Yhteistä kieltä ei ole, mutta Nataschan lasten vanhoista kengistä löytyy Eliakselle ja Hadille sopivat.

Mitä tapahtui, kun paikalliset asukkaat halusivat tutustua turvapaikanhakijoihin?

Kaskisten kirjastossa eläkkeellä oleva uskonnonopettaja Pauli Toivonen on palauttamassa kirjoja, kun ovi tempautuu auki.

– Let’s go in, viittelöi nainen nelihenkistä perhettä astumaan sisään.

Suomalaisnainen kertoo kirjastonhoitajalle, että perhe tarvitsee kirjastokortin ja kaivaa sitten puhelimen taskustaan.

– Hei, tässä puhuu Sirkka Suurla Kaskisista. Sain numerosi, kun etsin farsin tulkkaajaa. Sopisiko sinulle nyt samantien?

Suurla painaa puhelimen kaiuttimen päälle ja pian kirjastossa raikaa farsin kieli. Fahimin perhe saa kuulla, että kirjaston käyttö on ilmaista ja he voivat tilata kaukolainalla omankielisiä kirjoja ja elokuvia. Perheen isä Reza Fahimi kysyy, mahtaisiko lapsille löytyä piirrettyjä.

Kirjastovirkailija kirjaa toiveen ylös ja ojentaa perheelle yhteisen kirjastokortin. Perheen äiti Zeyned Muhammadi sujauttaa sen lompakkoonsa.

– Mukavaa saada uutta väriä Kaskisiin, sanoo tilannetta seurannut Toivonen ja lähtee rollaattorilla kotiinsa.

Asiakkaiden mentyä kirjasto hiljenee. On pieni ihme, että täällä Kaskisissa on oma kirjasto. Pohjanmaalaisella saarella sijaitseva Kaskinen on väkiluvultaan Suomen pienin kaupunki.

Komeat ja edelleen hyvin hoidetut puutalot ovat peräisin 1700-luvulta, jolloin Kaskisten satamassa rakennettiin Ruotsin vallan valtamerilaivoja. Kaupungin seuraava kulta-aika osui 1980-luvulle, jolloin paperi- ja sellutehtaissa riitti töitä ja asunnoista oli pula.

Rahtisatama työntää edelleen laivoista kaupunkia halkovalle radalle Pohjois-Suomeen meneviä kontteja, mutta asukasmäärä on laskenut jo pitkään. Vuoden alussa kaskislaisia oli enää 1 324, ja moni alkoi pelätä, että väki loppuu.

Kunnes kesällä kaupungista yhtäkkiä vuokrattiin kymmenen tyhjillään seissyttä asuntoa.

"Pojat ovat alkanet nähdä öisin painajaisia."

Kahden äidin kohtaaminen

Kesäkuussa kaskislainen musiikinopettaja Sirkka Suurla turhautui uutisiin Välimeren hukkumakuolemista.

– Kaskisiin mahtuisi helposti 300 turvapaikanhakijaa, Sirkka kirjoitti Facebook-seinälleen. Ystävä vastasi, että ”muutama perhe on jo tullutkin”.

Siihen loppui Sirkan kesärauha.

– Olin jo ajatellut lahjoittaa tyttäreni äitiyspakkauksen naapurikunnan vastaanottokeskukseen, joten pirautin sinne samantien, Sirkka kertoo.

Kristiinankaupungissa puhelimeen vastasi kiireinen sosiaalityöntekijä, joka riemastui kaskislaisesta yhteydenotosta. Sirkka sai kuulla, että vastaanottokeskus on täynnä ja henkilökunta voimiensa rajoilla. Vapaaehtoisten apu oli tervetullutta.

Mutta miten tulijoita voisi auttaa? Sirkka kyseli. Ja ketä hänen naapuriinsa oikein oli muuttanut? Aluksi homma meinasi tyssätä siihen, ettei viranomaisella ollut lupaa antaa tulijoiden osoitteita, mutta Sirkka pyysi kysymään, kaipaako joku paikallista ystävää. Syyrialainen Marwa Fakhro vastasi myöntyvästi.

– Menin ihan sokkona koputtelemaan rappuun. Tuntui hassulta tuppautua tuntemattoman kotiin.

Jännitys osoittautui turhaksi. Sirkan tuomat saippuakuplapullot innostivat Marwan kolme lasta parvekkeelle puhaltelemaan. Naiset istuutuivat olohuoneen kuluneisiin nojatuoleihin.

– Meillä synkkasi heti.

Sirkka kertoi olevansa musiikinopettaja ja muuttaneensa Kaskisiin neljä vuotta sitten Amsterdamista. Marwa puolestaan kertoi opiskelleensa Aleppossa kuvataideopettajaksi, asuneensa pitkään Saudi-Arabiassa ja yrittäneensä turhaan anoa turvapaikkaa Yhdysvalloista.

– Sellaiset lokerot, että toinen on turvapaikanhakija ja toinen paikallinen, katosivat samantien. Olimme kaksi toisistaan kiinnostunutta äitiä ja taideopettajaa.

Marwa kyseli Sirkalta, mitä Kaskisissa voisi tehdä. Kun kotona ei ollut nettiä eikä leluja, lapset olivat käyneet levottomiksi.

Kotiin päästyään Suurla kirjoitti kymmenelle lähimmälle tuttavalleen Marwasta ja kysyi, löytyykö keltään leluja ja ruuanlaittovälineitä. Jo illalla saapuivat ensimmäiset lahjoituskassit.

– Tavaraa tuli niin paljon, että siitä riitti kaikille Marwan naapureillekin.

Avun antajasta pakolaiseksi

Aikaisemmin kerrostalon asunnoissa majoittui paperitehtaan kausityöläisiä, mutta kun tehdas kuusi vuotta sitten muutti Intiaan, talo hiljeni.

Nyt keittiöstä leviää kahvintuoksu. Kaapinovet ovat 70-lukulaisittain sammalenvihreät.

– Pidän niistä kovasti, Marwa sanoo ja ottaa jääkaapista esiin leipomansa inkivääriporkkanakakun. Kahdessa kuukaudessa Kaskisista on tullut koti.

– Äsken taas mietin, että siitä on vain muutama vuosi, kun itse jaoin vanhoja vaatteita ja lääkkeitä köyhille syyrialaisille. Nyt minusta on tullut avunsaaja.

Marwan perheen kotikaupunki Aleppo on pommitusten kohteena, ja suku on levinnyt ympäri maailmaa. Lasten isästä Marwa on eronnut ennen Suomeen tuloa.

– Olimme aiemmin hyvätuloisia, mutta kaikki rahani menivät pakomatkoihin.

Ensimmäiset 18 päivää Marwa ja lapset asuivat helsinkiläisessä vastaanottokeskuksessa, jossa he saivat valmiin ruuan. Kaskisissa hän kokkaa itse. Joka toinen viikko asukkaat pääsevät yhteiskuljetuksella Närpiön Lidliin ja Halpahalliin. Muulloin Marwa käy Kaskisten Salessa.

Turvapaikanhakijoille tarjotaan majoitus, sähkö ja vesi ilmaiseksi. Muihin kuluihin he saavat valtiolta vastaanottorahaa, joka on kolmanneksen pienempi kuin suomalaisten saama vähimmäistoimeentulotuki. Marwa saa kuukausittain itselleen 316,07 euroa ja 201,63 jokaiselle lapselle, yhteensä 921 euroa, käteisenä. Pankkitiliä hänellä ei vielä ole.

– Alkuun raha ei riittänyt, kun piti ostaa vaatteita ja perustarvikkeita.

Mutta kun paikalliset käynnistivät vaate- ja kodintarvikekeräykset, Marwankin elämä on helpottunut.

– Minusta on koskettavaa, että naapuruston väki antaa omastaan.

Ovi käy, ja Talah, 12, ja Nadim, 7, palaavat koulusta. Äiti kysyy, miten koulumatka tänään meni. Alkuviikosta pojat olivat kiskoneet Talahia tukasta ja nimitelleet.

– Tänään meni hyvin, tyttö sanoo.

Se saattaa johtua siitä, että kiusaamisesta kuultuaan kaskislainen luokanopettaja Natascha Pettersson pyysi entisiä oppilaitaan käymään Talahin luona kylässä. Nyt tytöt matkustavat yhdessä bussilla, ja kiusaaminen on loppunut.

"Minulle tämä on ensimmäinen kerta, kun olen ulkomaalaisten kanssa tekemisissä."

Ovet auki urheiluseuroihin

”Haussa poikien kenkiä koossa 27–30, afgaaniperheen pojilla vain kesäkengät”, on Sirkka kirjoittanut Kaskisten vapaaehtoisten Facebook-seinällä ja lisännyt vielä, että ”Äidistään eksynyt irakilaistyttö saatettu perheensä huomaan”.

Opettaja Natascha Pettersson lähtee viestin luettuaan vintille. Neljän lapsen perheessä pieneksi jääneitä kenkiä tulee viskattua sivuun. Saappaita ja lenkkareita löytyykin kolme kassillista.

– Maailmalla niin monella ihmisellä on suuri avuntarve. Olin jo pitkään ihmetellyt, miksei Kaskisten tyhjiä asuntoja tarjota pakolaisille, Natascha kertoo pyöräillessään kenkäkassi tangolla roikkuen.

Oven avaa nelivuotias afganistanilaispoika Hadi, ja pian veljekset jo sovittelevat tuomisia.

– Onko teillä sukkia? Natascha yrittää kysyä suomeksi, englanniksi ja elekielellä, mutta perhe ei ymmärrä.

On taas soitettava tulkille, tuttavan tuttavalle Helsinkiin.

– Ei, meillä ei ole sukkia, perheen isä Reza vastaa katse lattiassa.

Mies kertoo, että lahjoitusten ansiosta muuta vaatetta lapsilla alkaa olla ja kodissakin kaikki on hyvin. Mutta raskaan pakomatkan jälkeen on uusia huolia.

– Pojat ovat alkanet nähdä öisin painajaisia. He ovat pitkään kauhun vallassa, emmekä tiedä mitä tehdä.

Natascha kuuntelee vakavana. Naapurina hän ei voi kuin välittää tietoa vastaanottokeskukselle, joka hallinnoi asukkaiden asioita.

Nyt kun turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen tavalliseen vuoteen verrattuna kolminkertaisesti, turvapaikka-anomuksia käsittelevä Maahanmuuttovirasto on ruuhkautunut. Rezankin perheen on todennäköisesti odotettava turvapaikkapäätöstä yli puoli vuotta.

 

Libanonilaisen Ranan perhe ei uskalla näyttää kasvojaan, ennen kuin Suomeen jääminen on varmaa. ”Vasta nyt matkan aiheuttama stressi ja jännitys alkavat laantua”, Rana kertoo.

 

– Kiitos, kiitos, nähdään, perhe toistelee, kun Natascha tekee lähtöä.

Pihassa Nataschan pojat Eirik, 6, ja Eyolf, 8, kurvailevat pyörillään Marwan pojan Nadimin kanssa. Nyt porukka lähtee yhdessä nappulaliigan treeneihin. Paikalliset urheiluseurat päättivät jo kesällä, että pakolaislapset saavat osallistua toimintaan ilmaiseksi.

Nadim on jo käynyt uimakoulussa ja kulkee nyt Nataschan perheen kanssa pelimatkoilla.

– Minä opin yhdessä päivässä pyöräilemään, Nadim huikkaa englanniksi ja lähtee kohti pelikenttää.

Nataschalle uudet tuttavat tulevat mieleen illalla sängyssä.

– Mietin, että se voisin yhtä hyvin olla minä, joka on lasten kanssa pakomatkalla. Ehkä mieheni olisi paennut aikaisemmin, kun ei halunnut tappaa omia naapureita. Pelkäisin, että vanhin poikani pakotettaisiin sotilaaksi. Jaksaisiko toiseksi nuorimmainen, heiveröinen, kunnes pääsemme turvaan? Mitä jos tyttäreni raiskattaisiin? Välillä pitää vain pakottaa nämä ajatukset päästä.

Viisi sähkövatkainta

– Kappas, tässä on isojen miesten vaatetta.

– Ne voi laittaa tuonne takahuoneeseen.

Aiemmin tyhjillään olleessa liikehuoneistossa käy sutina, kun neljä eläkeläisnaista viikkaa ja järjestää lahjoitusvaatteita. Kaupunki on tarjonnut tilat.

– Kun kesällä kuulin, että Kaskisiin majoitetaan turvapaikanhakijoita, olin aluksi, että voi ei, tuleeko meille nyt lisätyötä, Seija Miettinen tunnustaa.

Punaisen ristin vapaaehtoisten puheenjohtajana on tottunut kokoamaan tukipaketteja köyhille eläkeläisille ja yksinhuoltajaperheille.

– Minulle tämä on ensimmäinen kerta, kun olen ulkomaalaisten kanssa tekemisissä, Seija kertoo.

Naiset laittoivat viidakkorummun pärisemään ja keräysviestiä tuttavilleen. Parissa kuukaudessa melkein kaikille lapsille on löytynyt polkupyörät, jotka paikallinen pyöräkorjaaja ensin tarkasti.

Nyt keräyksessä ovat kerros- ja pinnasängyt. Tarvetta on edelleen myös suurille kattiloille ja uunivuoille.

– Huomenna saamme viisi sähkövatkainta, paikalle poikennut Sirkka sanoo.

Samalla kun sekamelska järjestyy hyllyihin, naisille tulee hyvä mieli: tunne siitä, että tekee oman pienen osuutensa kotoaan lähteneiden eteen.

– Kyllä minä olisin kaivannut vähän kurssitusta, että mistä ne ihmiset tulevat ja millainen se turvapaikkaprosessi oikein on, Seija jatkaa.

Onneksi vapaaehtoisväki on tottunut improvisoimaan. Nyt on hyvä hetki järjestää toppahaalarit, sillä kukaan ei tiedä, milloin seuraava turvapaikanhakija saapuu. Todennäköisesti pian.

– Kyllä meillä tyhjiä asuntoja riittää!

 

Farhiya Abukar Rooblp palauttaa lukemansa somalinkieliset romaanit Kaskisten kirjastoon. Sirkka Suurla auttaa Reza Fahimin perhettä hankkimaan kirjastokorttia.

 

Tervetuloa meille syömään!

Meri kimmeltää ja veneet keikkuvat laiturissa. Kaskislainen Michelle Lopez on tullut rantaan, sillä kerran viikossa vastaanottokeskus järjestää paikallisille ja tulijoille ystävyyden kahvilan.

– On etuoikeus saada auttaa. Minäkin sain apua, kun eron jälkeen palasin Kaskisiin kolmen lapsen yksinhuoltajana, Michelle sanoo ja istahtaa Yanan ja Zaretan pöytään.

– Hello, how are you, naiset tervehtivät.

Yana vetää verhoa lastenvaunujensa edestä ja näyttää Nazar-vauvaa, joka syntyi kymmenen päivää sitten Vaasan sairaalassa. Rupattelutuokion aikana Michelle saa kuulla, että sairaanhoitaja-vartijapariskunta lähti Ukrainasta sotaa pakoon. Nyt he viettävät päivänsä Kaskisissa kävellen ja kalastellen. Öisin vauva huutaa vatsaansa. Samalla Yana kääntää Zaretan venäjänkieliset puheetkin.

– Olisi mukavaa, jos tulisitte jonain päivänä meille kylään. Voisimme vaikka laittaa ruokaa yhdessä, Michelle ehdottaa.

Niin Michelleä, Nataschaa kuin Sirkkaakin ihmetyttää, ettei turvapaikanhakijoiden asettuminen vaikuta sujuvan muualla maassa yhtä hyvin kuin heillä. Kaskisissa turvapaikanhakijat eivät ole herättäneet ainuttakaan kielteistä reaktiota. Toisin on vaikkapa Forssassa ja Salossa, joissa vastaanottokeskuksia on vastustettu mielenosoituksin. Osa kunnista on kieltäytynyt perustamasta keskuksia, vaikka kulut maksaa valtio.

– Sellainen hävettää minua. Mikä ihmisillä on vikana, eikö auttamisen pitäisi olla luonnollista? Michelle huomauttaa.

Sirkan mielestä Kaskisissakin tulijoista olisi kannattanut tiedottaa etukäteen. Mutta pakolaismäärä on yllättänyt Punaisen ristin, eikä tiedotus ole pysynyt perässä, mikä on antanut monissa kaupungeissa tilaa ennakkoluuloille ja huhupuheille.

– Ei minnekään, edes tällaiseen omassa rauhassa elävään rannikkokaupunkiin kannattaisi lähettää uusia ihmisiä kertomatta, miksi he tänne tulevat.

Natascha ideoi kouluunsa turvapaikanhakijoiden visiittiä, jotta oppilaat saisivat käytännön kansainvälisyyskasvatusta.

Viereisessä pöydässä Marwa tekstaa lahjoituspisteelle tulevia kylttejä arabiaksi. Samalla hän kertoo, ettei haluaisi olla Kaskisissa jouten. Hänen lapsensa ajavat päivittäin bussilla Kristiinankaupunkiin maahanmuuttajien valmentavalle luokalle, mutta aikuisille kielikoulua on vain kahtena päivänä. Muutakin ehtisi.

– Haluaisin vetää taidetyöpajoja, kuvanveistoa ja öljyvärimaalausta. Sen minä osaan ja siitä minä nautin.

Seurakunnassa on jo alustavasti luvattu kurssitilatkin.

Muille työllistyminen voi olla vaikeampaa. Jos Kaskisissa ei ole töitä, uudet asukkaat muuttanevat oleskeluluvan saatuaan muualle. Naapurikunnassa Närpiössä sentään voi olla kasvihuonehommia.

Huolestunut Sirkka vetäytyy irakilaisperheen kanssa sivupöytään. Uutiset ovat huonoja: perhe on vaarassa hajota, sillä isä on saanut jo turvapaikan Suomesta mutta äitiä ja kolmea lasta uhkaa käännytys Ranskaan. Jos turvapaikanhakija on todistetusti käynyt ensin jossain muussa EU-maassa, viranomaiset palauttavat hänet sinne turvapaikkahakemusta tutkimatta. Tällaisia uutisia on luvassa Kaskisissakin lisää, sillä Suomessa keskimäärin kuusi kymmenestä turvapaikka-anomuksesta hylätään.

Pöydässä kaikkien silmät kostuvat. Sirkka on juuri ihastellut perheen esikoistyttären yhdeksässä kuukaudessa oppimaa suomen kieltä. Puhetta oli ollut siitäkin, että perheen isä alkaisi opettaa halukkaille arabian alkeita.

– Kyllä minun täytyy soittaa teidän lakimiehellenne ja selvittää, olisiko mitään keinoa pitää teidät yhdessä, täällä Kaskisissa, Sirkka sanoo.

Pakolaiskriisi

EU-alueelle saapui tammi-elokuussa yli 350 000 siirtolaista. Yli 2 600 on hukkunut Välimereen.

Sisäministeriö arvioi elokuussa, että Suomeen voi tänä vuonna tulla 30 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna hakijoita oli 3 651.

Suomeen perustetaan uusia vastaanottokeskuksia, esimerkiksi Kouvolaan ja Kontiolahdelle.

Pakolaiskriisi on synnyttänyt kiivasta vastustusta. Muun muassa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puolustanut pakolaisten oikeutta turvaan.

Monilla on myös herännyt auttamisen halu. Vapaaehtoisryhmät ovat keränneet vaatteita ja tavaraa.

Saara Manninen

Näin pakolaiset otetaan vastaan Pohjanmaalla: "Kyllä meillä tyhjiä asuntoja riittää!"

Olen aikaisempien kirjoittajien kanssa toista mieltä. Samaan aikaan kun Forssasta, Salosta, Lieksasta ja monelta muulta paikkakunnalta kantautuu ihmispelkoisia viestejä ja mielenosoittamista pakolaisia vastaan, on hienoa kuulla Kaskisten kaltaisesta empaattisesta pikkukaupungista. Uskon, että tämän parempaa imagomainontaa syrjäinen muuttotappiopaikka tuskin voi saada. Mikäpä paikkakunta ei haluaisi mainetta vieraanvaraisena ja mukavien asukkaiden seutuna. Jos itse olisin muuttamassa uuteen...
Lue kommentti

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.