Tärkeintä lomalla on yhdessäolo ilman arkirutiineja, sanovat Niina ja Mikko.

Näyttelijän ja kirjailijan liitossa kesä on rentoutumisen aikaa. Yhteisillä ulkomaanmatkoilla kinastellaan ihan kuin arkenakin, mutta johtuvatko riidat Niinan pelokkuudesta vai Mikon rämäpäisyydestä?

Suomalainen kesämökki-idylli ei ole Niina Repoa, 38, ja hänen puolisoaan Mikko Koukia, 41, varten. Jatkuva mökin kimpussa puuhailu ja yhdessä värkkäily kun voisi asettaa kirjailijan ja näyttelijän parisuhteen vähän liian kovalle koetukselle. Sen sijaan yhteiset ulkomaanmatkat ovat aina kuuluneet loman kohokohtiin.

Viimeksi mökittömyyden puolesta todisti rivitalokodin takapihalle hankittu sähkögrilli.

- Grillissä oli suunnilleen kolme liikkuvaa osaa, mutta molemmilla menivät hermot, ennen kuin palat olivat kohdallaan. Silloin päätimme, ettei mökkielämä taida olla meitä varten. Tällainen normaali kaupunkiasuminenkin näyttää koettelevan selviytymiskykyämme, Niina nauraa.

Ei lomastressille

Kesä on Niinalle ja Mikolle ennen kaikkea rentoutumisen aikaa. Silloin turkulaista Linnateatteria pyörittävä Mikkokin voi välillä pitää puhelinta kiinni ja olla vain.

Tänä kesänä loman ohjelmaan kuuluu ainakin koko perheen Kreikan-matka. Poikien Akselin, 11, ja Toivon, 3, kanssa kierretään myös jokakesäiset Linnanmäki, Särkänniemi ja Muumimaailma.

– Yritämme olla ottamatta stressiä lomailusta ja suunnittelematta liikaa, vaikka Niina mieluiten löisikin kaiken lukkoon jo talvella. Itseäkin harmittaa, jos jossain vaiheessa huomaa, että ilman etukäteissuunnittelua yksi katsoo telkkaria, toinen pelaa tietokoneella, kolmas kirjoittaa ja neljäs pyörii muuten vain nurkissa.

Kahdestaan Niina ja Mikko ovat lähdössä Riian-matkalle, jonka Mikko lupasi äitienpäivälahjana.

– Kaksistaan olo on meille harvinaista herkkua. Menimme aikanaan naimisiin vasta kymmenen kuukautta tunnettuamme, ja esikoinen syntyi vajaan vuoden kuluttua. Olemme oikeastaan aina eläneet tällaista nuoren perheen elämää lasten ehdoilla.

Uhkarohkea ja pelokas

Viime kesänä Niina ja Mikko olivat poikiensa kanssa matkalla, jonka alussa kaikki olivat kireitä kuin viulunkielet. Parin päivän altaassa lillimisen, auringon ottamisen ja herkkujen napostelun jälkeen levottomuus oli tiessään.

– Yleensä loma ei eroa arjesta kinastelun määrän suhteen. Kärhämää tulee, jos on tullakseen, samalla tavalla kuin talvellakin, Mikko vertaa.

Suurin osa pariskunnan erimielisyyksistä lomamatkoilla johtuu Niinan mukaan Mikon turvallisuuskäsityksestä – siitä mitä sopii ja mitä ei sovi tehdä – joka ei oikein vastaa todellisuutta. Mikko taas epäilee, että kyse on vain Niinan liioitellusta pelokkuudesta.

Dramaattiset tilanteet alkoivat jo parin ensimmäisellä yhteisellä ulkomaanmatkalla, kun pariskunta päätti vuokrata skootterin. Idea oli Niinastakin hyvä – aina siihen asti, kunnes pyörä saatiin liikkeelle ja Mikko painoi kaasua. Niina puristi edessään istunutta Mikkoa kaikin voimin ja alkoi jossakin vaiheessa itkeä.

– Muistan sen lamaannuttavan tunteen vieläkin, vaikka mieluummin olisin jo unohtanut, Niina pudistaa päätään.

Puutarhanhoitohuijaus

Tänä kesänä Niina onkin päättänyt rykäistä loppuun reilun kymmenen vuotta odottaneen gradunsa. Se takaa, ettei puutarhanhoitoon jää tänäkään kesänä aikaa.

– Joka kevät Niina kirjoittaa kolumnin siitä, mitä kaikkea hän aikoo kesällä puutarhaamme istuttaa. Ja aina se on silkkaa valetta, koskaan mitään ei tapahdu.

– Mutta onhan ihmisellä oltava unelmia! Ja sitä paitsi, onhan sinne nytkin ilmestynyt jo ainakin viisi uutta samettiruusua.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.