on ne kaikki pystytetty, Antti sanoo.

Kun Heta on saanut työnsä tehtyä, Rinteet hyppäävät Antin Volkswagen Passatiin ja suuntaavat Lahteen. Siellä asuu Antin toiseksi nuorin tytär, jolla on pääsykokeet sosionomiopintoihin. Antti ja Heta menevät siksi aikaa hoitamaan tyttären lapsia, kolmevuotiasta poikaa ja kymmenkuista tyttöä.

– Käymme ruokakaupan kautta. Tyttären puolisokin opiskelee, joten pyrimme auttamaan heitä tällaisissa arkijutuissa. Ostamme ison kassillisen ruokaa, joka riittää moneksi päiväksi.

Lahdessa Heta ottaa lasten kanssa päikkärit ja Antti tekee ruuan. Kun lastenhoitokeikka on hoidettu, pari suuntaa Lahden Sokokselle. Edessä on tehtävä, jota Antti inhoaa yli kaiken: vaatteiden ostaminen.

– Vaatteiden sovittaminen on kamalaa. Ostan usein vaatteeni Orimattilan Megamyyntiareenasta, josta saattaa saada kotimaisen merkin pukuja alle satasella. Nykyään, kun oman tontin ulkopuolella ei voi kulkea ihan millaisissa vaatteissa tahansa, haen työvaatteita Sokokselta. Sieltä löydän ne helposti ja nopeasti, kun aika on aina kortilla.

Viidessätoista minuutissa Antti on ostanut kaksi pukua, neljä paitaa, kahdet kengät ja sukkia.

Kotimatkalla Rinteet muistavat, että autokin pitäisi katsastaa. Passat on tuore hankinta alkukesästä.

– Yritin sanoa Antille, että mennään yhdessä katsomaan autoja, kun minulla on kuitenkin autopuolen koulutus, Heta kertoo.

– Mutta sitten eräänä iltapäivänä Antti oli livahtanut itsekseen Lahteen autokaupoille. Melkein arvasinkin sen, kun mies ei vastannut puhelimeen.

Autokaupasta tarttui mukaan liikkeeseen juuri saapunut vuoden 2007 Volkswagen Passat, jolla oli ajettu 200 000 kilometriä ja joka maksoi 7 000 euroa.

– Eikä katsastuksessa tullut mitään huomautettavaa, Antti kertoo polleana.

Ministerin iltapuhde.

Torstai

Hetan lounas 6,10 €

Antin lounas 7,20 €

Työkäsineet, pihtisetti, suklaata 18,40 €

Mäntsälän käsityökeskuksen joulukyläkurssi 30 €

Torstaina Rinteillä on paluu arkeen. Se tarkoittaa, että ministeriauto hakee Antin puoli kahdeksalta kohti Helsinkiä. Heta lähtee vähän myöhemmin ajamaan Volvollaan työpaikalleen Vantaan Koivuhakaan.

Heta on Okmeticilla myös toimihenkilöiden pääluottamusmies. Molempien päivät ovat täynnä palavereita. Antilla valiokuntia, EU-ministerivaliokuntaa ja IMF:ää, Hetalla pohdintaa ensi vuoden palkankorotusten jakamisesta.

Kumpikin syö lounaan työpaikkansa ruokalassa.

– Meillä on valtioneuvoston linnassa oikein hyvä ruokala, Antti kehuu.

Heta käy päivällä fysioterapiassa, jonka työnantaja maksaa.

Työpäivän jälkeen Heta ajaa hakemaan villasukkia Mäntsälän eläkkeensaajilta. Sukkien kerääminen liittyy kampanjaan, jonka Hetan puheenjohtama Keski-Uudenmaan rauhanturvaajat on organisoinut. Alueen sotaveteraaneille neulotaan villasukkia joululahjaksi.

Sukkienkeruureissun jälkeen Heta menee ostoksille Robin Hoodiin. Mukaan tarttuvat työkäsineet, pihtisetti sekä kymmenen euron suklaatarjous.

Illalla ohjelmassa on käsitöitä Mäntsälän käsityökeskuksessa. Tällä kertaa Heta opettelee tekemään ikkunan väliin laitettavan joulukyläkoristeen.

Perjantai

Antin lounas 7,20 €

Hetan lounas 6,10 €

Ruokakauppa 72,60 €

Alko 11,30 €

Auton tankkaus 70 €

Antti lähtee perjantaina töihin puoli seitsemältä, Heta suuntaa kahdeksaksi Tuusulaan Keski-Uusimaa-lehden haastatteluun, jonka aiheena on veteraanien villasukkaprojekti.

Molemmat syövät lounaan omissa työmaaruokaloissaan. Antin kalenterissa on viisi tapaamista, ja hän pääsee lähtemään kotiin kuudelta. Heta menee työpäivän jälkeen tukiryhmänsä tapaamiseen: hän pyrkii eduskuntaan ensi keväänä.

Mäntsälän Citymarket on Antin ja Hetan lähikauppa.

Kun Heta palaa illalla kotiin, siellä odottaa yllätys. Antti on järjestänyt vaimolleen yllätyspikkujoulut.

– Antti osti punaviinin, minikinkun sekä lanttu- ja maksalaatikon, Heta kehaisee.

– Ilman rusinoita! lisää Antti.

Lauantai

Hetan tee ja fetapiirakka huoltoasemalla, 5 €

Illallinen ja viiniä laivalla, 30 €

Viikonloppuaamuina Rinteillä ei loikoilla sängyssä puoleenpäivään. Antti lähtee puoli yhdeksältä kohti Lappeenrantaa, jossa on demarinaisten liittokokous. Siellä hän pitää puheen naisten ja miesten palkkaerojen kaventamisesta. Demarinaiset tarjoavat lounaan.

Aamupäivällä Heta on kotona suunnittelemassa nettisivujaan. Lounaan hän käy syömässä naapurissa, jonka Partylite-kynttiläyritys sponsoroi Hetan uusinta harrastusta, kartturin hommia Kuplapaja-rallisarjassa.

Lounaan jälkeen Heta lähtee naapurinsa kanssa kohti Turkua ja kuplarallisarjan päätösristeilyä. Laivalla menee kolmekymppiä illalliseen.

– Entäs ne siiderit? aviomies kyselee. Vaimo pudistelee nauraen päätään.

Antti palaa illalla kuuden maissa kotiin ja syö pakastimesta makkarakeittoa.

Sunnuntai

Hetan aamiainen laivalla: tee, jogurtti, pasteija 7 €

Tuliaisia laivalta 40 €

Lounas laivalla 25 €

Antin ruokaostokset 11,85 €

Heta herää sunnuntaiaamuna laivalla, Antti aloittaa aamunsa siivoamalla kotona.

Vaimo on kotona illalla vasta vähän ennen kymmentä. Hänellä on mukanaan tuliaisia Antin lapsenlapsille sekä jotain pientä myös Antille.

– Hokasin laivalla, että sillähän on maanantaina synttärit!

Pakastin on Rinteillä ahkerassa käytössä.

Antti käy vielä ostamassa vierasvaraksi pakastepullia ja -pasteijoita.

Kahvi unohtuu, taas. Onneksi on murukahvia.

Antti Rinteen ja Heta Ravolainen-Rinteen viikon menot: 4 009,40 €.

Katso myös video, jolla Antti ja Heta kertovat, kuinka he hoitavat parisuhdettaan.

Lue myös:

Ihanan kallista! Kaupunkilaisnaiset paljastavat, mihin törsäävät palkkansa

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Älä säästä väärin: 15 tuotetta, joista ei kannata pihistää

Näin Teemu Selänteen läheiset ovat päässeet nauttimaan kiekkotähden rahoista

Antti Rinne

Valtiovarainministeri ja SDP:n puheenjohtaja syntyi vuonna 1962 Helsingissä. Oikeustieteen kandidaatti.

Kaksi biologista lasta ja kaksi lasta ex-vaimon entisestä avioliitosta. – Ajattelen, että minulla on neljä tytärtä.

Heta Ravolainen-Rinne

Automaatio-insinööri syntyi vuonna 1974 Mikkelissä. Suunnittelija Okmeticilla. Mensan jäsen. Sotilasarvoltaan ylikersantti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.