Miss Universum -titteliä Puerto Ricoon voittamaan lähtenyt Heidi Willman palasi koti-Suomeen ilman voittoa ja finaalipaikkaa. Heidi taisteli kuitenkin urheasti loppuun asti ja keräsi ihailevia katseita missä liikkuikin.

Miss Suomesta luksuselämä maailmalla maistui makealta, mutta vielä makeampaa oli päästä terveenä kotiin, ja minnepä muualle kuin suoraan saunaan!

Kolmen viikon matka maailman missihulluimpaan maahan oli Heidille, kuten varmasti myös hänen 76 kilpakumppanilleen ikimuistoinen elämys. Heidi sai matkansa aikana hyvän tuntuman siihen, mitä kauneuskuningattaren arki on latinomaissa. Se on tiukkaan vartioitua prinsessaelämää luksushotellien sisällä, poliisimuureja, pommikoiria, salamavalojen räiskettä, työtä vuorotta, poseeraamista vaikkapa Ricky Martinin ja Donald Trumpin kainalossa, autosaattueita, joissa missejä kyyditettiin slummien läpi kuin kuninkaallisia tavallisen kansan seuratessa karnevaalitunnelmissa vuorokauden ajasta riippumatta.

Itse Miss Universum -finaali San Juanissa Puerto Ricossa oli
valtava sirkus ja illan liven tv-lähetyksen seuraaminen vain harvojen herkkua. Edes lehdistön edustajia ei päästetty katsomoon, elleivät nämä ensin lunastaneet noin 3 500 markan arvoista pääsylippua. Niinpä suurin osa lehdistöä tyytyikin
seuraamaan suoraa kisalähetystä lehdistöteltassa.

Me Naiset pääsi kuitenkin aitiopaikalle nauttimaan upeasta
spektaakkelista, sillä itse Miss Universum -kisojen omistajan,
multimiljonääri Donald Trumpin organisaatio oli järjestänyt liput
myös 50-vuotisjuhlakisoihin kutsutun, Miss Universumiksi vuonna 1975 valitun Anne Pohtamon seurueelle, johon kuului myös Annen aviomies Arto Hietanen.

Maailmantähti Anne

Yksityisautonkuljettaja nouti meidät hotellista ja kuljetti kisapaikalle sekä vei meidät myös Donald Trumpin turvamiesten suojaamassa autokolonnassa Hotel Hiltonissa järjestettyyn missigaalaan. Sinne mentiin pillit vinkuen 90 kilometriä tunnissa poliisien raivatessa mustille autoille tilaa, sillä Puerto Ricon missin voitto oli muuttanut liikenteen hurjaksi sirkukseksi.

Anne Pohtamo laskettiin täällä oikeutetusti maailmantähtien
joukkoon.

Parrasvaloissa Annen mieleen palasivat Miss Universum -voiton
jälkeiset hetket El Salvandorissa. – Samanlaista myllerrystä se oli kuin Deniselläkin. Näissä maissa kauneus on naisen paras ase. Kauneutta ihaillaan käsittämättömän paljon. Kaikille se ei tuota Miss Universum -voittoa, mutta ainakin se takaa hyvän elämän, Anne jutteli ja heilautti vähän väliä kättään
hurraavalle yleisölle.

Tuhannet parhaimpiinsa pukeutuneet puertoricolaiset täyttivät
Ruben Rodriguesz Coliseumin katsomon jo hyvissä ajoin ennen suoran tv-lähetyksen alkua ja huusivat kuorossa oman ehdokkaansa, 20-vuotiaan nukkemaisen Denise Quinonesin nimeä.

Huuto muuttuu kimeäksi ja korvia vihlovaksi kiljunnaksi, kun lavalle hyppäsi puertoricolaissyntyinen maailmantähti Ricky Martin. Meteli vain kasvoi, kun tv-lähetyksen emännät, maailmankuulut mallit, Naomi Campbell ja Elle Macpherson kuuluttavat estradille 77 kandidaatin joukosta satunnaisesti valitut kymmenen finalistia, joiden joukkoon Denise itseoikeutetusti kuuluikin. Mutta mihin jäi meidän oma missimme Heidi Willman?

Suurin odotuksin

Heidi lähti suurieleisesti lierihatussaan ja tummissa aurinkolaseissaan Puerto Ricoon voittamaan Miss Universum -titteliä. Kehenkään muuhun suomalaiseen kaunottareen tuskin on panostettu yhtä paljon kuin Heidiin. Trimmaaja Tarja Pölkki oli tehnyt Puerto Ricossa valtavaa työtä suojattinsa hyväksi jo ennen kisojen alkamista. Hän hankki lehtijuttuja ja levitti San Juaniin julisteita. Miljoonakaupungissa muutama juliste hukkuu kuitenkin kuin pisara mereen. Kotimaassa Heidi valmentautui kisoihin muun muassa täsmäliikunnan ja -ruokailun avulla. Matkapuvutkin oli tuotettu Pariisista saakka, mutta niin vain kävi, että ”sitä jotakin” asuista jäi puuttumaan.

Heidin luonnollisuuden ja operoimattoman olemuksen oletettiin tehoavan näissä kisoissa, joissa joka toisen kandidaatin huhuttiin parannelleen kasvojaan ja vartaloitaan kauneusleikkauksilla. Kisaviikkojen tohinassa Heidi huomasi järkyttyneenä, etteivät hänen mahdollisuutensa kasvaneetkaan
luonnollisuuden takia, pikemminkin kääntyivät laskuun.

Mitä pidemmälle kisat ehtivät, sitä pienemmäksi kävivät Heidin
mahdollisuudet. Kun finaaliin oli neljä päivää, Heidin käyttäytymisessä alkoi jo näkyä epävarmuuden merkkejä, vaikka hän itse vakuutti tsemppaavansa loppuun saakka. Hyvin alkanut esilläolo lehdissä ja tv:ssä väheni päivä päivältä. Suosikeiksi nousivatkin tummat kaunottaret, joiden itsevarmuus
hohti kilometrien päähän. Myös tuomariston haastattelut, joista olisi ropissut loppusaldoon hyvin pisteitä, eivät nekään sujuneet odotetulla tavalla.

Heidi suunnittelikin vakavasti turvautuvansa tulkin apuun, mikäli
viiden joukkoon pääsy olisi varmistunut. Puerto Ricossa kuukauden päivät omaa missiään Inna Roosea luotsannut Viron missikeisari Valeri Kirss oli kisan ratkettua varma, että Heidi hävisi finaalipaikan kieliongelman vuoksi.

– Olin seuraamassa kenraaliharjoitusta, jossa Heidi joutui kiperään tilanteeseen kun hän ei jännitykseltään oikein ymmärtänyt kysymyksiä. Hän pyysi siinä minua tulkkaamaan, mutta tulkiksi minä olen huono, Kirss vähätteli.

Hän huomasi saman, minkä myös monet muut Heidiä seuranneet ihmiset: Heidin olemus vapautui huomattavasti sen jälkeen, kun kymmenen finaalipaikkaa oli ratkennut. – Hän suorastaan kaunistui, Kirss oli huomannut.

– Jännitys laukesi ja voi olla, että se näkyi myös katsomoon,
Heidi itsekin myönteli tv-lähetyksen jälkeen. Hän pohti, että ehkä hän ei sittenkään ollut valmentautunut tarpeeksi kisoihin.

– Monen muun maan edustajat olivat valmentautuneet pelkästään näihin kisoihin useita vuosia, minä vain kaksi kuukautta, ja se ei täkäläisten asiantuntijoiden mukaan riitä mihinkään.

Oma isä sankarina

Heidi oli kuullut, että viiden parhaimman joukkoon päässeelle
Miss Venezuelalle, Eva Ekvallille oli tehty peräti 20 kauneusleikkausta. Miss Brasilia, Juliana Borges teki kuitenkin ennätyksen 23 kauneusleikkauksellaan.

– Siinä rytäkässä oli lähtenyt kylkiluitakin, nenän, poskipäiden, leuan ja korvien leikkausten ohessa, Heidi luettelee ja lisää, että mitä se sitten kannatti. Miss Brasilia ei silti päässyt kymmenen parhaan joukkoon, Heidi ihmettelee ja pohtii epäinhimilliseksi muuttunutta missimaailmaa.

Anne Pohtamo sanoi, ettei hänen aikanaan olisi tullut kysymykseenkään, että Miss Universumiksi olisi valittu kauneusleikkauksilla paranneltu kandidaatti.

– Hampaiden oionta oli kai meidän aikanamme suurin ulkonäköä
parantava operaatio, Anne nauraa ja lisää, että jokainen aikakausi ilmentää omia ihanteitaan.

Valtava paino on myös sillä, mitä missi sanoo. Vaikka tuomariston esittämät kysymykset toistavat itseään ja ovat melko naiiveja, kuten kuka on ihailemasi henkilö tai mitä muuttaisit maailmassa, jos saisit vallan, niihin pitää vastata oikein. Heidi taisi tehdä virheen, kun kertoi tuomaristolle ja koko maailmalle, että hänen sankarinsa on oma isä, Juha Willman, jota kukaan ei tietenkään voinut tuntea. Miss Universumiksi valittu Denise Quinonesin otti sen sijaan voimakkaasti kantaa politiikkaan ja vaati Yhdysvaltoja lopettamaan sotaharjoitukset pienellä puertoricolaissaarella. Hän vaati myös kotimaansa
naisille parempaa asemaa. Denise sai valtavan tuen kaikilta kansankerroksilta. Denise ilmoitti jo heti alkuun pyrkivänsä
kansainväliseksi tv-tähdeksi.

– Haluan oman tv-shown, hän ilmoitti ja kukaan ei epäillyt, etteikö se myös onnistuisi.

Jos Heidin liikkumista vertasi kilpailussa menestyneiden kaunottarien kävelyyn ja elehtimiseen, ero oli melkoinen. Siinä missä pohjoismainen nainen kävelee reippaasti pää pystyssä, latinonainen vempaa lantiotaan naisellisen rytmikkäästi ja liukuu eteenpäin kuin kissa pää vuoroin oikealle, vuoroin vasemmalle vienosti kallellaan. Liikkuminen on verissä ja geeneissä. Siihen eivät edes Tarja Pölkin viimehetken ”pidä hartiat takana, mutta rentoina” -ohjeet tietenkään auttaneet.

Upea kokemus

Heidi ei kuitenkaan masentunut, vaikkei sijoitusta tullutkaan.

– Miss Universum -kisa oli valtavan upea kokemus, jonka yksityiskohdat hahmottuvat vasta jonkin ajan jälkeen. En ole pettynyt. Olenhan vielä kuitenkin Miss Suomi ja minulla on yli puolet ihanaa ja haasteellista missivuotta jäljellä, missihulinat
kuittaava Heidi sanoi.

Puerto Rico jäi Heidille mieleen kauniina, kuumana ja hektisenä maana, jonne joskus olisi kiva palata vaikkapa lomalle poikaystävä Jari Leppäsen kanssa, jota Heidi tuskin ehti nähdä Puerto Ricossa  kuin vilahdukselta. Missit olivat tiukkaan vartioituja omassa luksushotellissaan The Westin Rio Mar Beachissä, eikä heidän huoneisiinsa voineet ulkopuoliset soittaa kuin organisaation luvalla ennalta sovittuina aikoina.

Heidin raikkaus ja luonnollisuus kuitenkin saattaa poikia jo kahden viikon kuluttua töitä Puerto Ricossa.

– Minua ja toiseksi kilpailussa sijoittunutta Miss Kreikkaa, Evelina Papantoniouia pyydettiin samoihin kuvauksiin. Lepää nyt ensin kaksi viikkoa ja tule sitten tänne, kuvaajat sanoivat minulle.

Heidi sanoo, että Puerto Ricossa mallien palkkiot ovat huikeat.
– Jos työkutsu pitää paikkansa, lähden sinne todella mielelläni.

Suomalainen missi-innostus on pientä puertoricolaiseen verrattuna. Niin Heidi kuin Annekin saivat Puerto Ricossa kuninkaallisen vastaanoton kuljetuksineen ja turvatoimineen
kaikkialla, myös lentokentällä, missä muutoin niin tiukoista
passimuodollisuuksistakin selvittiin ”Miss Universum -leimalla”
ja kauniilla hymyllä.

Sitkeä ihailija

Anne Pohtamo saapui Miss Universum -finaaliin upeassa kimaltelevassa ja syväänuurretussa iltapuvussa kaulallaan Miss Suomi -kilpailuista voittamansa Lapponia-koru. Kunniavieraisiin kuulunut Anne sijoitettiin istumaan eturiviin yhdessä neljän muun Miss Universum -tittelin haltijan kanssa. Paikalla olivat Annen lisäksi Lupita Jones (1991), Deborah Carthy Dey (1985), Barbara Palacios (1986) sekä Irene Sáesz (1981). Juuri ennen tv-lähetyksen alkua upeat leidit esiteltiin yleisölle jonka jälkeen Donald Trump kävi kättelemässä jokaisen.

– Kun kysyin Donaldilta, että vieläkö hän muistaa minut, hän
vastasi, että tottahan toki. Mitä minulle kuuluu -kysymykseen vastasin, että hyvää – minulla on neljä lasta ja olen onnellisesti naimisissa, jonka jälkeen hän kohteliaana miehenä sanoi jotakin positiivista ulkonäöstäni, Anne kertoo.

Nyt jo harmaantunut, mutta poikamaisuutensa säilyttänyt Dolad
Trump on yksi niistä miehistä, jotka piirittivät Annea tämän voitettua Miss Universum -tittelin.

– Jos satuin samaan kaupunkiin, hotelliin tuli viestejä ja illalliskutsuja. En noteerannut kuitenkaan niitä, Anne paljastaa.

Useiden kuulemieni kommenttien mukaan Anne Pohtamo oli illan
kauneimpia naisia. Olet paras! Olet kaunein! Annea haastateltiin
myös televisioon ja hän jakeli innokkaille Miss Universum -faneille nimikirjoituksia.

Kuvittele, että Donald Trump olisi nainen. Voisiko hän käyttäytyä niin kuin käyttäytyy? Voisiko hän töräytellä suustaan samoja asioita?

Aika hankalalta tuntuu kuvitella.

Arvostettu brittilehti The Guardian kuitenkin leikittelee ajatuksella, mitä jos Trump olisi nainen. Kuinka hänen suhtauduttaisiin?

Kun Clinton ja Trump kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä viime maanantaina, Trump keskeytti Clintonin toistuvasti, huusi ja tehosti sanomaansa heiluttamalla sormeaan ilmassa. Samanlaista käytöstä olisi ollut vaikea odottaa naiselta – joko miestä tai sitten edes toista naista kohtaan.

Clinton on itse yrittänyt välttää naiskortin heiluttelua – koska mikäänhän ei ole monien mielestä ärsyttävämpää kuin sukupuolestaan vinkuva nainen – mutta hiljattain hän myönsi Humans of New York -blogille antamassaan haastattelussa, ettei voi naisena käyttäytyä niin kuin miehet. Sen vuoksi hän esimerkiksi oppi jo nuorena opiskelijana kontrolloimaan tunteitaan ja esiintymään hillitysti.

– Naiset nähdään yhä eri valossa kuin miehet. Se ei ole välttämättä paha asia, mutta se on fakta, Clinton on muotoili.

Me viemme ajatusleikin pitemmälle ja valitsimme Trumpin kuuluisista lohkaisuista muutaman. Mitä jos seuraavat lausahdukset olisivatkin tulleet naisen suusta?

1. ”Kaikki alaiseni flirttailevat minulle. Joko tiedostaen tai tiedostamatta.”

Ohhoh! Voisiko seitsemänkymppinen nainen sanoa näin? Ehkä, mutta silloin yleisö ulvoisi naurusta.

Trump on kuitenkin tosiaan väittänyt, että kaikki Diili-kilpailun naiset olisivat flirttailleet hänelle. Trump on muistanut myös pitää melua niin rakastajantaidoistaan kuin peniksensä koosta.

2. ”Jos hän ei olisi poikani, todennäköisesti deittailisin häntä.”

Tuota, ei, ei näin. Jos äiti sanoisi näin pojastaan, häntä pidettäisiin vähintäänkin perverssinä.

Trump on kuitenkin lohkaissut juuri noin tyttärestään Ivankasta.

Trump on muutoinkin hyvin tunnettu seksistisistä lausahduksistaan, eikä hän epäröi arvioida naisten ulkonäköä suorasanaisesti. Hänen vihapuheensa kohteeksi ovat joutuneet muun muassa näyttelijät Rosie O'Donnell, Bette Midler ja Huffington Post -lehden perustaja Arianna Huffington. Trump on kuvaillut näitä naisia ”rumiksi sekä sisältä että ulkoa”.

3. ”Jos Trump ei ole onnistunut tekemään onnelliseksi ex-vaimojaan Ivanaa eikä Marlaa, kuinka hän voisi tehdä amerikkalaiset onnelliseksi?”

Ahhaahaa! Tätä lausahdusta ei ole kuultu Hillary Clintonin suusta, vaikka kysymys voisikin olla ihan aiheellinen. Sen sijaan Trump on kyllä pyrkinyt kuittailemaan Clintonille useaan otteeseen tämän Bill-puolison ikivanhasta sivusuhteesta. Yksi hänen kuuluisimmista trumpismeistaan kuuluukin:

”Jos Hillary Clinton ei pysty tyydyttämään miestään, kuinka hän pystyisi tyydyttämään Amerikan?”

4. ”Älykkyysosamääräni on yksi korkeimmista – ja te kaikki tiedätte sen! Mutta älkää tunteko itseänne typeriksi tai epävarmoiksi, koska se ei ole teidän vikanne.”

Trump on tietysti aika erikoislaatuinen tyyppi, eikä hänen voida mitenkään ajatella edustavan yleisesti miehiä, mutta uskaltaisikohan silti yleistää, että kaikenlainen rehentely irtoaa miehiltä naisia helpommin? Onko miesten itsetunto parempi?

Sillä tämäkin lausahdus on tosiaan Trumpin suusta, vaikka Hillary Clinton on heistä se eliittiyliopisto Yalen kasvatti.

Poliittisten kommentaattorien mukaan Clinton pyyhki Trumpilla lattiaa ensimmäisessä vaalidebatissa. Trump puolusteli epäonnistumistaan sillä, ”ettei halunnut nolata Clintonia”. Jaloa!

5. ”Hän pelaa mieskortilla. Jos hänellä ei olisi sitä mieskorttia, hänellä ei olisi mitään tsänssejä voittaa.”

Trump on syyttänyt Clintonia naiskortin heiluttamisesta. Vaikka oikeasti juttu taitaa mennä niin, että jos Yhdysvaltojen presidentinvaalin ratkaisee sukupuoli, sukupuolestaan hyötyjä on Trump.

Jeppeliini

Ei ja miksi pitäisi? Eikö siinä ole jo tarpeeksi että, on muutamia miespopulistipellejä riesana Naisilla on kyllä tapana tasa-arvon suomina mahdollisuuksina jostain syystä omia ensimmäisenä ne miesten huonot tavat, valitettavasti..

Laulaja kertoi vetäytyvänsä keikkatauolle lonkkaoperaation vuoksi.

Kaija Koo saapui Arman Alizadin uuteen Arman Live -ohjelmaan kävelykeppinsä kanssa.

– Onneksi on mahdollisuus mennä leikkaukseen ja ensi kesänä keppiä ei tarvita, Kaija Koo sanoi Nelosen ohjelmassa tiistai-iltana.

Kaija Koo paljasti, että hän on menossa lonkkaleikkaukseen lokakuussa.

– Mun on pakko sanoa tää, koska olen kauan poissa.

Lue myös! Kaija Koo: ”Olisipa joku nuorempana sanonut, että kyllä sinä selviydyt”

Hänen mukaansa lonkkaleikkauksen jälkeinen sairausloma voi kestää pitkään, jopa neljä kuukautta. Sen jälkeen hän aikoo tehdä ”jotain isoa”.

”Olen sairauslomalla aika pitkään, varmaan neljä kuukautta.”

Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tämän kesän keikat laulaja veti kepin kanssa.

– Ainoastaan viimeisen keikan jouduin peruuttamaan kipujen takia.

Lokakuun 6. päivä Kaija Koo julkaisee uuden kappaleen, jossa on mukana myös Cheek. Hänen uusi albuminsa ilmestyy marraskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Susanna Ingerttilä asuu nyt kahden nuoremman poikansa kanssa.

Media-alan yrittäjä Susanna Ingerttilä erosi hiljattain it-alalla työskentelevästä miehestään. He menivät naimisiin vuonna 2011. Iltapäivälehdet uutisoivat viime viikolla Susannan jättäneen yksin erohakemuksen.

– Eroon ei liity dramatiikkaa. Muutin pois yhteisestä kodistamme jo pari kuukautta sitten, hän sanoi Suomen Urheiluliiton Keiju Junior Juoksukoulun esittelytilaisuudessa tiistaina.

Susanna vaikutti energiseltä ja hyvinvoivalta avioeroprosessista huolimatta.

– Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä. En näe, että minun pitäisi asiaa sen enempää kenellekään selitellä, hän summasi.

”Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä.”

Avioero on Susannalle toinen. Hän erosi ex-puolisostaan Jani Sievisestä keväällä 2007. Susannalla ja Janilla on kaksi yhteistä lasta, vuonna 1997 syntynyt Aleksanteri ja 2001 syntynyt Aaron.

Iloa koiraharrastuksesta

Koiraharrastuksestaan tunnettu Susanna asuu nyt kahdestaan kuopuksensa Aaronin ja Daisy-koiransa kanssa. Iloa arkeen tuovat myös neljä viiden viikon ikäistä jackrussellinterrierinpentua.

– Kolme tyttöä ja yksi poika. Tytöille on jo löydetty kodit ja poikaakin tullaan tällä viikolla katsomaan, hän kertoi.

Susanna vetää säännöllisesti ratsastustunteja ja päätoimittaa Egorazzi-nettilehteä. 

– Olen tällainen jokapaikanhöylä, hän hymähti.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen mukaan huipulla saa olla itsekäs ja vähän outo.

Ylimielinen. Julkisuudenkipeä. Keskittyisi muiden mollaamisen sijaan treenaamiseen, niin voisi jopa pärjätä.

Muun muassa näin sosiaalisessa mediassa on arvosteltu hiihtäjä Aino-Kaisa Saarista, 37.

”Oikku-Aikku” kertoo elämäkerrallisessa Tahto-kirjassaan hankalista väleistään niin kaksossiskonsa kuin hiihtomaajoukkueen jäsentenkin kanssa. Harvassa ovat ne, jotka eivät saa kuulla kunniaansa, kun moninkertainen maailmanmestari kertaa menneisyyden tapahtumia Pekka Holopaisen kirjoittamassa teoksessa.

Lue myös: Aino-Kaisa Saarinen uutuuskirjassa pahasta välirikosta siskonsa kanssa: ”Kaksossisko osaa olla kylmä kuin mannerjää”

– Olen joka tapauksessa aina halunnut paljon enemmän urheilumenestystä kuin kaikkien kaveruutta, ja päässyt tavoitteeseeni. Hiihto on paras ystäväni, Aino-Kaisa myöntää kirjassa.

Perinteisesti urheilumaailmassa kaikki, mikä tapahtuu pukukopissa, myös jää pukukoppiin. Aino-Kaisa on kuitenkin päättänyt tuoda julkisuuteen asiat, joista niin monesti vaietaan ja kertoa oman näkökulmansa tapahtumista. Oliko viisasta pahoittaa tuttujen mieli vanhoja kaivelemalla – siitä voi olla monta mieltä.

”Hiihto on paras ystäväni.”

Urheilijaminä ja siviiliminä

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että huippu-urheilijat todella ovat itsekeskeisiä, hankaliakin ihmisiä. Myös Aino-Kaisa tuo sen esiin.

– Huipulla saa olla vähän outo. Sillä ikävä fakta on, että minun kokemukseni mukaan näissä ympyröissä ainakin yksilöurheilulajissa voi pärjätä vain ihminen, joka pahimmillaan on sietämättömän itsekäs omien etujensa tavoittelija. Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin, Aikku perustelee kirjassa.

Hiihtäjä kuitenkin huomauttaa, että nyt käytävässä keskustelussa hänen huippu-urheilijaminänsä hankaluus korostuu. Aino-Kaisan siiviiliminää pääsee todistamaan harvempi.

”Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin.”

– Toivottavasti kukaan ei tämän luettuaan kuvittele, että olen jatkuvasti sellainen itsekäs tiuskija kuin arvokisastarttien alla tai ennen kauden tärkeimpiä harjoituksia. Silloin en tulisi kenenkään kanssa toimeen, kaikkein vähiten itseni.

– 99 prosenttia elämästäni olen erittäin monien suuresti arvostamieni ihmisten antaman todistuksen mukaan kohtelias, avulias, hyväkäytöksinen ja lämmin ihminen.

Jäljelle jäävä yksi prosentti kuitenkin näkyy eniten julkisuudessa.

– Sillä prosentilla tulokset on tehty, Aino-Kaisa toteaa kirjassa.