Sami Yaffan elämäkerta Tie taipuu kertoo rock'n'roll-kiertolaisen tarinan. Kuva: Sanoma-arkisto
Sami Yaffan elämäkerta Tie taipuu kertoo rock'n'roll-kiertolaisen tarinan. Kuva: Sanoma-arkisto

Rokkari Sami Yaffa on kerrallaan yhden naisen mies.

Basisti Sami Yaffa kertoo avoimesti suhteistaan Tommi Liimatan toimittamassa elämäkertakirjassaan Sami Yaffa - Tie taipuu.

– Mun kanssa ei ole helppo elää, olen helvetisti poissa. Nainen joutuu ymmärtämään jatkuvaa matkustamista ja sitä, että palautuminen eri aikavyöhykkeeltä ottaa pari päivää, muun muassa Pelle Miljoona-, Hanoi Rocks- ja New York Dolls -yhtyeistä tuttu muusikko kertoo.

Silti Yaffa kertoo, että suhteeseen lähtiessään hän on aina sitoutunut siihen kokonaan ja ollut täysillä mukana.

– Kun olen suhteessa, olen suhteessa, rokkari toteaa ykskantaan kirjassaan.

”Yrität kaikkesi pitää kiinni, vaikka jollain tasolla hiffaat, että rakkaus on lähtenyt.”

Exien kanssa ystävä

Rokkarin liitot ovat olleet pitkiä, ja välit exiin säilyneet hyvinä erojen jälkeen.

Esimerkiksi ex-vaimo Karmen Guy laulaa Samin kanssa Mad Juanassa. Yaffa myöntää, että töiden jatkaminen yhdessä ei ollut eron aikoihin helppoa, mutta lopulta ystävyys löytyi musiikin tekemisestä.

– Ehdimme olla neljätoista vuotta yhdessä. Mutta ihmissuhteet on vaikeita. Yrität kaikkesi pitää kiinni, vaikka jollain tasolla hiffaat, että rakkaus on lähtenyt. Se oli tosi surullista, surullisinta, mitä mulle on käynyt, Sami kertoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2014.

”Samaan aikaan kelasin, että can't let her go.”

Karmenin jälkeen Sami löysi uuden naisystävän, Minan, jonka kanssa asui New Yorkissa.

– Olin tuntenut mimmin jo jonkin aikaa, ja pikkuhiljaa hän alkoi tulla läheiseksi romanttisessakin mielessä, Yaffa kertoo ja lisää myös, ettei tuttavuus alkuun edennyt moikkailua pidemmälle, koska rokkari oli tuolloin vielä yhdessä Karmenin kanssa.

– Erottuani Karmenista päädyin juttelemaan Minan kanssa enemmänkin. Silloin tuli katsottua leidiä vähän eri tavalla. Hänellä on nuori poika, jota hän kasvatti yksin. Mina oli stydi mimmi, jossa aistin määrättyä tasaisuutta ja rauhallisuutta, Yaffa kertoo.

Rakkaudesta ei ollut puutetta, ja molemmat halusivat yrittää loppuun asti.

Samin ja Minan juttu lähti hienosti ja pikkuhiljaa – ja sitten mentiin jo vauhdilla ja tosissaan. Rokkari paljastaa, että uuteen suhteeseen hyppääminen 14 vuoden avioliittovuoden jälkeen hirvitti alkuun.

– Samaan aikaan kelasin, että can't let her go.

Nykyään valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa seurusteleva Yaffa toivoo, että pystyisi pitämään hyvät välit myös Minaan. Yaffa kertoo kirjassaan, että ero naiseen oli vaikea. Rakkaudesta ei ollut puutetta, ja molemmat halusivat yrittää loppuun asti.

– Yritimme puolitoista vuotta saada sitä toimimaan, yritimme todella. Lopulta annoimme periksi ja lähdimme eri suuntiin, Yaffa kertoo kirjassaan.

Hän toivoo, että muiden exien tapaan myös ystävyys Minaan säilyy.

– Olen ollut todella lucky, että olen pysynyt ystävänä Nicken mutsin (Yaffan Nicholas-pojan äiti Anna) ja Karmenin kanssa. Toivon, että samanlainen side säilyy Minaan ja hänen perheeseensä. Aika näyttää, mies toteaa kirjansa loppupäässä.

Kamabändi

Yaffa puhuu kirjassaan paljon myös Hanoi Rocksin kamavuosista. Bändin vastaanotti valtava tyttöfanien joukko kaikkialla minne se meni, aina Jenkeistä Japaniin.

”Sä oot hepokoukussa. Te kaikki kolme ootte.”

Silti Yaffa arvioi, että enemmän kuin mimmeihin vetoava yhtye, Hanoi Rocks oli "kamabändi".

– Elo-syyskuu oli vapaata, mikä tiesi bändille huonoa elämää. Annan kanssa oli ollut breikki, ja nyt suhde alkoi uudelleen. Siihen liittyi syyllisyydentunteita, ristiriitaisia fiiliksiä. En tiennyt kuinka lopettaa kumpaakaan, suhdetta tai hepoa, olin juuri täyttänyt 21. Koko ruljanssi rassasi toden teolla. Annakin huomasi ja sanoi: sä oot hepokoukussa. Te kaikki kolme ootte, Yaffa muistelee huuruisia vuosia.

Hän kertoo myös, että niinä kultavuosina, kun Hanoi Rocksilla alkoi mennä kovaa, yhtyeen huumeidenkäyttö oli katkaista yhtyeen tien heti alkuunsa.

Yaffa kertoo kokeneensa itsekin läheltä piti -tilanteen pieleen menneen Euroopan kiertueen jälkeen vuonna 1983.

– Kun palasimme Lontooseen, oli niin pahat jälkkärit, että painuimme suoraan juna-asemalta diilerin kämpille. En malttanut väsätä blosseja, nuuskasin ison lainin heroiinia suoraan nenään. Huomasin heti, että nyt meni liikaa. Kaikki pimeni, hän kertoo.

Seuraavana vuonna yhtye julkaisi Two Steps From The Move -albumin tuottaja Bob Ezrinin kanssa. Lupaavasti alkanut Amerikan valloitus päättyi, kun rumpali Razzle menehtyi traagisessa auto-onnettomuudessa.

Yaffa soitti suru-uutisen silloiselle tyttöystävälleen Annalle Tukholmaan.

– Samassa puhelussa Anna kertoi olevansa raskaana. Ja että raskaus sai alkunsa sinä viimeisenä yönä ennen kuin lensimme Amerikkaan. Silloin, ennen bussiin hyppäämistä, Razzle oli juossut vielä kerran takaisin halaamaan Annaa, Yaffa muistelee.

Yaffan poika, nyt jo kolmekymppinen Nicholas, on saanut nimensä Razzlen ristimänimen mukaan.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.