Näyttelijän ja tv-ammattilaisen perheestä ponnistavalle Krisse Salmiselle oli luontevaa ryhtyä esiintyjäksi. – Ei haittaa, vaikka arkiminä ja rooli menisivät sekaisin. Olen siviilissäkin vähän hömppä, Krisse tunnustaa.

No onhan se vähän klisee, että koomikkojen odotetaan kertovan hauskoja juttuja koko ajan, mutta Krisse Salmista pidetään huvittavana, vaikkei hän ole vielä saanut suutaan auki. Tilanne helsinkiläisen tavaratalon vaatekassalla on kiusallinen. Salminen näyttää tavallisen asialliselta asiakkaalta, mutta myyjä on tikahtua naurunpyrskähdyksiinsä niin, ettei saa sanottua summaa tai edes kiitosta. Myöhemmin, koulunsa esittämän Taikahuiluoopperan lintutyttönä Krisse aiheuttaa pidättelemättömiä tirskahduksia katsomossa vain ilmestyttyään
lavalle. 26-vuotiaana Krisse Salminen on päässyt mihin on toivonutkin, saanut ihmiset nauramaan, vaikka toisinaan
väärissäkin tilanteissa.

Salminen on palkittu stand up -koomikko ja alansa harvoja
naistaitajia Suomessa. Hän on myös Nelosen Hyppönen Enbuske Experience -ohjelman seurapiiritoimittajana ja kaikkien alojen asiantuntijana tunnettu Krisse, joka vikkelästi kasvoi keskusteluohjelman sidekickistä, sivuhahmosta, valtakunnan
viralliseksi blondiksi.

– Jengi kyseli aluksi kuka se tyhmä lehmä siellä ruudussa on. Siis haloo, miten niin tyhmä, sehän on julkkis. Ajan mittaan vitsi on useimmille auennut, mutta monet varmasti vielä pitävät minua aitona bimbona. Jos roolihahmo ja arkiminä menevät sekaisin, mitä sitten? Ovathan ystävänikin ihmetelleet miksi Kris sestä puhutaan roolina, kun olen kuulemma siviilissäkin vähän
sellainen, Salminen hymyilee.

Ja niin hän onkin. Kaiken höpötyksen seasta on tunnistettava se pieni ilmeenmuutos tai äänenpaino, joka erottaa oikeasti välkyn Krissen siitä oikeasti höynähtäneestä blondista. Molemmat
kun saattavat esiintyä samassa lauseessa ja sekoittaa kuulijansa epäilemään, onko komedienne virallisesti simppeli vai
kärsiikö hän mielenhäiriöstä.

Mutta annetaan puolustukselle puheenvuoro, sillä koomikko
Salmisen ja blondi-Krissen välillä on kuin onkin hienoja eroavaisuuksia.

Arki-Krisse ei ajattele yhtä naiivisti kuin roolihahmonsa – tai ylipäätään hän ajattelee. Lisäksi siltä blondimmalta Krisseltä
puuttuvat niin tilannetaju kuin itsekritiikki.

– Toisaalta se on onnellinen, kun ei tarvitse stressata mitä tulevaisuudessa tekisi. Sille on yhtä todennäköistä hakea lääkäriksi kuin rakastua lääkäriin. Se voi iskeä ukkomiehen näkemättä tilanteessa mitään väärää. Harmittelee vain, kun mies asuu vielä kotona eikä pääse ulos iltaisin, kun sillä on niin pienet lapset, Salminen summaa tärkeimpiä eroavaisuuksia.

Isä tenttaa nippelitietoutta

Oman alan löytyminen oli Krisse Salmiselle aikuistumisvuosien
hapuilun tulos. Oli luonnollista, että näyttelijä Kaarina Turusen
ja juontaja, visailukonkari Reijo Salmisen geenit perinyt
kuopus tunsi vetoa lavalle, mutta oikea laji oli kateissa. Lahtelaisperheen lähipiiri tulvi taiteilijoita ja Krissen isoveli Eppu Salminen löysi oman paikkansa näyttelijänä jo varhain, mutta tytölle perinteinen näyttelijäntyö tuntui vieraalta.

Krisse ehti viettää au pair -vuoden Saksassa, opiskella viestintäalan graafikoksi, toimia vaatemyyjänä ja teatterimuseon oppaana sekä juontaa television nuortenohjelmaa. Hän pyrki kertaalleen teatterikorkeaankin, mutta tunsi helpotusta pudottuaan karsinnoista jo alkuvaiheessa.

Salmisilla ei odotettu, että tyttö lopulta seuraisi muita näyttämölle ja esiintyjäksi.

– Oli aina selvää, että Epusta tulisi näyttelijä. Minä olin hänen suurin faninsa ja kävin ihailemassa hänen esityksiään. Kyllä minuakin yllytettiin esiintymään. Äiti patisti soittamaan pianoa vieraiden kyläillessä, mutta minusta se oli kamalaa. Sen sijaan
tapasin matkia muita ihmisiä ja siitä tunsin nauttivani.

– Kun sitten kerroin perheelleni löytäneeni stand up -komiikan,
he taisivat yllättyä. Itselleni se oli helpotus, rauhoittavaa löytää
oma paikka ja tarkoitus.

Salmiset käyvät vuoroin katsomassa toistensa esityksiä. Krissen
veli työskentelee Helsingin ja äiti Lahden kaupunginteatterissa.

– Äidin Shirley Valentine -monologin osaan kohta kai ulkoa. Hän on esittänyt sitä niin kauan.

Iskä-Salmisen vuosia isännöimän Thilia Thalia -visailun tulevaisuus on katkolla, mutta tietokyselyt perheen parissa jatkuvat edelleen. Perhe toimii Reijon testiyleisönä ja triviapistarit kuuluvat yhteisten mökki-iltojen ohjelmaan.

– Iskän tentit on joskus vähän piinaavia, varsinkin kun hän jää jankkaamaan jotain juttua, jota en tiennyt. Mutta toisaalta hänen nippelitietoutensa on hyödyksi. Kun illanistujaisissa löytyy ratkaisematon kysymys, voin aina soittaa iskälle ja tarkistaa oikean vastuksen, Krisse virnuilee.

– Niinku tosi näppärää!

Naiset vielä harvassa

Stand upia pidetään julmempana esiintymismuotona kuin näyttelemistä. Yksinäinen koomikko on huomion keskipisteessä ja täysin itse vastuussa menestyksestään tai epäonnistumisestaan.

– Näyttelijä voi suojautua roolin taakse ja syyttää ohjaajaa tai
käsikirjoittajaa, jos homma mättää. Naisnäyttelijät, joita olen
houkutellut tekemään stand upia, pitävät sitä liian pelottavana
lajina. Eikä sitä väkisin voikaan tehdä, Krisse kertoo.

Stand up oli Suomessa pitkään miesten laji, mutta naisharrastajien määrä on koko ajan kasvussa. Komedian tekemisessä tietä ovat raivanneet Ulla Tapaninen, Ritva Valkama, Eija Vilpas sekä Riitta Havukainen, joka on Krissen käly. Salmisen rinnalla säännöllisissä komediaklubi-illoissa naurattaa muun muassa näyttelijä Heli Sutela, joka nähdään myös Nelosen uudessa Kumman kaa -komediasarjassa.
Club act!one kiertää viikoittain Helsingissä, Hämeenlinnassa
ja Tampereella. Parituntisessa esityksessä kuullaan neljää-
viittä koomikkoa, joista useimmat ovat miehiä.

– Miehet vain ehtivät valloittaa lavat ensimmäisinä, vaikka naiset ja miehet ovatkin yhtä huvittavia. Ehkä naisilla on kovempi itsekritiikki ja korkeampi kynnys kaiken uuden aloittamiseen, Krisse tuumii.

Salminen tekee keskimäärin kolme keikkailtaa viikossa. Vaikka
hän ei ole jännittäjätyyppiä, perhoset pörräävät vatsassa ennen jokaista lavalle menoa. Alkuaikojen kankeudesta päästyään hän on oivaltanut, ettei tyriminen lavalla olekaan kuolemaksi. Taitava koomikko kääntää huononkin herjan hyödykseen.

Täydellistä lavakuolemaa Krisse ei ole kokenut, mutta tietää
kyllä miltä tuntuu, kun vitsi ei toimi.

– Tärkeintä on välttää paniikki. Lavalla pitää reagoida kaikkeen,
siihenkin kun yleisö ei tajua huumoriani. Sitä paitsi yleisöhän
on esiintyjän puolella. Hekin toivovat hauskaa esitystä eivätkä koomikon nöyryyttämistä, hän muistuttaa.

Yleisön fiilis ja kunto ovat ratkaisevassa osassa illan onnistumisessa. Sopivan lämpimässä joukkohysteriassa vanhat jutut huvittavat esittäjäänsäkin. Toimivien vitsien lisäksi koomikolta vaaditaan ihmissilmää erottaa aggressiivinen kännääjä hilpeästä humalaisesta tai tunnistaa se tosikko, joka on herkkähipiäinen vitsien kohteeksi.

– Tarinat on ennakkoon laadittuja, mutta todellinen riemuvoitto
on voida keksiä uutta kesken esityksen ja onnistuneesti poiketa käsikirjoituksesta. Tosin bimbo-Krisse on aina niin pihalla, etteivät hänen tapauksessaan pikku lipsahdukset ole pahasta. Hän voi luontevasti unohtaa mitä oli sanomassa, Krisse sanoo.

Stand upissakin rehellisyys maan perii. Krisse ammentaa tarinansa omasta ja ystävien elämästä. Parhaat jutut syntyvät arkitilanteista. Omat heikkoudet ja ominaisuudet heitetään rohkeasti peliin ja paisutellaan moninkertaiseen mittakaavaan.
Tärkeintä on olla uskottava. Hyvin harvoin juttujen aiheet
tulevat muiden ihmisten ehdottamina. Itse asiassa Reijo-isä on
ainoa, joka aiheita ehdottaa, mutta Krissen mukaan ne ovat
liian nokkelia sanaleikkejä hänen järjenjuoksuunsa.

– Alun perin kerroin mokistani ja kommelluksista, joita minulle tuppaa tapahtua käsittämättömän usein. Mutta hiljalleen hahmoni jalostuikin itse neiti täydellisyydeksi. Kaikki mitä Krisse tekee on sen omasta mielestä loistavaa ja ainutlaatuista.

Salmisen mukaan mikään asia ei ole stand upissa tabu. Kaikesta
voi puhua, mutta koomikon hyppysissä on löytää hyvän maun raja, sopiva tyyli ja näkökulma. Krisse-hahmo voi tarinoida aiheesta kuin aiheesta, joskaan ihan kaikki häntä ei kiinnosta. Hän puhuu ensiksi mieluiten itsestään, ja sitten miehistä.

– Stand up on siitä hassu laji, että sitä voi treenata vain oikean
yleisön edessä. Edes muilta kollegoilta on turha kysyä. He saattavat nyrpistää nenäänsä jutulle, joka uppoaakin yleisöön täysillä.

Krisse on käynyt katsomassa ulkomaisia kollegoitaan Dublinissa sekä New Yorkissa, joissa lajilla on pitkät perinteet. Mannerten väliset eroavaisuudet eivät näykään esiintyjien taidoissa vaan yleisökulttuurissa. Maailmalla hupiklubeille meno on luonnollinen osa illanviettoa ja Krisse toivoo, että meilläkin ohjelmat saataisiin teattereista enemmän ravintoloihin. Nyt teatterilippujen hinnat karsivat yleisöä eikä stand up avaudu niille, jotka muutoin vierastavat teattereissa käyntiä.

Ikärajaton laji

Keikkaelämän ja tv-työn rinnalla Krissen päätyö on opiskelu ammattikorkeakoulu Stadiassa Helsingin Arabiassa. Teatteri-ilmaisun ohjaajalinjan koulutuksesta on takana ensimmäinen vuosi ja edessä vielä kolme. Kurssilaisten tämänhetkinen projekti on Taikahuilu-ooppera, jonka esitykset jatkuvat maaliskuun loppuun saakka. Krisse on esityksen lintutyttö
Papagena sekä orja.

– Orjana haahuilen lavalla kaavussa, joka paljastaa minusta
vain silmät. Siinä mä olen ihan älyttömän hyvä, Krisse virnistää.

Krissen mukaan koulun toistaiseksi paras anti on ollut yhteisöteatterihanke, johon hän ei olisi tutustunut muutoin. Kahden luokkatoverinsa kanssa hän sai tehtäväkseen vetää luovaa ilmaisua vanhusten palvelutalossa ja huomasi, ettei hauskan tekeminen ole iästä kiinni.

– Koulutehtävästä syntyikin pysyvä harrastus. Kokoonnumme
80–90-vuotiaiden rouvien kanssa säännöllisesti juomaan kahvia ja keskustelemaan. He ovat valtavan terävää ja innostavaa
porukkaa, ja tulleet niin tutuiksi, että tuntuvat kuin omilta
mummuilta, Krisse kertoo.

Onnellisimmillaan Salminen olisi, jos voisi elättää itsensä komiikan tekemisellä, stand upin rinnalla kiinnostavat myös tvtyöt. Blondi-Krisse uusiutuu esittäjänsä elämänvaiheiden mukaan ja saattaa siis elää rinnalla loputtomiin.

– Jos meissä on jotain opiksi otettavaa, niin se on välttää vakavoitumista. Kyllä hauskaa riittää, kun vain uskaltaa heittää itsensä likoon.

Kaikkien alojen asiantuntija Krisse pohti syviä ja ajankohtaisia kysymyksiä.

Jos elämästäsi tehtäisiin dokumenttielokuva, millainen siitä tulisi?
– Varmaankin tosi vaikuttava ja trendikäs.
 

Mitkä ovat merkittävimmät elämänohjeesi?
– Ainakin, että pitää muistaa aina pitää huulikiilto mukana ja olla kiinnostunut ihmisistä tai ainakin hyvännäkösistä ja rikkaista.

Missä seuraavista äänestyksistä haluat vaikuttaa ja miksi: Miss Suomi -kisat, eduskuntavaalit vai Haluatko filmitähdeksi -ohjelma?
– Haluaisin vaikuttaa siihen filmitähtiohjelmaan, ettei sitä
ollenkaan tulis. Mun mielestä ei noin helposti ketä tahansa
pitäis päästää julkkikseks. Eikä varsinkaan tuomariks.

Mikä uutinen sai viimeksi veresi kuohumaan?
– Jossain lööpissä luki, että kansanedustaja jätti miljonäärimiehen. Ni vähäks hullu! Miljonääreistä kandee aina pitää kiinni, vaik ne ois rumiakin.

Milloin mies on parhaassa iässä?
– No miehet on aina vähän vaikeassa iässä, että onneks mä oon nainen.

Mikä on paras ominaisuutesi?
– Ehkä hiukset ja rytmitaju, en osaa valita että kumpi enemmän.

Pitäisikö Suomen hiihtoliiton puheenjohtajan Seppo Rehusen erota?
– Jos sen vaimo on tosi hankala, niin sitten joo.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.