Muotisuunnittelija Alexander McQueen oli synkkien salaisuuksien repimä mies. Viisi vuotta kuolemansa jälkeen hän on maineensa huipulla.

Jousisoitinten ja pianon pauhu – säveltäjä Philip Glassin Tunnit-elokuvasta tuttu musiikki – täyttää lontoolaisen ateljeen. Lattialla on läjäpäin National Geographic -lehtiä, kangaspakkoja ynnä luonnoksia. T-paitaan ja farkkuihin pukeutunut, sänkipäinen muodinluoja viuhtoo vimmatusti läpi yön, kokaiinin voimalla.

Aamulla valo siivilöityy studion ikkunasta, pölyhiukkaset leijailevat ilmassa. Mallinuken yllä hohtaa täydellinen luomus: kullanvärinen höyhentakki, joka on saanut innoituksensa linnuista ja kreikkalaisen mytologian Ikaros-tarusta. Töihin saapuvan assistentin on hiiviskeltävä, jotta hän ei herättäisi verhon takana nukkuvaa muodinluojaneroa – ja petoa.

Tämä voisi olla kohtaus elokuvasta, joka kertoo vuonna 2010 itsemurhan tehneestä Alexander McQueenista, muodin pahasta pojasta. Hänet muistetaan paitsi omaperäisistä vaatteistaan myös holtittomasta elämäntyylistään.

Herttuatar Catherine on Alexander McQueenin muotitalon epävirallinen keulakuva. Hänen hääpukunsa oli nykyisen johtajan Sarah Burtonin käsialaa. Väitetään, että muotitalo haluaa ottaa etäisyyttä perustajansa synkkään menneisyyteen.

Viisi vuotta kuolemansa jälkeen McQueen on ajankohtaisempi kuin koskaan. Cambridgen herttuatar Catherine suosii merkin asuja, mikä on nostanut muotitalon uuteen kukoistukseen.

Leffa on varmasti jo suunnitteilla, sillä särmikkäästä muodinluojasta on tehty kaksi uutta elämäkertaa ja pian Lontoossa avautuu kaksi näyttelyä. Tate-museoon on koottu valokuvia viimeisiltä vuosilta, ja Victoria & Albertin Savage Beauty esittelee uran raa’an kauniita merkkiteoksia. Liput on myyty ennakkoon liki loppuun.

Mustelmilla

Alexander McQueen hätkähdytti jo muotiopiskelijana vuonna 1992 päättötyöllään. Hän ammensi Jack The Ripper Stalks His Victims (Viiltäjä-Jack vaanii uhrejaan) -nimiseen mallistoonsa vaikutteita Britannian rikoshistorian kuuluisimmista naismurhista.

Myöhemmin hän puki mallinsa korsetteihin ja repaleisiin mekkoihin, spreijasi heidän hiuksensa ja laitatti nuorten naisten silmiin valkoiset piilolinssit, jotka tekivät heistä ilmeettömiä. Monet tulkitsivat, että mallit esittivät raiskattuja ja hakattuja naisia. McQueen oli heidän mielestään misogynisti, naistenvihaaja, joka purki vihaansa painajaismaisiin luomuksiinsa.

Andrew Wilsonin Alexander McQueen: Blood Beneath The Skin -uutuuskirjan mukaan tämä on väärinkäsitys. Synkkä luomisvimma kumpusi muodinluojan lapsuudesta: hän oli joutunut isosiskonsa aviomiehen hyväksikäyttämäksi. Nuori poika myös todisti, kuinka mies pahoinpiteli hänen sisartaan.

– Olen nähnyt, kun aviomies hakkaa naisen liki kuoliaaksi, McQueen kertoi usein lähipiirilleen.

Seksuaalisen hyväksikäytön hän paljasti läheiselle siskolleen vasta joitakin vuosia ennen kuolemaansa.

Muotiluomukset kuvastivat hänen sisäistä taisteluaan. Veriroiskeet ja mustelmat eivät olleetkaan uhrin polttomerkkejä, vaan selviytyjän voitonmerkkejä.

– Haluan, että ihmiset pelkäävät pukemiani naisia, McQueen sanoi.

– Hänen mallinsa eivät näytä heikoilta. Itse asiassa he näyttävät siltä, että saattaisivat lyödä turpaan, pukunäyttelyä kokoava professori Claire Wilcox analysoi Guardian-lehdessä.

Housut kintuissa

McQueenille ei riittänyt, että hänen muotinäytöksensä olivat hyviä. Niiden piti olla ainutlaatuisen upeita, teatraalisia, taiteellisia ja ehdottomasti hätkähdyttäviä. Alexander McQueen halusi sokeerata. Osoittaakseen, ettei hän välittänyt kenenkään mielipiteistä, hän riisui erään näytöksen päätteeksi housunsa ja pyllisti taputtavalle yleisölle.

– En halua tehdä cocktail-juhlia, mieluummin ihmiset voisivat poistua näytöksestäni oksentaen. Suosin äärimmäisiä reaktioita. Haluan sydänkohtauksia. Haluan ambulansseja, hän sanoi.

Vuonna 1996 27-vuotias McQueen palkattiin Pariisiin huippumuotitalo Givenchyn luovaksi johtajaksi. Monimiljonääri hänestä tuli vuonna 2000, kun McQueen myi Guccille osaomistuksen omasta brändistään.

Hän saattoi hetken mielijohteesta lentää New Yorkiin ostamaan Andy Warholin taidetta tai Afrikkaan safarille miesystävänsä kanssa nähtyään televisiossa leijonia. Kerran hän osti Pariisin Four Seasons -hotellista yli 40 000 euron kattokruunun, jonka kristalleista teki joulukuuseensa koristeita. Juhlissa tarjoiltiin samppanjaa ja kokaiinia hopealautaselta.

Ystävien mukaan maine nousi miehen päähän. Parhaimmillaan hän oli hauska ja ironinen, pahimmillaan ilkeä ja epä-
lojaali, jopa väkivaltainen. Raivokohtauksista saivat osansa paitsi poikaystävät myös työntekijät. Työnarkomaani lääkitsi stressiään huumeilla, alkoholilla ja seksillä miesprostituoitujen kanssa. Muodin pahasta pojasta alettiin puhua hirviönä.

– Hänen taistelunsa alkoi todenteolla, kun hän sai mainetta. Hän aiheutti vaikeuksia ja loi draamaa. Välillä piti todella kysyä itseltään, oliko hän ystäväsi lainkaan, eräs lähipiiriläinen kertoi elämäkerturi Andrew Wilsonille.

Pinkki lammas

Kuusilapsisen itälontoolaisperheen kuopus Lee Alexander McQueen ymmärsi jo varhain olevansa homo ja vähän erilainen poika, joka tykkäsi piirrellä Tuhkimolle iltapukuja.

Taksikuskin poika, perheensä pinkki lammas, kuten hän itseään luonnehti, pääsi räätälinoppiin ja alkoi käyttää toista nimeään, jotta ei menettäisi työttömyyskorvauksiaan. Kerrotaan, ettei hän uransa alussa päässyt muotilehti Voguen toimitukseen, koska henkilökunta pelkäsi jalkapallohuligaanilta näyttävän jätkän varastavan heidän käsilaukkunsa.

McQueen olisi halunnut näyttää yhtä sulavalta kuin kollegansa Tom Ford ja Calvin Klein. Hän piti itseään rumana ja suhtautui pakkomielteisesti ulkonäköönsä.

– Lee vihasi peilikuvaansa. Muotimaailmaa tyrannisoivat ihmiset, jotka todella keskittyvät siihen, miltä he näyttävät, ystävä totesi.

McQueen teetätti hammasremontin ja palkkasi kuntovalmentajan, joka antoi asiakkaalleen potkut, koska pelkäsi ahkeran huumeidenkäyttäjän saavan sydänkohtauksen. Tämän jälkeen McQueen turvautui rasvaimuun ja vatsalaukunpienennysleikkaukseen.

Muotimaailman pinnallisuus ahdisti kunnianhimoista McQueenia, joka mietti elämälleen uutta suuntaa, muun muassa taideopintoja.

Itsetuho syveni vuonna 2007, kun hänen ystävänsä ja mesenaattinsa, omaperäinen stylisti Isabella Blow teki itsemurhan kaksikon huhutun välirikon jälkeen.

Päihteet olivat jo jokapäiväistä arkea, ja McQueen oli saanut hiv-tartunnan. Kaikki hänen seurustelusuhteensa loppuivat lyhyeen.

– Hän teki monista diilereistä rikkaita, ystävä kertoi elämäkerturille ja laski McQueenin käyttäneen yli 800 euroa päivittäiseen annokseensa.

– Huumeet veivät Leen pimeään paikkaan, joka ei ollut erityisen miellyttävä, ex-poikaystävä kuvaili.

Ystävien mukaan hän saattoi tehdä kolme mallistoa puolessatoista päivässä kokaiinin voimalla mutta samalla huumeet toivat mukanaan vainoharhaisuuden.

– Kadotimme hänet huume- ja seksiorgioille. Hän oli masokistinen, epävarma ja onneton, ja hänellä oli hyvin alhainen itsekunnioitus.

– Lopulta hän ei välittänyt itsestään yhtään. Luulen, että hän vihasi itseään.

Viimeinen viesti

– Olen rakentanut oman vankilani, Alexander valitti ystävälleen keväällä 2009 Mallorcan-huvilallaan ja kertoi suunnitelleensa jo viimeisen mallistonsa. Hän fantasioi ampuvansa itsensä näytöksen päätteeksi lavalle. Huolestunut ystävä soitti McQueenin muotitaloon, josta vakuuteltiin, että keulakuva oli kyllä kunnossa.

Alexander – lähipiirilleen Lee – oli läheinen Joyce-äitinsä kanssa.

Monet arvelevat, että demoniensa kanssa painiva mies rakasti todella vain yhtä ihmistä – Joyce-äitiään, joka uskoi poikaansa aina. Syöpää sairastaneen äidin kuolema oli loppuunpalaneelle McQueenille ylitsepääsemätön murhe.

Helmikuun 10. päivä vuonna 2010, äitinsä hautajaisten aattona, 40-vuotias Alexander McQueen lukittautui luksuskotiinsa Lontoon Mayfairissa. Aamulla taloudenhoitaja löysi hänet hirttäytyneenä.

Viimeisen viestinsä hän oli kirjoittanut kirjan takakanteen.

– Huolehtikaa koiristani, kiitos. Antakaa anteeksi, rakastan teitä, Lee. Ps. Haudatkaa minut kirkkoon.

Lähteet muun muassa: The Times, The Guardian, The Daily Mail

Lue myös:

Suomalaissuunnittelija pääsi mukaan Ranskan Muodin huipulle -sarjaan

Lee Alexander McQueen

Omaperäinen muotisuunnittelija syntyi Lontoossa 17.3.1969, kuoli 11.2.2010.

Valittiin neljästi Vuoden muotisuunnittelijaksi Britanniassa ja 2003 Vuoden kansainväliseksi suunnittelijaksi, jolloin sai myös kuningattarelta ritariarvon.

Useiden tähtien lempisuunnittelija. Kuuluisa pääkallohuivi myytiin kuolinuutisen jälkeen loppuun. Luomuksia esillä Lontoon Victoria & Albert -museossa 14.3. alkaen.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.