Lauri Tähkä & Elonkerjuun viulisti Johanna Koivu kiertää Suomea kymmenen miehen kanssa muttei anna äijämeiningin häiritä.– Nykyään pojat jättävät rasvaisimmat jutut omaan hotellihuoneeseensa.

Moderni suomineito. Se tulee ensimmäisenä mieleen, kun katselee Johanna Koivun poseeraamista helsinkiläisen hotellin aulassa. Pohjalaista käsityötä oleva takki istuu hoikan varren päälle kuin nakutettu, ja sähkönsiniseksi värjätyt hiustenlatvat antavat kokonaisuuteen rock-uskottavan loppusilauksen. On selvää, että tässä tekee töitä ammattilainen, jolle ovat tuttuja niin pikkukylien keikkalavat kuin suurkaupunkien estradit. Siniset silmät tapittavat kameraan, eikä kaunis hymy hyydy hetkeksikään, vaikka taustalla näkyvät koivut ovat vain lavasteita, joissa kuka tahansa muu tuntisi olonsa tukalaksi.

Mutta lavalla olo ja rooleihin heittäytyminen ovatkin Johannalle tuttua touhua. Hän on valmistunut näyttelijäksi Lontoossa, ja aikamoista showbisnestä on myös Johannan nykyinen leipätyö: nainen kirskuttaa viuluaan Suomen suosituimman yhtyeen Lauri Tähkä & Elonkerjuun eturivissä. Bändin viime viikolla julkaistu levy Tänään ei huomista murehdita ponkaisi heti myyntilistojen kärkeen, ja elonkerjuulaisia viedään ympäri Suomen pitkälle ensi vuoden puolelle.

Johannalle uusi kiertue tarkoittaa lukemattomia reissukilometrejä bussissa mieslauman kanssa. Ja lukemattomia hikisiä tunteja lavalla testosteronia uhkuvien urosten keskellä. Onneksi hänellä on hommasta jo melkein kymmenen vuoden kokemus.

Tuoretta naisnäkökulmaa

– Totta on, että vanhoissa kansanlauluissa tyttö on se vieno ja kaunis, joka odottaa lämpimän lieden luona miestä. Ei kappaleisiin silti ole vaikea eläytyä, Johanna sanoo.

Laulaja, lauluntekijä Lauri Tähkän ja kitaristi Simo Rallin innostuksesta vanhoihin teksteihin alkanut projekti on synnyttänyt kahdeksan levyä ja hirmuisen määrän hittejä. Niissä miehet katoavat välillä reissuilleen, koska pojat ovat poikia eivätkä luonnolleen mitään voi.

Kosmopoliittia nykynaista ei kuitenkaan hirvitä lallattaa rallien mukana. Päinvastoin:

– Sanojen merkitys muuttuu, kun lavalla on nainen. Kun laulan joitakin osuuksia, nainen ei enää olekaan passiivinen vaan voi laulaa ryyppäämisestä ja rälläämisestä ihan niin kuin jätkätkin. Mukaan tulee myös ironiaa.

Täysin ilman tytöttelyä Johanna ei kuitenkaan miehisessä rockbisneksessä ole selvinnyt. Kun vielä tuntematon bändi alkuvuosinaan saapui keikkapaikalle, vähäpätöisistä vähäpätöisin oli bändin ainoa tyttö.

– Kun tulin viuluni kanssa jonnekin rockluolaan, teknikoiden asenteista näkyi, että he pitivät mua ihan vasta-alkajana. He kyselivät, että tiedätkö, mitä monitoria kuuntelet.

Tosiasiassa Johanna on bändin koulutetuin muusikko ja ainoa, joka tuntee nuotit. Teoria- ja soittotunnit läpikäyneen muusikon on kuitenkin ollut pakko opetella uusi tapa soittaa viululla rockia.

Rankkuuden ja improvisaation löytäminen ei ole helppoa, jos pienenä soittotunneilla kaikenlainen heiluminen ja eläytyminen on ollut kiellettyä.

Pohjanmaalla nousi myös iso haloo, kun Johanna puki päälleen bändin tunnusmerkiksi nousseen helavyön.

– Joidenkin mielestä oli pyhäinhäväistystä, että naisella oli helavyö ja puukko. Mutta nyt meidän keikoillamme naisetkin pitävät niitä, eli jotakin on tapahtunut, Johanna nauraa.

Johannalla on kiertämiseen rento asenne. Äijämeiningistä on turha ottaa stressiä, sillä se kuuluu elämyksiä tuottavaan ammattiin ja hyvin menneen keikan jälkitunnelmointiin.

– Kun iso määrä miehiä kokoontuu yhteen, niin kyllähän siinä luolamiesmeininki herää. Välillä jätkien meuhkatessa tuntuu, että bussin katto lähtee irti. Mutta siinä ei auta muu kuin lähteä itsekin mukaan täböillä tai kylmän viileästi ohittaa koko homma ja keskittyä omiin juttuihinsa. Välillä kaipaisin naisseuraa, mutta toisaalta osaan itsekin sille päälle sattuessani heittää ronskia juttua, Johanna sanoo. – Olisi kivaa, jos keikkabussi olisi siistimpi, mutta en todellakaan lähde kenenkään siivoojaksi vain siksi, että olen nainen.

Lauri Tähkä ja Elonkerjuun keikkabussissa on televisio ja dvd-soitin, ”josta jätkät katsovat sotaleffoja”. Johannan aika kuluu lehtiä lukiessa tai läppärillä surffaillessa. Ajatuksissa on myös kokeilla, riittäisikö keskittymiskyky espanjan opiskeluun bussin laverilla. Matkoilla kun aikaa on jotenkin tapettava.

Viherpiipertäjän vikaa

Kuivattuja hedelmiä, taateleita, viikunoita, goji-marjoja ja veteen sekoitettavia yrttijauheita siltä varalta, että salaattia ja hedelmiä ei ole saatavilla. Johannan keikkaeväät eivät ole ihan perinteisiä rokkarin ruokia, mutta hyvinvoinnistaan huolehtiva ei muusikko ei halua jättäytyä huoltsikoiden armoille.

– Yritän terveellisillä ruuilla kompensoida epäsäännöllistä elämää ja edes jollakin tapaa pitää kroppani kunnossa. Jos lähtisin pizza–limsa-linjalle, en jaksaisi. Lauri ja Simokin syövät terveellisesti, ja Lauri juoksee, mutta kyllä minä bändin viherpiipertäjä nyssyköitteni kanssa olen.

Vauhdikkaan naisen harrastushistoriaan kuuluu capoeiraa, joogaa, pilatesta, uintia ja lenkkeilyä. Nyrkkeilyn hän joutui lopettamaan, koska muusikolla ei ole varaa runnoa työvälineitään sormia. Kiertueilla palauttava urheilu on erityisen tärkeää, ovathan viulistin niskat usein jumissa ja pohkeet tukossa korkkareissa riehumisen jälkeen.

Melkein kymmenen vuotta sitten Lontoon jättänyt ja lapsuudentuttujensa bändikelkkaan hypännyt Johanna ei ole katunut lähtöpäätöstään, vaikka nykyinen kotikaupunki Seinäjoki toisinaan tuntuukin pieneltä.

– Enhän minä ehdi kotona paljoa ollakaan. Enemmän minulle merkitsee se, että on oma rauha ja oma paikka, johon saa purkaa tavaransa ja vain olla ja kerätä voimia, Johanna kertoo.

– Tykkään myös omasta pihastani, varsinkin kukkien istuttamisesta, en niinkään ruohon leikkuusta ja haravoimisesta. Pihallani saan istua tarvitsematta puhua kenellekään, jos siltä tuntuu.

Muusikon työssä parasta on suora palaute, jota saa joka ilta.

– Jos yleisö on liekeissä ja bändi on liekeissä, ei parempaa tunnetta ole. Minulle tulee tippa linssiin, kun kuulen, että musiikkimme on auttanut ihmisiä vaikeiden elämäntilanteiden yli. Se nöyryys pitäisi säilyttää: olemme palvelemassa yleisöä, eikä itseisarvo ole se, että heilumme lavalla.

Johanna Koivu

  • Lauri Tähkä & Elonkerjuun viulisti. Ainoa bändin jäsen, joka tunnetaan ristimä- eikä taiteilijanimellään. Ei paljasta syntymävuottaan. ”Lontoon näyttelijäpiireissä iästä ei puhuttu tai jos puhuttiin, niin reilusti alakanttiin.”
  • Kotoisin Teuvalta Etelä-Pohjanmaalta kuten koko bändi. ”Muistan Laurin ala-asteelta. Hän oli niin villi, että lähinnä säälin niitä tyttöjä, jotka joutuivat olemaan hänen luokallaan. Ja nyt sitten itse vapaaehtoisesti kierrän hänen kanssaan.”
  • Opiskellut Lontoon yliopistossa sekä The Central School of Speech and Dramassa, josta valmistui teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2000. ”Olen muusikko ja näyttelijä, lisäksi olen ohjannut ja opettanut Etelä-Pohjanmaan opistossa. Haluaisin joskus vielä näytellä, ei se kipinä ole kadonnut, mutta juuri nyt en voi jättää bändiä.”

Johanna bändin pojista:

  • Simo Ralli (kitara): ”Bändin sydän.”
  • Lenni Paarma (rummut): ”Leppoisa hengenluoja.”
  • Antero Naali (basso): ”Bändin analyy¬tikko.”
  • Lauri Tähkä (laulu ja kitara): ”Intensiivinen ja impulsiivinen.”

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti