”Diagnoosin kuullessani mietin, että olisinpa ollut masentunut. Se olisi voinut mennä ohi”, narkolepsiaa sairastava Mirka Sulkunen sanoo. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Mirka Sulkunen, 21, on yksi niistä, jotka sairastuivat narkolepsiaan sikainfluenssarokotuksen jälkeen. Millaista elämä on, kun koko ajan uuvuttaa?

Vuosi 2009 oli se, kun Madonna kävi Suomessa ja osti trikoiset mikro­sortsit. Prinsessa Victoria meni kihloihin. Yhdysvallat aloitti elvytyksen finanssiromahduksen jälkeen.

Keväällä uutisoitiin Meksikossa riehuvasta sikainfluenssasta. Virus oli uudentyyppinen ja vaikutti tavallista kausi-influenssaa rajummalta: se tappoi perusterveitäkin ihmisiä. Alettiin pelätä pandemiaa, joka olisi pahimmillaan yhtä pelottava kuin espanjantauti vuonna 1918.

Suomeenkin tarvittiin kiireesti rokotetta. Valittiin tuote, jota saatiin riittävästi, tarpeeksi nopeasti. Syksyllä aloitettiin Pandemrix-rokotukset.

Jyväskyläläinen 16-vuotias Mirka Sulkunenkin otti koulussa sikainfluenssarokotuksen. Hysteria jotenkin tarttui, ja tuntui, että pitäähän se ottaa.

– Vaikka ei siihen kukaan painostanut. Asuin silloin sijaisperheessä, ja perheen vanhemmatkin sanoivat, että älä ota.

Nykyään sijaisperheen äiti sanoo, että ”olisit kuunnellut minua”.

Lukiolaista nukuttaa

Mirka on nyt 21-vuotias. Hän asuu edelleen Jyväskylässä, vaikka odotteli jo 16-vuotiaana isompiin ympyröihin muuttamista. Hänellä on pieni tytär, joka ei myöskään ollut suunnitelmissa viisi vuotta sitten. Mutta Mirkan elämässä kaikki ei ole mennytkään niin kuin suunniteltiin. Eniten yllätyksiä toi sikainfluenssarokotus.

Vuoden 2010 syksyllä se alkoi: Mirkan oli vaikeaa herätä aamulla, ja hän nukahti joka tunnilla.

– En ajatellut, että nukahtaisin. Sitten aina havahduin, vertasin opettajan powerpointia ja omaa vihkoani ja huomasin, että taas. Vihkooni olin kirjoittanut ihan mitä sattuu.

Kun 17-vuotias lukiolainen alkaa nukahdella koulussa, hän näyttää mieltä osoittavalta teiniltä. Äidinkielenopettaja kysyi, urheileeko tyttö itsensä väsyksiin. Kuraattori kysyi, käyttääkö hän huumeita.

– Huolestuin itsekin, ei ollut minulle tyypillistä nukahdella. Koulu oli aina ollut minun juttuni; olin alkoholistiperheestä, ja koulu oli ollut pakopaikka. Kaverit olivat siellä, siellä pärjäsin ja sain hyviä numeroita. Olin päättänyt näyttää, että huonoistakin lähtökohdista voi päästä pitkälle. Haaveilin lääkärin tai juristin ammatista.

Loppusyksystä Mirka meni lääkäriin valittamaan väsymystä. Uupunut lukiolainen ei kuitenkaan ollut omalääkärin mielestä mikään poikkeuksellinen ilmiö.

Tsemppaaminen ei auttanut. Mirka putosi lukion kursseilta, ylioppilastutkinto näytti lipuvan tavoittamattomiin.

– Opo sai suostuteltua jatkamaan iltalukiossa, kun sanoin että lopetan. Iski hälläväliä-asenne: mitä väliä sitten koko koululla, kun en kuitenkaan saa hyviä papereita eikä minusta voi tulla sitä, mitä haluaisin.

3,5 vuotta lääkärissä ravaamista

Samaan aikaan, kun Mirka aloitteli neljättä kertaa psykologian ykkökurssia ja opettaja kommentoi, että ”jospa Sulkunen tällä kertaa pääsisi läpi”, Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian yhteys oli Suomessa jo vahvistettu asia. Epäily oli noussut otsikoihin vuonna 2010: rokotukset keskeytettiin, kun alettiin ihmetellä lasten narkolepsia-aaltoa. Lehdissä näkyi ahdistuneita vanhempia. Voiko lapsi parantua tästä koskaan? Miten näin voi käydä?

– En muista, että olisin sen kohun aikana koskaan miettinyt, että mulla voisi olla narkolepsia, vaikka tietysti jotain ’mitähän narkolepsiaa tämäkin on’ -läppää heitettiin. Väsymys vain pikkuhiljaa kasvoi, Mirka sanoo.

Mirka kävi välillä lääkärillä, mutta kun ainoa oire on väsymys, selitys löytyy aina. Koulun loppusuoralla hän tuli raskaaksi, ja sekin väsyttää.

Viimeisellä käynnillä lääkäri lähetti Mirkan depressiohoitajalle, joka teki mielialakartoituksen. Kävi ilmi, että Mirkaa vain väsyttää.

– Ei ole normaalia, sanoi hoitaja, ja vihdoin päätettiin tutkia kaikki mahdollisuudet.

Kolmen ja puolen vuoden turhien käyntien jälkeen diagnoosi löytyi aika helposti. Neurologi tutki selkäydinnäytteen lukemia ja löysi etsimänsä arvon: hypokretiinisoluja oli liian vähän. Selvä narkolepsiatapaus.

– Kyllä mä diagnoosin kuullessani mietin, että olisinpa ollut masentunut. Se olisi voinut mennä ohi.

Paskamutsin päiväohjelma

Nukuttaa, koko ajan on uupunut olo. Aina nukahtaa, jos yrittää lukea, tai jos yrittää katsoa elokuvaa. Jos joku puhuu tasaisella äänellä. Mirka nukahtaa bussimatkoilla ja blogimerkintää kirjoittaessaan. Nukahdettuaan narkoleptikko vaipuu heti syvään REM-uneen, ja kun Mirka herää hetken päästä, blogimerkintään on tullut automaattikirjoitettua siansaksaa.

– Herättyä on vartin sellainen olo, että jaksaa mitä vain. Sitten alkaa nukuttaa uudestaan.

Yöllä Mirka taas ei saa nukuttua kuin pari tuntia pätkissä. Nukahtelun lisäksi oireisiin kuuluu katapleksia: lihasvoiman pettäminen tunnereaktion takia. Kun naurattaa, tavarat eivät pysy käsissä.

Kun väsymys on seurana loppuelämän, tulevaisuuden suunnittelusta tulee vaikeaa. Ajatus opiskelusta tuntuu utopistiselta, työelämästä samoin. Mirka tarvitsisi tietynlaisen työn pärjätäkseen siinä: pitäisi olla vaihtelevaa, mutta kuitenkin säännöllistä päivätyötä. Mahdollisuus päiväuniin, paljon ihmisiä, ei rutiineja. Opiskelu ei saisi sisältää paljoa kirjojen lukemista. Mistä sellaisen löytää?

– Toistaiseksi olen kotona, yritän korottaa lukion arvosanoja. Nukun parit päiväunet, teen ruokaa, hoidan kotia. Peppi on tarhassa, koska en jaksa hoitaa häntä koko päivää.

Mirka olettaa, että moni miettii, miten terveen oloinen nuori tyttö ei jaksa muka olla oman lapsensa kanssa.

– Minulla ei ole mitään paisetta otsassa, joka kertoisi sairaudesta. Tavallaan se on kiva, toisaalta ei. Tiedän, että pitää mennä oman jaksamisen mukaan, mutta minua painaa paskamutsiolo. Haluaisin jaksaa tehdä Pepin kanssa enemmän.

Narkoleptikoiden fb-ryhmästä löytyy vertaistukea. Kaikilla on samoja ongelmia: parin tunnin katkonaiset yöunet. Kiusalliset hetket ravintolassa, kun otsa osuu pöytään iltakuudelta selvin päin. Yhteinen piirre on sekin, että kesken unien herätettäessä narkoleptikko on raivoissaan kuin talviunilta herätetty karhu. Mies tökkäsi yksi ilta sohvalle nukahtanutta Mirkaa:

– Pitäiskö sun mennä sänkyyn nukkumaan.

– Pitäiskö sun vittu pakata kamasi ja lähteä helvettiin täältä, huusi Mirka ja käveli sänkyyn.

Myöhemmin pyydellään anteeksi.

– Olen ehkä keskiväliltä taudin vaikeusasteikkoa. Jotkut ovat joutuneet jättämään harrastuksensakin, mutta minä pystyn edelleen käymään jumpassa ja salilla. Liikunta parantaa oloa.

On sairauteen muutakin apua. Säännöllinen uni-valverytmi auttaa, parit päiväunet virkistävät hetkeksi. Yöksi on saatavissa unilääkkeitä ja päiväksi lääkkeitä vireyden avuksi, eri lääkkeitä pitämään lihasjänteyttä yllä. Lääkkeiden avulla Mirka voi tuntea välillä olevansa normaali ihminen, mutta niissä on harmi kyllä sivuvaikutuksensa. Toistaiseksi Mirka on lääketauolla rytmihäiriöiden takia.

Saisipa elää arkea

200 suomalaista, lähinnä lasta ja nuorta, sairastui sikainfluenssarokotteen vaikutuksesta narkolepsiaan. Se on 17 kertaa enemmän kuin mitä muuten olisi sairastunut. Ei ole ollut helppoa selvittää, mikä juuri Pandemrix-rokotteessa oli vialla: tehosteaine? Vai heikennetty virus? Syypää oli ilmeisesti yksi viruksen proteiineista, joka oli Pandemrixissa hiukan eri muodossa kuin muissa rokotteissa. Lisäksi tarvittiin perinnöllinen alttius sairastua ja vielä jokin mystinen tekijä, koska vain murto-osa perinnöllisesti alttiista sairastui.

– Ei sitä vieläkään varmasti tiedetä, olisinko sairastunut joka tapauksessa.

Narkoleptikoita ei lohduta se, että sikainfluenssarokotuksesta oli väestötasolla hyötyäkin: heille tuli influenssan sijasta elinikäinen riesa. ”Perheet jätetty ilman tukea”, uutisoi Iltalehti äskettäin. Mirka ymmärtää, mitä he tarkoittavat. Vertaistukea saa narkolepsiaan sairastuneiden fb-ryhmästä, mutta ymmärrystä kaipaisi muiltakin. Sairaalasta saa vain lääkkeet ja lähetteen verikokeeseen parin kuukauden päästä, jotta nähdään, kestääkö maksa lääkkeitä. Masennus ja toivottomuus uhkaa, ja väsymyksen kanssa tuntee olevansa erillään muista.

Miehen kanssa tulee koko ajan sanomista, ja Mirka ymmärtää häntäkin. Koeta nyt katsoa leffaa naisen kanssa, joka nukahtaa puolen tunnin kohdalla ja herää lopputekstien aikana kysymään, miten päähenkilölle kävi. Jos Mirkan mies tulee kotiin töistä väsyneenä, kotona odottaa vielä väsyneempi nainen. Omat päiväunet eivät ole vaihtoehto, Mirkan on pakko nukkua ensin.

Eniten Mirkaa harmittaa koulunkäynnin vaikeus. Ja se, että kavereiden elämä lipuu kauemmas, kun heihin ei jaksa pitää yhteyksiä. Välillä tuntuu erakkomaiselta.

– Vaikka toki spontaaniutta ja kavereiden tapaamista muuttaa sekin, että on lapsi.

Mirka pärjää taloudellisesti Kasvukipuja-bloginsa ja korvausten ansiosta, vaikka kokonaiskorvauspäätöstä ei ole vielä tehty. Lääkevahinkopooli maksoi Pandemrixin takia sairastuneille 22 300 euroa kertakorvausta, ja loput korvaukset riippuvat siitä, kuinka vaikeaksi haitta arvioidaan.

Tavallinen, työssäkäyvä arki kiinnostaisi Mirkaa. Juuri se ”arjen pyörittäminen”, josta kaikki puhuvat ja jota Mirka ei jaksa.

– Työssäkäynti olisi paljon muutakin kuin rahaa. Yhteenkuuluvuutta muiden kanssa, sitä kaipaan.

Kasvukipuja

– Mun toivoni on lääketieteen kehittymisessä.

Mirka on ihan varma, että ratkaisu löytyy niistä vireystilaa säätelevistä soluista, joita puuttuu narkoleptikon aivoista. Jos niitä jotenkin pystyisi keinotekoisesti lisäämään… Ainakin narkolepsiaa tutkitaan nykyään vaikka kuinka paljon.

Vaikka kantasoluteknologia ei heti tulisikaan apuun, tulevaisuudessa näkyy myös positiivista. Kun Pepin pikkulapsiaika menee ohi, Mirka voi käyttää kunnollisia unilääkkeitä, joilla saa nukuttua. Meditaatiosta on kuulemma ollut joillekin hyötyä, ja Mirka aikoo kokeilla sitä. Viime aikoina hän on alkanut haaveilla matkustamisesta.

– Se alkaisi olla mahdollistakin. Olen katsonut monta paikkaa, mihin mennä. Balille perheen kanssa, Lontooseen kavereiden… Mutta en mä ole käynyt Helsingissäkään kuin kolme kertaa, Mirka nauraa.

Oma blogi on Mirkan henkireikä. Ensimmäinen postaus käsitteli väsymystä. Sitten juttua on riittänyt äitiyteen kasvamisesta, tavallisista päivistä, vaikka mistä.

Häntä harmittaa silti, ettei hän ole enää sama iloinen, höpöttävä tyyppi kuin ennen. Kaverit opiskelevat ja siirtyvät elämässä eteenpäin, jaksaako hän koskaan opiskella? Pahimmat hetket tulevat yöllä, kun mies nukkuu, jopa lapsi nukkuu, ja Mirka valvoo.

– Pelkään, että pimahdan. Että kyllästyn väsymykseen ja teen itselleni jotain. Totta kai mietin sitäkin, miksi juuri minä – minulla oli aika ikävä lapsuus, eikö siinä muka ollut tarpeeksi vastoinkäymisiä?

– Minulla on vielä tämän hyväksyminen vähän kesken. En haluaisi, että minulla on narkolepsia. Luulen, että helpottaa, kun opin hallitsemaan omia tunteitani paremmin.

Lue lisää:

Rokottaminen on aina riski – totta vai tarua?

5 tapaa saada terveemmät aivot

Rintasyöpää sairastava Minttu: ”En tiedä, kuinka moni mies kestäisi arpeani ja kaljuani”

Häämöttääkö valoa?

Ikävän kuuloinen sairaus, josta tiedetään vielä aika vähän. Mirkan ja muiden sairastuneiden kannalta hyvä uutinen on, että narkolepsiaa tutkitaan nykyään paljon. Neurologi Markku Partinen kertoo, että toivoa on.

– Alkuun näytti, että rokotteen laukaisema sairaus on tosi vaikea. Mutta on käynyt ilmi, että se käyttäytyy samalla tavalla kuin klassinen narkolepsia ja lievenee monilla vuosien myötä. Toisilla oireet pysyvät hankalina, mutta moni vuonna 2009 sairastunut voi jo paremmin.

Narkolepsiaa on kahta tyyppiä, mutta Pandemrix-narkolepsia on autoimmuunisairaus: siinä elimistö tuhoaa aivoista hypokretiini-välittäjäainetta tuottavat solut.

– Mutta narkoleptikon onneksi aivoissa on muita välittäjäaineita, jotka pystyvät kompensoimaan hypokretiiniä. Oma tutkimusryhmäni tutkii juuri paria sellaista järjestelmää. Uskon, että vielä löydetään uudentyyppisiä lääkkeitä, joilla vaikutetaan niihin.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.