Huh, henkisen valmentajan Sonja Choquetten The Power of Your Spirit -päivä pistää lanteet ja hengen koville. Mutta sieltä kumpuaa oiva vinkki: kun aloittaa päivänsä 3 minuuttia 40 sekuntia kestävällä Tuure Kilpeläisellä tai humpalla, niin jopa elämä lutviutuu.

Tätä minä olen ennakkokaavailuissa pelännytkin. Kello on yksitoista aamulla ja pylly pitäisi saada pyörimään, vaikkei kyse olekaan lounasdiskosta. Henkinen valmentaja ja selvänäkijä Sonia Choquette on nimittäin saapunut Jenkeistä saakka päivän kurssin pitoon Helsinkiin ja vaatii meitä – pariasataa naista ja pariakymmentä miestä – osallistumaan: ensiksi hengittämään, sitten liikkumaan. Ne ovat kaksi alkutyökalua, joilla saadaan sielun hoksottimet hereille ja värähtelytasot nousuun.

Eikä hommaa tehdä hissutellen.

– Breathe, Sonia kehottaa ja näyttää esimerkkiä lavalla mikrofoniin: syvä sisäänhengitys nenän kautta ja uloshengitys suun kautta ähkinnän, mölinän ja huokauksen kera – mitä nyt kenestäkin irti lähtee. Ja aika vähän aluksi lähtee. Mutta Sonia on tiukka mimmi ja vaatii kerta toisensa jälkeen uloshengitykseen lisää ääntä: HAAAAÖÖÖÖAAAAAÖÖÖÖH...

Ja vielä kerran. Ja taas kerran.

Lantio liikkeelle huulien sijaan

Pian kajareista kajahtaa reipasta musiikkia. Sonian valmennusmeininki ei olekaan mitään eteeristä new age
-panhuilunsoittoa vaan rehellistä poppia.

– Move, and move your hips not lips, Sonia yllyttää eli kehottaa ylipäätään elämässä liikuttamaan mieluummin lanteita kuin huulia. Eikä hän ole muuten yhtään falski vaan itse asiassa raikas, terveesti huuhaa ja todellakin tosi tiukka.

Päivän aikana hän nostattaa muutaman ihmisen lavalle kertomaan toiveista ja tuntemuksista. Aiheina ovat ”minun sieluni rakastaa...” sekä ”jos en pelkäisi, minä...”.

Kurssilaisten universaalit rakkaudet ja muut hörhöpuheet saavat Sonian peukuttamaan alaspäin, hän haluaa konkretiaa. Hänen mukaansa elämän tarkoitus on, että ihminen käyttää lahjojaan muiden hyväksi.

– Minun sieluni rakastaa rakastella, lataisee ponnaripäinen ja ihan passelin oloinen keski-ikäinen mies. Nyt Sonia nyökyttelee ja muu yleisö aplodeeraa. Tai oikeastaan maailmankaikkeus aplodeeraa, sillä kun lavalle napattu ”uhri” päästelee tunnustuksia, me muut toimimme hänelle kannustavana universumina ja vilkutamme vähän väliä rohkaisevasti.

Sonian mukaan universumi auttaa aina, kunhan vain sitä älyää, uskaltaa ja tohtii pyytää avuksi.

En avaudu, en

Kun salillinen ihmisiä ja samalla koko universumi taputtaa käsiään, minä aplodeeraan myös hengessäni, kun kerta toisensa jälkeen en joudu lavalle. Hiki tulee nimittäin jo pelkästä toisten tunnustusähkinnän katselemisesta, vaikka itse asiassa he kaikki selviytyvät hienosti ja näyttävät jos eivät nauttivan niin ainakin kestävän ihailtavan hyvin. Vaikka minäkin olen Paulo Coelhon Alkemistini ja Piedrajokeni lukenut, olen kyllä vakaasti samaa mieltä kuin härmäläinen Pauli Kohelo, joka kehotti Ohessa tilinumeroni -kirjassaan nasevasti: ”Jos otat, et avaudu.”

Minäkään en ole kovin innokas tilittämään, varsinkaan tuntemattomille.

Ja siinäpä onkin Sonia Choquetten The Power of Your Spirit -päivän seuraava epämukavuusalueeni. Workshop-tyyppisessä ”hengen voiman päivässä” joutuu tekemään muutakin kuin hengittämään ja tanssimaan: nimittäin avautumaan.

Pareina ja pienissä ryhmissä käymme samat harjoitukset läpi kuin lavalle joutuneet ihmiset. Minäkin kerron viiden minuutin ajan, mitä sieluni rakastaa ja mitä tekisin, jos en pelkäisi. Ja viisi minuuttia on muuten pitkä aika.

Pelkohommelissa ketmuilen heti alkuun ja sanon: ”Jos minä en pelkäisi, kertoisin tässä ihan avoimesti, mitä tekisin, jos en pelkäisi.” Tuohon ei saa montakaan sekuntia kulumaan, siis enää 4 minuuttia ja 55 tikitystä jäljellä!

Pieni sordiino on väkisinkin päällä, vaikka se Sonian oppien tuhlausta tietysti onkin. Olisiko sittenkin pitänyt joutua sinne lavalle, olisihan universumi ollut apuna... Soniallakin oli jo lapsuudenkodissaan ympärillään oikea enkeleiden ja henkien armeija, joka riensi tarvittaessa hätiin, olipa päivä tai yö. Esimerkiksi jos joltakulta seitsenlapsisen perheen jäseneltä uhkasi pinna kiristyä, paikalle pölähti pellehenki Jolly Joe, joka piristi tyyliin ”kun elämä antaa sitruunoita, tee niistä simaa”.

Tehokas tanssivinkki

Sonian päivän paras anti liittyy kiintoisien ja samanhenkisten uusien tuttavuuksien luomiseen ja – yllätys, yllätys – tanssahteluun.

Sonia on sitä mieltä, että kun aloittaa jokaisen päivänsä 3 minuuttia 40 sekuntia kestävällä pyörähtelyllä mielimusiikkinsa tahtiin, niin a’vot, jopa alkaa elämä luistaa. Kun hetkuttelua toteuttaa vähintään 40 päivän ajan, värähtelytaso nousee, kuudes aisti ja intuitio heräävät ja sielu alkaa puskea ideoita ja luovuutta.

Tuotahan on pakko kokeilla, joten menen kotona heti samaisena iltana kauhomaan vanhoihin matkalaukkuihin survomiani cd-kasoja. Mieleeni tulee oitis salsa, lattarivuosieni lempimusiikki, josta tykkään edelleen, mutta jota vuosien ulkomailla olon ja kotimaankaihon takia kaveerasi myös yllättävän vahva iskelmäkausi.

Ensiksi naurattaa, kun ”käteni johdatetaan” Piirosen Karin levyyn Yhteinen tie. Kas, sanomaahan on löytynyt jo cd:n nimeen; Soniakin ohjaa oikean elämänpolun etsintään. Piirosen pojan – tangokuninkaan vuosimallia 1988 – levyn 13. kipale ei ole epäonnen luku vaan juuri sopiva meikäläisen, Ilomantsissa syntyneen kappale: Yksi kukka ihana, kukkii sielussa. Oi villiruusu Pogostan, sua tuskin koskaan unohdan. Sun kukka Pohjois-Karjalan, nään vielä kukkivan... 

Kappaleen kestokin on lähes täydellinen: 3´44.

Sunnuntaiaamu alkaa siis humpalla. Onneksi saan apua vieraisille tulleesta heittäytymiskykyisestä siskontytöstä, ja hytkymme olohuoneeni punaisella matolla yhdessä. Se lievittää jostakin kummasta kumpuavaa nolouden tunnetta. Toisaalta epämukavuusalueiden rajat ovat Sonian ansiosta alkaneet ylittyä niin, että melkein voisin pompahtaa parvekkeen puolelle naapurustonkin näkyville.

Kokeilla aina kannattaa

Turha sitten vedota mihinkään kiireeseen, se on tekosyy! Työviikon alkajaisiksi humppa-aamunavaus sujuu kotona samalla kun odottelen, että mutteripannu pöräyttää liedellä espressot. Sohvankulmalta äkkään halukkaan partnerin: vuosia sitten synttärilahjaksi saamani iso pehmolelukirahvi kaipaa ilmiselvästi pyörähtelykaveria.

Humpan loppuvaiheessa iskevä pitkä intro tuntuu toki edelleen silkalta kidutukselta (kohta tämä loppuu, kohta tämä loppuu, kohta tämä loppuu), mutta nyt on ”voimaeläin” tukena.

Enää 38 aamua jäljellä.

P.S. Hörhöjä muusikoita?

Kodin levykokoelma paljastaa, että musiikin sanoittajathan ne vasta hörhöporukkaa ovat:

Aamunavaustanssahtelun top 3

1. Pelko pois. Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani. 4´17.

”Pelko pois, menen päin sen seiniä, ja halkeamista, valo paljastuu. Pelko pois, pelko pois. Ilman verkkoa ja valjaita, minä kaadun, kaadun kohti valoa.” (Tästä riimityksestä Sonia Choquette taatusti tykkäisi.)

2. Tämä tie. Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani. 4´44.

”Polje pyörääsi, polje, aina uuden mutkan taa. Tie kulkee oikeaan suuntaan ja pelko helpottaa. Tämä tie, tämä tie, tämä tie, tämä tie on se oikea. (Tuuren karavaani totisesti miettii elämänpolkuja.)

3. Paremmin kuin kukaan muu. Jari Sillanpää. 3´50.

”Sinä kuljet vierelläni, tunnet minut paremmin kuin tuntee kukaan muu.” (Tässä on pakko olla kysymys ns. henkioppaasta tai enkelistä. Siltsuhan tietää kuulemma muun muassa sen, miten parkkipaikka löytyy henkimaailman avustuksella.)

+ bonusbiisi

Pogostan Villiruusu. Kari Piironen. 3´44.

(Jos ei satu olemaan Karjalasta, eikä humppa sytytä, vaihtoehtona kansansalsaa, esimerkiksi mitä tahansa osastolta Gipsy Kings tai Azucar Moreno.)

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Vain elämää -jaksossa Mikko Kuustonen kertoo, että hän vaipuu helposti synkkiin ajatuksiin.

Mikko Kuustonen, 56, on viime vuosina nähty hauskoissa rooleissa, kuten Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman panelistina. Vain elämää -jaksossaan Mikko myöntää, että huumori on ollut hänelle usein pakokeino.

– Traaginen klovni on erittäin tuttu omanakin tragediana. On lukuisia klovneja, joille on käynyt huonosti. Huumorista – niin upea ja tärkeä asia kuin se onkin – tulee välillä myös pakokeino, Mikko kertoo.

”Vaivun helposti alakulon kierteeseen.”

Vuonna 2008 Mikko sai palkinnon, joka tuntui hänestä lähes tragikoomiselta.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen. Mun on helppo rohkaista muita tai olla seurassa, keskustella ja voimaantua niissä hetkissä, mutta se voima meinaa kadota aina välillä.

2779919

Mikko kertoo synkistä vaiheistaan myös Me Naisten uusimmassa numerossa. Mikon mukaan alkoholinkäyttö oli yksi asia, joka johti hänet masennukseen. Nyt hän on ollut ilman alkoholia 12 vuotta.

– Sain apua Kalliolan avomyllyhoidosta, ja lopulta lähdin ”umpimyllyyn”, laitoshoitoon, joka oli superhyvä juttu. Tajusin hyvin nopeasti, että sairauteni luonne oli sama kuin muillakin enkä ollutkaan poikkeuksellinen juoppo. 

Raitistumispäätös ei Mikon mukaan ollut kaikkien mieleen. 

– Kaikki eivät olleet iloisia raitistumisestani. Sain sellaistakin palautetta, että rupesit sitten paremmaksi ihmiseksi, hän sanoo.

– Monien ystävieni mielestä juomiseni oli kohtuullista, eikä se mitään humalassa kaatuilua koskaan ollutkaan. Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdystilaan.

Mikon haastattelun kokonaan voit lukea Me Naisten uusimmasta numerosta 42/2016.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Jutta Gustafsberg, 43, on opetellut ensimmäistä kertaa aikuisiällä elämään yksin. – Juuri nyt nautin siitä, hän sanoo.

Jutta Gustafsberg, 43, on ensimmäistä kertaa aikuiselämässään yksin. Hänen viisivuotinen suhteensa kihlattu Ari Kokkosen kanssa päättyi alkuvuodesta. 

– Aiemmin hyppäsin aina hirveällä vauhdilla suhteesta seuraavaan. En välttämättä ole loppuelämääni yksin, mutta juuri nyt nautin siitä.

Jutasta on ollut voimauttavaa huomata pärjäävänsä itsekseen.

– Minun ei tarvitse ripustautua toiseen ihmiseen enkä tarvitse palvontaa tai huomiota. Sehän tässä niin siistiä onkin: en varsinaisesti tarvitse ketään.

Lue myös! Meedioistunnosta lohtua hakenut Jutta Gustafsberg: ”On satavarmaa, että osa tuomitsee minut hurumummoksi”

Ero, oikea ratkaisu

Ensimmäisestä avioliitostaan Jutta jäi leskeksi vain 30-vuotiaana.

– Sen puolison kuolema opetti, ettei mitään voi pitää itsestäänselvänä tai suunnitella ikuiseksi. Minähän lähdin kauppareissulle ja palatessani kotiin olinkin yhtäkkiä leski.

Oivallus on näkynyt sekä Jutan myöhemmissä parisuhteissa että ajattelussa ihmissuhteista ja elämästä.

– Suhteen ei tarvitse kestää koko elämää. Keskityn elämään juuri sitä hetkeä, kun kaikki on hyvin. Kun tulee tunne, että juttu on loppuun käsitelty, hyväksyn sen, että on aika kääntää uusi sivu, Jutta sanoo.

– Uskon erojeni olleen oikeita ratkaisuja, eihän minulla muuten voisi olla näin hyvä olo nyt itsekseni.

Seuraavalle suhteelle menneisyyttä suurempi haaste on Jutan nykyinen elämäntilanne: määrätietoisella, menestyvällä naisella on oma tahto ja vahva käsitys siitä, millaista elämää hän haluaa viettää.

– Minulla on tiivis perhe- ja ystäväpiiri ja monta tärkeää miestä. Onnenonkijat haistan jo kaukaa, eikä minuun voi tehdä vaikutusta laittamalla viestiä, että oletpa kuuman näköinen.

Juttaa ei liioin hurmata vallalla ja rahalla, sillä hänen oma pakkansa on jo kunnossa.

– Paljon tärkeämpää on löytää henkinen yhteys, vaikka en mitään turbaanimietiskelijää etsikään.

Lue Jutan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!