Tapaninpäivänä 2004 tsunamissa menehtyi 178 suomalaista. Heistä suurin osa asui samalla hotellialueella, jossa myös Anne perheineen lomaili.

Anne Puistomäki menetti tapaninpäivänä 2004 Khao Lakin tuhossa koko perheensä. Vuosi onnettomuuden jälkeen Anne kertoi Me Naisten haastattelussa pyrkivänsä sopuun elämän kanssa terapian, uuden ihmissuhteen ja kirjoittamansa kirjan avulla.

Anne Puistomäen, 35, kodin sisääntulo on jouluisen tunnelmallinen. Tulet lepattavat lyhdyissä ja ikkunoista kurkistaa tonttuja, jotka näyttävät lasten askartelemilta. Sisällä tunnelma jatkuu: joka puolella on kynttilöitä ja enkeleitä. Mutta ne eivät ole jouluenkeleitä, eivätkä kynttilätkään ole joulukynttilöitä.

Nuo esineet ovat olleet tärkeästi läsnä Annen arkipäivässä siitä lähtien, kun hän itse juuri ja juuri hengissä palasi Suomeen Khao Lakin tuhosta Thaimaasta. Ystävät ovat tuoneet niitä sanattomina tilanteessa, jossa lähimmäinen on menettänyt inhimillisesti ajatellen kaiken. Anne selviytyi, mutta aviopuoliso, tytär ja poika eivät.

Tärkeimmät aarteet Annen lapset Iina, 15, ja Santeri, 10, sekä puoliso Mika, 38, katselevat nauravina valokuvista, joita on kirjahyllyssä, pöytien päällä ja jääkaapin ovessa. On iloisia lomakuvia hiekkarannalta, on hassuja arkisia tilanteita, on juhlallisia potretteja rusetti kaulassa, koulukuvia ja vauvakuvia. Yläkerran työhuoneessa on Santerin jääkiekkoseuran jäädyttämä pelipaita ja Iinan tekemä juliste Negative-yhtyeestä, joka voitti Thaimaan loman aikana piirustuskilpailun ensipalkinnon. Se saapui postissa myöhemmin.

– Nyt ne ovat rakkaimmat aarteeni valokuvien lisäksi, Anne kertoo.

Melkein kaiken muun läheisistään muistuttavan hän on hävittänyt.

– Raskaimpia hetkiä oli tyhjentää lasten huoneita mustiin jätesäkkeihin. Tuntui kuin elävää elämää olisi niihin sullonut. Säästin ainevihot ja päiväkirjat. Tulee vielä aika, jolloin kykenen niitä lukemaan.

Entisessä kodissa Hämeenlinnassa asuminen kävi Annelle mahdottomaksi: tuossa takassa paistettiin makkaraa, tuo oli puolison lempituoli, tuolla lapset leikkivät.

– Vaikka muistot eletystä elämästä tuovat lohtua, oli liian raskasta nähdä se elämä koko ajan silmissään.

Anne vaihtoikin kokonaan paikkakuntaa ja asuu nyt miesystävänsä kanssa Järvenpäässä. Anne pystyy puhumaan kokemastaan, on pystynyt alusta lähtien. Puhuminen, terapia, kirjoittaminen ja rinnalla uusi ihminen, Tomi Mäkinen, ovat auttaneet hänen pyrkiessään jälleen sopuun elämän kanssa, jonka epäoikeudenmukaisuutta hän ei koskaan
pysty ymmärtämään.

Anne kertoo tarinaansa tyynesti, itkemättä. Välillä hän hymyilee hymyä, joka ei ulotu silmiin asti.

Loma tuli tarpeeseen

Anne perheineen oli matkustellut säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa, mutta viime jouluinen Thaimaan matka oli ensimmäinen kaukomatka. Sinne lähdettiin miehen aloitteesta ja lomaa tarvittiinkin: huonekalualan perheyritys oli imenyt miehen voimat.

– Meillä oli kiireen vuoksi puhumattomia asioita. Loma tuli suhteemmekin kannalta tarpeeseen, Anne kertoo.

Kuuma kostea pöllähdys otti perheen vastaan kun he laskeutuivat koneen portaat alas ja suuntasivat kohti Khao Lakin Blue Village Bakarang -hotellialuetta, joka oli erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Puistomäkien bungalow oli ylellinen kaksio hiekkarannalla.

– Yhdessä viettämämme viikko oli onnellinen ja aurinkoinen. Oli ihana nähdä, kuinka stressi laukesi kun mieheni ryntäsi mereen kuin pikkupoika. Itse vaivuin rannalla nirvanaan meren kohinaa kuunnellen. Lapset nauttivat ja kokeilivat kaikkia uusia lajeja, joita ranta tarjosi.

Viimeisen kerran

Joulupäivänä perhettä nauratti hiekkarannalle pystytetty joulukuusi, mutta erikoisesta ruokatarjonnasta ja koristeista huolimatta perhe sai kiinni joulun tunnelmasta. Illalla he kokoontuivat muiden turistien tavoin rannalle ja sytyttivät tulia valkoisiin paperilyhtyihin. Sitten lyhdyt päästettiin yhtäaikaa taivaalle leijumaan.

Anne muistelee vieläkin, miten kauniilta se näytti. Tapaninpäivä alkoi rantaravintolassa nautitulla aamiaisella ja sitten olikin jo kiire rantatuoleihin. Annen mies lähti varaamaan aikaa thaihierontaan, Santeri meni uima-altaalle ja naisväki vajosi aurinkotuoleihinsa.

– Kohta kiinnitin huomiota ihmisiin, jotka kerääntyivät rannalle tuijottamaan merta. Meri näytti kaukaa oudolta – se oli tummunut ja kuin keskeltä kohonnut. Kohina kasvoi, pyysin Iinaa laittamaan sandaalit jalkaansa, jotta lähtisimme hakemaan Mikaa ja Santeria. Kun katsoin taakseni, näin kuinka Iina alkoi työntää kenkiä jalkaansa ja mieheni juoksi uima-altaalle Santerin luokse.

Se oli viimeinen kerta kun Anne näki miehensä, tyttärensä ja poikansa.

Henkiinjääminen

Oikeastaan Annenkaan ei pitäisi olla hengissä. Aalto paiskasi hänet bungalowin ikkunasta sisään ja toisesta ulos. Vesi vei hänet mukanaan täydellisesti, likavettä tuli niskaan metritolkulla ja se täytti suun ja keuhkot. Aurinkotuolit ja -varjot, laudanpätkät, kaikenlainen roju ja ruumiit pyörivät kuin pesukoneessa ja tulivat Annen päälle, pitivät häntä veden alla.

Uiminen oli mahdotonta myös siksi, että Anne oli loukannut
pahasti polvensa sekä reisi- ja pohjelihaksensa. Hän sai tarrattua jääkaappiin, jonka päällä kellui virran mukana. Kun hän lopulta päätyi paikallisten hoiviin rakennustyömaalle, hän oli kulkenut hyökyaallon mukana yhdeksän kilometriä.

– Eräs mies kaatoi ruhjeisiini ja pohje- ja reisilihaksien avohaavoihin alkoholia. Hän luultavasti pelasti henkeni. Muuta lääkitystä en Thaimaassa saanut, Anne sanoo.

Hänellä ei ole hyviä kokemuksia saamastaan hoidosta.

– Edes huopia emme saaneet alastomien vartaloittemme peitoksi.

Suomessa Anne vietti teho-osastolla ja sairaalassa kuukauden. Hänellä oli tuliaisinaan MRSA-sairaalabakteeri, keuhkokuume, pohje-ja reisilihasten isot avohaavat, polvi säpäleinä sekä ruhjeita päästä varpaisiin.

Kolmet hautajaiset

Sairaalan jälkeen kotiinmeno pelotti. Anne tunsi sisällään, että muu perhe oli menehtynyt.

– Minulta oli mennyt kaikki, syy elää, elämän tarkoitus. Istuin lasteni sängyillä ja itkin. Miksi elämänsä alussa olleet nuoret lahjakkaat ihmiset otettiin minulta pois? Iinalla oli oma bändi ja hän teki itse musiikkia. Hän oli hyvä oppilas, taitava piirtäjä ja kavereiden suosikki. Santeri puolestaan haaveili NHL:stä, pelasi maalivahtina jääkiekkoa, oli reipas ja vastuuntuntoinen. Miksi en saa enää nähdä heitä ja pitää sylissä?

– Mieheni kanssa vietin 20 vuotta. Hoidin kodin ja lapset, mies työn. Se lohduttaa, että saimme puhuttua asiamme kuntoon, ja että olin ollut hänelle hyvä vaimo. Lasten kanssa olin läheinen. Koin heidän kanssaan ihanaa, puhdasta ja viatonta rakkautta. He olivat valo, voima ja rakkaus.

Kolme kertaa Anne oli lentokentällä vastassa läheisiään, kolme kertaa hän järjesti hautajaisia. Mies tuotiin Suomeen helmikuussa, tytär toukokuussa, poika lokakuussa.

Lentokenttätilaisuuksia hän piti järjettöminä, niillä ei ollut hänelle merkitystä. Oman surunsa keskellä hän suri näkemäänsä – pieni hysteerisesti itkevä lapsi tarrautuneena äitinsä arkkuun.

Vaihtoehtoja ei ole

Miten ihminen voi selviytyä menetyksestä, joka on kaiken käsityskyvyn ulottumattomissa? Anne Puistomäki katsoo tiukasti silmiin ja kysyy vastaan: olisiko minulla muita vaihtoehtoja?

– Näin suuren menetyksen keskellä voi joko jatkaa elämäänsä tai kuolla. Jokaisella on oma tapansa käsitellä suruaan. Minun selviytymiselleni antaa pohjaa se, etten ole pumpulissa kasvanut. Olen kokenut suuren menetyksen elämässäni jo nuorena, kun molemmat vanhempani tekivät itsemurhan. Olen myös menettänyt keskosena syntyneen lapseni. Tiedän, että elämässä voi sattua mitä tahansa. Ehkä siitäkin on ollut apua, että tähän asti olen itse ollut auttajan roolissa tehdessäni vapaaehtoistyötä seurakunnassa. Olen kohdannut ihmisten vastoinkäymisiä ja nähnyt elämän monet puolet.

Anne sai heti sairaalassa kriisiapua, mutta SPR:n terapiaa hänelle tarjottiin vasta viime kesänä. Sitä ennen hän hankki itse itselleen auttajan.

– Terapia avasi kysymyksiä, joita en osannut itse ajatella. Ajatuksia valosta, kesästä ja tulevaisuudesta.

Lähes puoli vuotta Anne istui sohvalla, poltti kynttilöitä, kuunteli musiikkia ja itki.

– Aluksi ongelma oli, että itku ei meinannut tulla. Sitten se tuli ja nyt tuntuu, että olen itkenyt itseni kuivaksi. Mutta itku on ollut puhdistavaa. Illat olivat pahimpia. Iltojen hiljaisuudessa muistot tulvivat mieleen ja saivat aikaan lohduttoman ikävän.

Annella ei ole juuri lähisukulaisia, mutta akuuttivaiheessa ystävät pitivät hänestä huolta, siivosivat, kävivät kaupassa, yöpyivät Annen luona ja tarkkailivat, että hän söi.

– Sääli ei auta, mutta läsnäolo ja konkreettisten asioiden tekeminen auttavat. Sanoja ei tarvita, niitä ei ollut minullakaan. Useinkaan ihmiset eivät osaa kohdata kuolemaa, koska pelkäävät. Aihe nostaa esiin oman elämän luurankoja, Anne sanoo.

Anne sai kokea myös sen, miltä tuntui olla juorujen ja huhujen kohde. Pikkukaupungissa tapahtunut näytti ihmisen kaikki puolet.

On pakko antaa anteeksi

Miksi-kysymys ei hellitä koskaan, eikä siihen ikinä tule vastausta. Mutta Anne ymmärtää, ettei siihen kannata jäädä kiinni.

– Epäoikeudenmukaisuudesta huolimatta en ole antanut katkeruudelle periksi. Katkeruudelle ja vihalle on pakko antaa anteeksi oman itsensä takia. Olen vahva ihminen ja saanut pidettyä pääni täysjärkisenä.

– Aloin koota elämääni pienistä palasista. Tiesin, että on joko selvittävä tai luovutettava. Aluksi sekuntikin eteenpäin oli liikaa. Vähitellen kykenin elämään päivän kerrallaan. Löysin itsestäni taistelutahdon.

Käännekohta oli, kun ystävät veivät Annen Lauri Tähkän konserttiin.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun astuin ihmisten ilmoille. Vaikutuin hänen musiikistaan niin, että kuuntelin sitä ilta toisensa jälkeen ja sain voimaa.

Keväällä Anne luki netin seuranhakupalstaa ja kiinnitti huomiota yhteen ilmoitukseen. Se jäi vaivaamaan häntä niin, että lopulta vastasi ilmoitukseen, mistä alkoi Annen ja Tomin yhteydenpito.

Pian he tapasivat ja nyt he jakavat Järvenpäässä yhteisen kodin ja
elämän.

Muuri murtui

– Selvyitymiseni kannalta Tomi rinnallani on varmasti kaikista suurin tekijä. Hän on jaksanut kuunnella, on kunnioittanut suruani ja antanut tilaa. Yhteys välillämme perustuu siihen, ettei hänenkään elämänsä ole ollut helppoa.

Eikä muurin murtaminen ollut yksinkertaista. Surussa lähelle päästäminen oli vaikeaa. Onko rakkaudelle vielä, ja jo, tilaa, Anne mietti. Sitä mietti myös ympäristö tavalla, joka tuntuu Annesta kohtuuttomalta.

– Jos vaihtoehdot ovat ne, jotka minulle elämässäni jäivät, ajattelin että mikä tahansa asia, joka auttaa jaksamaan eteenpäin, on otettava kiitollisena vastaan. Tomin myötä aloin saada uudelleen kiinni elämästä. Annoin itselleni luvan rakastaa.

Ensi keväälle pariskunta suunnittelee häitä. Viime kesänä Anne alkoi kirjoittaa kirjaa kokemuksistaan. Khao Lak, tsunamin
jälkimainingit, ilmestyy joulukuun lopulla. Kirjassa Anne kuvailee kokemuksiaan ja selviytymistään

– Kirjan kirjoittaminen oli minulle terapiaa ja tärkeä selviytymiskeino, mutta samalla ajattelin kaikkia niitä, joita tsunami kosketti ja toivon, että kirjastani on heille apua. Useimmat tsunamista selvinneet ovat vielä hyvin huonossa kunnossa, Anne sanoo.

Nyt hän on aloittanut jo seuraavan kirjan, jossa purkaa lapsen menettämisen tuntojaan.

– Se auttaa minua toipumisessa. Jokaisesta päivästä pitäisi nauttia.

Anne sanoo, ettei häntä enää pelota mikään.

– Elämä on hiljaa tässä ja nyt. Jostain syystä minulle annettiin mahdollisuus vielä elää.

Onkin mykistävää kuulla, että syyskuussa Annen aivoista löydettiin kasvain. Se on nyt leikattu ja hidaskasvuista lajia.

– Uskon selviytyväni tästäkin, sillä muuten henkiinjäämiseni Thaimaassa olisi ollut absurdia, suurta ironiaa.

– Joulun aikaan voisi hiljentyä miettimään, miksi me täällä oikein olemme? Meidän pitäisi pyrkiä elämään tasapainossa itsemme, muiden ja luonnon kanssa ja kasvaa paremmiksi ihmisiksi. Sen sijaan meitä kiinnostavat naapurin auto, menestys ja raha. Elämän todelliset kysymykset siirretään sivuun. Kun ihminen kokee vastoinkäymisiä, hän yleensä huomaa, että suurin onni löytyy pienistä asioista, jotka aiemmin on sivuuttanut merkityksettöminä. Jokainen päivä pitäisi pystyä elämään nauttien ja rakastaen.

Tietenkin Anne on miettinyt, miksi yhden ihmisen kannettavaksi annetaan näin paljon kovia kokemuksia. Eikö vähemmälläkin voisi oppia erottamaan oleellisen epäoleellisesta?

– Ei ihmiselle anneta enempää kuin hän jaksaa kantaa. Mitä siihen muuta voi vastata.

Anne viettää joulun kotonaan ja käy Hämeenlinnan muistolehdossa, jonne perhe on haudattu.

– Thaimaahan en halua onnettomuuden vuosipäivänä matkustaa, olenhan saanut läheiseni kotiin.

Joulusta tulee vaikea, sen Anne tietää.

Mitä Annelle kuuluu nyt? Lue täältä.

Lue myös: Ellen Jokikunnas tsunamista: "Piti soittaa kotiin ja hyvästellä perhe"

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.