"Nykyisen työni takia olemme toistaiseksi luopuneet adoptioajatuksesta. Olen tajunnut, ettei lapsettomuus määrittele minua ihmisenä", Merja sanoo. Kuva: Nina Kaverinen

Liikenneministeri Merja Kyllönen on tottunut politiikan kohuihin ja koviin työpaineisiin. Kipein asia liikenneministerin elämässä on lapsettomuus.

Liikenneministeri Merja Kyllönen, 36, muistaa yhä ensimmäisen metromatkansa. Se tapahtui vuonna 2000 Brysselissä, missä Suomussalmen nuori kunnanvaltuutettu oli tutustumismatkalla. Vaunu oli täynnä, ja Merja joutui seisomaan käytävällä. Kun metro nytkähti liikkeelle, tukevasta haara-asennostakaan ei ollut hyötyä. Merja menetti tasapainonsa, mutta sai viime hetkellä tiukan otteen. Valtuutetun harmiksi ei kuitenkaan tolpasta vaan ranskalaismiehen pakarasta.

– Seurueeni EU-virkamiehillä oli hauskaa. Silloin häpesin silmät päästäni, mutta jälkeenpäin tilanne on naurattanut. Olen sellainen nolojen tilanteiden nainen.

Vuodesta 2011 Merja Kyllönen on joutunut miettimään esiintymisiään entistä tarkemmin. Tuolloin hän nousi yllätysnimenä pääministeri Jyrki Kataisen hallitukseen nuorimpana ministerinä. Ensimmäisenä päivänä pöydällä odotti vuoren kokoinen paperipino. Merjaa kehotettiin lukemaan ­sisältö niin, että hän tietäisi kaikesta enemmän kuin kansanedustajat.

Ja Merjahan luki. Työpäivät Helsingissä venyvät iltaan, sillä käsiteltävät asiat ovat laajoja ja mutkikkaita. Eniten totuttelua on vaatinut ministeriön protokolla. Merja aiheuttaa diplomaateissa usein hämmennystä esittäytymällä etunimellään.

– Haluan tehdä ­nopeasti sinunkaupat, että päästään itse asiaan, työntekoon.

Viime marraskuussa Merjaa syytettiin huolimattomuudesta, kun paljastui, että tulevien liikennehankkeiden budjetissa on 150 miljoonan euron vaje. Kohu vain paisui, kun liikennevirastoa johtanut Juhani Tervala erosi tehtävästään.

Työpaineet ovat olleet kovat, mutta kipein asia Merjan elämässä on kuitenkin ollut lapsettomuus.

Unelma roskakuskin työstä

”Vietin lapsuuteni Kainuun Suomussalmella työläiskodissa, jossa puhuttiin ­politiikasta, arvoista ja tunteista suoraan. Lempihuviani oli maata pirtin pöydän alla lauantaisin, kun sukumme vanhat­pojat tulivat saunomaan ja väittelemään isän kanssa. Politiikka on aina ollut iso osa sukumme identiteettiä. Osa on joutunut vankilaankin mielipiteidensä takia.

Ei meidän kodissa lastenkaan tarvinnut olla hiljaa. Opimme veljeni kanssa sanomaan pienestä pitäen mielipiteemme ääneen, mistä seurasi ongelmia varsinkin koulussa. Kyseenalaistin koulun toimintatapoja ja älähdin, jos joku oli saanut hyvän numeron pelkällä pärstäkertoimella. Veljeni juuri muisteli, etten ole selvinnyt yhdestäkään koulusta ­ilman rehtorin puhuttelua.

Osallistuin aktiivisesti oppilaskuntatoimintaan, mutta opiskelijana olin laiska. Kehitin sluibailusta taidetta ja tein läksyt yleensä vasta tunnin alussa. En tykännyt pänttäämisestä, mutta minulla oli niin hyvä muisti, että pärjäsin aika pitkälle, jos maltoin kuunnella tunnilla.

Luonto on kiinnostanut aina. Kesät tongin ojia ja olin innoissani, jos sain biologian tunnilla kaivaa kalojen silmiä ja tutkia vatsalaukun sisältöä. Serkkupoikien kanssa yritimme joskus polttaa nurmikkoa suurennuslasilla.

Ala-asteen ensimmäisellä luokalla haaveilin roskakuskin työstä. Minusta oli maagista seurata miehiä, jotka roikkuivat ison jäteauton perässä ja hyppäsivät sieltä roskalaatikoita hakemaan. Osittain autohurmioon vaikutti kai sekin, että kasvoin autokorjaamon kupeessa.

Lukion jälkeen hain lääketieteelliseen, kun minulle tuli sellainen olo, että voisinkin opiskella patologiksi. Pääsy­kokeeni jäi pisteen päähän hyväksytystä. En saanut tarmoa hakea lääkikseen uudestaan, vaan menin puoleksi vuodeksi töihin vanhusten hoitokotiin.

Politiikka punnitsi ystävät

Uskon, että elämä on pitkälti tuurista kiinni. Siitä, että satut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Minä opiskelin lopulta bioanalyytikoksi, mutta ajauduin valmistuttuani puolivahingossa politiikkaan. Sitten se vain vei mennessään.

Muistan, kun opinto-ohjaaja tivasi koulussa, mikä minusta tulee isona. ­Yhtenä päivänä kyllästyin siihen jankuttamiseen ja tokaisin, että no varmaan joku presidentti. Mummoni olisi tähän varmasti todennut, että varo mitä sanot ääneen, jos et halua sen toteutuvan.

Minäkin uskon karman lakiin. Vaikka jotakin unelmaa kuinka tavoittelisi ja sen eteen näkisi vaivaa, asiat tapahtuvat, jos ovat tapahtuakseen. Minulla ei ole ikinä ollut uraohjusmaista suunnitelmaa. Kun presidentti Tarja Halonen nimitti minut liikenneministeriksi kesäkuussa vuonna 2011, olo oli yliluonnollisen epänormaali. Kaikki tapahtui niin nopeasti.

Poliitikkona vaikeinta on ollut tottua siihen, että olet yhtäkkiä julkinen eläin, josta voidaan kirjoittaa mitä tahansa. Ja yleensähän se on jotain negatiivista. Liikennerahajupakan aikaan olin jatkuvasti otsikoissa, mutta yhtään juttua en ole nähnyt siitä, että ne puuttuvat miljoonat on saatu kasaan ja hankkeet toteutuvat.

Viime talven kohun jälkeen jotkut vanhat ystävät ottivat etäisyyttä. Luulen, että ihmisten oli vaikea kestää sitä julkisuuden luomaa mielikuvaa. Ja tietysti aina löytyy setiä, joiden mielestä olen liian korkealle päässyt kukkahattutäti. Kai se on kateuttakin. Ihmiset luulevat, että nautin luksuselosta Mersun kyydissä.

Oikeasti paiskin töitä iltamyöhälle ja haaveilen kaartavani valtioneuvoston eteen Ladalla, jossa olisi tiikerikuvioiset penkit. Kerran jo koeajoinkin Ladan, mutta sen moottori keitti kesken kyydin. Olin vähän pettynyt. Sinne tussahtivat unelmat. Mieheni Mika sanoi, että saan rassata itse Ladani, jos sellaisen ostan.

Lapsettomuuden suru

Olen ollut Mikan kanssa yhdessä 18-vuotiaasta. Tapaamisemme on kuin sadusta. Ajauduin tuttavaperheen kanssa vuonna 1994 Pihlajamaiden luokse kylään. Näin heti uuninpankolla istuvan Mikan ja ­menin juttelemaan. Siitä se rakkaus ­sitten roihahti. Ryöstin itselleni sulhasen.

Kahden reissaajan suhdehan tämä on ollut. Mika työskentelee automekaanikkona, kirvesmiehenä ja timanttiporaajana, ja viiletti matkahommissa yhdeksän vuotta. Sitten minä pääsin eduskuntaan ja aloin ravata Helsingissä. Monesti olemme vaihtaneet matkalaukkuja kotiovella: kun toinen on tullut, toinen on lähtenyt.

Nostan hattua miehelleni, että hän on jaksanut tukea minua poliitikon urallani. Sillä on ollut todella iso merkitys, tämä ammatti kun ei ole helpoimmasta päästä.

Ja kyllähän me pitkään harkitsimmekin. Menimme naimisiin vasta vuonna 2005. Ajattelimme, että jos parisuhde kestää sen kuuluisan seitsemän vuoden kriisin, se on tarpeeksi hyvin koeponnistettu.

Yhteistä lasta olemme toivoneet 17 vuotta, mutta se ei onnistu perinnöllisen sairauteni vuoksi. Surin lapsettomuutta pitkään, mutta nyt voin sanoa tulleeni sinuiksi sen kanssa. Puran tunteitani kirjoittamalla runoja ja tajuan, ettei lapsettomuus määrittele minua ihmisenä. Se on vain yksi sivujuonne elämässä.

Työni takia olemme toistaiseksi luopuneet adoptioajatuksesta. Ajattelen, että jos perheen ­perustaa, sille pitää olla aikaa. Tajusin yksi päivä, että hallituksemme naisministereistä suuri osa on lapsettomia. Miesministereillä sen sijaan on perheet. Ehkä perhe on politiikan huipulla työskenteleville naisille mahdoton yhtälö.

Minulta ei ole enää lapsisuunnitelmista udeltu sen jälkeen, kun meille tuli viides koira. Saksanpaimenkoirat Hukka, Rita ja Rocky ovat asuneet meillä jo vuosia. Nyt saan purkaa hoivaviettiäni vielä leonberginpentuihimme, Rölliin ja Fionaan.

Ikävöin koiria Helsingissä ollessani. Siitäkin huolimatta, että Fiona tuhoaa kukkapenkkini. Viimeksi se söi ruusuni.

Tehokas kiukkuisena

Luulin olevani luonteeltani kuin edesmennyt isäni, rauhallinen ja harkitseva. Vanhemmiten olen tunnistanut itsessäni enemmän äidin räiskyvyyttä. Politiikassa olen yrittänyt hillitä itseni. Välillä pitää vain purra hammasta. Silti olen kuin avoin kirja. Perhe lähettää eduskunnan kyselytunnin jälkeen viestiä, että yrittäisit nyt edes. Naamastasi näkee kilometrin päähän, mitä mieltä olet. ­Välillä poliitikoista tehdään vääriäkin tulkintoja. Jos sanon asiat suoraan, seuraavan päivän lehdessä lukee, että Kyllönen suuttui. Ei se ole suuttumista.

Pääsisin politiikassa helpommalla, jos vain asettuisin muottiin. Olisin hajuton, mauton ja näkymätön. En vain pysty ­siihen. Armollisempi minun pitäisi kyllä olla, sekä itselleni että muille. Ei pahuus poistu maailmasta sormia napsauttamalla, vaikka kuinka haluaisin.

Vuoden 2007 vaalikiertueelta palatessa autoni jäi jumiin kotitien lumikinokseen. Kello lähenteli puoltayötä ja tiesin, että minun pitää vielä lämmittää uuni ja ruokkia koirat. Silloin silmissä sumeni. Lapioin koko parisataametrisen tien puhtaaksi raivoenergialla ja työnsin auton hangesta.

Mieheni mielestä on vain hyvä, kun hermostun. Silloin kanavoin kaiken kiukun tekemiseen ja saan hirveästi aikaan.

Muotigeeni

Onnellisimmillani olen kotona Suomussalmella. Touhuan koirien kanssa, ­tapaan ystäviä ja raivaan metsää. Meillä on hehtaarin tontti. Siellä pääsen purkamaan juuri sopivasti energiaani.

Pari viikkoa sitten kävin kotikylällä ja  kaverini luona. Ovella hän kysyi, kävitkö tosiaan tuon näköisenä kioskilla. Ylläni oli tyypillinen kotivaatetus eli koiran­kusetushousut, virttynyt t-paita ja crocsit.

Töihin yritän pukeutua siistimmin, mutta en jaksa kiinnostua muodista. Se geeni on mennyt veljelleni, joka omistaa miljoonat kengät. Saan viestejä suomalaisilta, joiden mielestä minun pitäisi pukeutua paremmin. Yllättävintä on, että tämä palaute tulee yleensä miehiltä.

Ymmärrän, että joillekin on pettymys, kun en ilmesty kauppaan jakkupuvussa ja turkissa. Se vain ei ole minun juttuni. Ja on tässä työssä oppinutkin yhtä ja toista. En ole viitsinyt juurikaan käyttää hameita sen jälkeen, kun eräässä diplomaatti­tapaamisessa menin liian lähelle tuuletinta ja helma hulmahti korviin.

Merja Kyllönen

■ Syntyi 25.1.1977 Suomussalmella. Asuu viikonloput Kainuussa aviopuolisonsa, Mika Pihlajamaan ja viiden koiransa kanssa. Viettää arkipäivät työn takia Helsingissä.

■ Valmistui bioanalyytikoksi vuonna 2000 ja nousi ääni­vyöryllä kunnanvaltuustoon. Kainuun maakuntavaltuustossa vuodet 2004–2011. Eduskunnassa vuodesta 2007.

■ Harrastaa runoja (www.runoratsu.fi) ja metsänraivausta. Intohimona sushi.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.