Kuva Kaisu Jouppi

Kirjailija Miina Supisen pian ilmestyvä romaani Säde sivuaa henkimaailman asioita. Miten käy skeptiselle kirjailijalle itselleen intuitiivisen parantajan käsittelyn ja trager-terapian jälkeen?

Onpa hämärää ja jännittävän näköistä. Pehmeävaloisia lamppuja, lasihelmiä hopeamaljassa, hiukan salaperäinen tunnelma. Kirjailija Miina Supinen, 37, on astunut juuri rohkeasti sisään energiahoitola Valosomaan, ja kohta intuitiivinen parantaja Satu Tuomainen kutsuu maailmankaikkeutta tuomaan viestiä Miinan sisimmästä.

Asiakkaan fyysinen keho näyttää tänään olevan ihan normaalissa olotilassa, mutta entä energiat? Ainakin on aistittavissa aimo annos skeptistä väreilyä, koska Miina ei yleensä ole vaihtoehtohoitoihin päin kallellaan. Mutta toisaalta, hänen uudessa kirjassaan päähenkilöä alkaa kutsua tuonpuoleinen maailma. Syyskuussa ilmestyvä romaani Säde on tarina kolmiodraamasta ja siitä, kuinka ateisti yrittää päästä kultin jäseneksi.

Joten mistäs sitä tietää, mitä kirjailijallekin vielä tapahtuu. Käykäämme
peremmälle, kohti Satun hoitohuonetta, Miinan sisintä ja herkkiä uskonasioita.

Auttaako energiahoito?

Aluksi Satu selittää ummikoille, mistä energiahoidossa on kysymys. Siinä Satun kautta muun muassa vahvistetaan ja kanavoidaan asiakkaan sisäistä valoa ja elämänenergiaa. Satu ei kosketa vaan ohjailee puheellaan tilannetta ja auttaa asiakasta kuuntelemaan itseään ja maailmankaikkeuden energiaa.

– Maailmankaikkeus antaa avun, mitä sen kuuluu – minä en pysty sen viestejä määrittelemään. Joskus tilanteeseen voi tulla enkeleitä tai muita henkiolentoja sekä eri energioita, värejä tai valoja.

Satu näki nuorena paljon henkiolentoja. Hän uskoo, että kaikilla on näkemisen kyky, toisilla ihmisillä on vain enemmän kiinnostusta ja halua ottaa yhteyttä henkimaailmaan. Satu on käynyt intuitiivisen parantajakurssin, joka vahvisti yhteyttä näkymättömään maailmaan.

Miina vaihtaa sohvalla parempaan asentoon. Hänestä Satun puhe kuulostaa rohkealta: että joku näkee henkiä ja kertoo siitä avoimesti.

– Mutta mihin se energiahoito oikein auttaa? Miina kysyy.

Satu ei lupaa, että kenenkään kipeä polvi heti parantuisi tai vaikkapa masennus helpottaisi. Maailmankaikkeus huomioi hoidettavan tarpeet, mutta hoitoon tarvitaan myös asiakkaan oma panos. Satun mukaan energioissa alkaa tapahtua usein muutoksia jo hoitoa edeltävinä päivinä.

– Ehkä olet huomannutkin jotain tuntemuksia?

– Ööh, no en oikeestaan.

 On aika käydä pötkölleen lakanan alle. Katsojat poistuvat, koska ylimääräisten ihmisten energiat häiritsevät Satun mukaan helposti tilannetta.

Vähän myöhemmin

No?

– Olihan se tosi miellyttävää. Minulle puhuttiin kauniilla äänellä, kauniita asioita. Sain totaalista hyväksyntää, energiani olivat värikkäitä ja kaikkea.
Miinan mielestä energiahoidossa oli samanlaista fiilistä kuin kauneushoidossa, mutta voimaannuttavampana. Kosmetologi korjaa virheitä ja huoltaa epäkohtia, Satu zoomasi suoraan sisäiseen kauneuteen.

– Mutta enhän mä nyt oikeesti mihinkään tuollaiseen usko.

Edesmenneet omaiset eivät tulleet juttelemaan energiahoidon aikana, eikä sen jälkeen tuntunut mitenkään ihmeelliseltä. Mutta ehkä sen pitikin mennä näin? Satun maailmankatsomuksessa kaikki tapahtuu niin kuin on tarkoitus.

Skeptikko Supinen

Miinan maailmankatsomuksen perusjuttuja ovat kyseenalaistaminen ja yksityisajattelu. Hänen lapsuudenkodissaan ei puhuttu uskonasioista. Kolmenkympin jälkeen Miina on huomannut, että monet samanlaisista taustoista tulevat ovat alkaneet pohtia hengellisiä asioita tai new agea. Miinaa taas on siunattu loputtomalla tiedonjanolla.

– Varsinkin nuorena olin ärsyttävä, kun tenttasin uskovaisia kavereita. Minua kiinnosti, miksi ihmiset uskovat. Mutta ateistisella patteristolla pystyy helposti ajamaan uskovaisen nurkkaan.

Miina meni opiskelemaan tiedotusoppia ja teki töitä sanomalehdissä, kunnes julkaisi 27-vuotiaana ensimmäisen novellinsa. Kirjailijan ura ei ollut tullut aikaisemmin mieleen – ne hommat on varattu neroille eikä tavallisille ihmisille, Miina ajatteli.

– Oli suuri, suuri yllätys, että minusta tuli kirjailija. En luottanut ennen itseeni. Nykyään ajattelen, että kaikki ovat luovia ja kaikki voisivat tehdä mitä haluaisivat, kun vain rohkenisivat.

Taide tuntuu yliluonnolliselta

Samoilla linjoilla oli parantaja-Satukin. Jokaisella on taipumuksensa, ja niitä kannattaa kuunnella. Miinasta ei silti ehkä olisi energiahoitajaksi, vaikka yksi aika yliluonnollinen kokemus hänellä on:

Kun muutin Helsingistä Tampereelle opiskelemaan, ensimmäisen oman kämppäni pihalla oli puukeinu. Istuin siinä yksi päivä, kun naapurissa asuva poika tuli juttelemaan. Hän kertoi nimensä: Mikko. Katsoin keinua ja huomasin, että joku oli kaivertanut siihen nimet Miina ja Mikko, ja sydämen väliin.

– Harmi kyllä, tarina loppuu siihen! Kiinnostusta puuttui puolin ja toisin.
Tarkemmin ajateltuna Miina on sitä mieltä, että taiteen tekeminen tuntuu joskus melkein yliluonnolliselta.

– Se tuntuu automaattikirjoitukselta, yllättää. En minä tiennyt, että minussa on kirjoja.

Uusi kirja syntyi katkonaisesti, koska samalla pitää kirjoittaa lehtijuttuja ja tehdä muita freelancerin töitä. Jotkut kysyvät, miksei Miina kirjoita kevyttä ja myyvää viihdettä elannokseen. Mutta kun ei sekään myy! Miinan mielestä on parempi tehdä sitä, mihin oikeasti uskoo. Jotkut kirjailijat luottavat apurahoihin, mutta Miina ei uskaltaisi jäädä niiden varaan vaan haluaa pysyä myös normityöelämässä mukana.

– Pelkäisin, saisinko mitään aikaan, jos minulla olisi kokonainen vuosi vain kirjoittamiseen. Tulisi hirveitä paineita.

Paineita tuntuu kyllä joskus nytkin. Esikoisromaani sai vain hyviä arvioita, ja sen jälkeen Miina on julkaissut novelleja ja kevyemmällä kynällä kirjoitettua proosaa. Mitähän syksyllä ilmestyvästä, toisesta romaanista tykätään? Miina ei harrasta oman nimensä googlettamista, koska kaikkea ei ole kiva tietää.

Trager-terapia: keinuvaa energiahoitoa

Maailmankaikkeus on niin täynnä energiaa, että emme vielä luovuta henkistymisasiassa. Miina saa seuraavaksi trager-terapiaa, jossa syvennetään läsnäoloa ja tietoisuutta hetkessä laittamalla keho keinuviin liikkeisiin. Jännittävää! Terapiaa antaa Eira Tahko, jolla on Helsingin Maunulassa hyvän olon palvelukeskus Onnentuuli. Eira on paitsi trager-terapeutti, myös reikihoitaja, elämäntaidon valmentaja ja feng shuihin perehtynyt sisustaja.

Onnentuulen hoitohuoneessa soi rentoutusmusiikki, ja kissajumala heiluttaa hiljalleen kättään ikkunalla. Nurkassa on pulputtava vesielementti. Luulisi, että hoitoja tekevä Eira olisi näin meditatiivisessa paikassa jo itsekin vaipunut puoliuneen, mutta hän vaikuttaa pirteältä. Lisäksi hänellä on aika maanläheinen tapa puhua henkisistäkin asioista.

– Trager on rentoutumishoito, siinä saat mennä unelmiin omaan paikkaasi, minä en kysy mitään. Hoidon jälkeen olet kevyempi ja pidempi ja sinulla on enemmän energiaa. Kaikkihan täällä on energiaa.

Eiran mielestä mikä tahansa hoito on ihana ja tekee hyvää. Kun mieli rentoutuu, kehokin rentoutuu.

– Oma suosikkini rentoutushoidoista on trager, mutta tykkään monesti ihan Thaimaan rantahierojistakin, vaikkei kaikilla varmasti mitään koulutusta ole.

Miina on taas päässyt lakanan alle ja sulkenut silmänsä, ja hänen kättään vatkataan parhaillaan aaltomaisesti. Eira keinuu mukana. Tragerissa kaikki liikkeet ovat keinuvan aaltomaisia, ihan kuin maapallolla liike nyt on.

Eira ei tykkää hirveästi sotkea henkistä polkua rentoutushoitoihin. Hänen mielestään monet tekevät sinänsä hyvästä reikihoidosta liiankin uskonnollisen. Mutta kyllä tässäkin huoneessa roikkuu katosta enkeleitä. Ja kun hoito on ohi ja pöllähtänyt Miina nousee peiton alta, puhutaan vähän tuonpuoleisista asioista.

– Minä uskon enkeleihin ja siihen, että elämä ei lopu kuolemaan, Eira sanoo.

Miina miettii ja myöntää, että meillähän on vain omat, rajalliset aistimme. Mistäs sitä varmoja todisteita saisi siitä, mitä tulee kuoleman jälkeen? Tai minkälaisia enkeleitä täällä pyörii.

– Sä oletkin jo selvästi hienolla matkalla omaan itseesi, Eira sanoo.

Mutta missä ovat enkelit?

Mitä Miinalle tapahtuu, kun hän kuolee?

– En tiedä, mutta luulen, että sammun kuin lamppu.

– Säde-romaanin kirjoittaminen oli tapa miettiä kuolemaa. Vaikka kirja on humoristinen, siinä pohditaan elämän rajallisuutta.

Rentoutushoito tuntui hyvältä, mutta enkeleitä ei tunnu liihottavan pään ympärillä. Ehkä niitä ei vain näy tai sitten niitä ei ole. Jos on, niitä on
ollut Miinankin turvana, koska hänen elämässään on tapahtunut kaikenlaista toivottua.

– Monet unelmani ovat toteutuneet, ja olen siitä kiitollinen. En kuitenkaan ajattele, että ihmisen onni tai epäonni johtuvat enkeleistä tai muista yliluonnollisista voimista. Erilaiset maailmankatsomukset kiinnostavat minua, ja yritän aina kunnioittaa toisten näkemyksiä, vaikka henkivoimat ovat minusta puppua.

Miinan mielestä vaihtoehtohoidot ja uskonnot eivät ole ainoita uskomuksiin perustuvia maailmankatsomuksia.

–  Ihan yhtä lailla voisi sanoa, että globaali talous perustuu näkymättömiin henkivoimiin. Markkinavoimia seurataan ja palvotaan kuin jotain yliluonnollista henkeä, jolle emme voi mitään.

Miina Supinen

- Kirjailija ja toimittaja on syntynyt 6.1.1976 Helsingissä.
- Asuu aviomiehensä ja kahden lapsensa kanssa Herttoniemessä Helsingissä.
- Esikoisteos Liha tottelee kuria ilmestyi 2007, tänä keväänä julkaistiin radiokuunnelmiin perustuva Orvokki Leukaluun uraopas. Viides romaani
Säde (WSOY) julkaistaan syyskuussa.

Julkaistu Me Naisten numerossa 32/2013.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.