Muusikkopariskunta Eva ja Manu perusti yhteisen kodin matkailuautoon ja lähti kiertämään Eurooppaa. Vastarakastuneiden piti kirjoittaa musiikkia, mutta reissusta tuli myös rankka parisuhdekoulu.

Kuva Panu Pälviä, Evan ja Manun albumi

Suomalainen lempinimi. Siinäpä sympaattisin välittämisen merkki, minkä ulkomainen vävykandidaatti voi tyttönsä porukoilta saada. Vähän kuin nimikkokahvimuki tai vakipaikka keittiön pöydän äärellä.

Myös muusikko Eva Louhivuoren, 25, ranskalainen avopuoliso Emmanuel Laudic, 23, on saanut omansa. Täällä Evan perhe ja ystävät kutsuvat häntä Maunoksi. Kotipuolessaan Pariisin kupeessa Emmanuel tunnetaan Manuna, ihan kuten musiikkiklubeilla, internetissä ja festareilla, joilla muusikkopariskunta esiintyy nimellä Eva & Manu.

Vaikka duon esikoislevyn julkaisusta on vasta päiviä, heillä on jo tuhansia diggaajia. Parin tunnettuus on sosiaalisen median työvoitto. Kun Eva ja Manu kaksi vuotta sitten lähtivät musiikinkirjoitusmatkalleen, he alkoivat julkaista reissusta ja musiikistaan nettipäivä­kirjaa. Sen seuraajista muodostui kuin luonnostaan valmis fanipohja.

– Emme haaveilleet suuresta kuuluisuudesta. Kannustimeksi riitti edes muutama blogin seuraaja tai ajatus siitä, ettemme ole aivan yksin, Eva ja Manu kertovat nyt Helsingissä.

Pitkä karavaanarireissu on takana, ja heleä ensisinkku Feet in the water soi radioissa.

Sinnikästä piiritystä

Helsingin jenkkiläisimmmässä kuppilassa, Brooklyn Cafessa Eva tilaa kahvin ja Manu tarkistaa, millaisista pavuista juomat tehdään ja mitä maitoa latteen käytetään. Hän valitsee jääkahvin ja on tyytyväinen.

Kahvila muistuttaa Amerikasta, jossa Eva ja Manu tapasivat kolme vuotta sitten. Yhteinen tarina alkoi Bostonissa, musiikkikoulu Berklee College of Musicin käytävällä, jossa kaksi silloista opiskelijaa vaihtoivat ensimmäiset sanansa. Manu kehui Evan laulua ja kertoi lahjakkaan tytön jääneen hänen mieleensä jo Pariisin koelauluista.

– Mutta en minä ollut osallistunut Pariisin koelauluihin. Kun Manu huomasi flirttailevansa väärän tytön kanssa, hän kääntyi vaivautuneena pois ja minä ajattelin, mikä törppö, Eva muistaa.

Vähän myöhemmin törpöstä tuli ihastus. Eva piiritti Manua kuukausia, mutta mieheltä ei herunut huomiota.

– Kunnes lopulta natsasi! Eva nauraa sinnikkyydelleen.

Pian rakastumisensa jälkeen pari alkoi suunnitella yhteistä tulevaisuutta ja uraa. Bostonissa Eva muutti opiskelijakimppakämpästään Manun kimppakämppähuoneeseen. Siellä syntyivät ensimmäiset yhteiset laulut sekä ajatus paluusta Eurooppaan.

– Boston oli kyllä viihtyisä, mutta meillä oli ikävä eurooppalaisen kulttuurin ja tapojen keskelle.

Vuonna 2010 Eva ja Manu lopettivat opiskelunsa Berkleessä. He aikoivat perustaa kodin Lontooseen ja aloittaa siellä musiikkityöt.

– Lontoo oli kuitenkin kallis, ahdas ja meluisa. Romanttiset kuvitelmat inspiroituneesta säveltämisestä kutistuivat nopeasti istuskeluksi neljän seinän sisällä, Manu kertaa.

Kotina Skipperi

Niin reput pakattiin taas, ja pari muutti Manun isän maatilalle Etelä-Ranskaan miettimään seuraavaa siirtoaan. Toiveita oli kolme: saada matkustaa, tehdä -musiikkia ja olla yhdessä.

Netistä he löysivät HelpX.net-sivuston ja innostuivat sen huokean reissaamisen mallista, jossa maatiloilla voisi majoittua työtä vastaan. Majapaikkoja irtosi myös esimerkiksi kouluja kunnostamalla.

– Isäni tunsi muutamia sivuston tilallisia ja innostui ideastamme. Hänestä tuli kovin tsemppaajamme. Isä löysi meille matka-autonkin, ja ostimme sen ensi vilkaisulta, Manu kertoo.

Iäkäs, asuntoautoksi muunnettu mersupaku nimettiin Skipperiksi. Siitä tuli Evan ja Manun liikkuva koti liki seitsemäksi kuukaudeksi, jotka he viettivät tien päällä pitkin Eurooppaa. Silloin kun pari ei kyläillyt maatiloilla, he asuivat autossaan.
Manun mielestä Skipperi oli jokaisen siitä pulitetun 7 500 euron väärti.

– Skipperissä ei ole yhtään tyhjänpäiväistä muoviosaa, ja kaikki tärkeät palikat voi korjata. Sen dieselmoottori on kestänyt ikuisuuksia. Auto ei yksinkertaisesti voi hajota. Se on luotettavin kapine koskaan.

Olkoonkin, että auto piti käynnistää veivaamalla, se oli raskas ohjattava eikä sillä päässyt kahdeksaakymppiä kovempaa. Etuistuimien väliin sijoitettu moottorikin piti järisyttävää meteliä jo seitsemänkympin vauhdissa. Eva kuvailee korvien taivaaksi hetkeä, kun kone sammutettiin pitkän ajorupeaman jälkeen.

– Muistan, kuinka Manu ajoi ja minä soitin kitaraa. Tai ainakin näin ja tunsin soittavani, mutta en kuullut sointuakaan. Kuullaksemme radiota ruuvasimme kaiuttimet ohjaamon kattoon päittemme kohdalle, Eva hekottaa.

Erilaisen elämän esimerkkejä

Matkan tarkoituksena ei ollut vain ajella määrättömästi ympäriinsä vaan luoda musiikkia yhteiselle levylle. Eva ja Manu halusivat kirjoittaa todellisesta elämästä, kaikesta mitä matkallaan näkisivät ja ihmisistä joihin tutustuisivat. Netissä he julkaisivat uuden kappaleen joka viikko.

– Näimme valtavan kirjon erilaisia tapoja elää ja sen, mitä kaikkea elämällään voi tehdä, Eva ja Manu sanovat kuin yhdestä suusta.

He muistelevat sveitsiläisparia, joka oli myynyt yrityksensä ja siirtynyt uraohjuksista maatilan emännäksi ja isännäksi. Tila toimi hevosten vanhainkotina, jossa ikääntyneet ratsut ja ravurit saivat viettää viimeiset vuotensa hemmoteltavina. Niille annettiin hellyyttä, hyvää ruokaa ja itämaisia reikihoitoja.

Sitten oli kustannusalan jättänyt pari, joka oli muuttanut kaupunkiasunnostaan mongolialaiseen paimentolaismajaan jurttaan ja perustanut sinne perheen. Heidän naapurinsa taas oli maanviljelijä, jonka kaalit kasvoivat valtaviksi, koska isäntä lauloi niille monta tuntia päivässä.

– Joillain tiloilla majailimme viikkoja, joillain muutaman päivän. Silti jokainen kokemus opetti paitsi muiden elämänvalinnoista myös paljon itsestä. Me vieraina mukauduimme tietenkin talon tapoihin, mutta opin myös puolustamaan omaa näkemystäni ja seisomaan vahvemmin mielipiteideni takana, Eva muistelee.

Pariskunnalle annetut tehtävät vaihtelivat eläinten ruokinnasta ja puutarhan kitkemisestä rakennus- ja remonttitöihin. Rankin urakka oli kaivaa kymmenen metriä pitkä oja sähkökaapelia varten. Urakka osui kohdalle kylmässä ja sateisessa Italiassa.

Eva ja Manu kaivoivat kuoppaa useamman täyden työpäivän ajan. He naulasivat ojan seinämään opeteltavan kappaleen sanat ja hoilottivat sitä kaivuunsa tahtiin.

– Olin niin väsynyt, että vuoroin itkin ja nauroin. Mietin, että minähän olen muusikko, hittoako täällä ojaa kaivan, Eva parahtaa.

Ei kiirettä eikä kalliita kenkiä

Eva kuvailee itseään vahvasti kaupunkilaistytöksi: spontaani, ei turhia pohdiskeleva ja ahkera shoppailija. Kun pitkälle matkalle lähdettiin tiukalla 1 200 euron reissubudjetilla, tuhlailevista tavoista oli tingittävä.

– Tuntui hyvältä, että pärjäsin ilman uutta mekkoa tai kalliita kenkiä. Tarvitsinkin vähemmän ollakseni onnellinen.

Parin suhde rahankäyttöön muuttui. Kun sitä oli vähän, pienikin hemmottelu tuntui suurelta luksukselta.

– Yhtenä iltana menimme ulos viinilasilliselle, todellakin yhdelle lasilliselle. Se maksoi neljä euroa ja mietimme, raaskisimmeko törsätä niin. Lipitimme lasillista neljä tuntia ja ravintolasta lähtiessä tuntui kuin päässäni olisi ollut ilotulitus, Eva nauraa.

Kun pariskunta päätti retkensä Pariisiin Manun äidin luokse, matkakassaa oli jäljellä vielä 200 euroa. Siihen nuukailu sitten tyssäsikin. Ensimmäiseksi Eva osti uuden mekon ja Manu valtavat kaiuttimet stereoihinsa.

Nuukailun rinnalla toinen merkittävä karavaanarielämän tuoma muutos oli aikataulujen puuttuminen. Päiväkirjan kirjoittaminen auttoi pysymään edes jonkinlaisessa rytmissä. Aiemmin arkea olivat määrittäneet kalenteriin kirjatut harjoitukset, tapaamiset, luennot – nyt ei ollut mitään, ei edes kalenteria. Oli vain aikaa.

Välillä olo kävi tylsäksi.

– Sateisina harmaina iltoina, kun tietokoneen akku oli taas kerran tyhjä, kömmimme auton sänkyyn iltaseitsemältä. Ei vain ollut muutakaan tekemistä.

Eva kaipasi cityelämän kuhinaa, mutta Manu tunsi luopuvansa vähemmästä. Isänsä luona hän oli tottunut maalaismeininkiin.

– Minulle matka opetti eniten sosiaalisuutta ja syvällisyyttä, aitoutta ihmissuhteissani. Aloin paremmin ymmärtää ja kuunnella muita ja arvostaa heidän erilaisia valintojaan, Manu pohtii.

Eva pitää kyläpaikkojensa isäntäväkeä esimerkillisen rohkeina, mutta korostaa, ettei elämänmuutoksen tarvitse olla kaikille yhtä radikaali.

– Onnellisuutensa etsimisen voi aloittaa pienestä. Vaikka ilmoittautumalla sille sambatunnille, jolle ei ole kehdannut mennä. Rohkaisevinta oli oivaltaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä päivittää haaveitaan ja toteuttaa unelmiaan.

Parisuhdekoulu ekstreme-oloissa

Matkaan lähtiessään Eva ja Manu olivat seurustelleet vuoden. Parisuhteelle yhteenmuutto on aina iso muutos, mutta vielä rajumpaa on perustaa koti parin neliön autonhyttiin, jossa arki rajautuu ratin ja penkin väliin ja pienen retkipöydän ympärille. Omaa tilaa ei ole.

– Vaikeita hetkiä oli monia. Emme riidelleet mistään tärkeästä mutta pikkujutuista kyllä. Pinna kiristyi, kun olimme kylki kyljessä koko ajan. Sellainen nysvääminen ei ole luonnollista. Välillä toisen sai kirjaimellisesti ravistella pois niskasta hengittämästä, Manu kuvailee.

– Toisaalta lauhtumiseen ei tarvittu paljon. Riitti pysähtyä kauniille metsätielle ja lähteä kävelylle omiin suuntiin tai olla hetki hiljaa. Välillä toinen jäi autoon, kun toinen kipitti yksin kahville, Eva jatkaa.

– Olihan se outoakin. Eva on se, jonka kanssa minun on helpointa olla. Silti välillä piti päästä pois hänen seurastaan, Manu hymyilee.

Kaksikko kuvailee autoretkeään parisuhteen intensiivikouluksi.

– Noissa oloissa opimme toisistamme ihan kaiken. Näimme ja näytimme niin parhaat kuin huonoimmatkin puolet.

Nykyään Eva kestää jo paremmin Manun temperamenttisuuden ja jyrkät sanavalinnat. Ranskalainen harvoin vain "tykkää" tai "ei pidä", niiden sijaan hän joko "rakastaa" tai "vihaa".

Keskustelut Laudicien perheen illallispöydässä ovat välillä niin tulisia, että Eva karkaa toiseen huoneeseen, kunnes desibelit laantuvat.

– Evasta tunnelma on vihainen, kun me taas tuumimme, että olipa hyvä keskustelu, Manu kuvailee kotikulttuurien välisiä eroja. Hänen mielestään suomalaisseurueissa ollaan liiankin lauhkeita ja varotaan konflikteja.

– Lisäksi suomalainen ruoka vaatii vielä totuttelua. Kaipaan ranskalaista keittiötä. Onneksi Eva saa taas tummat leipänsä ja salmiakkinsa, Manu virnistää asuttuaan Helsingissä nyt puolisen vuotta.

Eva ja Manu päätyivät Suomeen, koska tuore levy julkaistiin ensimmäisenä täällä. Vakituinen kotipaikka on löytämättä. Pari voisi jatkaa kiertolaiseloa, Skipperikin odottaa Manun isän maatilalla. Vain se vähän mietityttää, raaskiiko muhkean vuoteen, lämpimät suihkut ja komeasti soivat stereot taas vaihtaa matka-auton laveriin, viluisiin öihin ja moottorin räimeeseen.

Kauemmas ulottuvissa unelmissaan Eva ja Manu näkevät pyörittävänsä pientä maatilaa jossain keskieurooppalaisessa maisemassa. Siellä Manu isännöisi kotistudiotaan ja Eva hoitaisi hevostaan.

– Tähän asti olemme tehneet, mitä olemme halunneet. Se olisi hieno haave toteuttaa jatkossakin.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.