Milja Kauniston mukaan eheässä parisuhteessa kumpikin on vastuussa omasta onnestaan. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Milja Kauniston mukaan eheässä parisuhteessa kumpikin on vastuussa omasta onnestaan. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kirjailija Milja Kaunisto tietää, millaista on elää mustasukkaisessa parisuhteessa. Sellaisessa kaksi käytettyä kahvikuppiakin voi olla liikaa.

Kirjailija Milja Kaunisto, 40, eli vuosia sitten suhteessa, jossa hän ei uskaltanut liata liikaa astioita. Muuten kumppani sai mustasukkaisuuskohtauksen ja väitti Miljan pettäneen häntä. Todisteina siitä olivat kaksi käytettyä kahvikuppia.

– Lopulta aloin muuttaa käyttäytymistäni ja peitellä tavallisia elämisen jälkiä, Milja muistelee.

Eräänä iltana Milja purskahti itkuun tuijottaessaan kädessään olevaa kahvikuppia, joka oli likainen vielä tiskikoneen myllytyksenkin jälkeen. Milja tajusi, ettei suhteessa ollut tippaakaan rakkautta. Oli vain omistushalua, mustasukkaisuutta ja vallankäyttöä.

– Oli hälyttävää huomata, että olin muuttanut luonnettani toisen vuoksi. Olin aina ajatellut olevani itsenäinen ja päättäväinen nainen.

Lähtemisen vaikeus

Henkistä väkivaltaa parisuhteessa Milja alkoi käsitellä kirjoittamalla, viimeksi tammikuussa julkaistussa Luxus-teoksessa. Siinä hän pureutuu Ranskan vallankumouksen aikaan, jolloin keskiluokka ryhtyi kapinaan valtaa pitävää ylimystöä vastaan.

– Valtaa on kaikkialla. Kunnianhimoista työmyyrää ihannoidaan. Ei se ole hyve, koska vallalla on kääntöpuolikin. On nimittäin niitä, jotka joutuvat vallankäytön uhreiksi. Parisuhteessa valtasuhteet voivat johtaa alistamiseen. Sen tietää jokainen, joka on ollut suhteessa dominoivan puolison kanssa.

Ulkopuolisen voi olla vaikeaa ymmärtää, miksi alistetuksi tullut ei yksinkertaisesti lähde parisuhteesta, jossa toinen hallitsee.

– Alistettu kumppani luottaa hyviin häivähdyksiin, jolloin toinen on hellä ja huomaavainen, hyvä keskustelukumppani ja herkkuruokien kokkaaja, Milja vastaa.

Oman kumppaninsa hyviin hetkiin Milja luotti monta vuotta. Vähitellen hän kadotti itsensä ja muutti itsensä sellaiseksi kuin toisen tarpeet edellyttivät.

– Elin neljän seinän sisällä, koska en voinut lähteä mihinkään. Hän sai minut uskomaan, että työssä käyminen ja jopa ajokortti olisivat huonoja asioita. Elin kuin vankilassa.

Miten Milja irrottautui mustasukkaisesta kumppanista? Mitä hän on suhteesta oppinut? Millainen on hänen nykyinen parisuhteensa ja mitä hän siinä arvostaa? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 7/2016.

viidakko

Milja Kaunisto ahdistavasta parisuhteestaan: ”Lopulta aloin peitellä tavallisia elämisen jälkiä”

ei kaikki ole niin yksiselitteistä....matkustimme joka vuosi aurinkoon .... kertaa...laskut mennyt jo sekaisin. Ajattelimme matkustaa ja myöhemmin maksaa asuntolaina pois. Nyt olemme tiukemmalla vielä jonkin aikaa sillä emme halua olla koko ikämme velkojan orja. Pankki on antanut luvan, matkustakaa ihmeessä tämän kiinteistön arvo sen kun nousee kun saimme pinnoitukset tehtyä. Päätös on minun. Toisekseen kunnallinen säästöpiiskuri iski meihin enimmäisenä. TAYS:n endokrinogian palvelut otettiin...
Lue kommentti

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu

 

Linda Liukkaan tärkein kohderyhmä on pienten lasten isät.

Linda Liukas on palkittu lastenkirjailija ja koodauslähettiläs. Liukkaan tietotekniikka-aiheiset Hello Ruby -lastenkirjat ovat olleet jättimenestys maailmalla: ensin hän keräsi kirjoilleen 380 000 euron arvoisen joukkorahoituspotin ja voitti sitten kiinalaisen 130 000 euron arvoisen muotoilupalkinnon.

Liukkaan uusin, keskiviikkona julkaistu kirja vie lapset tutkimusmatkalle internetiin. Kirjasarjan oikeudet on myyty 22 kielialueelle.

Vaikka Liukkaan teokset ovat lastenkirjoja, kirjailija on kertonut tärkeimmäksi kohderyhmäkseen pienten lasten isät. Hänen mukaansa isien roolimallilla on tärkeä vaikutus pienten tyttöjen päätöksiin.

– Ollessani pieni muut isät sanoivat tietokoiden olevan kalliita aikuisten juttuja. Oma isäni sen sijaan opetti, ettei ole asiaa, mitä ei voisi tietokoneella korjata. Opettelimme yhdessä juttuja ja välillä mokailtiin, Liukas muistelee.

”Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.”

Liukkaan mukaan koululla on paljon vaikutusta lapsen asenteisiin, mutta vanhemmilla vielä suurempi. Liukas haaveileekin omistavansa kymmenen vuoden päästä koulun, jossa teknologiaa kehitetään yhdessä lasten kanssa.

– Lapsia pitää kannustaa löytämään oma juttunsa, ja heitä pitää altistaa uusille asioille. Ei suljeta liian aikaisin mahdollisuuksia lapselta. Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.

Ruby pienten poikien esikuvana

Teknologia-alalla vallitsee vieläkin merkittävä naispula. Liukas kannustaa naisia innostumaan alasta, sillä teknologiaan tarvitaan naisten näkökulmia.

– Ohjelmoija on se henkilö, joka käyttää tietokonetta ratkaistakseen maailman ongelmia, ja tarvitsemme naisten näkemystä. Tietokoneella voi ilmaista itseään ja muuttaa maailmaa paremmin kuin millään muulla, Liukas sanoo.

Kun Liukkaan ohjelmointityöpaja Rails Girls alkoi menestä, hän kohtasi vanhempia miehiä, jotka yrittivät neuvoa joka käänteessä.

– Kun sulkee korvansa setämiesten kritiikiltä, ei törmäile lasikattoihin.

Liukas kertoo ylpeimmäksi hetkekseen sen, kun pienet pojat ovat tulleet kertomaan hänelle, että kirjojen naiskoodaaja Ruby on heidän esikuvansa.

– Se on feminismiä parhaimmillaan, kun nainenkin voi olla teknologia-alan esikuva.

 

Madonna juhli viikolla syntymäpäiviään ja julkaisi sen kunniaksi kuvan koko perheestään.

Popin kuningatar Madonna, 59, jakoi perjantaina ensimmäistä kertaa koskaan yhteiskuvan kaikkien lastensa kanssa. Kuvassa Madonnan kanssa poseeraavat pojat Rocco, 17, ja David, 11, sekä tyttäret Lourdes, 20, Mercy James, 11, ja 4-vuotiaat kaksoset Estere ja Stella.

Kuva on julkaistu Madonnan syntymäpäivän kunniaksi. Hän täytti 59 vuotta 16. elokuuta. Syntymäpäiviään hän juhli Italiassa.

 

Birthday 🎉🎂🎈🇮🇹♥️

A post shared by Madonna (@madonna) on

Lourdes ja Rocco ovat Madonnan biologisia lapsia. Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Roccon isä on elokuvaohjaaja Guy Ritchie, jonka kanssa Madonna erosi vuonna 2008. David, Mercy James, Estere ja Stella ovat adoptoitu Malawista.

Madonna adoptoi Esteren ja Stellan Malawista viime helmikuussa. Alkuvuodesta prosessi tuotti ongelmia. Tyttöjen isä väitti, ettei adoptio mennyt hänelle kerrottujen suunnitelmien mukaan.

– Minulle kerrottiin alussa, että Esther ja Stella menevät asumaan rikkaan naisen luo ulkomaille, ja että hän antaa heille kunnon koulutuksen ja palauttaa heidät sitten minulle, asumaan kanssani ja auttamaan perhettäni, tyttöjen biologinen isä Adam Mwalen kertoi.

Lue lisää täältä: Madonna julkaisi iloisen videon adoptiokaksosistaan – tyttöjen isä väittää, että häntä on huijattu

Myös Madonnan aiemmat adoptiot kuohuttivat. Vuonna 2006 laulaja adoptoi Malawista Davidin ja vuonna 2009 Mercy Jamesin. Erityisesti Mercyn adoptio synnytti kritiikkiä.

Tytön äiti kuoli synnytyksessä, ja sukulaiset sijoittivat lapsen orpokotiin. Jälkikäteen isovanhemmat kuitenkin kertoivat suunnitelleensa, että olisivat ottaneet lapsen hoitaakseen, kun tämä on 6-vuotias. He syyttivät Madonnaa lapsen varastamisesta ja repimisestä juuriltaan. Alun perin he olivat hyväksyneet adoption.

Juttua muokattu 20.8. 12.35: Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Ei Guy Ritchie, kuten aiemmin jutussa kerrottiin.

”Kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle”, Cheek sanoi kutsuessaan Antin lavalle. 

Vuoden 2018 helmikuussa ensi-iltansa saava Veljeni vartija -elokuva on herättänyt runsaasti huomiota jo viime keväästä saakka. Tuolloin saatiin ensimmäisen kerran tietää, että leffassa Jare Tiihosta eli Cheekiä näyttelee Antti Holma.

Moni on pohtinut, miltä näyttelemisestä tunnettu Antti kuulostaa ja näyttää räppärinä.

No, nyt siitä on saatu esimakua. Eilen Tampereella järjestetyillä Blockfest-festivaaleilla saatiin kuulla ja nähdä ensimmäinen maistiainen Antista Cheekinä. Profeettojen festarikeikan aikana räppäri kutsui Antti lavalle esittämään kappaleensa Äärirajoille.

– Mua on jännittänyt tänään tää keikka paljon enemmän, kuin mikään keikka pitkään aikaan. Mulla on parikin syytä siihen, Cheek aloittaa Antin esittelyn.

– Osa teistä tietää, että me ollaan kuvattu tällaista Veljeni vartija -elokuvaa. Meillä on tänään tarkoitus kuvata viimeisiä kohtauksia. Sen takia mä tarviin kohta sitä Blockfest-rakkautta enemmän kuin koskaan, koska kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle eikä nähny tällaista mitä täällä on tai kokenut tällaista.

Cheek pyytää porukkaa laulamaan ja bailaamaan mukana.

Katso osa Antin esiintymisestä tästä:

Eilen illalla Antti kommentoi esiintymistään Twitter-tilillään: 

Antti nähdään valkokankaalla myös Jaren veljenä Jerenä.

– Ajattelen, että tässä leffassa on kolme roolia Jare, Jere ja Cheek. Tarkkailin Jaren tapaa olla maailmassa. Jeressä minua kiehtoo se, että rauhallinen tyyppi voi kiihtyä nollasta sataan, Antti kommentoi viime kesänä Me Naisille.

Antti julkaisi pari viikkoa sitten kuvan Mersusta, jolla ajelee elokuvan kuvausten ajan. Auton rekisteriotteessa lukee A-HOLE. ” Nuo kilvet tosin haaveena vasta”, Antti kirjoitti kuvan yhteydessä.

Juttua muokattu 20.8. klo 9.18: Muokattu kirjoitusvirhe.