Metti, Mikael ja Lilia viettävät joulunsa vuorovuosin Miklun ja Metin vanhempien luona. ”Viime jouluna olin huolissani, onko Lilialle tarpeeksi paketteja”, Metti nauraa.

Mikael Forssell iski vaimonsa Metin samalla sinnikkyydellä, jolla hän on rakentanut peliuraansa. Nyt pitkäjänteisyyttä tarvitaan, kun pariskunta odottaa aivan uuden elämän alkavan. – Miklun uran jälkeen voimme tehdä asioita paljon vapaammin, Metti sanoo.

Vessan oven takana kännykkäkaiuttimista raikaa tuttu Muumi-ralli:

”Muumit! Muumit! Jo Muumilaaksoon koko konkkaronkka suuntaa…”

Laulun esittää Benny Törnroos, mutta nyt hänen ääntään ei juuri kuulu, sillä jalkapalloilija Mikael Forssell, 34, laulaa toiletissa kovempaa.

Kun biisi päättyy, ovi aukeaa ja puolitoistavuotias Lilia Amelie Forssell puhtaassa vaipassaan tepastelee ulos leveästi hymyillen. Perässä seuraa isä Mikael, joka taputtelee otsaansa.

– Huh, huh, tässä hommassa tulee hiki.

Kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaisfutaajiin kuuluva Mikael on pyöritellyt jalkapalloa koko ikänsä. Nyt häntä pyörittelee polvenkorkuinen prinsessa, josta on tullut Miklun ja Metti-vaimon nuoren perheen elämän keskipiste.

Mikaelin ura on tuonut elämään mukavat puitteet: autot, asunnon Espanjassa, kodin ja mökin Suomessa. ”Meitä on silti turha kadehtia. Elämme tavallista arkea: nautin kokata, keittää kahvini ja vaihtaa tyttäreni vaipat.”

Taistelu yhteisestä ajasta

– Fifty-fifty, Metti, 24, kuvailee pariskunnan vastuunjakoa tyttärensä hoitoaskareissa.

Viime viikkoina se on onnistunut tavallista helpommin, kun Mikael on ollut syrjässä pelikentiltä pohjevaltimon korjausleikkauksen takia. Muuten lapsiperhe elää tutunkuuloista ruuhkaa: Metti suorittaa etänä opintojaan Helsingin yksityisessä kauppakorkeakoulussa ja tuottaa muotiin sekä lifestyleen keskittyvää blogiaan. Pelaajauransa rinnalla Mikael opiskelee kolmatta vuottaan urheilujohtamista tanskalaisessa korkeakoulussa ja suunnittelee saavansa BBA-tutkintonsa valmiiksi vuoden päästä.

Arkea helpotti myös se, että perhe muutti kesällä takaisin Suomeen. Sitä edeltäneen vuoden Forssellit asuivat Saksan Bochumissa, jossa Mikael pelasi toista Bundesliiga-sarjaa.

– Oikeastaan vasta kun palasimme Suomeen, oivalsimme, miten korvaamattomia läheisemme ja tukiverkkomme täällä ovat. Saksassa meillä ei ollut ketään, Metti kertoo.

Nyt Helsingissä pariskunta saa apua vanhemmiltaan, jotka vievät Liliaa puistoon, tulevat iltavahdeiksi tai auttavat juoksevissa asioissa.

– On ihan mieletön tunne saada yhtäkkiä olla pari tuntia ihan itsekseen, Metti kiittelee.

– Meistä on ihanaa, että isovanhemmat haluavat niin aktiivisesti olla läsnä meidän ja Lilian elämässä.

Tyttären synnyttyä Metti ja Mikael sopivat, etteivät he vanhempinakaan unohtaisi parisuhdettaan.

– Nyt hektisessä arjessa se tarkoittaa, että yhteisen ajan löytämiseksi on joskus taisteltava ja nähtävä vaivaa, Mikael sanoo.

– Pyrimme järjestämään date nightin kerran viikossa. Silloin isovanhemmat tulevat valvomaan Lilian unta ja me pääsemme vaikka ulos syömään, mies kertoo.

Kaksikon mielestä yhteiset hetket ovat toimivan parisuhteen avainasia.

– Saamme kahdenkeskisistä hetkistä energiaa ja voimaa. Silloin jaksamme olla iloisempia ja parempia vanhempia Liliallekin, Metti summaa.

Vaikea alku

Myös Mikael myöntää, että Saksan-vuosi oli vaikea – paljon vaikeampi kuin hän oli odottanut. Se oli sitä ammatillisesti, kun peliaikaa annettiin vain vähän, mutta myös kotioloissa.

– Pikkuvauvan kanssa ja ilman apukäsiä oma aikamme jäi tosi vähälle. Kyllä siinä jouduttiin tsemppaamaan toinen toisiamme.

Metti ja Mikael olivat uunituore aviopari ja neljäkuisen vauvan vanhemmat, kun he muuttivat Bochumiin. Vauva oli terve ja touhukas mutta huono nukkuja, joka valvotti vanhempiaan joskus kellon ympäri.

– Olen tosi herkkäuninen ja havahdun pieneenkin inahdukseen. Metti taas posottaa untaan kovassakin mekkalassa. Se, että Lilia ei ole paras nukkuja, on ollut alkuvanhemmuudessa ylivoimaisesti raskainta, Miklu sanoo.

– Välillä olen vetäytynyt vierashuoneeseen saadakseni unta. Tiedän, ettei se ole mikään optimijärjestely, mutta minun on pakko nukkua tai kroppani lakkaa toimimasta. Urheilijalle se ei oikein käy. Väsyneenä alan myös hapottaa jo iltayhdeksältä, eikä minusta sen jälkeen ole mitään hyötyä.

"Niin kauan kuin Miklulla riittää pelivuosia, perheemme menee hänen uransa ehdoilla."

Kun Metti on joskus kysynyt, mitä voisi antaa Miklulle lahjaksi, mies on pyytänyt katkeamatonta yöunta.

– Olemme sopineet, että niin kauan kuin Miklulla riittää pelivuosia, perheemme menee hänen uransa ehdoilla. Haluan antaa hänelle sen mahdollisuuden ja tuen puolisoani siinä, Metti sanoo.

– Miklulla on jo enemmän pelaajavuosia takanaan kuin edessään. Omat suunnitelmani ehtivät toteutua sitten myöhemmin.

”Tuolla on mun vaimo”

Metti sai Mikaelin kimppuunsa Helsingin Kappeli-ravintolassa kolmisen vuotta sitten. Hän ei ollut suunnitellut ryhtyvänsä jalkapalloilijan vaimoksi. Ei todellakaan. Hän oli 21-vuotias ja oman seikkailunsa alussa: ensin hän hoitaisi opiskelut kunnialla päätökseen, rakentaisi kestävän uran, löytäisi ehkä samat arvot jakavan puolison ja suunnittelisi sitten vasta perhettä – lasta, ehkä kahta.

Kuvio heitti kuperkeikkaa, kun illalla seuraan lyöttäytyi sinnikäs Mikael, joka oli päättänyt valloittaa Metin omakseen.

– Kun näin Metin ensimmäisen kerran, tiesin ihan heti, että kuuluisimme yhteen. Sanoin kavereillenikin, että hei, tuolla on mun vaimo. Se oli heti selvää, ensi näkemältä, Miklu korostaa.

Mies sai kuitenkin tehdä töitä ennen kuin sai Metin puhelinnumeron, mutta kun pari pääsi kunnolla tutustumaan, se oli menoa. Seurustelun vuosipäivänä Mikael kosi, ja jo kohta pari sai kuulla odottavansa vauvaa. Mikael ja Metti vihittiin elokuussa 2014, kun Lilia oli kolmen kuukauden ikäinen.

– Meidän käänteemme ovat opettaneet ainakin sen, ettei omankaan elämän kulkua voi päättää, Metti naurahtaa.

– Olin aina tiennyt haluavani lapsia, mutta en ollut suunnitellut sitä näin nuorena. Elämäni kulkeekin nyt eri järjestyksessä. Minulle oli kova paikka keskeyttää koulu vähäksi aikaa, mutta urahaaveet tai tulevaisuudentavoitteeni eivät ole kadonneet mihinkään. Minä vain pääsen niihin eri reittiä kuin olin kuvitellut.

"Tunsin ahdistusta, että päätyisin vielä hankkimaan lapsia väärän ihmisen kanssa."

Myös Mikael oli nähnyt itsensä perhemiehenä.

– Olin varma, että saisin joskus lapsia, ja joskus oikein kaipasin omaa perhettä. Se oikea nainen ei vain ollut osunut kohdalle, Mikael aloittaa.

– Joskus tunsin ahdistusta siitä, että perheenkaipuussani päätyisin vielä hankkimaan lapsia niin sanotusti ”väärän ihmisen” kanssa. Metin kanssa kaikki tuntui heti oikealta.

Perheen perustaminen on tarkoittanut Metille eri elämäntilannetta kuin hänen lapsuudenystävillään ja opiskelukavereillaan. Monet heistä viettävät iltansa opiskelijariennoissa, kun Metti tuudittaa tytärtä kotonaan.

– En silti tunne jääneeni yksin. Miklun kautta elämääni on tullut aivan uusi ystäväpiiri, joka on samassa elämäntilanteessa kuin me. Tuntuu ihanalta voida jakaa tätä pienen lapsen äitiarkea heidän kanssaan ja saada vertaistukea, Metti sanoo.

– Niin, voitte valittaa samoista asioista, Mikael kiusoittelee ja saa vaimoltaan ilkikurisen katseen.

Huippu-urheilijan puolisona Metti on saanut totutella kurinalaiseen elämänrytmiin. Mikael noudattaa ruokavaliotaan ja kunto-ohjelmaansa oli kesä tai talvi, arki tai loma-aika.

– Miklu on tosi omistautunut työlleen, ja kunnioitan sitä. Olen kuitenkin iloinen, että hän osaa pitää työnsä paineet ja pettymykset kentällä eikä sysää niitä minun niskaani, Metti sanoo.

– Urheilijan arki on jatkuvaa vuoristorataa, tulee onnistumisia ja vastoinkäymisiä melkein päivittäin. Juttelemme niistä, ja tietysti tuen Miklua, mutta en minä voi hänen murheitaan kantaa.

Mikael sanoo oppineensa työroolin ja perhe-elämän rajan selkeämmin vasta Metin tavattuaan.

– Sinkkuaikoinani olin kova vatvomaan työjuttuja kotonakin, pyörittelin ongelmia päässäni pitkät illat. Nyt perheestä on tullut mahtava filtteri, työjutut eivät paina mieltä koko ajan. Se on mielettömän positiivinen ja voimauttava muutos, Mikael kehuu.

– Moni pelaajakaveri on sanonut samaa, mutta ymmärrän perheen merkityksen vasta nyt, kun se on toteutunut omalla kohdallani.

Pienet erot paljastuvat

Perhe on pääosassa nyt joulunakin, jonka Forssellit viettävät Mikaelin vanhempien luona. Metti ja Mikael sopivat jo ennen Lilian syntymää systeemistä, jolla vältetään sukuriidat pyhien ympärillä. Joulut vietetään vanhempien luona vuorovuosin.

– Kiireisen arjen keskellä joulu merkitsee meille nimenomaan rauhoittumista ja yhdessäoloa. Jos yrittäisimme aattona nähdä kaikkia, päätyisimme vain ajelemaan ympäriinsä emmekä olisi kunnolla oikein missään, Metti perustelee.

Joulu ukki- ja mummi-Forsselleilla muistuttaa paljon pyhienviettoa Metin kotona Lukkariloilla. Kaiken valmisteluhärdellin jälkeen aattona rauhoitutaan, syödään hyvin ja ollaan vain.

– Aikuisiällä joulusta tulee helposti tavallinen viikonloppu muiden joukossa. Siksi pukeudumme nätisti ja panostamme kauniiseen pöytään, se kohottaa tunnelmaa ja tekee yhdessäolosta erityistä.

Metti ja Mikael ovat kumpikin intohimoisia herkuttelijoita, joille joulu tarkoittaa pöydän täydeltä hyvää ruokaa.

– Äitini on ihan huikea ruuanlaittaja. Meillä joulupöydästä löytyy aina blinejä, mätejä ja erilaisia kaloja, Metti makustelee.

– Toivon jonain päivänä oppivani yhtä hyväksi kokiksi, jotta voisin tarjota samanlaiset herkut omalle perheelleni.

Sekä Metin että Mikaelin perheissä on panostettu jouluna myös lahjoihin. Ne ostetaan harkiten ja ajatuksella.

– Meillä ei osteltu turhia tavaroita eikä totuttu siihen, että saataisiin aina ja kaikkea. Kun toivotuimmat lahjat sai jouluisin, niitä todella osasi arvostaa, Miklu muistelee lapsuuttaan siskonsa Christinan kanssa.

Lahjarumba on ensimmäisiä asioita, joissa Metin ja Mikaelin erot kasvatuslinjoista alkavat tulla esille. Metti antaisi pikkuprinsessalleen kaiken, Mikael on vaimoaan tiukempi.

– Viime jouluna olin ihan huolissani, onko Lilialle tarpeeksi paketteja, Metti nauraa.

– Minä taas ajattelen, että meillä on jo kaikkea. Turha kaman ja kulutuksen määrä on arvojani vastaan, Mikael vastaa.

– Mutta nythän pitää kuluttaa, jotta saadaan Suomi nousuun, Metti vinoilee.

– Pitää muistaa koko maailma, baby! Mikael parahtaa ja innostuu kertomaan lapsuutensa leluista, jotka isovanhemmat ovat säästäneet.

– Lilia leikkii niillä todella mielellään, mikä on minusta mahtavaa. Sellainen vastaa arvojani täydellisesti.

Mutta tulee prinsessalle pakettejakin: iskä on heltynyt ostamaan jo ainakin Muumi-talon.

Haaveissa vapaus

Joulun jälkeen Forssellit lomailevat Yhdysvalloissa. Muodista kiinnostunut Metti haaveilee hankkivansa sieltä Lilialle uutta garderobia.

"Odotan vaihetta, jolloin voin itse päättää, milloin menemme mökille."

Perheen yhteiset lomat ovat harvinaista luksusta, kun arki rullaa peli- ja treenikalenterin mukaan. Myös seurasopimukset syntyvät lyhyellä varoitusajalla. Vasta keväällä ratkeaa, missä Mikael pelaa seuraavan kautensa.

– Ei ollut vaikea päätös seurata Miklua maailmalle ja panna omat hankkeet jäihin. Minulle vaikeinta on, ettemme koskaan voi suunnitella mitään, emme sopia ensi kesän lomasta tai mennä vain fiilisen mukaan, Metti sanoo.

– Siinä mielessä odotan Miklun peliuran jälkeistä aikaa, että voimme tehdä asioita vapaasti.

Mikael tunnistaa saman haaveen.

– Joku muu on aikatauluttanut tekemiseni, kirjaimellisesti koko elämäni. Odotan sitä elämänvaihetta, jolloin voin itse päättää, milloin menemme mökille, Mikael sanoo.

– Tunnen itseni: olen ahkera eikä minusta ole makaamaan laakereillani, mutta ajatus uudenlaisesta vapaudesta houkuttelee.

Miklu laskeskelee pelaavansa ainakin kaksi, kolmekin vuotta – kropassa tuntuu vielä hyvältä. Pelaajauran jälkeen valmennus kiehtoo, ja siihen valmistavat opiskelutkin. Tulevien vuosien kotimaat valitaan sen mukaan, että perheen on hyvä olla.

– Arki on minulle tärkeää. Olemme perusonnellisia, ja perheessämme on hyvä henki. Haluan, että se fiilis säilyy, Mikael sanoo.

Forsellit haaveilevat perheenlisäyksestä, mutta Metille riittäisi kaksi lasta.

– Mä haluan viisi! Mikael hihkaisee.

Metti pyörittelee päätään ja alkaa miettiä sopivaa kompromissia.

– Baby, onko mitään, mitä hyvä käsilaukku ei korvaisi? Mikael kiusaa vaimoaan.

– Voi herranen aika, Miklu!

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?