Seinäjoki hullaantuu. "Koitetaan arvostaa tätä hetkeä, sillä maailma on tehty meitä varten!" julistaa Elli. Kuvat Panu Pälviä
"Kaverit ovat sanoneet, etten ole bändivuosina muuttunut. Ja niinhän se menee. Tietyt luonteenpiirteet säilyvät", Elli arvelee.
Makaronilaatikkoa ennen keikkaa. Jere Marttila (vas.) ja Leo Hakanen (oik.) ovat bändin organisaattoreita. "Me ollaan Ellin kanssa sellaisia haahuilijoita", rumpali Jukka Soldan luonnehtii.
Tiiviiden kiertueiden aikana yksin­olontarve korostuu. Elli keskittyy omassa hotellihuoneessa.
"En mieti huomista pidemmälle. Jos haluan joskus sen omakotitalon ja perheen, niin tapahtukoon sitten niin. Mutta se ei saa olla itseisarvo", Elli miettii.

Haloo Helsingin Elli haluaa yllyttää muitakin tekemään niin kuin sydän sanoo.

Kun Haloo Helsingin matka alkoi vuonna 2006, sen jäsenet olivat alaikäisiä. 15-vuotiaat Helsingin Suutarilan koulun musiikkiluokkalaiset Leo Hakanen ja Jere Marttila löysivät kovan etsinnän jälkeen bändiinsä lukiolaisen Ellin ja 14-vuotiaan Jukka Soldanin.

– Jukan tunsimme jo ennestään. Hän on sellainen hiljainen nero: ei pidä melua itsestään mutta on pirun taitava. Ellissä taas oli etsimäämme boheemia rock­asennetta, Leo kehuu.

Haloo Helsinki hioi taitojaan treenaamalla suosikkibändejään Apu­lantaa, Guns N' Rosesia ja Nirvanaa. Äidit ja isät olivat haljeta ylpeydestä ensimmäisellä keikalla Suutarilan koulussa syksyllä 2006.

– Sen lisäksi, että olemme viettäneet nuoruutemme tässä bändissä, myös vanhempamme ovat ystävystyneet keskenään. Olemme kuin yhtä suurta perhettä, Elli kertoo.

Enää Haloo Helsingin ei tarvitse veivata cover-biisejä. Kaikki bändin neljä albumia ovat ampaisseet soittolistojen kärkeen ja poikineet radiohittejä, jotka yleisö osaa ulkoa. Viime vuonna yhtye oli ehdolla Emma-pystin saajaksi kolmessa eri kategoriassa. Uusin albumi, Maailma on tehty meitä varten, on kokonaan Haloo Helsingin säveltämä ja sanoittama.

Huuda vapaudesta

Vihdoin perillä. Keikkabussi, joka tunnetaan myös nimellä Samuli, yskäisee ja lipuu Seinäjoen Rytmikorjaamon pihaan. Moottori hurisee vielä, kun roudarit käyvät vahvistin- ja soitinlaatikoiden kimppuun. Elli venyttelee jäseniään bussin oviaukossa ja haukottelee makeasti.

Kello on varttia yli seitsemän perjantaina, ja suomalaiset valmistautuvat kahden päivän irtiottoon. Viisisataa heistä haluaa tulla tänään laulamaan Haloo Helsingin kanssa "Huuda, huuda ilosta! Huuda, huuda vapaudesta…"

– Minusta on surullista, miten usein ihmiset suorittavat ennalta suunniteltua kaavaa ja päätyvät johonkin ratkaisuun vain sen vuoksi, että niin muka kuuluu tehdä. Tärkeintä pitäisi olla seurata sydäntään ja unelmiaan ja toimia sen mukaan, Elli huomauttaa.

Elli tuntee monia ikäisiään, jotka ovat valinneet opiskelupaikan summamutikassa ja pettyneet sitten, kun ala ei ole tuntunutkaan oikealta.

– Nuorilla on hirveät paineet. Yhtäkkiä pitäisi löytää oma paikka maailmassa ja hyvä ammatti. Arvostan kyllä sitä, että jengi jaksaa opiskella, mutta toivoisin, että ihmiset uskaltaisivat etsiä sitä omaa alaa. Minä olen seurannut suurinta intohimoani, musiikkia, enkä välitä, mitä muut ajattelevat. Haluan ottaa tästä kaiken irti, sillä minulla on vain yksi elämä.

Ellin tapauksessa intohimon varjoon on jäänyt lukio, joka on yhä kesken. Ylioppilasaineiden sijaan hän on rustaillut laulujen sanoituksia ja viilettänyt pitkin Suomea 120 keikan vuosivauhtia.

– Välillä on käväissyt mielessä, että milloin oikein ehdin suorittaa koulun loppuun, mutta olen päättänyt, etten murehdi sitä nyt. Tiedän, että kirjoitan vielä ylioppilaaksi mutta toistaiseksi nautin keikkaelämästä. Olen vielä niin nuori, että ehdin vaikka mitä!

Yksi kiinnostuksen kohteista on filosofia, jota Elli lukee harrastuksenaan.

– Tosin filosofia on kiinnostavaa juuri siksi, että voin opiskella sitä omaehtoisesti. Ehkä motivaatio ei kestäisikään, jos siitä tulisi pääaineeni yliopistossa.

Elli sanoo olevansa kiitollinen, että vanhemmat eivät ole koskaan painostaneet häntä opiskeluasioissa.

– Äiti ja isä ovat suvaitsevaisia tyyppejä. He ovat antaneet minun tehdä omat valintani. Siinä on varmaan myös syy, miksi välimme ovat yhä niin läheiset. Pystymme puhumaan kaikesta.

Blondivitseihin tottuu

Ellin lapsuudenkodissa levysoittimessa pyörivät usein Juice Leskisen ja Junnu Vainion levyt, mutta myös klassinen musiikki.

– Äiti ja isä opettivat kiinnittämään huomiota laulujen teksteihin. Juicesta tuli minulle niin tärkeä, että tein hänen biiseistään yläasteella tutkielman. Olisi ollut siistiä päästä näyttämään se Juicelle.

Kahdeksanvuotiaana Ellille hankittiin käytetty syntetisaattori, jolla hän harjoitteli Pakilan musiikkiluokan pääsy­kokeisiin. Samalla syntikalla Elli säveltää biisejä yhä.

Musiikkiluokalla alkoi bändiharrastus, jossa Elli lauloi ja opetteli soittamaan bassokitaraa.

– Olen kuullut aika monta basisti- ja blondivitsiä. Niiden kertojia olen lohduttanut sillä, että onneksi en sentään ole ruotsalainen blondi basisti, Elli nauraa.

Elliltä on usein kysytty, miltä tuntuu olla bändin ainoa nainen. Eikö ole rankkaa kuunnella aina äijien juttuja?

– Ei, koska pojat ovat huipputyyppejä. Kemiamme ovat aina pelanneet yhteen, vaikka pojat ovat minua nuorempia.

Yksi tärkeä juttu on se, ettemme koskaan riitele. Puhumme asiat selviksi heti.

Keikkareissuilla miehet jakavat hotellihuoneet toistensa kanssa. Elli majoittuu tänäänkin omaan huoneeseen.

– Tarvitsen omaa tilaa ja haluan olla välillä yksin. Mutta se on kiva, että meidän mukana kiertää nyt t-paitamyyjänä ihana Roosa. Puhumme Roosan kanssa naisten juttuja ja jaamme huoltoasemilla pizzat puoliksi, Elli sanoo.

Keikkaileva kukkakauppias

Ellille ja pojille tulee pian täyteen neljäsataa keikkaa. Esiintyminen ei ole vielä alkanut puuduttaa, mutta pitkien kiertueiden jälkeen on kiva palata kotiin. Pestä pyykkiä, käydä kaupassa, tavata kavereita.

– Jatkamme niin kauan kuin touhu tuntuu hauskalta, biisejä syntyy ja yleisöä riittää. Väkisin ei musiikkia voi tehdä, Elli tunnustaa.

Vapaapäivinään Elli käy syömässä kavereiden kanssa ja sisustaa uutta, Helsingin keskustassa sijaitsevaa kotiaan. Uusi hankinta on pinkki samettisohva.

– Rakastan vanhoja huonekaluja ja esineitä. Haluan, että koti on näköiseni, ei mikään sisustuslehden esittelyasunto.

Joutohetkinään Elli maalaa tauluja ja askartelee koruja. Käsillä tekeminen on verissä: Ellin kaulassa roikkuu lukkoriipus, johon isä on kaivertanut hänen lapsuudenkuvansa.

Joskus Elli on haaveillut kukkakauppiaan ammatista.

– Oi, se olisi niin hienoa. Saisin olla kauneuden keskellä joka päivä ja tehdä asetelmia. Syntyisi varmaan hyviä biisejäkin, hän visioi.

Mutta nyt on pidettävä kiirettä, sillä keikan alkuun on enää puolitoista tuntia. Elli valitsee matkalaukustaan mustan mekon, jonka päälle hän pukee hapsunahkatakkinsa. Suuret silmät korostuvat tummalla luomivärillä, ja huulet Ellin suosikkivärillä, kirkkaanpunaisella.

Leon hierontapalvelu

Pojat ovat jo valmiina Rytmikorjaamon backstagella. Jere napittaa paitaansa, Jukka teippaa korvamonitorijohtoa selkään. Leo nostaa sykettä haarahypyillä.

– Testasin kerran keikalla sykemittaria. Kaloreita paloi tuhat ja syke huiteli 170–180 tietämissä. Se on rankan urheilu­suorituksen verran, Jere muistaa.

Elli kaivaa laukustaan lakkapullon ja tupeeraa hiukset rock-pörröön.

– Joskus mietin, että mitä järkeä tätä tukkaa on laittaa, kun loppuillasta olen kuin uitettu koira. En voi käsittää, miten joku Chisu ja Jenni Vartiainen voivat näyttää keikan jälkeen niin hyviltä.

Istumatyöläisiä Elli lohduttaa tiedolla, että soittajatkin kärsivät niska-hartiaseudun vaivoista. Kitaran hihna painaa niin, että tiiviin keikkakiertueen jälkeen lihakset ovat jäykät, ja päätä jomottaa. Leo antaa ensiapuhieronnan.

– Meillähän on aina näin hyvä palvelu. Pidetään Elliä kuin kukkaa kämmenellä.

– No kyllä te just yks päivä nauroitte näille mun kengille, Elli kuittaa.

Mustissa tossuissa on punaiset kimalle­rusetit. Korkokenkiä Elli ei pukisi jalkaansa mistään hinnasta. Myös pojilla on tyylikoodinsa: esiintymisasuksi kelpaa vain laadukas miesten puku.

Ennen keikkaa bändi syö hedelmiä ja juo vettä. Perinteistä soittajan soppaa, jaloviinaakin olisi tarjolla, mutta korkki jää narskauttamatta. Huomenna on keikka Harjavallassa.

– Huh, että jännittää.

Tässä vaiheessa käy aina mielessä, että onko paikalle tullut ketään, Elli myöntää.

Viesti pojille

Turha pelko. Yhdeltätoista pohjalaiset ovat valmiina. Rytmikorjaamon halli on jaettu aidoilla kahtia: toinen puoli alaikäisille, toinen tuopit kädessä horjuville aikuisille. Yleisön ikäkirjo ulottuu kolmevuotiaasta kuusikymppiseen.

Kansanhurmion laukaisi vuonna 2011 julkaistu Maailman toisella puolen -laulu, jonka kertosäettä "äiti älä pelkää kyllä pidän itsestä huolen" hoilottivat niin päiväkotilapset, äidit kuin vaaritkin.

Muistelut sikseen, nyt mennään. Elli, Jukka, Leo ja Jere juoksevat lavalle ja käynnistävät keikan uransa ensimmäisellä laululla Haloo Helsinki, josta bändi sai nimensä. Jännitys on tiessään, biisit tulevat lihasmuistista. Lavalla ajatukset ehtivät matkustaa syvistä virroista hetken huomioihin. Elli vilkuttaa tutulle perheelle mutta panee merkille, että hänen suojelupariskunnaksi ristimänsä fanikaksikko on poissa. Heidän läsnäolonsa luo aina merkillistä turvaa, josta Elli on käynyt kerran pariskuntaa kiittämässäkin.

Haloo Helsingin energia tarttuu yleisöön. Jere pomppii ympäri lavaa, Jukka takoo kattiloitaan, ja Elli yllyttää ihmisiä hyppimään. Odotetut hitit, Huuda ja Vapaus käteen jää sulattavat jopa takarivin jurottajat.

– Pitäkää huolta toisistanne, tämä on arvaamaton pallo! Elli spiikkaa ja riisuu nahkatakin. Ilma on paksu ja kostea.

Kun keikka on ohi, takahuoneeseen saapuu euforinen mutta väsynyt bändi.

– Tämä tuntuu vieläkin niin siistiltä. Parasta on nähdä yleisön joukossa tuttuja faneja, jotka ovat kiertäneet keikoilla vuosia. Vaikka en tiedä heistä juuri mitään, minulla on sellainen fiilis, että olemme hyviä kavereita, Elli huokaa.

Yksi uskollisista ystävistä odottaa ulkona. Samulin tuulilasi on yökuuran jäädyttämä, mutta moottori jyrähtää käyntiin ensipolkaisusta. Fanit ovat kirjoittaneet likaisen bussin kylkeen viestejä. Useimmat ovat soittopyyntöjä Ellille, mutta pitää joku sentään Leon, Jeren ja Jukankin puolta: Pesää pojille, lukee etumaskissa.

– Itse olette kuitenkin käyneet tuon kirjoittamassa, Elli lohkaisee.

Haloo Helsinki esiintyy Helsinki Fashion Weekend -muotitapahtumassa perjantaina 30.8 osana Me Naisten Trend Fashion Day -päivää.

Haloo Helsinki

Koulukaverit ja kitaristit Jere Marttila, 22, ja Leo Hakanen, 21, perustivat bändin vuonna 2006. Mukaan liittyivät myös rumpali Jukka Soldan, 19, ja laulaja-basisti Elli Haloo, 22. 

Elli ei ole halunnut kertoa oikeaa sukunimeään julkisuuteen. 

Haloo Helsinki on julkaissut neljä albumia, joista viimeisin Maailma on tehty meitä varten helmi­kuussa.

Vuonna 2012 kriitikoiden ylistämä yhtye oli ehdolla Emma-gaalassa kolmessa eri kategoriassa. 

Tulevat keikat: haloohelsinki.fi

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?