Mikko Leppilammen ja Rosa Meriläisen koulu-ura oli katketa potkuihin. Opettajien mukaan heistä ei pitänyt tulla mitään, mutta tulikin vaikka mitä.

Kuvat Jouni Harala

Mikko Leppilampi, 32:

”Olin 13-vuotias, kun äitini sanoi, että minusta tulisi aikuisena esiintyvä taiteilija. Pidin ajatusta höhlänä, minustahan oli tulossa ammattijääkiekkoilija.

Jääkiekko piti melko hyvin kaidalla polulla, sillä treenaaminen oli rankkaa ja vei ison osan vapaa-ajasta. Yläasteella kuitenkin ajauduin yläluokkalaisten seuraan, ja tuntien sijaan minut saattoi löytää kaljakassin kanssa Kalastajatorpan rannasta. Minua kiinnostivat vain kaverit ja kiekko. Tilanteen vakavuus valkeni vasta, kun opinto-ohjaaja piti äidille tiukan puheen: minulla ei ollut tulevaisuutta Munkkiniemen kouluissa ja kannatti miettiä vaihtoehtoja lukion tilalle.

Kompurointi oli tärkeää oman identiteetin löytymiselle. Kaveripiirin houkutukset olivat suuret, mutta samalla halusin olla vanhempieni luottamuksen arvoinen. Tyriminen alkoi tympiä. Päätin näyttää, että otin palautteen tosissani. Vaihdoin Etu-Töölön yhteislyseoon ja onnistuin vuodessa
korottamaan arvosanani niin, että pääsin Munkkiniemen lukioon.

Omat vahvuudet tutuiksi

Lukion toiselta lähdin vaihto-oppilaaksi Kanadaan pelaamaan kiekkoa ja opiskelemaan kieliä. Tiukassa sisäoppilaitoksessa kuljettiin koulupuvuissa ja noudatettiin hiljaisuusaikoja. Aamukirkosta myöhästyminen tiesi juoksulenkkejä kampuksen ympäri, ja väärästä kravattisolmusta rapsahti lisää.

Olin pommiin nukkuja ja taivaanrannanmaalari, joka oli jo Suomessa itsenäistynyt. Luulin voivani istua takapulpetissa ja pelata vähän lätkää. Sen sijaan jouduin erityistarkkailuun, sillä olin pulassa opintojen kanssa.

Kampuksella arvostettiin fiksuutta ja vaalittiin taiteellista ja urheilullista lahjakkuutta. Aloin ensimmäisen kerran tunnistaa omia vahvuuksiani: viihdyin kuorossa ja nautin draamatunneista. Pääsin musikaaleihin ja sain isoja rooleja, joita ei nyt pilkattukaan vaan lahjakkuuttani arvostettiin. Oli siistiä olla muutakin kuin lätkäjätkä.

Kun kaverit yllyttivät Teatterikorkean pääsykokeisiin, pidin ajatusta älyttömänä. Lopulta uteliaisuus voitti. Kokeissa olin rento ja innoissani, koska en osannut odottaa mitään. Raati näki varmasti, etten ollut perillä asiasta, mutta ehkä he näkivät myös lahjani, koska pääsin kouluun.

Tieni näyttelijäksi ei ollut helpoin mutta ainakin persoonallinen. Se on myös opettanut tervettä pelottomuutta: ei ole kuolemaksi, jos jokin juttu ei toimi. Totta kai olisin halunnut olla poikkeuslahjakkuus jääkiekossa, mutta enpä ollut. Vahvuuteni löytyivät muualta. Piti vain seurata omia viettejään.”

 

Mikko Leppilampi

  • 22.9.1978 Pälkäneellä syntynyt näyttelijä, muusikko ja juontaja. Asuu Helsingissä. Tytär Lilia on viisivuotias. Kiertää Zest-nuorisotyöprojektin mukana puhumassa yläasteikäisille.
  • Tunnetaan mm. elokuvista Helmiä ja sikoja, Keisarikunta ja Vares (2011). Seuraava ensi-ilta Italian Key. Filmaa J-P Siilin kostowesterniä Härmä.

Rosa Meriläinen, 35:

”Minua on aina kutsuttu vilkkaaksi, ja kouluikään asti se oli positiivinen ominaisuus. Koulussa kuitenkin valkeni, että murrosikää lähestyessä vilkkaudesta häviää suloisuus ja lapsesta tulee vain ärsyttävä.

Aloitin koulun innokkaana enkä osannut pitää itseäni häirikkönä. Aktiivisuuteni oli kuitenkin sitä luokkaa, etten jaksanut odottaa puheenvuoroja viittaamalla. Olin reipas väliinhuutelija – samaa ominaisuutta harjoitin myöhemmin politiikassa.

Mielsin opettajat vastapuolen pelaajiksi. En muista, että kukaan heistä olisi erityisesti tykännyt minusta enkä sitä toivonutkaan. Murrosiän kynnyksellä periaatteeni oli, ettei käytösnumero saanut olla kiitettävä. Se kävi välillä seiskassakin.

Kympit tiukassa

Olin myös kunnianhimoinen ja pidin huolen, että muut numerot olivat aina ysiä ja kymppiä. Kun kerran osallistuin ranskankokeeseen kännissä, jouduin lunttaamaan naapurilta ja sain häpeäkseni seiskan. Tajusin, että se oli tyhmä veto.

Minun kymppini olivat tiukemmassa kuin kilttien oppilaiden. Kun vässykät saivat todistukseen kokeidensa mukaisen numeron, minun piti saada kymppejä yltääkseni ysiin todistuksessa. Koin, että passiivisuudesta palkittiin.

En pelkää ärsyttää tai olla silmätikkuna ja saan suuni auki joka tilanteessa. Monessa asiassa menestymisen ehto on, ettei kaikkia tarvitse miellyttää. Se pätee varsinkin politiikassa. Näyttämisenhalu ei ole koskaan motivoinut minua, mutta kun pääsin kansanedustajaksi, ajattelin hetken ylä­asteaikoja ähäkuttimielellä.

En ole tittelin- tai rahankipeä enkä voi leveillä johtaja-asemalla tai -palkalla. Pidän silti itseäni menestyneenä, sillä olen saanut kaiken, mitä olen keksinyt haluta.”

Rosa Meriläinen

  • 31.12.1975 Tampereella syntynyt kirjailija ja kolumnisti. Vihreiden kansanedustaja 2003–2007, Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen 2000–2008. Työskennellyt politiikan tutkijana.
  • Avoliitossa Simo Frangénin kanssa, perheeseen kuuluu viisivuotias poika Frans.
  • Äiti näyttelijä Anneli Ranta-Meriläinen, myös Rosa näytteli lapsena.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!