Hanna-Riikka Siitonen ja Janne Virtanen rakastavat hyvää ruokaa ja huonoja tv-ohjelmia. Riitaa taiteilijaparille tulee sormenjäljistä jääkaapin ovessa.

"En mä huuda, mä vaan ehdotan, sanoo Hanna-Riikka Siitonen, 37, ja komentaa miehensä Janne Virtasen, 41, kauppaan ennen ruokaa.

– Muuten siellä menee taas tunti, näyttelijä hymähtää, kun mies on poistunut kulman taakse.

Hanna-Riikalla, Jannella ja pariskunnan tyttärellä Vienolla, 2, on takanaan poikkeuksellinen kesä. Näyttelijän, tuottajan, ohjaajan ja juontajan töitä tekevä Janne on pitänyt ensimmäistä kertaa vuosiin kesälomaa, ja koko perhe on viihtynyt Turussa. Hanna-Riikka on näytellyt siellä Samppalinnan kesäteatterin musikaalissa Hääkeikka.

– Janne on selvästi muutosvaiheessa. Aiemmin kesät ovat menneet töissä, mutta nyt pelkän työnteon mielekkyys on alkanut epäilyttää. Ehkä elämässä on muitakin asioita, joille omistautua.

– Vanhemmuus oli pitkään yhteisen elämämme ainoa unelma. Nyt kun se on toteutunut, siitä pitäisi osata pysähtyä nauttimaan, Janne myöntää.

Syksyllä pariskuntaa viedään taas työstä toiseen, mutta vuodenvaihteen jälkeen luvassa on koko perheen yhteinen loma Egyptissä.

– Lapsi tuo silmitöntä iloa arkeen. Toki on myös asioita, joihin haluamme muutosta. Esimerkiksi omasta kunnosta pitäisi huolehtia paremmin. Sellaiset ovat kuitenkin hyviä murheita, koska ne ovat vain omasta laiskuudesta kiinni, Hanna-Riikka tuumii.

Miten tapasitte?
Janne: Olimme jo tavanneet ohimennen, mutta varsinaisesti tutustuimme Vartiovuoren kesäteatterissa Turussa 2001. Minä näyttelin Zorroa ja Hanna-Riikka Donna Esmeraldaa, johon Zorro rakastuu. Niin kävi sitten muutenkin…
Hanna-Riikka: Tapasimme kesäteatterissa Turussa, mutta olimme jo ennestään tuttuja. Meillä oli yhteisiä ystäviä, mutta ennen Turkua emme olleet kunnolla puhuneet.

Mihin ihastuit hänessä?
Janne: Minulla oli jo hyvä käsitys Hanna-Riikasta. Pidin häntä energisenä ja hyvällä tavalla suurpiirteisenä, mutta silti vastuuntuntoisena. Tiesin, että Hanna-Riikka oli edellisenä vuonna toipunut vaikeasta sairaudesta, joka ei tietysti vieläkään ole täysin ohi. Viehätyin erityisesti hänen positiivisuudestaan ja epäitsekkäästä kaikki mukaan -ajattelutavastaan.
Hanna-Riikka: Janne on innokas ja touhukas. Hän suunnittelee kaikkea ja hänen tempauksiinsa on helppo lähteä mukaan. Sillä kertaa Janne tempaisi minut mukaansa yhteiseen elämään…

Missä olette samanlaisia?
Janne: Rakastamme eläimiä ja lapsia ja erityisesti tietysti Vienoa. Olemme molemmat tyypillisiä Bambin äidin kuoleman itkijöitä. Usein olisi helpompi hyväksyä, että pahaa tapahtuu ihmiselle kuin puolustuskyvyttömälle eläimelle. Olemme myös auttamattomia romantikkoja, rakkauselokuvat kolahtavat kovaa. Minuun ainakin!
Hanna-Riikka: Hirveän monessa. Emme ole turhan tarkkoja ja pidämme ex tempore -jutuista. Meillä on samanlainen suhde työhön: hoidamme hommamme, mutta emme mieti imagokysymyksiä. Välillä eteen tulee töitä, joiden toivoo olevan nopeasti ohi, mutta nekin hoituvat huumorilla. Olemme eläinrakkaita, vaikka mitään luonnonsuojeludramaatikkoja meistä ei saa. Ja tietty olemme oman lapsemme lumoissa kuten kaikki vanhemmat!

Kiireisiä nautintoihmisiä

Millaista arkenne on?
Janne: Aika kiireistä. Elämme ammatillisesti aikaa, jolloin pitäisi tehdä töitä ja lunastaa oma paikkansa. Olen melkein joka päivä töissä ja samalla yritän olla apuna ja läsnä kotona. Yhtälö ei aina toimi, mutta onneksi vielä ei mennä ihan punaisella. Syksyllä arkeen tulee taas muutos, kun Vieno aloittaa kokeillen päiväkodissa.
Hanna-Riikka: Olemme nautintoihmisiä. Rakastamme hyvää ruokaa ja huonoja tv-ohjelmia. Katsomme kaiken, mitä telkkarista tulee. Verkkarisohvaelämästä tykkääminen ei kai ole kovin trendikästä, mutta ei se meitä haittaa. Osaamme ottaa ilon irti arjesta, vaikka välillä pitäisikin potkia itseään lenkille tai muita hyviä tavoitteita toteuttamaan.

Missä asioissa olette erilaisia?
Janne: Taidan olla vähän Hanna-Riikkaa sosiaalisempi. Olen myös insinöörimäisempi. Pyrin loogisuuteen ja tarkkoihin etukäteissuunnitelmiin, kun taas Hanna-Riikka ottaisi helposti vastaan, mitä milloinkin tulee eteen.
Hanna-Riikka: Janne tykkää tehdä hienoja suunnitelmia, joita hän olettaa meidän myös noudattavan. Elämme eri aikavyöhykkeillä, koska ilkeästi sanottuna Janne ei ole koskaan oppinut kelloa. Hänen lähestymistapansa asioihin on vähän sellainen jamaikalaistyyppinen, minun taas saksalaisjapanilaisen täsmällinen.

Mikä toisessa on parasta?
Janne: Se, että Hanna-Riikka on erittäin huolehtiva äiti. On hienoa, ettei koskaan tarvitse miettiä, jääkö lapsi hunningolle.
Hanna-Riikka: Janne on sanansa mittainen mies, vaikka aikataulut eivät aina pidäkään. Mutta aina hän lopulta tulee, jos on niin luvannut. Janne ajattelee enemmän perhettä kuin omaa napaansa, välillä liikaakin. Myös itsestään pitäisi pitää huolta.

Millaisia olette vanhempina?
Janne: Vähän ylisuojelevia. Emme haluaisi pienelle lapselle vastoinkäymisiä, vaikka ymmärrämme, ettei sekään ole hyväksi. Onneksi meillä on ystäviä, joilla jo on Vienoa vanhempia lapsia. Heiltä olemme kuulleet pahimmista sudenkuopista. Tärkeintä olisi kai olla läsnä ja asettaa yhteiset rajat.
Hanna-Riikka: Yritämme olla maailman parhaat vanhemmat, vaikka vasta opettelemme rooliamme. Meillä on aika selvät yhteiset näkemykset ja yritämme jo nyt opettaa Vienolle rehellisyyttä ja toisten huomioon ottamista.

Neuvoja joka asiaan

Miten hemmottelet häntä?
Janne: Hemmottelen Hanna-Riikkaa aika arkisilla asioilla. Ostan pieniä lahjoja, laitan ruokaa tai järjestän aikaa olla yksin. Edellinen isompi yllätys oli viimekeväinen New Yorkin -matkamme.
Hanna-Riikka: Janne on meistä se hemmottelija. Hän aina soittaa ja kysyy, voiko tuoda jotain. Janne muistaa merkkipäivätkin paremmin kuin minä.

Mitä paheita teillä on?
Janne: Minulla ei ole huumeriippuvuutta eikä uhkapeliongelmaa. Ainoa paheeni taitaa olla kansanedustajien tavoin kova karkinsyönti. Karkkilakkoon en silti ryhdy.
Hanna-Riikka: Olemme herkkusuita, Janne vielä minuakin pahempi. Kotona on noin 80 puolilleen syötyä karkkipussia. Tilanteen on pian muututtava: emme voi opettaa lapselle, ettei karkkia saa syödä joka päivä, jos omat kaappimme pursuavat makeisia.

Mikä toisessa ärsyttää?
Janne: Pienet asiat, joista väsyneenä kasvaa maailmanloppuja. Eniten ärsyttää erilainen suhtautuminen. Harmistun, jos olen suunnitellut kaiken valmiiksi, ja sitten Hanna-Riikka onkin eri mieltä.
Hanna-Riikka: Kutsun Jannea kaikkien aineiden maisteriksi. Hänellä on aina selitys valmiina, vaikka oikeasti hänellä ei olisi hajuakaan aiheesta. Yleensä hän on juuri lukenut jonkin tutkimuksen aiheesta. Ihmettelen vain, mistä kaikki tieto on peräisin: ei hän kotona mitään tiedelehtiä selaile.

Miten teillä riidellään?
Janne: Räiskähdämme ja räjähdämme ja sitten se on ohi. Emme ole pitkävihaisia, mutta riitaa tulee yllättävän pienistä asioista.
Hanna-Riikka: Riitelemme aika rajusti, mutta emme harrasta mykkäkouluja. Aina emme edes tiedä, miksi riitelemme – kunhan huudamme. Molempien mielestä toinen on aina syypää riitaan.

Kumpi päättää kaapin paikan?
Janne: Minä mielestäni. Hanna-Riikka joustaa monessa asiassa, koska tietää, miten kovasti haluan olla oikeassa. Olen sillä tavalla perinteinen, että olisin mielelläni perheen pää. Aina se ei toteudu.
Hanna-Riikka: Olemme molemmat kovia päättämään. Yleensä pääsemme kuitenkin yhteisymmärrykseen eikä kummankaan tarvitse tehdä vasten tahtoaan. Vienollekin yritämme aina korostaa neuvottelemisen merkitystä, vaikka haaste onkin kova hermonsa menettäneelle kaksivuotiaalle.

Missä asioissa neuvot toista?
Janne: Minussa on besserwisserin vikaa. Yritän neuvoa Hanna-Riikkaa kaikessa mahdollisessa aina perunoiden keittämisestä lähtien. Yleensä hän ei kuuntele vinkkejäni. Taidan tulla isääni, joka omasta mielestään osaa kaiken muita paremmin.
Hanna-Riikka: Neuvon Jannea ruoanlaitossa, koska olen siinä enemmän kartalla, mutta kaikessa muussa Janne sitten neuvookin minua. Janne varmaan epäilee, etten ota hänen neuvojaan vakavasti, mutta kyllä minä niitä mietin ja yritän jopa toteuttaa, jos niissä on yhtään pointtia.

Annatteko palautetta toistenne esityksistä?
Janne: Käymme katsomassa toistemme esitykset, mutta kumpikaan ei neuvo toista työasioissa. Mestari-oppilas -asenne ei oikein sovi parisuhteeseen. Olen ylpeä kaikista Hanna-Riikan töistä.
Hanna-Riikka: Janne on oppinut, ettei minulle kannata antaa negatiivista palautetta, olen aika herkkä. Mielestäni toisen esityksen ruotiminen on turhaa: kyllä sen itsekin tietää, jos on epäonnistunut. Jannea minun ei ole koskaan tarvinnut hävetä, minusta hän on mahtava näyttelijä ja juontaja. Janne kyllä häpeää minua, kun olen laulukeikalla Nina Tapion kanssa. Kukaan ei kuulemma ole niin huono spiikkaaja kuin me!

Kiistaa sormenjäljistä

Miten jaatte kotityöt?
Janne: Meillä ei ole selvää jakoa naisten ja miesten töihin, vaikka minä vaihdan renkaat, pilkon polttopuut ja metsästän ruoan pöytään. Siivoamisen näemme hyvin eri tavoin. Minusta tavarat pitää noukkia pois lattioilta ja kodin olla yleissiisti, Hanna-Riikka voi fiksautua pyyhkimään sormenjälkiä jääkaapin ovesta ja jättää kaiken muun huomiotta.
Hanna-Riikka: Jaamme kotityöt välillä hyvin, välillä huonosti. Siivousvimma iskee meihin eri aikaan. Olemme stereotyyppiset mies ja nainen siinä, että pidämme eri kotitöitä tärkeinä. Jannen mielestä olennaisinta ovat suuret linjat, minusta myös pienten pitää olla kunnossa. Yksin ollessaan Janne ei esimerkiksi pyyhi sormenjälkiä ovista, minä taas huomaan ne jo eteisestä.

Mikä toisessa on seksikkäintä?
Janne: Hanna-Riikka on viettelevimmillään laulaessaan, varmana siitä mitä tekee. Hänessä on sensuelliutta ja naisellisuutta, joka vetoaa minuun. Ja luonnollisuutta: Hanna-Riikka ei koskaan pyri tietoisesti olemaan seksikäs ja se on hyvä.
Hanna-Riikka: En tiedä, onko se seksikästä, mutta ainakin hauskaa, kun Janne tulee kotiin roolivaatteissa. On helppo nähdä tutussa ihmisessä uusia puolia, kun hän yhtäkkiä onkin joku muu.

Oletteko mustasukkaisia?
Janne: Terveellä tavalla kyllä, se on myös merkki välittämisestä. Emme silti tutki toistemme puhelimia tai sähköposteja. Joskus huomaan, kuinka joku mies on kiinnostunut Hanna-Riikasta. Saatan huomauttaa asiasta, mutta en laita koko päivää palasiksi sen takia. Pitää ymmärtää, että toinen on tehnyt valinnan ottaessaan minut ja arvostaa sitä valintaa. Ja luottaa, että toinen päättää jatkossakin olla lähtemättä muiden kelkkaan.
Hanna-Riikka: Emme. Seitsemän vuoden aikana olen tainnut kerran olla mustasukkainen. Siihen ei oikein ole aikaa, mustasukkaisuus veisi liikaa energiaa.

Mitä et antaisi toiselle anteeksi?
Janne: En ole niin sinisilmäinen ja hyvä ihminen, että voisin sanoa antavani anteeksi mitä vain. Silti kaikella on taustatekijänsä, ja haluan ensin miettiä, olenko itse ollut edesauttamassa asiaa.
Hanna-Riikka: Anteeksianto kuuluu parisuhteeseen. Tietysti on asioita, jotka ovat myös laittomia, mutta niihin puuttuu jo yhteiskuntakin. Pienet töppäykset ovat vain elämää.

Mikä on ollut vaikeinta aikaa suhteessanne?
Janne: Aika ennen Vienoa. Yritimme pitkään saada lasta ja jouduimme pettymään monesti. Sitten kun tuuri lopulta kävi ja kolikko kääntyi, tuntui, että kaikella on tarkoituksensa. Vienon syntymä oli valtava lahja.
Hanna-Riikka: Tuntuu, että on olemassa hyviä ja huonoja vuosia. Meilläkin on ollut vuosia, joihin on kasaantunut vaikka minkälaista murhetta ja kaikki on kaatunut päälle. Ja kun musta pyörä sitten on kerran lähtenyt pyörimään, sitä ei ole ollut helppo pysäyttää.

Mitä haluaisit sanoa puolisollesi juuri nyt?
Janne: Minä rakastan sinua.
Hanna-Riikka: Kiitos, että olet juuri sinä.

Hanna-Riikka Siitonen

  • Laulaja ja näyttelijä. Asuu Helsingin Töölössä miehensä Janne Virtasen ja kaksivuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Kotoisin Helsingistä.
  • Perusti 1990-luvulla Taikapeili-yhtyeen lapsuudenystävänsä Nina Tapion kanssa. Valmistui Teatterikorkeakoulusta 1998.
  • Syksyllä keikkoja Nina Tapion kanssa ja lauluyhtye AiAssa. Mukana Idolsin tuotannossa sekä teatteriesitys Smokkijätkissä.
  • On nopea lähtijä. ”Selviydyn aamulla ovesta ulos kolmessa minuutissa, jos on pakko. Ja vartti riittää, vaikkei olisi niin kiirekään.”

Janne Virtanen

  • Näyttelijä, ohjaaja ja tuottaja. Kasvanut Turussa. Tuttu mm. elokuvista Paha maa, FC Venus, Koti-ikävä ja Valkoinen kaupunki. Syksyllä mukana Kaisa Rastimon elokuvassa Myrsky, Aku Louhimiehen Käskyssä ja Hannu Kahakorven Päätalossa. Jatkaa tv-sarjassa Kotikatu.
  • Tykkää hyvin tehdystä huumorista. ”Tekisi mieli sanoa älykkäästä huumorista, mutta se antaisi kuvan, että pitäisin itseäni jotenkin erityisen älykkäänä. Myös pissakakkahuumori voi olla oivaltavaa ja hyvin tehtyä.”

Parisuhteellista-sarjassa pariskunta vastaa samoihin kysymyksiin kuulematta toistensa vastauksia.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.