Virpi Kuitunen liikuttui kummitytön laulusta ja yritti noudattaa kodin siisteyssääntöjä hotellihuoneessaankin.

Milloin viimeksi nauroit?

Matulle (hiihtäjä Matias Strandvallille) äsken. Hän on syntynyt naurattajaksi. Nauroin myös toimittajien ilmeille, kun heille kerrottiin EPOCista, eli harjoitusten rasittavuusmittarista. Jos ei tiedä, mikä EPOC on, se saattaa kuulostaa ihan joltain muulta asialta...

Itkit?

Sain vastikään reissulleni mukaan kolmevuotiaan kummityttöni nauhoittaman laulunpätkän. Se oli niin suloinen, että tirautin ihan ilosta. Sain laulusta selvää vain sen viimeiset sanat, jotka olivat ”rakastan Virpiä”.

Suutuit?

Vasta suututti, kun olin eräästä palaverista myöhässä itsestäni riippumattomista syistä, ja muut suuttuivat minulle. Kukaan ei edes kysynyt, miksi olin myöhässä, vaikka minä en ole ikinä myöhässä. Nyt kuitenkin myöhästyin, kun minun piti hakea pohjalliset leirillemme tulleelle pohjallismiehelle.

Halasit jotakuta?

Ihanaa kummityttöäni ja hänen muuta perhettään eilen.

Soitit perheenjäsenelle?

Soitin siskolleni äsken autoa ajaessani. Olen paljon pois Suomesta, joten soittelen ja tekstailen usein perheenjäsenilleni. Tosin jos kotipuolessa tapahtuu jotain ikävää kisakauden aikana, ihmiset säästelevät minua. Perhe ei uskalla kertoa minulle kaikkea, koska ”kisakausi on kesken”. Myös onnitteluviestien rima on noussut, enää en välttämättä saa onnitteluja kolmossijasta. Ihmiset luulevat minun olevan tyytyväinen vain voittoon, vaikka saa minua pronssistakin onnitella. Petyn sijoitukseeni vain, jos en ole antanut parastani. Seitsemäskin sija voi olla ok, jos olen hiihtänyt niin paljon kuin koneesta lähtee.

Huijasit?

Kummityttöni halusi hiljattain syödä greipin, mutta sanoin hänelle, ettei niitä voi syödä. Arvasin, ettei hän söisi sitä kuitenkaan, joten jouduin vähän huijaamaan.

Halusit tehdä elämänmuutoksen?

Usein tulee päätettyä, etten enää koskaan syö suklaata. Iso elämänmuutos on tulossa kuitenkin vasta parin vuoden päästä, kun lopetan urani. Se muutos on niin iso, ettei sitä vielä käsitä kunnolla. Tällä hetkellä ura on minulle koko elämä, kaikki pyörii hiihtämisen ympärillä. Jatkan ainakin Vancouverin vuoden 2010 talviolympialaisiin. Sieltä tavoitteena on henkilökohtainen olympiamitali.

Shoppailit?

Mikä lasketaan shoppailuksi? Kävin äsken ruokakaupassa. Mutta ehkä lasken shoppailuksi sen, kun olimme syksyllä Itävallan Ramsaussa leirillä, ja ostin sieltä uudet saappaat. Aikku (hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen) oli bongannut hyvän kaupan, josta sai kenkiä puoleen hintaan. Yleensä minulla ei ole aikaa shoppailla, ja yritän olla ostamatta mitään turhaa. Tavaroiden pitää olla laadukkaita ja pitkäikäisiä, sillä haluan kulutuksessani ajatella myös luontoa.

Siivosit?

Pientä siivoilua harjoitan joka päivä, erityisesti keittiön siisteys on minulle tärkeää. Olen kuitenkin todella paljon reissussa, joten en voi esimerkiksi harjoittaa perusteellista lauantaisiivousta, mitä oma äitini teki aina. En edes muista, milloin olisin viimeksi tehnyt kunnon siivouksen. Hotelleissa yritän elää siististi, sillä ne toimivat kotinani joskus viikkojakin. Hotellielämä on viihtyisämpää, jos huoneen joka nurkassa ei ole sukkia lojumassa.

Koit alemmuudentunnetta?

Mitä alemmuudentunne tarkoittaa...? En osaa vastata tähän. Varmaan moni on monessa asiassa parempi kuin minä, mutta ei tule mitään erityistä mieleen.

Annoit ystävälle tärkeän neuvon?

Annan neuvoja vähän väliä. Kaverini oli vastikään paljon sairaana, ja hänen maailmansa oli sen takia kovin musta. Yritin tsempata, että hänen pitäisi itsestään parempaa huolta. Ei itseään saa ajaa niin piippuun, että päätyy lopulta sängyn pohjalle liikuntakyvyttömänä.

Teit liikaa töitä?

Syksyllä kotonani oli kaikenlaista puutarhan viimeistelyä, autotalliprojektia ja mullan kärräämistä. Huhkin niiden parissa hullun lailla ennen Ramsaun treenileiriä ja kisakauden alkua. Se oli hirveä viikko, jonka jälkeen olin todella väsynyt. Se vaikutti vähän aikaa jopa treenaamiseni, mutta kotihommat oli pakko saada tehtyä, kun kerrankin oli aikaa.

Kaduit mennyttä?

En oikeastaan kadu mennyttä. Varmasti jokainen haluaisi muuttaa jotain elämässään. Olen ajatellut, että kun jonkin päätöksen joskus tekee, niiden asioiden kanssa on sen jälkeen vain elettävä. En välttämättä haluaisi muuttaa menneisyyteni virheitäkään, olen saanut niistä arvokasta oppia. Ainoa varma asia on, että itsensä kanssa pitää tulla toimeen ja elää koko loppuelämä.

Tunsit onnistuneesi?

Viimeisellä treenileirillä, kun viimeinenkin harjoitus meni hyvin. Leiri oli rankka, sillä olimme kaksi viikkoa korkeissa olosuhteissa. Olisin halunnut vielä jatkaa treenaamista, vaikka yleensä leirin jälkeen on niin väsynyt, että kaipaa jo kotiin. Reissusta palattuani tein kotona ruisleipää, ja sekin oli minulle onnistuminen.

Toivoit olevasi joku muu?

Olen niin tottunut näkemään tämän naaman peilistä, että en ole edes miettinyt tällaisia kysymyksiä. Saatan katsoa muita ihmisiä ihaillen, että onpas tuolla hienot ripset. Mutta jos minun naamastani jotain muutettaisiin, se ei olisi enää omani.

Teit jotain ensimmäistä kertaa?

Kävin Ramsaussa viimeisenä päivänä eräällä korkealla vaellusreitillä. En ollut koskaan käynyt siellä, vaikka olen ollut Ramsaussa miljoona kertaa. Rinne oli todella jyrkkä, sitä käveli tunnin ylös ja puoli tuntia alas. Maisemat olivat mahtavia!

Virpi Kuitunen

20.5.1976 syntynyt hiihtäjä. Edustaa Kangasniemen Kalsketta

Kärsi kahden vuoden kilpailukiellon jäätyään kiinni Lahden 2001 MM-kisojen dopingtestissä. Voittanut neljä MM-kultaa, yhden MM-hopean ja yhden MM-pronssin. Voitti Torinon 2006 talviolympialaisista parisprintin pronssia yhdessä Aino-Kaisa Saarisen kanssa.

Ollut maailmancupin kokonaiskisan ykkönen kahtena edelliskautena. ”Tavoitteenani on olla tänäkin vuonna maailman nopein naishiihtäjä.”

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!