Muusikko Iisa Pykäri teki tuoreen levyn tiiviisti miehensä kanssa. Mies ei vaimonsa rakkauspohdiskeluja hätkähtänyt, mutta kaikille Iisa ei yhdessä työskentelyä suosittele. – Meidän ei tarvitse miettiä, mitä toiselle uskaltaa sanoa, Iisa kertoo.

Tänä syksynä moni kuulija hätkähti. Iisa Pykärin, 36, toisella soololevyllä oli tallella tuttu popsoundi, mutta laulut tuntuivat kulkevan syvissä ja suruisissa vesissä. Moni mietti, millaista kriisiä lauluntekijä käy elämässään läpi.

– Minusta tuntuu, että minulla on aina jokin kriisi menossa. Olen suurien tunteiden ihminen ja aika dramaattinen, Iisa kertoo hymyillen kotikulmillaan itähelsinkiläisen kahvilan pöydässä.

Levyn vastaanotto ei yllättänyt.

– Minulle ei ole mysteeri, että levystä tuli sellainen kuin tuli. Elän ruuhkavuosia ja olen pari viime vuotta ollut aika piipussa. Koska olen stressaantuvaa sorttia, olen koputellut monesti loppuun palamisen ovea, hän jatkaa.

– Tiedän, että tuollaisen levyn julkaiseminen herättää kysymyksiä. Lauluntekijänä olen sen kelailun, että mitäköhän joku tästä ajattelee.

Levyn teema oli selvä alusta asti. Iisa halusi katsella rakkautta mahdollisimman monelta eri kantilta. Välillä hän hekumoi ensihuumassa, sitten puntaroi pitkän parisuhteen ja uuden ihastuksen välillä.

– Halusin tilittää vain tunneasiaa, ja käytinkin levyn alaotsikkona rakkaus 360 astetta. En ole halunnut sanoa kauniisti tai laukoa nätin kuuloisia yleispäteviä juttuja, vaan jättänyt kappaleet aika raaoiksi.

Kukaan ei oo kenenkään -biisissä kiteytyy jotain olennaista koko levystä ja Iisan ajatuksista.

– Uskon, että vaikka tilanne, perhe ja ihmissuhde olisi mikä, niin ainoa, mitä oikeasti voi tehdä, on olla vain tässä hetkessä. On samaan aikaan kipeä ja kaunis ajatus, että mikään ei ole itsestään selvää eikä kaikkeen voi vaikuttaa, Iisa sanoo.

Iisa kirjoittaa ja säveltää itse kappaleensa, jotka hänen miehensä, Regina-yhtyeestä tuttu Mikko Pykäri tuottaa. Pariskunnan yhteistyö sujuu hyvin, eikä Mikko hätkähtänyt vaimonsa rakkauspohdiskeluja.

– Työnteko on äärimmäisen tehokasta, koska tunnemme toisemme eikä meidän tarvitse miettiä, mitä toiselle uskaltaa sanoa. Yritämme aina musahommissa suhtautua toisiimme työkavereina eikä pariskuntana, Iisa kertoo.

– Mutta en minä kaikille suosittele, että hei, tehkää aviopuolisonne kanssa musaa äärimmäisen aroista aiheista, hän nauraa.

 


”Kalsarit jalassa puutarhakeinuun”

”Aloin itähelsinkiläiseksi kolme vuotta sitten, kun perheemme kasvoi. Emme olisi enää mahtuneet entiseen asuntoomme Helsingin kantakaupungissa.

Vaikka meillä oli kerrostalossa kivat naapurit, olin huomannut, että kaipasin omaa rauhaa. Jos on paska päivä ja haluaa olla pää säkissä, niin ei jaksa puhua kenenkään kanssa. Omakotitalon omalla pihalla saan olla itsekseen, kun siltä tuntuu.

Äidiksi tultuani lapsuuden jutut nousivat pintaan. En ole itsekään kasvanut kaupungin ytimessä, vaan Orivedellä, ja tuntui luontevalta, että lapsilla olisi edes vähän samanlainen kasvuympäristö: kun avaa oven, pääsee suoraan pihalle.

Vartioharju tuntui heti kotoisalta. Kaikki kaupungin ihanat puolet ovat metromatkan päässä, mutta oma rauha on kuin pienellä paikkakunnalla. Rakastan metroa, koska ei tarvitse katsoa aikatauluja, voi vain kävellä pysäkille. Itiksen Stockalle ja Stoan kirjastoonkin pääsee kävellen.

Työskentelen kotona ja uskon, että siirtyminen Itä-Helsingin rauhaan on vaikuttanut luovaan työhöni myönteisesti. Jos joskus en tiedä, mitä seuraavaksi tekisin, menen kalsarit jalassa juomaan kahvia puutarhakeinuun.”

”Lenkillä tunnen, että kaikki on hyvin”

”Lenkkireittini on sielunmaisemani. Juoksen ympäri Vartiokylänlahtea ja Puotilan siirtolapuutarha-alueen läpi. Jos minulla on pasmat sekaisin tai stressiä, meren äärellä kaikki ylimääräinen lähtee pois.

Vesi rauhoittaa: kun lenkkeilen lahden rannalla, minusta tuntuu, että asiat ovat ihan hyvin. Luonto on niin kaunis, ja vuodenaikojen vaihtelu näkyy siellä hienoimmillaan.

"Juokseminen on minulle ideaalitapa liikkua."

En ole mikään maratoonari. Vältän liian tavoitteellista juoksemista, koska silloin juokseminen ei ole enää niin meditatiivinen kokemus. Yritän päästä 6,5 kilometrin pituiselle lenkkireitilleni muutaman kerran viikossa. Käyn joogassa ja pilateksessakin, mutta juokseminen on minulle ideaalitapa liikkua. Sen kun avaan oven, huikkaan perheelle ja lähden.

Luulen, että aikataulut ahdistavat minua, koska olen aika tunnollinen. Jos jokin asia pitää hoitaa, niin minä pidän huolen, että se tulee varmasti hoidettua. Olen yrittänyt opetella liiasta tunnollisuudesta pois, etten vetäisi itseäni piippuun. Yritän elää elämää, jossa pakollisten menojen lisäksi olisi mahdollisimman vähän sitovia aikatauluja.”

”Jännitin esiintymistä kauheasti”

”Tavastia on ehdottomasti lempikeikkapaikkani, sillä siellä on hyvä soittaa. Halusi tai ei, Tavastian keikka on aina myös the keikka; siellä mitataan, toimiiko homma vai ei.

Vaikka harrastin lapsena pianonsoittoa ja olin koko nuoruuteni musadiggari henkeen ja vereen, minusta ei pitänyt tulla esiintyvää muusikkoa.

Elin rocknuoruuden. Teini-iässä Guns N’ Roses oli kova, sitten tuli Nirvana, ja välillä elin punk-kautta, jolloin kaivelin Sex Pistolsin levyjä ja mitä nyt satuin löytämään. Sitten makuni lähti Radioheadin ja indiepopin suuntaan.

Heti, kun pääsin kulkemaan Orivedeltä itsekseni, aloimme käydä Tampereella. Hieman alle täysi-ikäisenä lainasin isosiskon passia, jota vilauttamalla pääsin Pakkahuoneelle keikoille tai YO-talon diskoon, joka oli silloin tosi tärkeä paikka.

Oma muusikkourani alkoi vahingossa, kun tapasin nykyisen mieheni Mikon. Mikko tiesi, että lauloin vähän, ja suostuin laulamaan hänellekin. Sitten homma lähtikin käsistä ja syntyi Regina.

Olimme laittaneet pari Reginan demoa jollekin demofoorumille, ja pian meille alkoi tulla keikkapyyntöjä. Olin teini-iän musiikkiopiston konserteista lähtien kärsinyt niin kovasta esiintymisjännityksestä, että ajattelin, etten tule koskaan keikkailemaan. Mutta sitten keikkailu alkoi houkutella ihan hirveästi.

Tein ihan hulluna töitä itseni kanssa. Ostin eteeristä laventeliöljyä, joka rauhoittaa, ja tein kaiken maailman hengitysharjoituksia. Ajattelin, että kyllä minun täytyy edes yrittää, ja kokosimme livebändin.

Ensimmäinen keikkamme oli maaliskuussa vuonna 2005 Semifinaalin Club Limousine -tapahtumassa. Minua jännitti kamalasti. Ajattelin, että riittää, kunhan muistan sanat eikä ääneni hajoa täysin.

Se on yksi elämäni tähtihetkistä. Keikka meni hyvin, siellä oli hirveästi porukkaa ja he tykkäsivät meistä. Se tuntui siltä kuin olisi yhtäkkiä löytänyt kotoaan uuden oven ja avannut sen: ai meillä on tällainen huone täällä!”

 

 

 

”Käyn elokuvissa mieluiten yksin”

”Jo nuorena elokuvaopiskelijana rakastuin pienen Kino Engelin rauhoittavaan ja vähän nuhjaantuneeseen miljööseen. Lempileffani menevätkin usein siellä, koska ne ovat indie-elokuvia.

Puolitoista vuotta sitten näin Engelissä Jim Jarmushin uusimman elokuvan Only Lovers Left Alive, jonka pääosaa näytteli Tilda Swinton. Se oli aivan ihana leffa. Myös Sofia Coppolan Lost in Translation kolahtaa täysillä maailmaani.

Tykkään käydä yksin leffassa, sillä en ole koskaan mieltänyt sitä sosiaaliseksi tapahtumaksi. Elokuvakokemus on minulle niin henkilökohtainen, että en halua miettiä ’ai niin joo, pitäiskö mun sanoa tuolle kaverille jotain’.

Olen myös herkkä analysoimaan toisen fiiliksiä. Oma kokemus voi mennä pilalle, jos toinen ei tykkää leffasta. Alan epäröidä, oliko omasta mielestäni ihana pätkä sittenkään niin hyvä. Menenkin ystävieni kanssa mieluummin vaikka kävelylle.”

”Isän kanssa elämä oli aina juhlaa””

”Isäni työskenteli merikapteenina Finnjetillä koko lapsuuteni ajan. Hän vietti kaksi viikkoa merillä ja oli sen jälkeen aina kaksi viikkoa kotona. Isän ammatti oli minusta niin hieno, että aina kun oli mahdollista, muistin kyllä tuoda sen esille.

Aina kun isä tuli meriltä kotiin Orivedelle, hänellä oli mukanaan karkkia: lakuja ja Haribon Matador-mixejä, joita ei silloin vielä saanut Suomesta. Meillä syötiin ja juotiin samoja mehuja ja hilloja, joita nykyään näkee Lidlin hyllyissä. Ne olivat siistejä juttuja, koska silloin elettiin tarkan markan meininkiä.

"Olen kasvanut vahvassa naistiimissä äitini ja siskoni kanssa."

Muutaman kerran vuodessa pääsimme isän mukaan laivalle ja matkustimme Travemündeen. Asuimme henkilökunnan messissä ja saimme katsoa piirrettyjä. Siellä oli hillittömät keksivarastot ja iso teollisuusjääkaappi, joka oli aina täynnä ruokaa. Kuljimme isosiskoni kanssa reteinä henkilökunnan palo-ovista ja ostimme karkkia.

Kun isällä oli työvuoro, istuimme komentosillalla ja tähystelimme kiikareilla merta. Se oli ihanaa.

Olen kasvanut vahvassa naistiimissä äitini ja siskoni kanssa. Isän rooli oli erilainen: kun hän ei ollut töissä, hän hengaili kotona, kunnes taas lähti.

Isän kanssa elämä oli aina juhlaa. Nyt näen asetelman eri lailla: äiti vastasi väkisinkin hyvästä ja pahasta. Hänen oli pakko.”

”Makeat herkut voivat tuoda lohtua”

”Olen käynyt Punnitse & säästä -ketjun liikkeissä vuosikausia. Teevalikoima on tosi hyvä. Olen aina tykännyt tehdä erilaisia reseptikokeiluja, ja kaupan irtomyynnistä on kiva hankkia erikoisemmat tarpeet. Viime vuosina olen värkkäillyt myös raakapuuroja ja -leivonnaisia, ja niiden ainekset ostan täältä.

Olin aikaisemmin kauhea karkkihiiri. Päätin lopettaa irtareiden kauhomisen, koska siitä tuli paha olo. En halua luopua makeasta kokonaan – kyllä ihmisellä on hyvä olla pieniä paheita.

Nykyään ostan vain lakritsia tai suklaata tai jugurttilakuja ja kuivahedelmiä. Kotona värkkäilenkin välillä hunajalla tai agavella makeutettua raakasuklaata.

Perusruokavalioni on kevyt: paljon kasviksia ja hedelmiä. Arkisin värkkään keittoja ja salaatteja. Liiat hiilarit tekevät ankean olon, ja pyrin syömään niiden sijaan riittävästi proteiineja. Lihaa olen syönyt viimeksi 90-luvulla.

Tunnemaailman heilahdukset pyrin ohjaamaan muualle kuin syömiseen. Aina se ei onnistu. Ja joskus makeat herkut voivat tuoda lohtua.”

Iisa Pykäri
  • Laulaja-lauluntekijä syntyi 9.8.1979 Tampereella. Kasvoi Orivedellä.
  • Tuli tunnetuksi Regina-yhtyeestä. Neljä levyä julkaisseen yhtyeen perustajiin kuuluu Iisan puoliso Mikko Pykäri.
  • Tekee kappaleita myös muille artisteille kuten Paula Koivuniemelle ja Laura Närhelle.
  • Asuu Helsingissä Mikon ja heidän kahden lapsensa kanssa.
  • Toinen sooloalbumi Kukaan ei oo kenenkään ilmestyi tänä syksynä.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.