Yhdistetyn maailmancupin voittaja Anssi Koivuranta on usein väärässä, mutta ei koskaan krapulassa.

Milloin viimeksi nauroit?

Juuri äsken kuvauksissa. Yritin ainakin, kun käskettiin! Nauran yleensä aika paljon ja helposti.

Itkit?

Milloinkohan? Liberecin MM-kisoissa ja niiden jälkeisenä Vikersundin maailmancupin finaaliviikonloppuna. Ei se mitään hirveää vollotusta ollut, mutta tippa tuli linssiin. Urheilu herättää liikutuksen tunteita: sen eteen on tehnyt niin paljon töitä. Ura on lähtenyt harrastuksesta, ja totta kai pelissä on hirveä määrä tunteita.

Suutuit?

Siviilielämässä en suutu kovin helposti, mutta urheiluun liittyvissä tilanteissa pinna palaa herkemmin. Samaisena Vikersundin finaaliviikonloppuna kisan jälkeen oli kaikenlaista hässäkkää. Eräs kaveri, joka pyrki hoitamaan kaiken tarvittavan koordinoinnin, mokasi, ja järjestelyt viivästyivät. Suutuin hänelle hieman, sillä kisa-alueelta olisi pitänyt päästä nopeasti pois.

Halasit jotakuta?

Tämäkin menee jo mainitulle kisaviikonlopulle, sillä en ole ehtinyt käydä kotona tässä välissä. Valitettavasti halattavat olivat kaikki miespuolisia, sitä omaa joukkueporukkaani. Välimme ovat läheiset, mutta eivät sentään intiimit. Joukkueen kanssa joutuu viettämään 200 vuorokautta vuodessa, joten ihmiset tulevat luonnollisesti varsin tutuiksi.

Soitit perheenjäsenelle?

Tänään. Pidän reissuilta jonkin verran yhteyttä läheisiini. Kauheasti ei voi soitella, sillä niillä puheluilla on aika suolainen hinta.

Huijasit?

Edelleen mennään sille samalle finaaliviikonlopulle. Piti hieman huijata kaveria, jonka takia kisapaikalta poistuminen alkoi kestää. Jouduin huijaamaan, että meillä on kiire lentokoneeseen. Valkoisia valheita lipsahtaa joskus helpostikin, erityisesti turhanpäiväisissä tilanteissa.

Halusit tehdä elämänmuutoksen?

En ole ikinä halunnut. Luulen, että se on edessä, kun lopetan urheilun. Silloin elämä muuttuu varmasti aivan täysin. Vielä en ole miettinyt, mitä haluaisin urheilu-uran jälkeen tehdä – paitsi hankkia lentolupakirjan. Pikkupoikana halusin lentäjäksi. Sittemmin se haave on monestakin syystä kaatunut. Ei siitä ammatiksi olisi, mutta harrastukseksi, omaksi iloksi ja vaaraksi.

Olit väärässä ja menit itseesi?

Tuntuu, että olen aina väärässä ihan kaikessa, kisareissuilla erityisesti. Olen todella huono aikatauluissa ja saatan heittää jotain tietämättä asiasta mitään. Siitä tulee aina vähän sanomista. Ei väärässä olemisen myöntäminen koskaan kovin helppoa ole, mutta siihen on jo tottunut.

Shoppailit?

Viimeksi Kanadan Vancouverissa. Reissun ensimmäiset päivät menivät aikaeroon sopeutumisessa, ja oli aikaa shoppailla poikien kanssa. Vancouverista löytyi paljon kaikkea halpaa ja hyvää: t-paitoja, farkkuja ja kenkiä. Sattui käymään niin hyvä tuuri, että oli alennusmyyntiaika ja tuli haalittua aivan liikaa tavaraa. Vaatteita tarvitaan onneksi aina.

Siivosit?

Ehkä joskus syyskuussa. Se sallittakoon, sillä enhän ole ehtinyt sotkeakaan.

Olit krapulassa?

En koskaan juo niin, että siitä tulisi krapulaa. Ei siihen olisi juuri mahdollisuuttakaan. Eikös krapula ole vähän sellainen vaiva, että siinä menee koko päivä munilleen. Sellaisesta en tahdo kärsiä.

Annoit ystävälle tärkeän neuvon?

Voi, kunpa olisin edes joskus antanut tärkeän neuvon jollekin. Onhan sitä saattanut vahingossa heittää jotakin, mutta itse en tiedä sanoa, milloin olisin osannut sanoa jotakin toiselle tärkeää. Ehdin olla ystävieni kanssa tekemisissä aika harvoin – vain silloin kun pääsen käymään kotona.

Teit liikaa töitä?

Tässä hommassa siitä, että tekee paljon töitä, pitäisi tulla hyvä fiilis. Silloin tietää, että suunta on oikea. Voi töitä tehdä toki liikaakin: silloin homma menee ihan reisille. Vielä sellaista tilannetta ei ole tullut.

Harrastit penkkiurheilua?

Harrastan penkkiurheilua aina kun ehdin. Viimeksi olin paikan päällä seuraamassa Planican lentomäkeä, kyllähän sitäkin voi penkkiurheiluksi sanoa. Televisiosta en ehdi katsoa sen kummemmin urheilua kuin tv-sarjojakaan.

Koit onnistuneesi?

Hiljattain, kun hyppäsin ensimmäisen kerran maailman suurimmasta lentomäestä ja vieläpä sellaisin tuloksin, että pystyin olemaan todella tyytyväinen itseeni.

Koit epäonnistuneesi?

Nyt kun kausi on takana, tulee mieleen vain urheiluaiheisia vastauksia. Ainakin koin epäonnistuneeni helmikuun MM-kisoissa.

Toivoit olevasi joku muu?

Sellaista oloa ei ole onneksi koskaan tullut. Voisin kuvitella, että se olisi aika hirveä tunne!

Anssi Koivuranta

3.7.1988 syntynyt yhdistetyn hiihtäjä. Asuu Kuusamossa ja edustaa Kuusamon Erä-Veikkoja.

Voitti yhdistetyn maailmancupin 2008–2009. Voittanut aiemmin joukkuekilpailun maailmanmestaruuden vuonna 2007, normaalikilpailun MM-pronssia vuonna 2007 sekä joukkuekilpailun olympiapronssia vuonna 2006.

Harrastaa moottorikelkkailua, moottoripyöräilyä, laskettelua ja lumilautailua – silloin kun uskaltaa. ”Enää en uskalla juuri lumilautailla. Hyppyreistä laskiessa menee helposti luita poikki.”

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.