Ennen Mummomafia-ohjelmaa Raili Hulkkonen (kesk.) ja Kristiina Halkola (oik.) eivät olleet tavanneetkaan. Eva-Riitta (vas.) sen sijaan oli ollut vuosia sitten Railin meikattavana, ja Kristiina ja Eva-Riitta tiesivät toisensa teatteripiireissä. Kuva: Jouni Harala

Eva-Riitta Siitonen, Raili Hulkkonen ja Kristiina Halkola tietävät lähes kaikesta kaiken.

Mitä naisella pitää olla aina käsilaukussa?

Kristiina: Kotiavain. Silloin on jokin paikka, mihin mennä, ja asiat ainakin melko hyvin.

Raili: Välttämättömyyksien, eli lompakon, avainten ja puhelimen, lisäksi minulla on huulipuna ja rajauskynä. Ilman huulipunaa näytän liian mummomaiselta! Jokaiselle löytyy taatusti sopiva punaisen sävy.

Vihaan siivoamista. Miten saisin sen sujumaan?

Eva-Riitta: Minäkin vihaan. Pidä mielessäsi se mielikuva, kun olet jo siivonnut ja tuulettanut, keität kahvit ja haet leikkokukkia palkinnoksi itsellesi. Harvoin mitään saa ilman uhrauksia, ja välillä on vain pakko tehdä sellaista, mistä ei pidä.

Kristiina: Siivoaminen ei ole tärkein asia elämässä. Joskus pitää viitsiä, mutta pakko ei ole kuin hengittää ja pitää huolta lapsista, jos sellaisia hankkii. Nuorempana siivosin itse, enkä olisi voinut kuvitella, että minulla käy siivooja. Nyt minulla on siihen varaa ja samalla työllistän yhden ihmisen.

Raili: Voitko palkata siivoojan, joka tekee kerran kunnolla pohjatyön, minkä jälkeen olisi helposti aloittaa uusi elämä ja yllä pitää siisteyttä? Kun laittaa tavarat heti paikoilleen, helpottaa kovasti siivousta. Olen niin onnekkaassa asemassa, että meillä mieheni auttaa paljon kotitöissä, koska olen niin paljon poissa.

Parisuhteessani on kaikki hyvin, mutta jokin puuttuu. Erotako vaiko eikö erota?

Kristiina: Aina puuttuu jotain. Ihminen voi kuvitella omien henkilökohtaisten ongelmiensa johtuvan suhteesta. Olen ollut kerran aiemmin naimisissa ja oppinut siinä suhteessa asioista. Tiesin muuttaessani Eeron kanssa yhteen, että vaikka maailma kaatuisi, en koskaan lakkaa rakastamasta häntä. Näiden vuosien aikana erilaisissa elämäntilanteissa olemme keksineet tavat, miten saadaan arki sujumaan. Se vaatii kärsivällisyyttä, pitkämielisyyttä ja miettimistä.

Minulla on hirveä ikäkriisi! Vihaan ryppyjäni ja kehoni rapistumista!

Eva-Riitta: En halua pelotella, mutta vanhuudesta saa etsimällä etsiä hyviä puolia. Näkökin heikkenee… Tosin jos vielä vanhana miettii omaa ulkonäköään, niin elämä on jättänyt aika vähälle opille.

Kristiina: Jokainen ikävaihe on kriisin paikka. Se ei auta kuin hyväksyä ja käydä läpi. Vanhentuminen on kyllä minusta hirveän tylsää, kun huomaa menettäneensä voimia eikä jaksa tehdä kaikkea.

Raili: En välitä ikääntymisestä, kunhan pysyn terveenä! Rypyt kuuluvat elämään, mutta kunnosta pitää huolehtia, jotta askel kantaa. Ihoaan kannattaa hoitaa säännöllisesti etenkin Suomen ilmastossa.

Olen aina myöhässä eikä aika tunnu riittävän mihinkään kivaan tai rentouttavaan.

Kristiina: Nämä ovat tahtokysymyksiä. Jos olet itse valinnut kiireen, älä valita. Kaikkeen ei pidä suostua. Minulle oli kiire, kun olin nuori ja jaksoin kaiken. Tein viittä asiaa yhtä aikaa. Minulla saattoi olla päällekkäin monta työtä, kävin kokouksissa, osallistuin järjestötoimintaan ja lasten koulunkäyntiin sekä hoidin huushollia ja opettelin ruuanlaittoa. Mutta se sopi minulle. Enää minulla ei ole kiire.

Töissä on huono omatunto perheasioista, kotona työasioista. Mikä eteen?

Eva-Riitta: Tunnistan tunteen. Työskentelin sähkölaitoksella, tv:ssä ja yrittäjänä, kun lapset olivat pieniä, ja olin kansanedustaja, kun he olivat teini-iässä. Olin ikäpolveni tyypillinen edustaja ja stressasin tästäkin. Uskon, että nykypäivän vanhemmat ovat viisaampia. Huono omatunto vie voimavaroja kotona ja työssä, eikä siitä ole apua missään.

Raili: Jos mahdollista, soita isovanhemmalle ja pyydä apua. Ilahdun, jos voin auttaa lastenlasteni kanssa. Töissä kannattaa yrittää keskittyä työasioihin ja kotona olla perheen kanssa. Minulla auttaa se, että pakkaan kotona illalla seuraavaa työpäivää varten tarvittavat asiat.

Haluan vaihtaa uraa mutten uskalla.

Eva-Riitta: Pitkän elämän aikana on mahdollisuus moneen. Pelko katoaa, kun käy käsiksi asioihin. Olen astunut monta kertaa entistä isompiin saappaisiin esimerkiksi aloittaessani kansanedustajana, Uudenmaan läänin maaherrana, Helsingin kaupunginjohtajana ja europarlamentaarikkona. Ennen kunkin tehtävän aloittamista olen miettinyt, mitä haluan saavuttaa ja mihin voimavarani riittävät. Tosin aina ei voi lähteä omista vahvuuksistaan, mutta monenlaisilla ominaisuuksilla voi tehdä hyvää työtä.

Kristiina: Elämän elämättömyys on suurempi ongelma kuin uran tekeminen. Pitää elää! Olen ollut työttömänä pitkään monta kertaa 1970-luvun lopussa ja 1980-luvulla. Sitten minut saatiin ryhtymään yksinyrittäjäksi, ja piti ruveta keksimään töitä. Helppoahan se ei ole, mutta ei saa antaa periksi. Lähdin muun muassa Vaasaan oman alan työni perässä, kun lapset olivat pieniä. Latteus “asioilla on tapana järjestyä” on ihan totta.

Raili: Rohkaisen vaihtamaan, jos vähääkään uskoo, että pärjää. Kyllä työtä tekevälle löytyy. Ja aina voi palata siihen, mitä ennen teki. Olen aina ollut ahkera tekemään töitä, ja se on ehkä syy, miksi niitä on riittänyt, välillä vähän liikaakin.

Mitä teen, elämäniloni on kadoksissa.

Kristiina: Tuntuu, että kaikki suomalaiset ovat vähän masentuneita. Ehkä se johtuu tästä valon puutteesta, mikä vaikuttaa perusluonteeseemme. Itselläni auttaa kirkasvalolamppu.

Eva-Riitta: Jos kyse on alakulosta eikä oikeasti masennuksesta, niin uskon, että elämänhallinta auttaa: se että laittaa asioita järjestykseen ja näkee, mitä saa aikaan. Jos tuntuu, että kaikilla muilla menee paremmin, voi miettiä, että kenen kanssa olisi oikeasti valmis vaihtamaan osia. Omaan alakuloisuuteeni tepsii metsässä kävely. En niinkään vajoa pohjalle surusta, enemmänkin omasta riittämättömyyden tunteesta ja tyytymättömyydestä itseeni.

Toinen meistä ei halua seksiä.

Raili: Kannattaa sytyttää kynttilöitä ja ottaa lasi samppanjaa ja keskustella, mistä on kysymys ja mitä voi tehdä. Mielestäni on hyvä muistaa, että läheisyydestä voi nauttia muutenkin kuin hyppäämällä sänkyyn, vaikkapa vain halailemalla. Toisen ihmisen läheisyys on tärkeää.

En tykkää yhtään ulkonäöstäni.

Raili: Jokaisesta löytyy hyviä puolia, joita voi korostaa meikillä ja vaatteilla. Jos tuntuu siltä, ettei kehtaa, niin pelko pois – ihmisen pitää saada olla yksilö!

Eva-Riitta: Kaikki ovat nuorena hauskannäköisiä omalla tavallaan. Olin nuorena niin epävarma ja kompleksinen, etten ymmärtänyt olevani ihan niin kuin muutkin. Näin sen valokuvista vasta aikuisena. Nuoruudesta ja sen kaikille antamasta omaleimaisuudesta ja kauneudesta kannattaa nauttia!

Kristiina: Älä antaudu ulkopuolelta tulevien ulkonäköpaineiden orjaksi! Tällaiset ajatukset menevät kyllä yleensä iän myötä ohi. Nuorena elokuvanäyttelijänä raivostuin, kun ulkonäköäni arvosteltiin. Sen ei pitäisi olla tärkeää, vaan sen, mitä ihminen tekee.

Pelkään juovani liikaa.

Eva-Riitta: Kohtuus oli syystä jo yksi antiikin Kreikan korkeimmista hyveistä. En ole niin rohkea, että voisin kuvitella jättäytyväni humaltuneena muiden armoille. Mieheni ei käytä enää ollenkaan alkoholia, joten voi mennä monta kuukautta, etten tule juoneeksi mitään. Edustus tehtävissä selvisin koko illan samalla viinilasillisella.

Raili: Alkoholinkäyttö on ongelma monella ikäiselläni. Aluksi on ihana ottaa vähän viiniä, kun töitä ei tarvitse enää tehdä, mutta sitten se riistäytyy käsistä. Mitä aikaisemmin asialle tekee jotain, sen parempi! Osallistun juhliin hyvin harvoin. Mieluummin otan pari olutta mieheni ja naapureideni kanssa.

Kristiina: Luulo ei ole tiedon väärti: ota vihko ja kynä ja kirjoita määrät ylös. Olen tehnyt näin, ja olen käyttänyt samaa metodia hyvin tuloksin myös taloudenpidossa ja laihduttamisessa. Noh, aina kaikki ei onnistu – olen vähän kuin Jane Fonda: tee niin kuin neuvon, älä niin kuin teen.

Tappelemme mieheni kanssa koko ajan rahasta.

Eva-Riitta: Tämäkin vaatii noin 50 vuotta hiomista, nimimerkillä kokenut Etelä-Suomesta. Olen ollut se osapuoli, jolla on rahan suhteen jalat maassa – ei ole mennyt ekonomin koulutus hukkaan! Rahasta ei kannata taistella koko elämäänsä, vaan miettiä jokin tapa toimia, jolla pärjätään yhdessä. Nuoret lapsiperheet elävät usein tasarahalla eikä ylimääräistä jää. Jos molemmat ovat töissä, voi olla viisasta sopia, miten kumpikin osallistuu ja silti hallinnoi omia tulojaan.

Raili: Minusta on toimivinta, että pariskunnalla on omat rahat. On selkeää, että kumpikin vastaa omista menoistaan. Toki pitää tulla puolin ja toisin vastaan, kun tehdään jotain yhdessä. Ja tietenkin on perheitä, joilla on samat rahat, ja se toimii heillä.

Ikävät uutiset ahdistavat ja pelottavat.

Eva-Riitta: Muistan lapsuudestani pommitukset Helsingissä jatkosodan aikana ja kuinka naapuritalomme tuhoutui maan tasalle. Äiti oli peittänyt pinnasänkyni keltaisella huovalla, ja heräsin siihen, että peitto tuli lasisirpaleiden painosta päälleni. Muistan omat veren tahrimat käteni, kun yritin työntää sitä kasvoiltani pois. Tämä muisto nousee aina mieleen, kun näen tv:ssä lapsia sodan keskellä. Mutta erityisesti lapset ovat sitkeitä ja selviävät vaikeissakin olosuhteissa. Tärkeintä olisi miettiä, mitä voi tehdä, eikä sitä, miksi minulle kävi näin.

Kristiina: Minuakin masentaa, pelottaa ja suututtaa. Liikutuin, kun kuuntelin Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Malala Yousafzain puhetta, jossa hän kysyi, miksi on niin vaikea rakentaa kouluja ja helppo rakentaa tankkeja. Hän on 17-vuotias ja voi siksi esittää asian noin yksinkertaisesti, mutta onhan se järjetöntä. Vaikka nuoruuden ihanteet karisevatkin, ei pidä elää kuin pellossa. Äänestän vaalien lisäksi jaloillani ja käsilläni. Kulutusvalinnoilla voi vaikuttaa jonkin verran.

Elän jatkuvasti yli varojeni, koska en voi vastustaa shoppailua.

Raili: Olen jäävi vastaamaan… Teen niin paljon töitä, että tunnen oikeudekseni hemmotella itseäni shoppailemalla esimerkiksi kauniita vaatteita. Lisäksi raha-asiat eivät ole vahva puoleni, sillä pidän muita asioita tärkeämpinä. Pitää kuitenkin olla realisti ja ostaa vain sellaista, mihin on varaa, joten suosittelen budjetin tekemistä. Kaikki naiset ansaitsevat pieniä nautintoja! Rohkaisen varsinkin yli 50-vuotiaita hemmottelemaan itseään enemmän. Nuoret naiset osaavat ottaa omaa aikaa paremmin ja pitää hauskaa omassa porukassaan. Edullinen ja kiva tapa viettää aikaa on esimerkiksi nyyttikestit ystävien kera.

Mikä on pitkän parisuhteen salaisuus?

Eva-Riitta: Kestävä kehitys! Tykkäämme toisistamme niin paljon, että vaikeudetkin ovat jääneet taka-alalle. Olen etu oikeutettu, kun saan elää hauskan ja huumorintajuisen ihmisen kanssa. Välillä elämä on ollut yhtä särmien hiontaa, niin että lastut ovat vain lennelleet. Nyt ihmettelemme, mistäs me ennen niin hurjasti kiivailimmekaan.

Kristiina: Rehellisyys, se että olemme voineet keskustella avoimesti. Olemme tehneet aina niin tiiviisti samaa työtäkin, niin ei ole tullut tilaisuutta pimittää tai esittää jotain. Siinä, että on rehellinen ja avoin, ei ole mitään pelättävää.

Raili: Mieheni on suonut minulle tilan toteuttaa itseäni. Molemmilla pitää olla omaa aikaa. Olen ollut tällainen paljon menevä ja töitä tekevä koko 42 vuotta, jonka olemme olleet naimisissa. Arvostan mieheni suhtautumista todella paljon, ja järjestän meille usein pieniä matkoja.

Mummomafia alkaa tänään 8.1.2015 MTV3:lla klo 20.05. Kolmikko ratkoo ohjelmassa ihmisten ongelmia.

Kristiina Halkola

Syntynyt 3.6.1945 Kuusankoskella, 69-vuotias.

Neljän lapsen äiti ja kuuden lapsen isoäiti.

Näyttelijä, laulaja, komedienne ja entinen aktiivipoliitikko.

Naimisissa näyttelijä Eero Melasniemen kanssa, liitto kestänyt yhteensä 45 vuotta.

Eva-Riitta Siitonen

Syntynyt 31.5.1940 Helsingissä, 74-vuotias.

Kahden lapsen äiti ja kolmen lapsen isoäiti.

Ylipormestari, ollut mm. Uudenmaan läänin maaherra ja europarlamentaarikko.

On naimisissa taiteilija Matti ”Fredi” Siitosen kanssa, avioliitto kestänyt 45 vuotta.

Raili Hulkkonen

Syntynyt 15.1.1946 Kurikassa, 68-vuotias.

Yhden lapsen äiti ja kolmen lapsen isoäiti.

Meikkitaiteilija.

Ollut naimisissa puolisonsa kanssa jo 42 vuotta.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.