Minna on onnellinen uudesta elämänvaiheesta ja uudesta työstään. ”Itsensä kaupitteleminen sponsoreille oli haastavaa ja joskus kiusallistakin.” Kuvat: Jouni Harala

Lopettamispäätöksen jälkeen Minna Kauppi nauttii uudesta elämästään: työstä, perheestään sekä parisuhteesta muusikko Sipe Santapukin kanssa. – Harva tässä iässä aloittaa urallaan ihan alusta.

Heinolassa lumi on laskeutunut kimaltelevaksi vaipaksi jäätyneen Ruotsalainen-järven pinnalle. Naapureita ei ole, eivätkä liikenteen äänet kanna tänne asti.

Mökki on rakennettu luontoa mukaillen: kiveä, puuta eikä yhtään suoraa kulmaa. Sisällä tuvassa Minna Kauppi, 33, napsauttaa yhdestä katkaisijasta päälle lattialämmityksen, toisesta kahvinkeittimen ja pysähtyy tarkkailemaan järveä ylittäviä hiihtäjiä.

– Kun Simo toi minut tänne ensimmäistä kertaa, tiesin heti, että tämä on minun paikkani, Minna sanoo.

– Tämä vastaa minun sielunmaisemaani jopa paremmin kuin hänen. Kesäisin hän porhaltaa täältä torikahveille ja ihmisten ilmoille, kun minua ei saa lähtemään kirveelläkään.

Persoonallinen talo on Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin sydämen projekti, jonka piirsi todeksi amerikkalainen arkkitehti Eric Lloyd Wright.

Vaikka Minna puhuu mökistä, talo on oikeasti täysin toimiva yhden makuuhuoneen koti. Täällä Minna ja Simo asuivat ensimmäisen yhteisen talvensa kolme vuotta sitten. Tontille johtava tie aurataan talvisin vain tilauksesta. Minna ja Simo ovat käyneet lähikaupassa hiihtäen.

Tontille on jo suunniteltu varsinainen päärakennus, pariskunnan tulevaisuuden koti. Siihen asti kotina palvelee Lahteen remontoitu kerrostalohuoneisto, jonka Minna ja Sipe riisuivat vuosien tapettikerroksista ja jonka vanhat lautalattiat he kaivoivat esiin.

Ronski touhukkuus oli tyypillistä Minnaa: harvan asian edessä hän hyytyy toteamaan, ettei pysty tai osaa.

Oman naaman kaupittelua

Samalla asenteella Minna tarttui uuteen työhönsä markkinointipäällikkönä Novasolissa, Euroopan suurimmassa mökkivuokrausyrityksessä. Firma on rantautumassa Suomeen, ja Minna on toinen sen vasta kahdesta palkollisesta täällä. Se tarkoittaa, että Minna jalkautuu myös ruohonjuurityöhön; hän esimerkiksi jakaa esitteitä matkamessuilla ja etsii sopivia vuokrakohteita.

– Pestini ei ole vain korkokengissä juoksentelua bisnespalaverista toiseen – vaikka sitäkin on tullut jo tehtyä, Minna sanoo.

Ensimmäiset viikot Minna istui firman koulutuksissa, jotka käytiin ruotsiksi. Viimeksi kokoustettiin Kööpenhaminassa, jossa palaverikieli oli tanska.

– Eteen tulee nyt tilanteita, joissa minäkin olen kerrankin hiljaa, Minna naurahtaa.

Oikeasti Minna on vähintäänkin täpinöissään. Uusi työ on kuin hänelle tehty. Minnalla on kielipäätä ja kieltenopettajan koulutus, opintoja markkinoinnissa ja viestinnässä, matkustuskokemusta sekä kuluttajan tuntemusta Euroopan mökkitarjonnasta.

– Suomessa ei ole montaa lampea, jonka rannalla en olisi yöpynyt tai vähintäänkin juossut rastilla, entinen ammattisuunnistaja naurahtaa.

"Itseni kaupittelu sponsoreille oli paljon haastavampaa ja joskus kiusallistakin."

Minna-pakettiin kuuluu myös taito tulla juttuun ihmisten kanssa.

– En jännitä isojenkaan pomojen kohtaamista. Urheilu-urallani hoidin itse manageroinnin ja sponsorineuvottelut. Olen tottunut istumaan samoissa pöydissä isosalkkuisten äijien ja rouvien kanssa, hän aloittaa.

– Tällä kertaa myyminen tuntuu helpommalta, kun hintalapun saa laittaa olemassa olevaan tuotteeseen eikä omaan naamaan. Itseni kaupittelu sponsoreille oli paljon haastavampaa ja joskus kiusallistakin.

Juuri tästä Minna uudessa asemassaan iloitseekin. Enää kaikki ei koko ajan keskity vain omaan suoritukseen.

– Huippu-urheilijana tein kuin naparetkeä oman napani ympärillä. Kaikki peilautui minun, suoritukseni ja urheilun kautta. Tuntuu todella hyvältä tarkastella maailmaa muuta kautta. On tervettä vaihteeksi hypätä omasta navasta ulos.


Urheilijana Minna ei tuntenut luopuvansa mistään uransa takia. "Nyt vasta huomaan, miten paljon urheilu määritteli elämääni. Syksyllä otin oikein asiakseni käydä tapahtumissa ja konserteissa."
Urheilijana Minna ei tuntenut luopuvansa mistään uransa takia. "Nyt vasta huomaan, miten paljon urheilu määritteli elämääni. Syksyllä otin oikein asiakseni käydä tapahtumissa ja konserteissa."

Neljän euron eläke

Kun Minna joulukuussa allekirjoitti paperit Novasolin kanssa, se oli hänen ensimmäinen työsopimuksensa. Minna oli 33-vuotias.

Aikaisemmin hän oli ollut palkkatöissä lapsena mansikkamaalla. Koko aikuis­ikänsä hän oli ollut urheilija ja opiskelija, joka ennen urheilumenestystään ja tukijoitaan eleli opinto- ja asuintuella.

"Olin tottunut olemaan kärjessä ja paras, eikä mikään muu riittänyt."

– Vaikka urheilu ei ole millään tasolla leikkiä, nyt tuntuu, että olen vihdoin siirtymässä aikuisten maailmaan. Harva tässä iässä aloittaa urallaan ihan alusta, Minna miettii.

– Jos olisin valinnut jonkin toisen ammatin urheilun sijaan, olisin varmasti jo pitkällä siinä. Urheilija jää väkisin jälkeen muussa urakehityksessä. Sain äskettäin eläkeotteeni, joka lupaa eläkettä neljä euroa kuussa. Kyllä se vähän pisti miettimään.

Huippu-urheilijan kokemuksellaan Minna on haluttua ainesta työmaailmassa: tavoitteellinen, omistautuva ja kova tekemään töitä.

– Tuskin voitontahdostani on tässäkään haittaa. Jos firmalla on tälle vuodelle viralliset tavoitteet, haluan ehdottomasti ylittää ne.

Tinkimätön voitontahto oli yksi syy siihen, että Minna viime vuoden lopulla lopetti suunnistusuransa, vaikka edessä olisi vielä ollut kelpo vuosia.

Parin vuoden ajan loukkaantumiset ja terveysongelmat olivat jarruttaneet tahtia, eikä Minna yltänyt häntä itseään tyydyttäviin tuloksiin.

Tyydyttävä olisi tarkoittanut jatkoa yhdeksälle MM-kullalle ja kahdelle EM-kullalle, viidelle MM- ja kolmelle EM-hopealle, kolmelle MM- ja viidelle EM-pronssille sekä älyttömälle kasalle SM-mitaleja.

– En halunnut uraa, jossa pääsisin juuri ja juuri mitaleille. En ole koskaan ollut hyvä häviäjä. Olin tottunut olemaan kärjessä ja paras, eikä mikään muu riittänyt. Minua motivoi voittaminen, Minna sanoo.

Tukijoita olisi kyllä riittänyt. Minnan pitkäaikaisimmat sponsorisopimukset ovat 15 vuoden takaa, eivätkä Voglian tai Nonamen kaltaiset sponsorit olleet aikeissa jättää tähteään. Minna sai hyvää palkkaa työstään, ja taloudellisessa mielessä lopettaminen oli mielipuolinen loikka tyhjän päälle.

– Olen yltiörehellinen tyyppi. Jatkamalla räpiköintiä olisin vain huijannut itseäni enkä olisi ollut palkkani arvoinen. Siksikään en halunnut jatkaa.

Minna oli hautonut lopetuspäätöstään pitkään ja väläytellyt ajatusta läheisilleen ja maajoukkuekavereilleen. Omassa mielessä päätös varmistui elokuussa Skotlannissa, jossa Minna juoksi 13. MM-kisoissaan.

– Viimeinen pitkä matkakin meni päin persettä, ja koko homma tuntui tyhmältä. Kun olin alarinteessä ihan väärässä paikassa, tajusin juoksevani siinä urani kunniakierrosta, Minna kertaa.

– Ajatuksillani varmasti torppasin viimeisetkin mahdollisuudet onnistua. Sen sijaan, että olisin keskittynyt suoritukseen, mietinkin vain lopettamista.

Omat hautajaiset

Lokakuussa Minna ilmoitti julkisesti lopetuspäätöksestään nettisivuillaan. Samoihin aikoihin hän järjesti suunnistajanuransa hautajaiset, jotka oli tarkoitettu myös kiitosjuhlaksi tukijoille ja yhteistyökumppaneille. Minna vertaa järjestelyurakkaa häiden organisointiin: emäntä stressasikin niin, että sai silmätulehduksen viikko ennen juhlia.

90 mustiin pukeutunutta kutsuvierasta kokoontui Lahden Upseerikerholla. Minna esiintyi hänelle mittatilauksena tehdyssä hapsumekossa – samassa, jossa edusti tammikuun Urheilugaalassa. Jousikvartetti soitti klassista musiikkia, kaikki halukkaat saivat pitää puheen ja sponsorit yllättivät Minnan koomikko Mikko Vaismaan esityksellä. Juhlien jatkot vietettiin Apulannan keikalla ja tunnelmaa jatkettiin seuraavana aamuna brunssilla.

"Minä tunnen saaneeni enemmän kuin olen uskaltanut haaveilla."

– Ilmassa oli iloista haikeutta, enkä takuulla ollut ainoa, joka itki. Mutta ne olivat positiivisia kyyneleitä.

Juhlissa kaikki Minnan palkinnot aseteltiin esille kaikkien nähtäväksi.

– Urheilijana en pysähtynyt katsomaan saavutuksiani, sillä tavoite oli aina seuraavassa kilpailussa. Kun vihdoin näin mitalit, totesin, että vitsit, on tässä jotain saatu aikaiseksi. Vaikka harva tuskin saavuttaa kaikkea mitä haluaa, minä tunnen saaneeni enemmän kuin olen uskaltanut haaveilla.

Minnan mieli oli heilahdellut lopettamisen lopullisuuden kanssa. Mitä jos keväällä metsän tuoksu ja kisakausi houkutteleekin palaamaan rasteille? Mutta mitä jos hän ei sitten voittaisi kevyemmissäkään sarjoissa?

– Juhlien jälkeen epävarmuus hälveni, ne sinetöivät päätökseni, Minna sanoo nyt.

– Hautajaiset olivat viimeinen naula arkkuun. Ei yhtään hullumpi tapa lopettaa.

Minna ja Sipe tapasivat kolme vuotta sitten Apulannan keikalla. ”Olin ajatellut olla villi ja vapaa, mutta siitä se sitten lähti”, Minna muistelee.

Loppu kurittamiselle

Hautajaistensa jälkeen Minna on totutellut erilaiseen arkeen. Sellaiseen, jossa kylmää aamua voi käyttää hyvänä tekosyynä jättää menemättä lenkille ja vain kääntää kylkeä, jos nukuttaa. Tai siihen, ettei treenejä tarvitse sovittaa kyläilijöiden aikatauluun: ennen piti laskea, ehtiikö treenit vetää ennen vai jälkeen vieraiden käynnin. Sporttisimmat vieraat houkuteltiin lenkille mukaan.

– Treenaamisesta oli tosi helppo luopua. En kaipaa kehoni kurittamista yhtään. Välillä tuli sellainenkin kausi, että minun piti oikein käskyttää itseni liikkumaan.

Silloin homma oli lähteä lapasesta: Minna söi kuin urheilija ja veteli päälle herkkuja.

– Olemme Simon kanssa herkuttelijoita. Yhtenäkin viikkona söin tuoreen korvapuustin joka päivä. Kyllä sellainen alkaa näkyä, Minna taputtelee reisiään.

Nyt Minna ja Simo ovat herkkulakossa. Aamukahvilla Minna poimii lautaselleen täysjyväcroissantin ja asettelee sen väliin salaattia sekä ilmakuivattua kinkkua.

– Täytyy myöntää, että häkellyin, kun näin kehossani ensimmäisen vatsamakkaran, Minna sanoo.

– Mutta olisi hullua yrittää näyttää kuivalta ja rasvattomalta huippu-urheilijalta, kun en enää ole sellainen. En pyri siihen enkä halua olla sellainen esikuva.

Näistäkin asioista Minna puhui muun muassa Marja-Liisa Kirvesniemen ja Hanna-Maria Seppälän kanssa Mertaranta ja legendat -ohjelman kuvauksissa. Niitä tehtiin syksyllä samaan aikaan, kun Minna pyöritteli omaa lopetuspäätöstään.

"Mitä pidempään jatkaisin uraa ja rääkkäisin kehoani, olisiko lapsen saaminen enää ylipäätään mahdollista?"

– Muistan, miten Marja-Liisa kertoi saaneensa rytmihäiriöitä lopetettuaan hiihtämisen. Onneksi en ole kokenut vastaavaa.

Minna kuvailee tv-ohjelman tekoa Vierumäellä henkisesti rankaksi mutta rikastuttavaksi kokemukseksi.

– Minä olin tietysti ensimmäinen, jolta pääsi itku. Voin luvata, että ohjelmassa vollotetaan enemmän kuin yhdelläkään Vain elämää -kaudella.

Urheilijat puhuivat henkisistä ongelmistaan, naiset kokemuksistaan naisurheilijoina sekä paineista, joita vuosikausien rääkki keholle asettaa.

– Esimerkiksi perheen perustaminen on isompi juttu naisen uralle, Minna sanoo.

– Kello tikittää, mutta voiko uralta lähteä vähintään vuodeksi? Tai mitä pidempään jatkaisin uraa ja rääkkäisin kehoani, olisiko lapsen saaminen enää ylipäätään mahdollista?

Ansaittua nautiskelua

Simonsa kanssa Minna on ollut yhdessä kolme vuotta. Pari tapasi Apulannan keikalla, jota Minna oli tullut seuraamaan kaverinsa kanssa.

Vasta viikkoa aikaisemmin Minna oli eronnut suunnistaja Pasi Ikosesta ja 12 vuotta kestäneestä suhteesta, eikä hänellä todellakaan ollut haku päällä. Lisäksi Minna oli lähdössä kuukaudeksi Uuteen-Seelantiin.

– Olin ajatellut olla villi ja vapaa, mutta keikan jälkeen tuli yksi pörröpää jututtamaan minua. Siitä se sitten lähti, Minna naurahtaa.

– Olen aina ollut seikkailija. Varmasti jotkut salaa jupisivat nurkissa, että olisi nyt vähän odottanut. Elämä vain ei aina mene niin kuin klassisissa säännöissä sanotaan.

"Minulla on hyvä parisuhde, perusasiat kunnossa ja läheiset välit sisaruksiini."

Minna kokee, että omapäiset valinnat ovat vieneet häntä kohti hyvää elämää.

– Olen onnellinen tässä elämäntilanteessa ja superonnekas, kun olen saanut toteuttaa itseäni. En haikaile ihmeitä: minulla on hyvä parisuhde, perusasiat kunnossa ja läheiset välit sisaruksiini, Minna hymyilee.

– Eilenkin kävimme veljen lasten kanssa Apulannan toimistolla soittamassa vähän rumpuja. Sellaiset hetket ovat tärkeitä.

Kun Minna nykyään laittaa juoksutossut jalkaansa, hän lähtee ulos ja lenkille – ei treenaamaan.

– Voin vaikka istahtaa kivelle ja ihailla maisemaa. Opettelen katsomaan ympärilleni uudella tavalla. Yhtenä päivänä otin kuvia lenkin varrella. Ennen sellaiseen ei olisi ollut aikaa, hän sanoo.

– Minulla on nyt kaikki oikeus nauttia elämästä.

Eilen Minna teki puolentoista tunnin hiihtolenkin Simon ja isänsä kanssa. Tahti oli hänen makuunsa turhan verkkainen.

– Minulla oli kaksi jarrumiestä mukana, Minna virnistää.

Minna Kauppi
  • Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.
  • Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Simo ”Sipe” Santapukin kanssa.
  • Myös sisko Riina Liuha suunnistaa kilpaa.
  • Aloitti Novasol-yrityksen markkinointipäällikkönä joulukuussa.
  • Mertaranta ja legendat alkaa TV5:llä 10.2. Minnan jakso nähdään 23.3. Mukana Hanna-Maria Seppälä, Marja-Liisa Kirvesniemi, Toni Nieminen, Jari isometsä, Tommi Evilä, Timo Jutila sekä Jani Sievinen.
Työstä karttuu eläke

Minna Kaupin uusi elämä kilpauran jälkeen: ”Neljän euron eläke pani miettimään”

Niin, työeläke karttuu tehdystä työstä, siitä saaduista ansioista ja maksetuista eläkevakuutusmaksuista. Jos maksuja ei ole maksettu, ei voi olettaa eläkkeenkään karttuvan. Onhan Minna noista palkkioistaan ja sponsorisopimuksistaan varmaan korvauksen saanut, eli onhan sitä ollut mahdollista laittaa säästöön eläkepäiviä varten niin halutessaan...
Lue kommentti

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.