Stina Koistiselta löydettiin aivokasvain viisi vuotta sitten. Sen jälkeen hän on valmistunut laulajaksi, perustanut bändin ja tehnyt kaksi levyä. – Kun olen ymmärtänyt elämän lyhyyden, en halua jakaa sitä kenen tahansa kanssa, Stina sanoo.

Toukokuun viimeinen päivä vuonna 2010 oli juuri niin kaunis kuin kevätjuhlapäivä parhaimmillaan voi olla. Aurinko paistoi, tuoksui jo kesältä, ja kaikki oli ihanasti, kun Stina Koistinen fillaroi skumppapullo repussa keinuen ystävänsä synttäreille.

Sitten puhelin soi, eikä sen jälkeen mikään ole ollut enää entisellään.

– Minun käskettiin tulla heti sairaalaan, sillä tilanteeni oli hengenvaarallinen, Stina, 29, muistelee melkein viisi vuotta myöhemmin.

Vajaa viikko aikaisemmin Stina oli käynyt pään magneettikuvauksessa päänsäryn takia. Paineinen särky oli vaivannut vuoden ajan ja etenkin, kun hän oli nauranut tai nostanut jotain painavaa. Kuvaukseen Stinan oli viimein lähettänyt neljäs häntä hoitanut lääkäri, yksityinen neurologi, jonka vastaanotolle Stina oli hakeutunut, kun kasvojen toinen puoli oli alkanut puutua. Silti Stina oli ollut varma, ettei kyse ole mistään vakavasta.

Kuvien tulokset olivat sokki: aivoista löytynyt kasvain oli tukkinut aivonestekierron, minkä vuoksi hänen aivopaineensa olivat koholla. Siitä johtuivat myös Stinan oireet. Stina leikattiin samana yönä. Seuraavana päivänä iski todellisuus.

Kumppanin kaipuu

Sairastuessaan Stina oli 24-vuotias musiikinopiskelija, jolla piti olla koko elämä edessään. Stinalla oli hauraita tulevaisuudensuunnitelmia musiikkiin liittyen, mutta myös unelmia, joita hän ei ollut ehtinyt vielä edes ajatella.

– En ollut ikinä haaveillut viidestä lapsesta ja omakotitalosta, mutta silti ensimmäinen ajatukseni huonojen uutisten jälkeen oli, etten koskaan saa lapsia, Stina kertoo nyt.

Ajatus tulevaisuudesta ilman omaa perhettä tuntui yllättävän kipeältä. Stina uskoo, että lisääntymisen tarve on inhimillinen ja kirjoitettu sisään useimpiin meistä.

– Tiedän, että monet aivokasvainpotilaat hankkivat lapsia, enkä paasaa sitä vastaan. Tämä on minun valintani. Mietin asiaa lasten kannalta: mitä jos äiti kuolee, kun he ovat kaksivuotiaita. En haluaisi sellaista tapahtuvan itselleni, ja minun kohdallani riski on kuitenkin iso.

Helsingin Hakaniemessä aamupalaa popsivalla nuorella naisella on suuret silmät ja hymy herkässä. Mistään ei – tietenkään – voisi päätellä, että hän on vakavasti sairas tai ettei hän tiedä, elääkö kaksi, kaksikymmentä vai kuusikymmentä vuotta. Stinan sairastama syöpä on niin harvinainen, että tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta. Viisi vuotta sitten leikkauksen jälkeen eräs lääkäri arveli, että Stinalla olisi elinaikaa kolmesta kuuteen vuotta.

Päällisin puolin Stinan elämä ei eroa muiden parikymppisten elämästä. Itse hän kuitenkin kokee, että sairaus on tehnyt hänestä sivustakatsojan elämänvaiheessa, jossa muille tapahtuu isoja asioita.

– Välillä tunnen itseni ulkopuoliseksi, kun kaikki menevät naimisiin ja perustavat perheen. Facebookiin saattaa ilmestyä viikon aikana päivitys jopa viidestä uudesta vauvasta. Mutta en silti halua, että ihmiset filtteröivät minulta näitä uutisia. Ne surut minun on käsiteltävä, eivätkä ne ole heidän vastuullaan, Stina kertoo.

Syöpädiagnoosin saadessaan Stina oli sinkku, eikä sairastumisen jälkeen elämänkumppanin löytäminen ole ollut ainakaan helpompaa. Stina arvelee olleensa varovainen, vaikka on yrittänyt muuttaa asennettaan reippaammaksi.

– Olisi kiva rakastua, mutta minun on vaikea löytää ihminen, joka pystyisi ottamaan tämän sairauden vastaan – eikä sitä voi keneltäkään edes vaatia. Varmasti löytäisin jonkun vierelleni, jos se olisi ainoa kriteeri. Mutta pidän omasta seurastani, ja nyt kun olen ymmärtänyt elämän lyhyyden, en halua jakaa sitä kenen tahansa kanssa, hän sanoo napakasti.

Stina kertoo arvostavansa huumorintajuisia, elämänmyönteisiä, tarmokkaita ja intohimoisia ihmisiä. Toista ihmistä Stina kaipaa varsinkin joskus yöllisinä hetkinä, kun tuntee itsensä yksinäiseksi.

– Silloin menee helposti omiin keloihinsa, ja sieltä on vaikea päästä pois. Olisi hienoa, jos olisi joku, jolle purkaa unelmiaan ja pelkojaan.

Lauluja kuolemanpelosta

I am not alright, I stayed up all night, Thinking what can I do, At least a hundred times, It rose up in my mind, I can’t push it down, Anymore, I don’t wanna go”, laulaa nainen vahvalla ja kauniilla äänellä, joka vääntyy lähes huudoksi tai rukoukseksi, kun hän yhä uudelleen toistaa, ettei haluaisi vielä lähteä täältä.

Syöpädiagnoosi ei hidastanut Stinan vauhtia ammatillisesti, päinvastoin. Laulua pääaineenaan opiskellut nuori nainen halusi esittää opinnäytekonsertissaan jotain hienoa. Hän perusti Color Dolor -bändin ja myös sävelsi ensimmäistä kertaa elämässään kappaleet itse. Color Dolorin taidepop on kerännyt kriitikoiden kehuja: Stinan ääntä on verrattu esimerkiksi Björkin tai Tori Amosin kaltaisiin vahvoihin artisteihin.

Valmistumisensa jälkeen Stina myös päätti hakea jatko-opintopaikkaa Göteborgissa, mitä hän ei ehkä terveenä olisi uskaltanut tehdä.

– Sairastuminen muutti ajatteluani paljon. Ennen kuvittelin, että minulla on loppuelämä aikaa tehdä asioita. Nykyään tajuan, että se aika on nyt. En myöskään ajattele, että asiat tippuvat syliin, vaan tavoittelen niitä itse, Stina kertoo.

Kaksi viikkoa sitten Color Dolor julkaisi toisen albuminsa Wonderchildin. Se on rohkea levy, jolla Stina käsittelee kuolemanpelkoa ja katoavaisuutta, mutta myös elämäniloa ja rakkautta.

– Mukana on muutama biisi, jonka ajatuksena on, että ”mä vielä näytän sulle kuolema”. Vielä en tiedä, miten pystyn esittämään ne livenä, mutta ei kai itkukaan ole huono asia, jos sen kanavoi oikein, Stina sanoo.

Musiikki merkitsee Stinalle ennen kaikkea tapaa olla yhteydessä muihin ihmisiin. Esiintymisessä parhaita ovat hetket, jolloin vuorovaikutuksesta yleisön kanssa syntyy jotain ihan uutta.

– Silloin ei ole enää yleisöä ja bändiä, vaan kaikki ovat yhtä porukkaa. Parasta on huomata, että yleisö on täysin keskittynyt musiikkiin, vaikka olisivat keikallamme ekaa kertaa.

Ei kiitos sääliä

Harva parikymppinen on pohtinut elämää ja kuolemaa yhtä paljon kuin Stina.

Aluksi kaikki tuntui vain epäreilulta. Hirveimpiä tunteita hän ei halua enää edes muistella, koska on pyrkinyt pääsemään eroon uhrin roolista, jota sairastuneelle välillä tarjotaan.

Joskus hän yllättää itsensä kaipaamasta aikaa ennen musertavaa tietoa.

– Vaikka kaikki ihmiset tietävät kuolevansa jossain vaiheessa, ”jossain vaiheessa” on heille laaja käsite.

Ihmisten keskellä Stina saattaa edelleen ajatella: kukaan noista ei tiedä, mitä käyn läpi. Heille kuolema ei ole vielä kertonut tulostaan, eikä kukaan nuori ajattele kuolevansa.

Stina tietää myös millaiset lohtusanat toimivat ja millaiset eivät.

– Tosi monet sanovat, että hei, mäkin voin jäädä huomenna bussin alle. Mutta on eri asia, jos sen tietää etukäteen.

Stina ei myöskään jaksaisi keskusteluja, jotka alkavat aina samalla huolestuneella ”miten sinä nyt voit” -kysymyksellä. Vaikka hän tietää ihmisten tarkoittavan hyvää, hänen tekisi mieli vastata tismalleen samoilla sanoilla takaisin.

– Säälin ja myötätunnon välillä on hiuksenhieno, mutta tärkeä ero. Sääli ei auta ketään ikinä eikä missään tilanteessa. Sen sijaan myötätunto voi tuoda lohtua, Stina sanoo.

– Syöpä on asia, jota ei voi ratkaista. Siitä ei ole lohtusanoja ulos. On mukavaa, jos välillä tulee sellainen rauhallinen ja luottavainen hetki, jolloin voi suoraan sanoa, että mua vituttaa ja pelottaa kuolla.

Viime aikoina Stina on ajatellut kuolemaa muutenkin kuin mustana ja suurena loppuna, kuten kulttuurissamme on tapana.

– Olen yrittänyt takoa kallooni, ettei kuolema ole niin vakavaa. Että kaikki jatkuu kuitenkin, eikä ihminen luultavasti kuoltuaan tiedä tästä maailmasta mitään. Eniten minua kuitenkin pelottaa, jos kuolen ennen vanhempiani ja muita läheisiäni, Stina sanoo.

Vanhemmat ja veljen perhe ovat olleet Stinan tärkein tuki sairastumisen aikana. Kun kaksi vuotta sitten kasvain alkoi jälleen suurentua, Stina päätti muuttaa Göteborgista takaisin Helsinkiin.

– Halusin olla siellä, missä perheeni on. Vanhempien luona on turvapaikkani, jonne voin mennä milloin tahansa. Sairaus on lähentänyt meitä, vaikka tapa on tietenkin ikävä. Mutta on tästä siis seurannut myös hyviä asioita, Stina kertoo.

Saunaa, uintia ja tv-sarjoja

Sairauden ansiosta Stina uskoo murjottavansa nykyään vähemmän.

– Olen tehnyt töitä sen eteen, etteivät kateus ja viha veisi niin paljon tilaa. Eihän niillä voita mitään.

Viime aikoina meditaatio on auttanut Stinaa muistamaan oman pienuutensa.

– On suuri ihme, jos universumissamme ei ole jotain samankaltaista planeettaa kuin Maa. Pelkästään täällä meitä on paljon, eikä kaikilla ole asiat niin hyvin kuin minulla. Minulla on koti, perhe ja opiskelupaikka. Jos niistä ei osaa ottaa iloa irti, sitten voi kyllä katsoa peiliin, Stina pohtii.

Meditaation avulla Stina on oppinut myötätuntoa itseä ja muita kohtaan.

– Meditaatiosta saa paljon hyviä työkaluja arkeen. Minulle on kirkastunut ihan eri tavalla, millainen ihminen haluan olla.

Joinain viikkoina Stinan lukujärjestys Sibelius-Akatemian jazzosastolla on täydempi, joinain väljempi. Välillä pukkaa keikkaa ja treeniä Color Dolorin ja muiden projektien kanssa. Kolme kertaa viikossa Stina käy ystäviensä kanssa uimassa, eikä hän tiedä parempaa paikkaa kuulumisten vaihtamiseen kuin kuumat lauteet.

– Sauna hoitaa sielua, ja Yrjönkadun uimahalli Helsingissä on yksi lempipaikoistani, Stina kertoo.

Kaveriporukka myös laittaa ruokaa, pelaa Yatzya ja katsoo leffoja tai tv-sarjoja, kuten Girls ja Game of Thrones.

– Minulla on paljon läheisiä ja tärkeitä ystäviä. Osan olen tuntenut 20 vuotta, osa on tarttunut mukaan myöhemmin. Monet heistä ovat taiteilijoita, Stina kertoo.

Viisi vuotta sitten löydetty aivokasvain saatiin sädetettyä pois ensimmäisen leikkauksen jälkeisenä kesänä, mutta pari vuotta sitten sen huomattiin levinneen toiseen paikkaan aivoissa. Sitä ei voi hoitaa sädettämällä eikä leikkauksellakaan, koska riskit ovat liian suuret.

– Kasvain on keskellä päätä ja kiinni näköhermossa, joten leikkauksesta seuraisi todennäköisesti sokeutuminen tai liikuntakyvyttömyys, Stina kertoo.

Viime aikoina kasvain ei ole kuitenkaan suurentunut, ja laadultaan se on niin monimuotoinen, ettei kukaan osaa ennustaa sen käyttäytymistä.

Sairastumisensa jälkeen Stina ei ole uskaltanut suunnitella elämäänsä kovin pitkälle. Mutta vuosi sitten hän sai näyn.

– Näin itseni Sevillassa laulamassa flamencoa käppyränä mummona hartiahuivi tiukasti hartioillani. Se oli ihana näky. Ehkä se on minun unelmani.

Katso yhtyeen Last Night -video: menaiset.fi/colordolor

Aivosyöpään sairastunut nuori nainen päätti itse kuolinpäivänsä

Stina Koistinen

Syntynyt 11.9.1985. Asuu ­Helsingissä.

Valmistunut Pop & Jazz Konservatioriosta pää­aineena laulu.

Color Dolorin levy Wonderchild on juuri ilmestynyt.

Bändin keikat: Turun ­Dynamossa 13.3. ja Tavastia-­klubilla ­Helsingissä 3.6.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.