Me Naiset vuonna 2002: Kaksi voimakastahtoista naista samassa taloudessa ja puolisot maailmalla kiinni töissään. Tamara Lundin ja Maria-tyttären suhteessa on täydet ainekset räjähtelevään katastrofioperettiin.

Lundien kahden lahjakkaan naisen taloudessa välillä räiskyykin, mutta enimmäkseen Tamara ja Maria-tytär toimivat sulassa sovussa, eivät toistensa kilpailijoina vaan kannustajina. Tamara tukee tyttärensä kulkua unelmien perässä estradeille. He ovat eläneet erilaiset lapsuudet, mutta haaveet ja intohimot ovat yhteisiä. Äiti tuntee perin pohjin sen esiintymispalon ja taiteilijan vimman, jonka Maria on vasta hiljattain tunnistanut itsessään.

Tamara Lund, 61, on esiintynyt arvostetuilla näyttämöillä kaikkialla Euroopassa. Vakituisia kiinnityksiä hänellä on ollut mm. Turun Kaupunginteatterissa, Suomen Kansallisoopperassa sekä  Staatstheater am Gärtnerplatzin solistina Münchenissä ja Berliinin Komische Operin solistina. Tamara kunnostautui myös 1960- ja 70-lukujen kotimaisissa elokuvissa. Vuodesta 1980 Tamara on toiminut vapaana taiteilijana vieraillen Euroopan eri näyttämöillä ja konserttilavoilla. Kymmenen vuoden ajan hän on ohjannut lauluoppilaita sekä Suomessa että Saksassa.

Tamaran ja romanialaissyntyisen oopperalaulajan Alexandru Ionitzan tytär Maria, 19, kokeilee siipiään laulajana ja aloittelee parhaillaan myös mallinuraa turkulaisessa mallitoimistossa. Poiketen vanhempiensa musiikkirepertuaarista hän laulaa jatsia. Kaunisäänistä Mariaa voi kuulla muun muassa elokuun 12. päivänä Turun suuressa tori- ja katutapahtumassa, missä hän esiintyy kolmeen eri otteeseen.

Erilaisesta lapsuudesta

Oppia ikä kaikki

Tamara: Marian kanssa olemme eläneet erilaiset lapsuudet. Synnyin kahden sodan välillä, jolloin tarvikkeista ja ravinnosta oli pulaa. Vanhempani tekivät paljon töitä elämisen eteen ja olin itsenäinen avainlapsi, joka sai itse huolehtia itsestään ja oppia erehdysten kautta. Maria taas varttui suojatuissa oloissa. Meillä oli mahdollisuus pitää kotihengetärtä, joten hän oli aina ihmisten ympäröimä ja turvatussa asemassa, vaikka olinkin kiireinen töineni. Toisaalta Maria oli suurkaupungin lapsi ja kasvoi toisenlaisessa elämänvilskeessä.

Lapseni ovat menneet aina kaiken edelle, ei ole sellaista miestä eikä työtä, joka ajaisi tärkeysjärjestyksessä lasteni edelle.

Maria: Äidiltä olen oppinut ainakin sellaisen moton, että kaikki järjestyy, kun järjestää. Asioita ei kannata eikä tarvitse murehtia etukäteen, miksi järjestää itselleen suotta huolia? Aikataulut ja tekemiset ovat aina soviteltavissa, en hermostu myöhästymisistä tai muutoksista. Kihlattuni äiti valmistelee matkalle lähtöä viikon päivät, hänen matkalaukkunsa on pakattu jo paria päivää ennen lähtöä, se vasta on hassua!

Tamara: Kasvatuksessa olen vaalinut pienistä asioista iloitsemista ja vaatimattomuutta. Perhekeskeisyys ja yhdessäolo ovat aina voittaneet materian. En ole hankkinut merkkivaatteita tai harrastanut turhaa pröystäilyä, meillä elämänarvoja ei mitata rahassa ja tavarassa. Marialta olen oppinut maltillisuutta. Hän on erinomainen kuuntelija ja puhuu niin harkitsevasti, että on saanut minutkin vähän säästelemään sanoissani. Siinä kun minä olen impulsiivinen, Maria on rauhallinen ja vaiteliaampi.

Maria: Ensimmäiset muistikuvani äidistä sijoittuvat näyttämöiden taakse ja pukuhuoneisiin. Muistan puuterin ja meikkien tuoksut, korut ja röyhelöt. Äiti tupsahti pukuhuoneeseen kaikkensa antaneena ja henkäili siinä, että huh-huh. Näytösten jälkeen hän tuntui niin rauhalliselta, esityksen edellä kulisseissa on mieletön vilske ja kiire. Ensimmäisiä oppimiani asioita oli pysyä hiirenhiljaa ja poissa tieltä, kun esitys oli käynnissä. Kun kuiskaaja oli kysynyt halusinko juotavaa tai oliko kaikki hyvin, olin vain painanut sormen huulilleni ja sanonut hyss, nyt pitää olla hiljaa.

Tamara: Näytöksen alla on aina kauhea kuhina. Töitä tehdään kiireessä ja asioiden on luistettava tapahtui mitä tahansa. Kun lavalta juostaan puvun vaihtoon, siinä muiden on väistyttävä tieltä. Pienen lapsen silmissä on varmaan näyttänyt siltä, että kaikki piiloon kun primatoosa tulee!

Kulttuurien sekamelskasta

Naiset Suomessa, puolisot maailmalla

Maria: Olen saanut hyvin kansainvälisen kasvatuksen. Isäni on romanialainen, äitini suomalainen ja kihlattuni Thomas Meinders, 19, saksalainen. Saksassa kävin ranskalaisen koulun, jossa oppilaat edustivat 12 eri kansallisuutta. Taidan olla monikulttuuristen piirteiden sekamelska, mutta jos jotain suomalaista minusta löytyy, niin se on sisu. Äidiltäni olen saanut peräänantamattoman luonteeni. Itsepäisyyteni tuleekin isältä.

Äidin kanssa puhun suomea, isän kanssa romaniaa ja muutoin kotikulmilla saksaa. Koulussa käytettiin ranskaa. Vanhempani juttelevat keskenään saksaksi ja vaikka he puhuttelisivat minuakin saksaksi, vastaan heille aina kummankin omalla äidinkielellä. Se tuntuu luontevalta.

Oikea kotipaikkani on Saksassa, Düsseldorfissa, mutta Turun seutu on myös rakas. Joka kesä olen lomaillut mökillämme Hirvensalossa, suomalainen luonto on niin kaunis.

Tamara: Vaterstettenin kotiimme liittyvät seesteisimmät muistot. Siellä asuessani kohtasin Alexandrun, saimme Marian ja menimme naimisiin. Nyt kotini on taas Suomessa ja miehenikin valmistelee muuttoa tänne.

Maria: Kun päätän jatkaa opiskelujani, tahdon palata Saksaan, sillä kihlattuni asuu siellä. Olemme seurustelleet kaksi ja puoli vuotta. Oli hyvä päätös mennä kihloihin, se antoi varmuutta ja turvaa suhteelle, vaikka nyt joudummekin olemaan paljon erossa. Puhelinlaskut ovat valtavia, Thomasin kanssa puhun päivittäin.

Äidin kanssa olemme yhden miehen naisia, vanhempanikin ovat olleet yhdessä niin pitkään. Tosin toistaiseksi olemme itsenäisiä naisia, kun miehemme asuvat maailmalla. Kakskerran kodissamme hoidamme omatoimisesti kaikki kotityöt sähköhommista puutarhanhoitoon.

Työn ilosta

Pitää tehdä mitä sydän sanoo

Maria: Olin suunnitellut aloittavani opiskelut heti ylioppilaaksi valmistumiseni jälkeen, mutta musiikki on vienyt voiton toistaiseksi. Uskon vielä jatkavani yliopistossa joko valtiotieteiden tai kaupallisten aineiden parissa, kunhan aika on oikea. Nyt rakkainta on laulaminen, tahdon esiintyä ja kaipaan yleisön eteen. Pärjätäkseni uralla, minun on kehityttävä vähintään yhtä hyväksi taiteilijaksi kuin vanhempani, vähempi ei riitä itselleni. Haluan myös pärjätä taloudellisesti, elää siinä mielessä huolettomasti. Taide on tärkeää ja sydäntäni lähellä, mutta en aio roikkua unelmien perässä kerjäläistyttönä. Jos en menesty musiikissa, jääköön se harrastuksekseni. Äiti on suurempi uhrautujatyyppi, valmis antamaan enemmän unelmiensa vuoksi. Mitä tahansa työkseni teenkin, tahdon menestyä siinä.

Tamara: Maria soitti kerran ja kysyi suuttuisinko, jos hän ottaisi taukoa opiskelusta ja lähtisi lavoille. Hän kaipasi yleisöä ja aplodeja, hänen oli päästävä näyttämölle. Ilahduin suunnattomasti ja olen ylpeä hänen puolestaan, tietysti tukisimme häntä kaikessa. Lopultakin pitsini, koruni, esiintymispukuni ja 60-luvulta asti säilytetyt kenkäni pääsisivät taas käyttöön. Kuinka odotankaan, että Mariasta tulisi pidetty artisti ja pääsisin kiertueille häntä auttamaan ja hoitamaan!

Maria oli jo lapsena kova tanssimaan ja laulamaan. Eikä hän ollut yksitoikkoinen hytkyjä, vaan tanssahteli oikein suuripiirteisesti. Itse olin samanlainen. Aina kun tulimme teatterista täynnä uusia elämyksiä, kiskaisin äidin vetimet ylle, pistin isän haitarin varteen ja sitten mentiin!

Ihmisen pitäisi saada tehdä sitä missä hänen sydämensä on, saada käyttää lahjojaan. Tunsin paloa esiintymiseen jo pienestä pitäen. Mieheni sen sijaan varttui konservatiivisessa kodissa, jossa vanhemmat halusivat pojalleen ”oikean ammatin”. Niinpä Alexandru luki kone- ja rakennusinsinööriksi, teki kolme vuotta töitä ja uskaltautui vihdoin haluamalleen tielle.

Maria: Olen löytänyt oman laulualani jatsista, erityisesti Billie Holidayn tuotanto teki suuren vaikutuksen. Yhden elokuvassa kuullun kappaleen löytämiseksi hankin lähes koko hänen tuotantonsa ja ihastuin hänen musiikkiinsa.

Äidin uraa seuratessa olen oppinut esiintyjän ammatista yhtä sun toista, tiedän miten toimitaan jos esiintymishame irtoaa tai muuta sellaista! Olen tosi kriittinen työtäni kohtaan. Saan palautetta myös vanhemmiltani, mutta he arvioivat laulamistani isinä ja äitinä, eivät musiikin ammattilaisina. Itse olen ankarin piiskurini.

Tamara: Iloitsen siitä, ettei Maria pidä meidän vanhempien ammattia rasitteena. Monille vanhempien jalanjälkien seuraaminen on ahdistavaa, mutta Maria oivalsi sen ikään kun ponnahduslautana. Hän on myös hyvin tottunut julkisuuteen, se on aina kuulunut hänen elämäänsä.

Kurinalaisesta kasvatuksesta

Verisukulaisia ja sydänystäviä

Tamara: Maria on paitsi rakas tytär myös läheinen ystävä. Hän on jumppakaverini ja lenkkitoverini, käymme yhdessä sauvakävelyillä. Teemme suunnittelutöitä tietokoneella ja katselemme elokuvia. Käsityöintoani hän ei kuitenkaan ole perinyt. Meillä kaapit ovat yhä täynnä kirjailemiani kapioita ja lakanoita. Ennen saatoin kutoa villapaidat vaikka pienelle kylälle, mutta Alexandrun ja Marian tultua elämääni, käsitöille ei ole löytynyt yhtä lailla aikaa.

Maria on perinyt minulta silmien muodon, kapeakasvoisuutensa ja huulet, mutta hyvin vähän luonteeni piirteitä. Vaan odotapas kun hän nousee lavalle, se esittämisen riemu ja palo yleisön eteen, niissä tunnistan itseni. Noissa tilanteissa näkee, ettei omena pudonnutkaan kauas puusta.

Maria: Äidin kanssa olemme hyvät ystävykset ja vietämme tosi paljon aikaa yhdessä. Muutkin sukulaiset ovat tärkeitä ja rakkaita, mutta koska asumme eri maissa, heitä tulee nähtyä liian harvoin.

Meillä tunteet ilmaistaan suoraan ja räjähdelläänkin usein, mutta rauhoitutaan nopeasti. Kinasteluun ei liity suurempaa dramatiikkaa eikä välillämme ole ollut sellaisia riitoja, joita ei päivässä olisi selvitetty.

Olen kai ollut kiltti lapsi, en kauhukakara. Sain kurinalaisen kasvatuksen, vielä 16-vuotiaanakin vanhempani asettivat kotiintuloajat, joita noudatin. Heidän sääntönsä ärsyttivät tuolloin, mutta myöhemmin oivalsin, että he tekivät sen rakkaudesta.

Olen aina pyörinyt enimmäkseen aikuisten seurassa ja aikuistunut itsekin varhain. En muista kokeneeni suurta uhmaikää, en esimerkiksi koskaan kirmannut nakupellenä häiriköimään vanhempieni esityksiä, kuten monet taiteilijaperheiden muksut tapaavat tehdä. Pääsin aikuisten mukaan kaikkialle ja väsyttyäni otin torkut olimmepa sitten ravintolassa tai teatterilla.

Tamara: Marialla on hyvä ymmärrys ihmisten suhteen, meillä esimerkiksi ei ole ollut erimielisyyttä hänen ystävistään. Hän on aina löytänyt itselleen hyvää seuraa. Hänen kasvatuksensa on ollut luottavaa, mutta huolehtivaa. Vaikka minulla oli paljon työkiireitä Marian ollessa pieni, äiti oli hänelle rakkain. Hän saattoi hätistellä mummin ja isänsä pois päästäkseen syliini. Siinä oli sydän pakahtua, kun hän huusi rakastavansa minua.

Me puhumme kaikesta maan ja taivaan välillä, mutta ihan kaikkia asioitaan Maria ei minulle kerro. Joskus koen itseni ulkopuoliseksi, mutta toki ymmärrän, että hänellä on oikeus omiin juttuihinsa, onhan hän jo aikuinen nainen. Toivon, että voisimme olla hyviä ystäviä ikuisesti. Että minä välttäisin vanhuusiän itsekkyyden ja olisin aina hänen ystävyytensä arvoinen.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.