Näyttelijä Minna Haapkylästä olisi voinut tulla kansainvälinen tähti, mutta hän valitsi perheen. – Monet taiteilijat ammentavat tuskasta, mutta minä perusturvasta ja tasapainoisesta perhe-elämästä.

Auringonpaisteessa kylpevän huvilavanhuksen oveen on raapustettu lapsen harakanvarpain, ketä kaikkia talossa asuu.

Oven avaa suihkunraikas Minna Haapkylä, 37, päällään froteinen kotimekko, jaloissa villasukat. Lappu ovessa on tarpeen, sillä talossa majailee Haapkyliä useampi sukupolvi.

Porstuassa tulijaa tervehtii kurahaalarien ja kumisaappaiden sekamelska. Portaat narahtelevat kodikkaasti, kun kiivetään Minnan ja hänen miehensä, näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin, asuntoon. Minna toivottaa tervetulleeksi, kengät saa jättää jalkaan, koska lattiat ovat kuulemma muutenkin täynnä muruja.
Seinän takaa kuuluu töminää ja riemunkiljahduksia, sillä kuopus on viety haastattelun ajaksi mummolaan leikkimään. Esikoinen on ranskalaisen päiväkodin esikoulussa.

Minna huokaa tyytyväisenä: tämä on juuri sitä elämää, jota hän haluaa elää, tässä talossa. Olla vain kotona ja touhuta kaikkea tavallista.

Pelastajasielu

”Monet taiteilijat ammentavat tuskasta, mutta minä perusturvasta ja tasapainoisesta perhe-elämästä. Jotta uskallan heittäytyä tai voin esittää rikkinäistä ihmistä, minun on itse voitava hyvin. Ahdistun, jos en saa olla tarpeeksi kotona.

Kevät oli raskas. Sain näytellä legendaarisessa Schaubünen teatterissa, mutta kaipasin perhettäni kovasti. Kuljin ihanan Berliinin katuja ja jouduin hokemaan itselleni: ’Nauti, nauti, tätähän sinä halusit!’

Perhetyttö

Olen hyvin sukurakas. Minua viehättää eteläeurooppalainen perhemalli, jossa sukupolvet asuvat yhdessä ja pitävät huolta toinen toisistaan. Kun olin lapsi, matkustelimme paljon. Vanhempani arvostavat kielitaitoa ja panivat siksi minut ja sisareni ranskalaiseen kouluun.
Perustimme teininä kavereideni kanssa Tarharyhmä-bändin. Kiersimme alaikäisinä samoja kuppiloita kuin paatuneet rokkariäijät, mutta ikinä ei mitään sattunut. Ehkä juuri siksi, että olimme niin viattomia ja sinisilmäisiä.

Itsekin annan poikieni tehdä oikeastaan mitä vain, kunhan he eivät loukkaa itseään tai muita. Ja kohtelias pitää aina olla.

Meillä kyllä myös huudetaan ja tapellaan. Tai minä tappelen ja huudan, kuten esikoiseni väittää. Minun mielestäni riitelyssä ei ole mitään vaarallista niin kauan kun lapset oppivat myös sen, että riidan jälkeen sovitaan ja pyydetään anteeksi.

Uskon, että meidän lapsemme on nyt tehty. En uskalla ottaa sitä riskiä, että saisimme vielä kolmannen pojan!

Pariisiin

Minun piti lähteä Pariisiin asti itsenäistymään. Muutin kyllä ’omilleni’ kotitalossani 17-vuotiaana, samaan asuntoon, jossa nyt asun mieheni ja lasten kanssa, mutta vanhempani jäivät asumaan seinän taakse ja ovat siellä edelleen. Äitini oli pesettänyt lakanapyykin aina pesulassa ja siksi luulin pitkään, ettei liinavaatteita voi pestä itse. Ranskassa asuntoni lähellä ei kuitenkaan ollut pesuloita, joten laitoin likaiset lakanat roskiin ja kävin ostamassa uudet.

Pariisissa istuin asuntoni ikkunalaudalla ja yritin epätoivoisesti opetella polttamaan tupakkaa ja juomaan viiniä, koska ajattelin niiden kuuluvan ranskalaisuuteen. Tupakoimaan en oppinut, mutta viiniä juon nykyään todella sujuvasti.

Onnellisin päivä

Haaveeni oli pitkään näytellä ranskaksi. Kun olin tehnyt pari elokuvaa Ranskassa, agenttini ehdotti, että minun kannattaisi muuttaa sinne, jos haluaisin luoda uran Euroopassa. En edes harkinnut ehdotusta, koska tiesin, ettei H-P haluaisi lähteä. Ura ei ollut minusta avioeron väärti. Myös kaikki glooria ulkomailla näyttelemisestä oli kadonnut. Ehkä unelmia ei ole tarkoitettu toteutettavaksi.

Rahastakaan en välitä. Tiedän, että sanon tämän ihmisenä, jonka ei ole koskaan täytynyt kärsiä puutetta. En osaa säästää, ja saan kuulla siitä jatkuvasti vanhemmiltani. Tuhlaamme matkusteluun ja itsemme ja läheistemme hemmotteluun. Nolottaa tunnustaa, mutta joudun turvautumaan vanhempiini aika usein edelleenkin.

Minulla ei ole ikäkriisiä, mutta minua hämmentää ajatus, että olen ollut kohta kaksikymmentä vuotta saman ihmisen kanssa. Tapasin H-P:n Ylioppilasteatterissa 19-vuotiaana. Haluaisin tietysti ajatella, että olen tosi itsenäinen ihminen, mutta pahoin pelkään, että H-P:n kanssa oleminen on myös iso osa persoonaani. Olemme kasvaneet ja kehittyneet yhdessä.

Muistan yhä hääpäivämme elämäni onnellisimpana päivänä. Luulin, ettei naimisiinmeno muuttaisi mitään, että meillä olisi vain bileet kavereille ja siinä se, mutta kyllä se muutti. Olin koko päivän niin onnellinen, että minua vain itketti.

Usko on osa arkea

Usko on nykyään niin luonteva osa perheemme arkea, että jopa kolmivuotias poikani suukottaa ohimennen ikonia. Teininä rippikoulu oli minulle piinaa enkä kokenut luterilaista kirkkoa omakseni. Mieheni kääntyi ortodiksiksi ensin, ja minä tein saman, kun menimme naimisiin. Olin kypsytellyt päätöstä pitkään ja hartaasti.

Jumalan olemassaoloa ei voi selittää järjellä. Siksi on valittava, haluaako uskoa vai ei. Minä valitsin, että uskon. Usko tuo turvaa ja kirkko edustaa minulle pysyvyyttä muuttuvassa maailmassa.

Elokuvaan olen tällä hetkellä kyllästynyt. Teatteri tuntuu elävämmältä ja kiinnostavammalta. Parin vuoden päästä voin toki ajatella ihan päinvastoin. Mutta televisiota en halua tehdä enää lainkaan. Kun on televisiossa, kaikki tunnistavat. Se on ahdistavaa.

Olen välillä turhautunut ammatinvalintaani ja miettinyt, miksi en tee mieluummin jotakin, missä minusta olisi hyötyä. Mieheni sanoo kuitenkin usein, että taiteen tehtävä on etsiä Jumalaa ihmisessä.

Minusta on myös ihana kertoa tarinoita. Kestän omaa arkeanikin paremmin, kun pääsen hetkeksi lomalle jonkun toisen elämään.”

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.