Moni eurooppalainen odotti Hillary Clintonista Yhdysvaltain ensimmäistä naispresidenttiä ja pelkää nyt naisvihamielisistä kommenteistaan tunnetun Trumpin valtakautta. Kuva: Helmi Järvinen / MV Photos ja Shutterstock
Moni eurooppalainen odotti Hillary Clintonista Yhdysvaltain ensimmäistä naispresidenttiä ja pelkää nyt naisvihamielisistä kommenteistaan tunnetun Trumpin valtakautta. Kuva: Helmi Järvinen / MV Photos ja Shutterstock

Trumpin vaalivoiton jälkeen on tulossa taantumuksen aalto, sanoo Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen.

Republikaanien Donald Trumpin, 70, valinta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi ei enteile hyvää naisten asemalle eikä tasa-arvolle Yhdysvalloissa. Tätä mieltä ovat suomalaiset asiantuntijat.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoo, että Yhdysvallan presidentti on ennen kaikkea aina arvojohtaja.

– Presidentin arvomaailma vaikuttaa kansakunnan ajatteluun. Ei voi sanoa, että naisten asema suoraan heikkenisi, mutta tasa-arvonäkökulmasta tilanne ei ole rohkaiseva, Tiilikainen arvioi.

Tiilikainen ei lähde arvailemaan, mitä naisten asemalle voi tapahtua Trumpin valtakaudella: kukaan ei vielä tiedä, mitä Trump oikeasti voi saada aikaan ja mitkä kohut ja puheet ovat olleet pelkästään hänen kampanjointikikkojaan. Hän laukoi kampanjansa aikana lausuntoja ja twiittejä, jotka loukkasivat monia vähemmistöryhmiä ja naisia. Mutta puhui hän paljon muutakin.

– Trump lupasi muun muassa työpaikkoja, mikä puhutteli kansakuntaa. Hänen muutosvoimaansa uskottiin enemmän kuin demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin.

Lue myös! 10 nettivitsiä tiivistää Trumpin ja Clintonin vaaliväittelyn

Donald Trumpin ja Hillary Clintonin vaaliväittelyt jäävät muistoihin monissa meemeissä. Kuva: Reuters
Donald Trumpin ja Hillary Clintonin vaaliväittelyt jäävät muistoihin monissa meemeissä. Kuva: Reuters

Mikä merkitys oli sillä, että demokraattien Hillary Clinton oli ensimmäinen nainen pääpuolueen presidenttiehdokkaana Yhdysvalloissa?

– Sukupuoli ei noussut koskaan isoksi jutuksi näissä vaaleissa. Hillary Clinton nähtiin poliittisen eliitin edustajana, ja lopulta eniten vaikutti Trumpin lupaama muutos, jota kansa halusi, Tiilikainen pohtii.

Hän muistuttaa, kuinka presidentti Barack Obama sai taakseen massaliikehdintää noustessaan valtaan maansa ensimmäisenä tummaihoisena presidenttinä. Samaa ei Clintonin saanut aikaan.

”Sukupuoli ei noussut koskaan isoksi jutuksi näissä vaaleissa.”

– Clinton ei ollut niin raikas. Valkoinen työväestö oli kokenut jääneensä varjoon, eikä heillä ollut aiemmin puolestapuhujaa. Trump edusti enemmän vaihtoehtoja.

Housupukukansa vs. vaihtoehtoinen naiseus

Benita Heiskanen johtaa Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskusta. Hänen mukaansa amerikkalaiset olisivat olleet valmiita naispresidenttiin. Hillary Clinton ei kuitenkaan saanut inspiroitua tarpeeksi kannattajiaan eikä hänen tuekseen tullut samanlaista liikehdintää kuin Trumpin kampanjoinnin aikana, sanoo myös Heiskanen.

– Ehdolla oli kaksi erityyppistä naiseutta: Clintonin housupukukansa vastaan Melania Trumpin edustama vaihtoehtoinen naiseus. Jälkimmäinen jäljitteli melkein 1950-luvun naiseutta, johon kuuluvat muun muassa ulkonäkökeskeisyys ja kotirouvana oleminen.

Donald Trumpin Melania-vaimo, 46, on entinen huippumalli. Kuva: Reuters
Donald Trumpin Melania-vaimo, 46, on entinen huippumalli. Kuva: Reuters

Yhdysvaltain tiukan vaalitaiston saattoivat ratkaista myös nukkuvat ja sitoutumattomat äänestäjät, Heiskanen mainitsee.

– Vastakkain olivat protestiehdokas ja järjestelmän ehdokas. Protesti voitti. Kukaan ei ollut osannut odottaa, että Trump saa sitoutumattomat mukaansa.

Heiskasen mukaan Clintonin takana oli paljon vanhempia naisia, mutta sieltä puuttui tärkeä joukko eli nuoremmat äänestäjät. Heille lasikaton murtaminen ei ollut Heiskasen mukaan pääasia.

”Jos kaikki se, mitä Trump on puheissaan sanonut, tapahtuu, niin edessä on katastrofi.”

– Trumpia äänestäneille tärkeintä olivat talousasiat. Hänen kannattajansa ovat hurmoksessa ja janoavat muutosta. Ydinkysymykseksi näissä vaaleissa nousi jokapäiväinen toimeentulo, eivät sukupuoli- ja tasa-arvoasiat.

Heiskasen mukaan Yhdysvalloissa on edessä suuria muutoksia, vaikka kukaan ei vielä tiedä tarkalleen, mitä tapahtuu.

– Jos kaikki se, mitä Trump on puheissaan sanonut, tapahtuu, niin edessä on katastrofi. Tulossa on kuitenkin kansakunnan itseymmärryksen kannalta suuri muutos ja taantumuksen aalto.

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.
 
 

Anssi Kela. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyt muusikko pyytää some-kommentoijilta kunnioitusta kaikkia kohtaan. 

Muusikko Anssi Kela julkaisi eilen Facebookissaan kuvan Turun kauppatorista. Kuvan alla muusikko kirjoitti seuraavasti:

– Näin torin kulmassa ruumispussin ja raskaasti aseistautuneet poliisit. Tunnelma torilla oli kuitenkin tuossa vaiheessa rauhallinen. Nyt poliisi on tyhjentänyt torin, kuva hotellihuoneeni ikkunasta. Kamala tapaus. Maailma on sairas, ei tähän oikein muuta voi sanoa.

Asiasta kirjoitti eilen esimerkiksi Iltalehti.

”Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa.”

Tänään Anssi julkaisi aiheesta uuden päivityksen, jossa kertoo, että on joutunut poistamaan edellisen päivityksensä rasististen kommenttien vuoksi.

– Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa. Tällaiset kommentit olen pyrkinyt heti poistamaan. Sivullani on aina ollut lupa esittää mielipiteitä, jotka eriävät omistani. Raja kulkee uhkausten esittämisessä.

Muusikko toteaa, että kommenttien lukeminen on surullista. Hän toivoo, että uuden postauksen jälkeen ihmiset osaisivat käyttäytyä paremmin.

– Poistan tämän julkaistuani eilisen postaukseni ja kaikki sen kommentit. Ne eivät edistä mitään hyödyllistä. Voitaisiinko tämän kirjoituksen alla yrittää kohdella toisiamme hieman kunnioittavammin? hän peräänkuuluttaa.

”Ei ole sinun vika”

Monet uuden postauksen kommentoijista ovat todenneet, että Anssin aiemmin saamat kommentit ovat järkyttäviä ja kaikin puolin tarpeettomia.

– [Tapahtunut] ei ole sinun, eikä yhdenkään artistin vika. Päinvastoin, artistit ovat aina ensimmäisenä ottamassa osaa suruun ja laulamassa hyvää henkeä moisten ikävien tapahtumien jälkeen, eräs kommentoi päivityksen alla. 

– Loistava kirjoitus Anssi. Toivottavasti muutkin suhtautuisivat yhtä fiksusti asiaan. Vihan lietsominen ja rumat puheet eivät auta ketään. Kaikkea hyvää sinulle, toinen kommentoija totesi.

Lue Anssin koko postaus joko hänen kaikille julkiselta Facebook-sivultaan tai tästä alta: 

Juttua muokattu 18.8.2017 klo 15.51: Lisätty päivityksen alla kirjoitettuja kommentteja.

Martina kertoo, että seksuaalisuus on hänelle tärkeä osa elämää.

Yrittäjä ja tv-persoona Martina Aitolehti, 35, kirjoittaa seksuaalisuudesta ja fantasioista tuoreessa blogitekstissään. Martina kertoo seksuaalisuuden olevan hänelle yksi elämän tärkeimmistä ja perustavanlaatuisimmista osa-alueista.

– Seksi. Tämä mysteerinen sana joka mielellään tulisi sanoa hyvin hiljaa tai vaikka jättää sanomatta kokonaan. Kuinka moni meistä juttelee avoimesti omasta seksielämästä, saatikka niistä villeistä fantasioista? En ainakaan minä, Marina kirjoittaa.

Hänen mielestään seksin ja seksuaalisuuden ei pitäisi olla hyssyteltäviä asioita.

– Seksi ja intohimo on meille elintärkeä asia ja siitä puhuminen ei pitäisi olla niin ”häpeällistä”. Jotta intohimon liekkiä pystyy pitämään yllä, vaatii se paljon. Yksi isoin juttu on se suhde omaan kehoon ja itseltä lupa fantasioida, sinä tiedät mistä sinä tykkäät, nautit ja uskallat sanoa sen ääneen, hän kirjoittaa.

 

Blogissa @idealistafi ajatuksia seksistä 🚿 #blogipäivitetty #luelisää #seksiäjamielihyvää

A post shared by Martina Aitolehti (@martinaaitolehtiofficial) on

Blogipäivityksensä kunniaksi Martina julkaisi Instagramissaan uuden kuvan.

Hän huomauttaa, että vaikka oman seksuaalisuuden hyväksyminen on ollut hänelle aina helppoa, asiasta puhuminen ei ole aina mutkatonta.

– Mun suhde omaan kehoon on ollut aina hyvin selkeä, mutta silti asioiden ääneen sanominen vaatii edelleen välillä rohkeutta. Tähän aion tehdä muutoksen, hän päättää tekstinsä.

Vierailija

Martina Aitolehti haluaa, että seksistä puhuttaisiin rohkeammin: ”Sen ei pitäisi olla niin häpeällistä”

Martina tuli toisena naisena julkisuuteen ja lisäksi on kertonut julkisesti pettäneensä kaikkia miehiään. Lisäksi esitellyt itseään ja moneen kertaan leikattuja silikonirintoja viihde- ja miestenlehdissä. Eli eiköhän tämän turhan julkkiksen suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen ole tullut todistetuksi jo ilman huonolla äidinkielellä kirjoitettua blogitekstiä, jossa ei kirjoitusvirheiden ja copypasten käytön lisäksi ollut mitään sisältöä. Me naiset voisi tehdä näiden nuoleskelujuttujen...
Lue kommentti

Lauran kertoo pahimmassa sairauden vaiheessa ajatelleensa, että vain fyysinen kipu saa henkisen tuskan helpottamaan. 

Vyöhyketerapeuttina ja hierojana työskentelevä Laura Tuomarila, 46, kertoi aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan sairastuneensa syömishäiriöön 20 vuotta sitten. Lauran mukaan ensimmäiset vuodet hän sairasti anoreksiaa, myöhemmin sairaus oli jotain anoreksian ja bulimian väliltä.

– Noina vuosina kadotin sen vähäisenkin yhteyden itseeni, mikä minulla oli ennen sairauttani ollut. Syömishäiriö kaappasi identiteettini, ja minusta tuli yhtä kuin sairauteni. Se kuka minä olin, oli täysin hukassa, Laura kirjoittaa Kaunis minä – kun laihuudesta tulee pakkomielle -kirjassaan.

Nyt hän puhuu samasta aiheesta Ilta-Sanomien haastattelussa. Laura kertoo IS:lle yrittäneensä nuoruudessaan näyttää aina ulospäin vahvalta.

– Painoin omia tunteitani jonnekin taustalle ja olin erilaisissa porukoissa. Ahdistuin ja aloin hoitaa ahdistustani syömättömyydellä, hän kertoo.

”Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon.”

Laura kertoo, että syömishäiriöoireilu oli alkanut jo hänen lapsuudessaan. Syömisten kontrolloiminen oli hänelle keino kontrolloida elämän karikoita.

Sairaus tuotti hänelle suunnatonta henkistä kipua. Yksi keino säännellä mielen kipua Lauralle oli se, että hän alkoi viillellä.

– Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon. Ainoa keino minulla siihen, että sain ahdistuksen poistettua, oli se, että otin jonkun teräaseen ja vetäisin pienen viillon. Se fyysinen kipu vei sen psyykkisen kivun pois, hän kertoo IS:lle.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan Laura kertoi, että hänen perheensä oli tärkeä tuki toipumisprosessissa. Myös hänen miehensä Samuli Edelmann on auttanut häntä prosessissa. 

– Kukaan ei laittanut aikataulua sille, milloin pitäisi olla valmis. Sain tervehtyä juuri siinä tahdissa, mikä oli minulle sopivaa, hän kertoi. 

Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta: Venla, 16, ja Ilmari,12.