Vuonna 2004 elokuvatähti Laura Malmivaara oli viisikuukautisen tytön äiti. Arkistojutussa Laura kertoo muun muassa, mitä hän arvostaa parisuhteessaan.

"Olen aina ollut mielestäni pikemminkin tarkkailija kuin eturiviin pyrkijä tai seurueen keskipiste. Aikuisikään asti olin tutkaillut, löytäisinkö itselleni ammatin valokuvaajana. Kesti pitkään ennen kuin tajusin, että todella haluan olla myös kameran toisella puolella, kuvattavana ja näyttelijänä. Valokuvausta olin harrastanut isäni innostamana jo murrosikäisestä lähtien ja vietin suuren osan nuoruudestani pimiössä kuvia kehitellen.
Kuvasin kaikkea mahdollista, ripustin pyykkinarulle asetelmia tai puin veljiäni erilaisiin kuvausasuihin. Kaikki rahani menivät filmeihin.

Oli tietysti upeaa, kun aika pian lukion jälkeen sain kuulla päässeeni Taideteolliseen korkeakouluun valokuvausta opiskelemaan. Siitä alkoi intensiivinen taiteen tekemisen jakso, johon kariutui myös pitkä ihmissuhde, ensirakkauteni.

Pitää noudattaa intohimoaan

Minusta kypsyi näyttelijä pikku hiljaa. Oli minulla nuoresta lähtien jonkinlaista kaipuuta myös estradille, sillä tanssi ja musiikki kuuluivat harrastuksiini. Kävin lapsuudenkaupungissani
Kajaanissa musiikkiluokkaa ja tanssin satubalettia. Baletissa koin myös elämäni ensimmäisen suuren pettymyksen. Olin ehkä seitsemänvuotias, kun opettajani ilmoitti, että tuskin kannattaa
jatkaa, sillä minulla ei ole tulevaisuutta tanssijana. Se oli juuri se vaihe, kun olisi pitänyt nousta kärkitossuille ja olin jo pitkään nähnyt itseni sieluni silmin ryhmämme ainoan poikatanssijan käsivarsilla.

Tanssiminen tyssäsi polvieni heikkouteen. Jälkeenpäin ajateltuna on hyvä, että se sanottiin suoraan. Vaikka yksi tie nousi pystyyn, tuli muita mahdollisuuksia.

Toinen muistikuva halusta esiintyä oli, kun isäni kutsusta kaupunkiin tuli vierailemaan kansainvälinen Up with people -tanssi- ja lauluryhmä. Esitystä katsoessani mietin, miten hienoa olisi päästä heidän mukanaan kiertämään ja kokemaan suurta yhteenkuuluvuutta.

Meitä lapsia, minua ja kahta veljeäni, on aina kotona kannustettu seisomaan omilla jaloillamme ja kokeilemaan siipiämme. Isä ja äiti korostivat, että ihmisen pitää tehdä sitä, mihin tuntee intohimoa ja meidän kaikkien sisarusten ammatin pohja onkin nuoruuden harrastuksessa: nuorempi veljeni on jääkiekkoilija ja vanhempi kitaristi.

Kaipuu juurille

Lapsuuteni oli vapaata, tapahtumarikasta aikaa, jolle pikkukaupungin elämänrytmi ja puitteet loivat turvallisen ja onnellisen kehyksen. Leikkialueemme oli koko kaupunki ja erityisesti muistan perheen yhteiset retket metsään, Puolangan putouksille. Äiti leipoi aina evääksi kääretortun. Usein retkissä oli myös seikkailun makua. Tapana oli esimerkiksi joka joulu varastaa joulukuusi.

Kasvatuksemme oli vapaata, menimme nukkumaan, kun nukutti ja söimme, kun oli nälkä. Me lapset saatoimme musisoida iltamyöhään ja vanhemmat osallistuivat siihen taputtamalla ja kannustamalla. Parhaat iltasadut olivat isän keksimiä.

Kaipaan luontoa ja ikävöin syntymäseudulle, jota nyt matkan päästä tietysti romantisoin. Realismia on se, että kaikki ystäväni ja sukulaisetkin ovat muuttaneet Kajaanista etelään, koska työtä ei ole. Itse olen käynyt Kajaanissa viimeksi kolmisen vuotta sitten markkinoimassa Kuutamolla-elokuvaa. Outoa, miten lyhyt se Kauppakatu olikaan.

Lapsuuteni päättyi 13-vuotiaana, kun muutimme Kajaanista Järvenpäähän. Ensimmäisenä päivänä uudessa koulussa minulle ilmoitettiin kättelyssä, että luokkaan ei ole tulemista, ellei ole Dingo-fani. Vaikka minulle, pohjoi sen tytölle, aluksi vähän naurettiin erilaisuuteni vuoksi, pääsin kuitenkin aika nopeasti porukoihin, eikä minua koskaan varsinaisesti kiusattu.

Lukioaikana tein jonkin verran mallintöitä ja ehkä sen vastapainoksi hain elämääni syvyyttä. Pyrin koulun jälkeen lukemaan teologiaa ja pääsinkin – tosin opinnot kestivät vain yhden lukukauden.

Minua on aina kiinnostanut uskonnollisuus ja se kysymys, miksi se on niin suuri osa elämäämme.

Mikä on minun vammani

Pääsin toisella yrittämällä Teatterikorkeakouluun. Olin jo sitä ennen näytellyt roolin Antti Jokisen ohjaamassa tv-sarjassa
Tähtilampun alla, johon minut löydettiin pystymetsästä. Hurmaannuin näyttelemisestä kokonaan, ja Taideteollisen opinnot saivat vahvan kilpailijan.

Teatterikorkeasta ovat jääneet mieleen opettajani Raila Leppäkosken sanat: teissä kaikissa on jokin vamma. Mietin monesti, mikä se minun vammani oikein on? Ehkä se liittyi miellyttämisen tarpeeseen, epävarmuuteen siitä, miten muut minut näkevät. Pelkoon, etten ole mitään tai että olen keskinkertainen, hajuton ja mauton.

Teatterikouluaika oli vapauttavaa. Onhan se uskomaton terapiasessio, kun saa neljä vuotta istua kavereiden kanssa ringissä ja puhua ja analysoida sitä, miltä minusta tuntuu. Opin samalla paljon siitä, kuka minä olen ryhmässä, muiden joukossa. Uskalsin yhä enemmän tehdä työtä sen puolesta, mikä näyttelemisessä on oleellista: olla henkilökohtainen ja jotakin mieltä, sillä näytteleminen on haluamista. Ihan ensiksi täytyy kuitenkin tietää, mitä haluaa.

Onnistuneessa näytelmäproduktiossa kiinnostaa se, kuinka minusta tulee me. Miten joukko minäkeskeisiä yksilöitä sulautuu yhteen ehjäksi kokonaisuudeksi. Siitä syntyy yhdessä tekemisen hurmio. Eihän se aina onnistu, on tiimejä, jotka eivät kerta kaikkiaan toimi.

Siksipä ei olekaan mikään ihme, että ohjaaja usein kokoaa ympärilleen saman toimivan joukon, jonka kanssa on jo tottunut tekemään töitä. Tilannehan olisi muuten karkeasti sama kuin, että jokaisen uuden projektin edessä pistettäisiin pystyyn uusi firma henkilökuntineen.

Ei ole helppoa hyväksyä omaa miestä pomoksi

Rakkauteni aviomieheeni, ohjaaja Aku Louhimieheen syntyi Levottomat-elokuvan filmausten jälkeen. Minulta on usein kysytty, miltä tuntuu työskennellä oman aviomiehen ohjauksessa. Suoraan sanottuna ei ole ihan helppoa sopeutua siihen, että oma aviomies on myös pomosi. Minun kaltaiselleni jääräpäälle päätöksenteon luovuttaminen ohjaajalle on muutenkin vaikeaa. Ja muuta vaihtoehtoa ei ole, näyttelijän on antauduttava ohjattavaksi ja tässä mielessä suhde ei voi olla lainkaan tasa-arvoinen.

Akusta on kuitenkin sanottava, että hän ei ole sanelija, vaan dialogi on tasaarvoista. Kun minua ohjaa oma aviomies, huomaan olevani selvästi herkempi loukkaantumaan ja suuttumaankin. Se herkkyys on vain opittava hyödyntämään. Lisäksi puolin ja toisin tulee sanottua asioita, joita ei vieraammalle sanoisi.

On kuitenkin etu, että kaikista virinneistä kysymyksistä voi keskustella tavallista laajemmin ja pidempään. Kun perheessä on kaksi taiteilijaa, työtä on vaikea erottaa muusta elämästä. Se on koko ajan läsnä elämäntapana. Työryhmässä emme korosta suhdettamme, mutta saatan kyllä joskus kuvaustauolla antaa Akulle pusun.

Parisuhteessa arvostan naurua, vilpittömyyttä, viihtymistä ja välittämistä. Omat vanhempani ovat hyvä esimerkki – heillä on yhdessä aidosti mukavaa. Ja vaikka joskus riideltäisiinkin, riidan jälkeen nauretaan. Tärkeää on tunteiden näyttäminen laidasta laitaan.

Todellisuuden kauneus kiehtoo

Elokuva on näyttelijäntyön osa-alue, johon keskityn nyt mielelläni. Elokuvassa minua kiehtoo visuaalisuus, josta olen valokuvaajanakin kiinnostunut. Yksi kuva voi olla voimakkaampi väline kuin näyttelijän työ ikinä ja kuvaa voi lukea kuin käsikirjoitusta.

Arvostan kovasti Akun kykyä ohjaajana luoda kuvallista maailmaa. Näyttelemisessä ja kuvaamisessa minua kiinnostaa läsnäolo, realismi, todellisuuden kauneus. Esimerkiksi valokuvani ovat autenttisia, en käytä symboleita.

Olen valmistunut Teatterikoulusta vasta vajaat kolme vuotta sitten ja saanut jo silti tehdä paljon kiinnostavia töitä. Menestyksestä en puhuisi. Sitä on vaikea mitata tai ajatella henkilökohtaisesti. Jos jokin elokuva menestyy, ei se ole minun ansiotani. Näyttelijä vain usein joutuu edustamaan nimellään ja kasvoillaan koko elokuvaa ja sen tekijöitä ja samalla unohtuu, miten monesta eri osasta lopputulos koostuu.

Suomessa elokuvia tehdään vähän, ja siksi on etuoikeus olla mukana. Ihanne on kuitenkin päästä valikoimaan rooleja, joihin itsekin uskoo. Tähtimeininkiä täällä ei kuitenkaan ole, eikä kukaan leiju pilvissä. Minulle työn kohokohtia ovat ensi-illat, on aina jännittävää nähdä työ kokonaisuutena valkokankaalla.

Äskettäin ilahduin, kun Italiassa tekemäni elokuva L’Amore di
Marja
voitti siellä ulkomaisten toimittajien jakaman Vuoden yllättäjä -palkinnon.

Lapsi on mahtava vastanäyttelijä

Tyttäreni Alman syntyminen on elämäni suurin käännekohta.
Voihan joku miettiä, mitä järkeä on heittäytyä äidiksi uran tässä vaiheessa, mutta minä en ajattele niin. Lapsia ei tehdä tilaamalla, lapsen syntymä on suuri lahja. Äitiydestä on vähän vaikea puhua ilman että aihe muuttuu banaaliksi, sillä mitkään sanat eivät riitä kuvaamaan siihen liittyviä tunteita.

Mielestäni jokaisen pitäisi pyrkiä löytämään oma äitiytensä eikä alistua yhteiskunnan paineiden alla, jotka tekevät äitiydestäkin suorittamista. Tämän viiden kuukauden äitinä olon aikana olen oppinut tietämään, mikä on maailman kaunein ääni. Ja se on lapsen nauru.

Lapsi on myös mahtava vastanäyttelijä. Siitä minulla on kokemusta jo ennen Almaakin, sillä elämä uusperheessä, Akun lasten kanssa, on ollut hyvin kasvattavaa. Sellainen elämäntilanne pakottaa vastuullisuuteen ja kypsyyteen.

Minua ohjaa kohtalonusko

Töihin palailen nyt pikku hiljaa. Kotikatua kuvaan jo, mutta se merkitsee vain muutaman tunnin työjaksoja viikossa.

Neuvottelut uudesta elokuvasta ovat vireillä. Onni on se, että saan äidiltäni lastenhoitoapua. Alma on onneksi myös hyvin rauhallinen ja tyytyväinen vauva. Tyttö ei ole moksiskaan, kun hän on seurannut äitinsä tunnin kestänyttä meikkaussessiota ja näyttää sopeutuvan hyvin myös studion lattialla tehtävään vaipanvaihtoon.

Uusin aluevaltaukseni on musiikki. Minulla on jo vuoden päivät ollut levytyssopimus, ja parhaillaan kokoan materiaalia ensi vuoden alussa ilmestyvää levyä varten. Ainakin osa lauluista perustuu omiin sanoituksiini. Laulaminen on minulle uusi ja erilainen tapa ilmaista itseäni.

Elämän käännekohdissa minua ohjaa eräänlainen kohtalonusko. Elämä kulkee määrättyyn suuntaan, mutta voin silti itse tehda valintoja. Voin esimerkiksi valita, että huomenna lopetan näyttelemisen, ostan Hämeenlinnasta tätini vanhan valokuvaamon ja heittäydyn muotokuvien tekijäksi. Ja sitten voin taas valita uudelleeen. On niin paljon asioita, jotka kiinnostavat."

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.