Kansanedustaja Silvia Modig osti puutalon Helsingin Kumpulasta puoliksi ystävänsä kanssa. ”Mukavampi palella kaverin kanssa pipot päässä, kun lämmitys prakaa!”

Nuorempana Silvia Modig irtisanoutui surutta töistä päästäkseen matkustelemaan. Välillä hän hankki toimeentulonsa keräämällä pulloja ja dyykkasi ruokansa monta vuotta. Nyt kansanedustajan rahat menevät oman puutalon rapsuttamiseen.

Kuistin laajennus ja molemmille oma sisäänkäynti. Sitten uusi kylpyhuone hirsirungon ulkopuolelle, niin ei voi tulla vesivahinkoa, Silvia Modig, 39, selittää ja viittoilee kohti puutalon muratin peittämää kuistia.

Kymmenen vuotta tätä etsittiin, kunnes kolme vuotta sitten vastaan tuli se oikea: hyvin huonokuntoinen, kahdelle ihmiselle sopiva puutalo Helsingin Kumpulasta. Silvia osti omakotitalon puoliksi ystävänsä kanssa, ja he kunnostavat taloa itse pikkuhiljaa.

– Onneksi standardini eivät ole remontoinnissa kovin korkealla. Mutta koti on minulle tosi tärkeä. Tykkään asua puutalossa ja tykkään, että on piha, jonne voi aamulla mennä ihanasti kahvikupin kanssa.

Silvia Modig on asunut koko elämänsä Itä-Helsingissä, aina Kulosaaresta Mellunmäkeen. 16 viime vuotta metroradanvarren kasvatti on kuitenkin viihtynyt Kumpulassa.

– Ja Kumpula tulee olemaan loppusijoituspaikkani.

Alueen neliöhinnat huitelevat nykyisin reilussa 5 000 eurossa, mutta vielä 1980-luvulla kaupunginosa oli huonossa maineessa.

– Sain lapsena käydä serkkujeni kanssa Kumpulan maauimalassa, mutta leikkimään tänne ei saanut jäädä. Heti uinnin jälkeen piti ottaa pienempiä serkkuja kädestä kiinni ja tulla kotiin.

Ennen omakotitaloaan Silvia asui vuosia kumpulalaisissa yhteisöissä, kuten kansalaisjärjestö Oranssin nuorisoasunnoissa. Juuri kaupunginosan yhteisöllisyys häntä viehättää edelleen.

– Puutaloissa pamahtaa milloinkin mikäkin, ja silloin naapurit kokoontuvat avuksi talkoisiin. Kaikki tuntevat toisensa, ja Erja Salon pyörittämässä Kumpuoti-ruokakaupassa kuulee naapuruston uusimmat kuulumiset.

Se, että aktivisti-Silviasta tuli vuonna 2011 kansanedustaja-Silvia, ei ole muuttanut ihmisten suhtautumista.

– Täällä kaikki tuntevat minut minuna. Kun lähden tärkeänä töihin puku päällä, joku lapsi saattaa nauraa, että sä näytät ihan papilta. Minun on aivan turha lähteä keulimaan, Silvia nauraa.

Maanantai: junalippu 42 €

”Tulen junalla mutsin mökiltä Itä-Suomesta suoraan töihin. Helsingin kaupunginhallitus kokoontuu joka maanantai, ja olen oman ryhmäni vetäjä. Kokouksia on kolme putkeen, ja syön mitä niissä on tarjolla.

Politiikkaan ajauduin vähän vahingossa. Tein nuorena hanttihommia, ja parikymppisenä aloin juontaa tv-ohjelmia. Talvisin halusin matkustella, joten irtisanouduin vaikka töistä, jotta pääsin reissuun. Moni sanoi, ettei toiminnassani ollut mitään järkeä, enkä etenisi urallani ikinä. Mutta minä en tiennyt, minne olisi pitänyt edetä.

"Elin kesän keräämällä pulloja ja hakemalla äidin siirtolapuutarhasta kasviksia ruuaksi."

Välillä olen ollut tosi tiukilla ja elänyt ihan nollatuloilla, mutta se on ollut yleensä täysin oma valintani. 25-vuotiaana päätin perustaa muutaman muun innostuneen kanssa ryhmärakentamiseen kannustavan Vaahteramäki-yhdistyksen, enkä mielestäni ehtinyt tehdä samalla palkkatöitä. Elin sen kesän keräämällä pulloja ja hakemalla äidin siirtolapuutarhasta kasviksia ruuaksi.

19-vuotiaana tutustuin teatterikurssilla ihmisiin, jotka olivat mukana kansalaisjärjestö Oranssin toiminnassa. Oranssi asunnot ry perustettiin 1990-luvun alussa helpottamaan nuorten asuntotilannetta. Pian huomasin olevani sen puheenjohtaja, ja minun piti opetella puhumaan virkamiesten kanssa ja ymmärtämään byrokratiaa.

Kun kaupunki teki mielestäni vääriä päätöksiä, tajusin, että kuka tahansa voisi asettua ehdolle. Yllätyksekseni pääsin läpi vuoden 2008 kuntavaaleissa – ja sillä tiellä olen yhä. Toisinaan kansanedustajankin vaikutusmahdollisuudet tuntuvat pieniltä, toisinaan taas huomaa, että jotain asiaa saa vietyä eteenpäin. Tapaan myös paljon lapsia ja nuoria ja yritän tehdä politiikasta lähestyttävämpää. Joskus koen voivani vaikuttaa yllättävissä yhteyksissä.”

Tiistai: 0 €

”Työskentelen koko päivän kotona. Meilailen Paula Vesalan kanssa. Hän on aloittamassa taidekummihanketta, jossa tehtäisiin taiteilijoiden arkea tutuksi kansanedustajille. Lounaaksi sulatan ruokaa pakastimesta. Minulla on jäljellä viime vuoden satoa äitini siirtolapuutarhasta, ja yritän syödä sitä pois ennen kuin uutta tulee tilalle.

Noin kuusi vuotta sitten aloin dyykata ruokaa silloisen tyttöystäväni innoittamana. Yhteisössämme suunniteltiin kauppareissut niin, että ensin katsottiin, mitä roskiksista löytyy ja vasta sitten mentiin kauppaan. Dyykkaus on aina ollut minulle enemmän ekologinen kuin taloudellinen valinta. Tuntuu hirveältä haaskaukselta, kun näkee roskiksessa täysin kelvollista leipää, juustoa, jugurttia – kaikkea sitä, mitä oli menossa ostamaan.

Dyykkaamiseen jää koukkuun. Vaikka en enää ehdi dyykata, on yhä joskus pakko kurkata ohimennen roskikseen ja tsekata, mitä siellä on. Kävin vielä kansanedustajanakin dyykkaamassa, ja silloin joku tunnisti minut asuntonsa parvekkeelta ja huusi, olenko se kansanedustaja. Minä heilutin takaisin ’Joo!’ ja jatkoin roskiksen tonkimista.

"Dyykkaus muutti suhdettani ruokaan pysyvästi."

Dyykkaus vaikeutuu koko ajan: kaupat panevat roskikset lukkoon tai iskevät sinne valvontakameroita, vaikka poisheitetyn ruuan ottaminen ei ole keneltäkään pois. Onneksi kauppojen mahdollisuutta antaa vanhaksimenevää ruokaa tarvitseville on nyt helpotettu.

Dyykkausmenneisyys on muuttanut suhdettani ruokaan pysyvästi. Vaikka minulla ei ole nyt rahasta pulaa, ostan aina punaisen tarran aleruuat, koska tiedän, että ne ovat menossa seuraavaksi roskiin.”

 

Uusi pyöräilykypärä löytyy naapuruston pyöräliikkeestä.

Keskiviikko: pyöräilykypärä 80 €

”Pyöräilen paljon ja olen pitkään harkinnut hyvän kypärän hankintaa. Nyt saan sen viimein ostettua. Seuraava hankinta pyörääni on lukkopolkimet.

Muuten en juuri jaksa käydä shoppaamassa. Tykkään vaatteista, mutta olisi ihanaa, jos joku toisi ne valmiina kotiin.

Ennen ostin vaatteeni enimmäkseen kirppareilta, mutta sitten kun piti opetella naamioitumaan kansanedustajaksi, tuli Stockmannin naistenosasto tutuksi. Haluan kunnioittaa pukeutumisellani eduskuntainsitituutiota.

Nykyisin kaapissani on kauluspaitoja ja joku pukukin. Mutta ensimmäisenä päivänä eduskunnassa luulin vilpittömästi olevani siististi pukeutunut. Paavo Arhinmäki oli muistuttanut, että sinä päivänä otetaan kuva, jota käytetään tulevat neljä vuotta. No, siellä minä seisoin tyytyväisenä itseeni, oli puhdas ruutupaita ja ihan uusi huppari. Paavo pyöritteli päätään minut nähdessään. Hupparikuva herätti monissa äidillisiä tunteita, ja sain keski-ikäisiltä rouvilta viestejä, että he voivat viedä minut vaateostoksille.”

Torstai: ruokakauppa 32 €

”Torstaina puran sähköposteja, suunnittelen syksyn aikataulua ja perehdyn tuleviin asioihin. Aloitin tällä kaudella ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajana, ja aihepiirissä on paljon opettelemista.

"En ole ikinä ostanut mitään uutta kotiin."

Pyörähdän Kyläsaaren kierrätyskeskuksessa, sillä siellä tekee hyviä löytöjä. Olen vinkannut paikasta ulkopaikkakunnalta tuleville kansanedustajille, jotka tarvitsevat huonekaluja Helsingin-asuntoonsa.

En ole ikinä ostanut mitään uutta kotiin. Olen hankkinut kaiken kirpparilta, ja Kumpulassa huonekalut siirtyvät usein ihmiseltä toiselle. Tykkään sisustaa, mutta haluan kuluttaa mahdollisimman vähän. Viimeksi ostin kierrätyskeskuksesta kattolampun sekä nojatuolin, jonka verhoilutin uudestaan. Otin siihen kestävän kankaan ja vaihdatin jousituksenkin, joten se tuli maksamaan 650 euroa. Ymmärtäähän sen, että jengi ostaa mieluummin halvemman uuden nojatuolin Ikeasta.

Illalla olisi ystäväni Wallu Valpion kiva Helatorstaiklubi, mutta työpäivät ovat niin vaativia, että jaksan harvoin lähteä viikolla ulos. Tänäänkin jään kotiin.

Tykkään käydä keikoilla, ja kesän kohokohtiin kuuluvat festarit. Viime kesänä kävin Ilosaarirockissa ja Flow’ssa. Suurimman vaikutuksen teki Haloo Helsinki. Se musiikki ei ole koskaan kolahtanut, mutta bändi tekee omaa juttuaan niin kunnianhimoisesti, että oli pakko digata. Toinen iso juttu oli Atomirotan keikka.”

Kun eteen osuu hyviä vinyylilevyjä, ei Silvia nuukaile. Rahaa palaa myös keikkoihin ja festareihin.

Perjantai: cafe latte 4,70 €, lounas 8,90 €, taksi 17 €

”Olen pahasti myöhässä Ruben Stillerin Pressiklubin nauhoituksista, joten on pakko turvautua taksiin. Puhumme rasismista Jari Tervon ja Tuomas Enbusken kanssa. Kun maahanmuuttokriittisyys-sana lanseerattiin, muuttui koko retoriikka. Ketään ei saa enää sanoa rasistiksi, vaikka jonkunhan on pakko olla sellainen!

Olin ylpeä valtuustostamme, kun päätimme yksimielisesti avata lähistölläni sijaitsevan Koskelan sairaalan vastaanottokeskukseksi. Mutta nyt naapurustoomme on levitetty lappuja, joissa varoitellaan turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista ja ryöstöistä. Kyse on henkensä kaupalla tänne tulleista ihmisistä! Se on raivostuttavaa. Poliisikin on todennut, että vastaanottokeskukset eivät näy rikostilastoissa.

Kymmenisen vuotta sitten minut ja tyttöystäväni hakattiin, kun erään ravintolan portsari tajusi, että olemme naispari. Muistan, kuinka pelottavaa oli tajuta, että tämä ihminen vihaa meitä.

Homoutensa tai suomenruotsalaisuutensa voi peittää, ihonväriä ei. Luulen, että tällaisina talodellisesti epävarmoina aikoina monet ihmiset tarvitsevat vihollisen, jota syyttää. Onneksi on myös niitä, jotka auttavat hiljaa ja vievät pakolaisille vaatteita. Muutakin hyvää tapahtuu, Ozan Yanar ja Nasima Razmyar valittiin eduskuntaan, ja kouluissa eletään jo ihan eri tavalla kansainvälisessä maailmassa. Kun se sukupolvi kasvaa aikuisiksi, tämän hulluuden täytyy olla ohi.”

Lauantai: pieni taulu kirpparilta 5 €, illallinen ravintolassa 45 €

”Lauantaina kunnostan yhtä ikkunoistani. Alkuperäisessä kunnossa olevan puutalon hienoimpia piirteitä on se, monia asioita voi kunnostaa omin käsin, esimerkiksi juuri ikkunoita. Sen kuin hioo, kittaa ja maalaa, ja ne ovat vuosia kuosissa.

Pyöräilen Malmille pihakirppikselle ja ostan pienen sympaattisen taulun norsusta. Tulen siitä hyvälle tuulelle, vaikka siinä ei ole mitään järkeä.

Illalla lähden ulos syömään. Käytän aika huolettomasti rahaa ravintoloihin. Tänään syön ystävieni kanssa nepalilaisessa ravintolassa. Nepalilainen ja thaimaalainen ovat lempikeittiöitäni. Helsingissä on nykyisin uskomaton ravintolatarjonta, ja pyrin kyllä testaamaan uusia paikkoja, mutta niitä syntyy niin nopealla tahdilla. Olen kasvissyöjä, joten se onneksi vähän rajoittaa.”

Sunnuntai: 0 €

”Tänään on lähestulkoon vapaapäivä. Siivoan kotiani ja valmistaudun maanantain kaupunginhallitukseen. Tällä viikolla rahaa ei ole mennyt hirveästi, mutta se vaihtelee paljon.

"Olen pienituloisen yksnhuoltajan tytär, mutta rahasta tai sen puutteesta ei tehty kotona koskaan numeroa."

Olen pienituloisen yksinhuoltajan tytär, mutta rahasta tai sen puutteesta ei tehty kotona koskaan numeroa. Onni oli ihan muissa asioissa. Samalla tavalla suhtaudun rahaan edelleen. Totta kai on ihanaa, ettei tarvitse stressata laskuista tai voi lähteä matkalle, jos haluaa. Mutta raha itsessään ei ole ollut koskaan tärkeää.

Minulla on myös sen verran elämänkokemusta, että tiedän, kuinka arvaamatonta kaikki on. Pitäisi elää jokainen päivä täysillä mutta vastuullisesti. Isoille muutoksille mahtaa harvoin mitään. Ne voivat panna kaiken uusiksi, hyvässä ja pahassa.”

Viikon menot yhteensä 234,60 €

Lue lisää:

Hyväosainen dyykkaa ruokansa roskiksista – miksi ihmeessä?

Silvia Modig
  • Syntynyt 8.7.1976 Helsingissä. Vasemmistoliiton toisen kauden kansanedustaja.
  • Asuu ystävänsä kanssa puutalossa Helsingissä.
  • Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen.
  • Juontanut lukuisia nuorten- ja viihdeohjelmia.
Vapari

Näin paljon Silvia Modig kuluttaa rahaa viikossa: ”Dyykkasin ruokaa roskiksesta kansanedustajanakin”

Meni muuten väärin, toi poliisin lausuma ettei pakolaiskeskukset näy rikostilastoissa, juurihan poliisi julkaisi tilastoi nousseista rikos piikeistä lähistöllä. Ota nyt punaiset lasit pois, ja herää todellisuuteen. Mieti hetki, miksi vain miehiä tulee, kuka mies jättäisi perheensä sotaan oikeasti.. Katsoin muuteen Saksassa satama terminaalissa tulijoita, juu tulivat varmasti ykkösluokassa, ainoa näkyvä hätä oli puhelimen nettiin saanti.
Lue kommentti
Sari Saukkonen

Näin paljon Silvia Modig kuluttaa rahaa viikossa: ”Dyykkasin ruokaa roskiksesta kansanedustajanakin”

Ilahdutti lukea, miten Silvia on sisustanut kierrätystavaralla. Itse koin nyt viisikymppisenä erittäin riitaisen eron ja sain mukaani likimain vaatteeni ja käsityötarvikkeita. Katastrofaalinen taloudellinen tilanteeni pakotti hankkimaan huonekalut ym. tarpeellisen tavaran kirppareita ja roskakatoksista. Facebookin kirppikset ovat osoittautuneet aivan mahtaviksi. Olen saanut ventovierailta ihmisiltä myös aivan ilmaisia huonekaluja ja koko asunnon sisustus on maksanut ehkä pari tonnia. Ja...
Lue kommentti

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.